Kategoria: Na zimno

AROMATYCZNA ZUPA – KREM DYNIOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-1

2 kg.dyni pomarańczowej ( już bez skórki i pestek )
2 średnie cebule
1 papryczka chili
po 1 łyżce masła i oleju/oliwy
1 litr mleka 2 %
1 puszka ( 400 ml.) mleczka kokosowego
2-4 gwiazdki anyżu gwiaździstego
szafran- szczypta
4-6 pestek kardamonu
1 łyżeczka curry
2 łyżki miodu
100 ml.śmietanki-kremówki

płatki migdałowe podprażone na złoty kolor
natka pietruszki

Pomarańczową dynię pokroić na plastry, obrać ze skórki, wyciąć środki, pokroić na średnią kostkę, tak samo cebule i chili pokroić.
Odłożyć ze dwie garście pokrojonej dyni oddzielnie.

spa0smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-2

Do dużej patelni lub garnka wlać olej/oliwę,masło i od razu dodać cebulę i chili, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia ( nie zrumienić )dodać dynię, wlać mleko i mleczko kokosowe,anyż-gwiazdki i rozłupany kardamon oraz szafran, rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody i curry.
Gotować na średnim ogniu ok.25-30 minut, aż dynia będzie miękka.
W tym czasie podprażyć na suchej patelni na niedużym ogniu płatki migdałowe ( 2 garście ) na jasno-złoty kolor, ostudzić.
Na drugą patelnię wlać ze 2 łyżki oleju, dodać odłożoną dynię, posolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając aż dynia zacznie delikatnie rumienić się po bokach i trochę zmięknie ale będzie al dente.

Z zupy wyjąć anyż a resztę zmiksować blenderem- przelać przez sito do drugiego garnka, wlać śmietankę,miód,soli do smaku, zagotować.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-4

Gorący krem wlać do talerza, włożyć kilka kostek podsmażonej dyni, posypać płatkami migdałowymi i natką.
Do tego kremu świetnie pasuje też groszek ptysiowy.

Tak zrobiona zupka ma gęstą konsystencję,piękny żółto-pomarańczowy – wręcz słoneczny kolor i jest nieziemsko aromatyczna.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-5

Gorąco polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Na gorąco, Na zimno, Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , Skomentuj