ZUPA Z WARZYW PIECZONYCH z posmakiem POMARAŃCZY I IMBIRU.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-1

Zapraszam na niezwykle aromatyczną o pięknym słonecznym kolorze zupę.

* 10 sztuk papryk pomidorowych
* 1 dnia ok.2 kg ze skórką
* 2 cebule
* 2 główki małe czosnku-polskiego
* kilka chili-wg swego smaku-u nas dużo,bo lubimy ostro
* pieprz,ziele,sól,olej
* zioła-rozmaryn,tymianek,bazylia,oregano-co lubimy

* 2 pomarańcze
* 5 cm.kawałek imbiru
* kilka łyżek śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-8

Dynię kroimy na małe kawałki,obieramy ze skórki.
Paprykę,cebule i chili kroimy na mniejsze kawałki,ząbki czosnku w całości ze skórką zostawiamy.
Warzywa układamy na dwóch blaszkach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem,przyprawami i zioła dokładamy.
Pieczemy w 180 st.do miękkości przez ok.35-45 minut.
Gorące przekładamy w całości do garnka,zalewamy wrzątkiem i dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy i starty imbir,gotujemy przez 10-15 minut,miksujemy całość żyrafą lub w blenderze i jeszcze przecieramy przez sitko,podgrzewamy do gorącości i podprawiamy śmietanką.

* bekon,szynka kilka plasterków
* syrop klonowy ew.miód
* garść pestek dyni
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-11

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-12

Gdy wyjmiemy warzywa z piekarnika to od razu włóżmy na kilka minut bekon-szynkę,pokropione syropem klonowym,żeby się podpiekły na lekko rumiany kolor.
Makaron zalewamy wrzątkiem na kilka minut,osączamy.

Gorącą zupę podajemy z makaronem,posypujemy dynią i bekonem.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
ZUPA Z WARZYW PIECZONYCH z posmakiem POMARAŃCZY I IMBIRU., 10.0 out of 10 based on 1 rating
Share Button
Kategorie: Makarony, Ogrodowe, Pieczone W, Warzywa, Zioła
Tagi: , , , , , , , , .

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>