Kategoria: Na gorąco

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PASTĄ CURRY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-1

1 szklanka czerwonej soczewicy
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 2-3 cm. świeżo startego imbiru
* 1 op.żółtej cykorii
* 1 gałązka trawy cytrynowej
* 1 średnia główka kapusty pekińskiej
* 1 świeża chili
* 1 op.mleczka kokosowego – 400 ml.
* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 1 łyżka kurkumy
* 1 łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sok z 1 cytryny
* sos sojowy
* pieprz

* zielenina – natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-4

Do rondelka wkładamy od razu masło klarowane, olej, pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir, trawę cytrynową drobno pokrojoną, smażymy 2-3 minutki, dodajemy opłukaną soczewicę, kurkumę mieszając smażymy chwilkę i całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm. nad poziom warzyw, gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż soczewica będzie prawie miękka.
Teraz dokładamy pokrojoną niezbyt drobno cykorię, pekinkę oraz mleczko kokosowe, gotujemy ok.3 minutki, wlewamy sok z cytryny i ew.sos sojowy, pieprz.
Na talerzu posypujemy natką.
Zupa świetnie rozgrzewa i syci, tak więc na zimne dni, które nas czekają takie zupki muszą zagościć na stałe w naszych domach.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , , , Skomentuj

ZUPA JAGLANA Z WARZYWAMI I ZIOŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-1

Zapraszam na lekką wiosenną zupę z dodatkiem młodej kalarepy,brokuła i ziół.

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 por
* 1 cebulka
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 kalarepa
* 1 brokuł
* 1 chili
* 1 łyżeczka kurkumy
* liść laurowy,ziele,pieprz,sól
* 2-3 łyżki śmietany-dałam kokosowe mleczko

* świeże zioła-jakie lubimy

* masło klarowane ew.olej rzepakowy

Warzywa obieramy i kroimy na plasterki,brokuła na małe różyczki,kalarepkę w średnią kostkę.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę,marchewkę,pietruszkę,pora,czosnek,chili przez ok.2-3 minuty,dodajemy kaszę,kurkumę i mieszając podsmażamy przez następne 2-3 minutki.
Całość zalewamy wrzącą wodą,dodajemy sól,pieprz,liść,ziele angielskie i gotujemy ok.10 minut,dokładamy kalarepkę i po 3-4 minutach brokuła a gdy się zupa zagotuje,podprawiamy śmietanką,dokładamy świeże zioła pokrojone,sok z cytryny i ew.sól,pieprz do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-2

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

WIOSENNA ZUPA Z KASZĄ JAGLANĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-wiosenna-zupa-1

Zapraszam na wiosenna,lekką,zdrową i pyszną zupę.

* 2-3 łyżki masła klarowanego
* 1 brokuł
* 1 kalafior
* 1 kalarepka
* 2 marchewki
* kilka ząbków czosnku
* 1 cebula
* 1 świeże chili
* 2 średnie kępki młodego mniszka lekarskiego
* 1 łyżeczka kurkumy
* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
* szczypiorek,rzodkiewki,natka pietruszki
* sól,pieprz,ziele,liść

spa-smaczne-przepisy-ani-wiosenna-zupa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-wiosenna-zupa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-wiosenna-zupa-4

Warzywa opłukać i pokroić na nieduże kawałeczki.
Kaszę jaglaną najpierw opłukać w zimnej wodzie a następnie przelać na situ wrzątkiem-pozbędziemy się goryczki.
W garnku w którym będziemy gotować zupę rozgrzewamy masło i najpierw szklimy cebulkę,chili,czosnek,marchewki po ok.2 minutach dodajemy posiekany mniszek,kaszę jaglaną,liść,ziele angielskie,sól,kurkumę i gotujemy ok.5 minut,dodajemy kalafior a po chwili brokuły,rzodkiewki i gdy całość się zagotuje podprawiamy śmietaną zagotowujemy i wyłączamy ogień.
Dosypujemy zieleninę,pieprz mielony i ew.sól do smaku.

Szybko i smacznie!

Gorąco polecam takie zupki na wiosnę.
Oprócz mlecza-mniszka możemy dodawać inne zioła-pokrzywę,czosnek niedźwiedzi,gwiazdnicę itp……

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Łąkowe, Na gorąco, Ogrodowe, Polne, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , , Skomentuj

JAGLANKA OGNIŚCIE ROZGRZEWAJĄCA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-1

Gdy na zewnątrz dziwna plucha-dziś u mnie właśnie tak się działo,to taka rozgrzewająca,pikantna i zdrowa zupka na pewno wyjdzie nam na zdrowie.
A czegoż tam nie ma-czosnek,chili,imbir,kurkuma,świeże gałązki sosny,cynamon,miód i sezam —czyli to co nas rozgrzeje i ew.zabije zarazki,które mogły w taką pogodę do nas się przyplątać!!!!!

Gorąco zapraszam ponieważ jest pyszna!

* 1 mała-kilkucentymetrowa gałązka sosny-oczywiście możemy pominąć
* 2 małe cebule
* kilka ząbków czosnku
* 3 średnie marchewki
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* 1 mały por
* 2 świeże chili-zielony i czerwony
* 5-6 cm.kawałek imbiru
* 1 cytryna
* 1 czubata łyżka kurkumy
* 1 duża laska cynamonu
* liść ,ziele,pieprz
* masło klarowane do podsmażenia ew.olej lub oliwa i masło

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* ocet winny,jabłkowy,sól,pieprz,sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-5

KARMELIZOWANE BROKUŁY.

* 1 średni brokuł-rozdzieić na różyczki i pokroić na plastry ok.1 cm.
* garść pomidorków koktajlowych-przekroić na pół
* 2-3 łyżki sezamu jasnego
* 2-3 cm świeżego imbiru-posiekać drobno
* płatki chili suszone-wg uznania-ja dałam z pół łyżeczki
* 1-2 łyżki miodu płynnego
* 1 łyżka masła i oleju
* sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-8

Najpierw gotujemy zupkę.

Do garnka w którym będziemy gotować zupę wkładamy 2 łyżki masła klarowanego i od razu pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek i w plasterkach por,chili oraz liść laurowy,ziele,pieprz,laskę cynamonu,posiekany imbir i kurkumę i całość mieszając smażymy na średnim ogniu 2-3 minuty.
Gdy zaczyna pachnieć dodajemy pokrojoną w plasterki marchew,pietruszkę,seler,gałązkę sosny i smażymy jedną minutę,wsypujemy kaszę jaglaną,którą wcześniej dobrze wypłukaliśmy w zimnej wodzie.
Całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm.nad poziom warzyw i gotujemy na średnim ogniu przez ok.20-25 minut do miękkości kaszy.
Zupę doprawiamy octem winnym,sosem sojowym,pieprzem i sokiem z cytryny.
Zupa powinna być ostra,pikantna i trochę kwaśna!

Gdy zupa się gotuje w tym czasie robimy karmelizowane brokuły.

Na patelnię wlewamy po 1 łyżce masła i oleju ,dodajemy imbir,płatki chili i smażymy przez chwilę,gdy zaczynają pachnieć dodajemy brokuły i smażymy 2-3 minutki,wsypujemy sezam-uwaga będzie podskakiwał-pomidorki, polewamy sosem sojowym i miodem,smażymy do chwili,aż zaczną się karmelizować.
Uważajmy żeby brokuły pozostały al dente!

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglanka-ogniście-rozgrzewająca-9

Do talerza wlewamy gorącą zupę a wierzch ozdabiamy brokułami.
Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Zupy |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

ZUPA-KREM GROSZKOWY Z SAJGONKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-2

Dziś u nas krem z zielonego groszku podany z sajgonkami warzywnymi.

Szybko,prosto i pysznie!

ZUPA-KREM.

* 2 łyżki masła klarowanego-ew.olej/oliwa
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki płatków chili-suszonych ew.w proszku
* 1 kg.mrożonego groszku
* 1 szklanka mleka 2,0 %
* sok z 1 cytryny
* sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-4

Na maśle zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę,czosnek i chili,dodać zielony,nierozmrożony groszek i od razu wlać zimne mleko i wrzącą wodę powyżej 2-3 cm.nad poziomem groszku,gotować na średnim ogniu,aż groszek zmięknie-5-7 minut.
Zupę zmiksować żyrafą lub zblenderować na krem,dodać sos sojowy i sok z cytryny do smaku.

SAJGONKI.

* 1 czerwona papryka
* 2-3 cm.pokrojonego imbiru świeżego
* 1 op.kukurydzy
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* 1 łyżka pesto z bazylii
* 1 łyżka pasty Harissa – ew.sos chili,czosnek,kolendra mielona
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka kurkumy
* sos sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-9

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-11

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-12

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-13

Paprykę pokroić w kostkę,kukurydzę osączyć na sitku.
Na patelnię wlewamy olej i dodajemy paprykę,pesto i Harissę,całość smażymy 2-3 minutki,dodajemy kukurydzę,kurkumę,sok z cytryny i do smaku sos sojowy,mieszamy i studzimy.
Ciasto na sajgonki-może być ryżowe lub jak moje,kupione w Lidlu-tapiokowo-ryżowe,
zanurzamy na chwilkę do zimnej wody,kładziemy na desce i gdy miękkie to nakładamy 1 łyżeczkę farszu i formujemy sajgonki.
Gotowe sajgonki odstawiamy,żeby się osuszyły-mogą stać tak przygotowane nawet kilka godzin ale już pół godziny wystarczy,żeby trochę obeschły i dopiero teraz smażymy na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego na rumiany kolor,przewracając kilkakrotnie po obu stronach.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-krem-groszkowy-z-sajgonkami-14

Gorące sajgonki podajemy z gorącym kremem po wierzchu skrapiamy dobrą oliwą.
Powiem,że nam taka kombinacja bardzo smakowała!!!
Polecam serdecznie i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Smażone W, Warzywa, Zupy |
Tagi , , , , , Skomentuj

ZUPA Z CZERWONĄ PASTĄ CURRY PO TAJSKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-2

Dziś u nas zupa po tajsku!
Kto zna te smaki-ten wie,że są pyszne a kto nie zna – to najwyższy czas poznać!!!!
Zupa jest delikatna,pachnąca i ma fantastyczny smak.
Gorąco polecam.

BULION.

* ćwiartka kurczaka ew.5-6 skrzydełek
* 3 łodygi selera naciowego
* 3 średnie marchewki
* 5-6 cm.kawałek świeżego imbiru
* 1 por
* 2 liście laurowe
* kilka sztuk ziela angielskiego
* 2 litry wody

Wszystkie składniki wkładamy do garnka i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 2 godziny,tak żeby bulion tylko pyrkał.

Wyjmujemy marchew,mięso a resztę przecedzamy przez sito do drugiego garnka.Bulion gotowy.
Marchew i mięso kroimy na małe kawałeczki.

WŁAŚCIWA ZUPA.

* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 4-5 namoczonych we wrzątku suszonych grzybów Shitake
* 6-8 sztuk średnich pieczarek
* 1/2 brokuła
* 1 średnia sałata rzymska ew.pekińska
* szczypiorek,natka pietruszki
* sos sojowy

* makaron ryżowy-grudsze nitki-przygotować wg.przepisu
* ocet ryżowy zmieszany z suszonymi płatkami i pestkami ostrej chili-najlepiej zrobiony kilka dni wcześnie,żeby smaki się przegryzły ew.z limonki-sok

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-5

Do bulionu z kurczaka wkładamy pastę curry,pokrojone na paseczki grzybki Shitake i pieczarki,gotujemy przez pięć minut,dodajemy mięso z kurczaka,cząstki brokuła-gotujemy dwie minuty i dodajemy pokrojoną sałatę,marchew,gdy się zagotuje to wyłączamy ogień,wsypujemy zieleninę i doprawiamy sosem sojowym.

Na talerz wkładamy makaron,zalewamy zupą i skrapiamy octem z chili ew.limonką.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-czerwoną-pastą-curry-po-tajsku-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Ogrodowe, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

ZUPA WIELOWARZYWNA Z SOCZEWICĄ I POSMAKIEM BAZYLIOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-1

Gdy podamy taką gorącą zupę w mroźny bądź wietrzny dzień-jak to w styczniu bywa-to zapewniam,że rozgrzeje nas wspaniale a ponieważ zawiera w sobie sporo warzyw,dynię i soczewicę więc jest także bardzo pożywna!

* 3 średnie marchewki
* 1 por
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* 1 mała dynia
* 3 ziemniaki
* 1 cebula
* 1 chili świeża
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 szklanka soczewicy czerwonej
* 2 łyżki pesto bazyliowe-dałam domowe
* sól,pieprz,liść,ziele,sos sojowy,zielenina
* masło klarowane ew.olej z masłem zwykłym

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z- soczewicą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-6
Marchew,por,pietruszkę,cebule,seler pokroić na paski niezbyt duże,dynię i ziemniaki w kostkę a czosnek i chili na małe paseczki.

W garnku należy rozgrzać trochę masła klarowanego i dodać wszystkie warzywa,pesto i smażyć na średnim ogniu kilka minut,często mieszając.Całość zalewamy wrzącą wodą kilka centymetrów nad poziom warzyw,dokładamy soczewicę,doprawiamy i gotujemy na niewielkim ogniu,aż warzywa i soczewica zmiękną czyli około 15-20 minut ale uważamy żeby warzywa zostały al dente,doprawiamy sosem sojowym i zieleniną.
Nasza zupa już gotowa!

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Pesto, Warzywa, Wytrawne, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

ROSÓŁ NA CHIŃSKI SPOSÓB.

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-1

Zapraszam na niezwykle aromatyczny,lekki i bardzo smaczny rosołek robiony na sposób chiński.

* 8 skrzydełek z kurczaka
* 2 średnie marchewki
* 3 gałązki selera naciowego
* 1 por
* 2 małe cebulki/szalotki
* 4 ząbki czosnku
* 1 chili
* 2 łyżeczki curry
* sos sojowy
* pieprz,sól
* liść laurowy,ziele angielskie
* szczypiorek

* kapusta pekińska-połowa średniej główki
* makaron sojowy/ryżowy

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-2

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-5

Oczyszczone skrzydełka zalewamy zimną wodą i na średnim ogniu gotujemy przez 2 minutki.Całość wylewamy,skrzydełka jeszcze płuczemy w zimnej wodzie i wkładamy do czystego garnka.
Dokładamy pokrojone warzywa-marchew,seler,por,cebule przekrojone na pół i całe ząbki czosnku,zalewamy zimną wodą,dodajemy curry,odrobinę soli i na średnim ogniu doprowadzamy do wrzenia.
Zmniejszamy gaz na malutki,tyle aby rosołek nam tylko mrugał i gotujemy ok.jednej godziny aż mięso zmięknie.
Teraz dokładamy pokrojoną w paseczki kapustę,zagotowujemy i wyłączamy gaz.
Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Makaron przygotowujemy wg.przepisu na opakowaniu.
Na talerzach kładziemy po łyżce makaronu,zalewamy rosołem i dekorujemy szczypiorkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-po-chińsku-6
Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.7/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Ogrodowe, Zioła, Zupy |
Tagi , , , Skomentuj

KRUPNIK JAGLANY Z MIĘSNYMI PULPECIKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-1

Dziś zapraszam na zdrowy jaglany krupnik z pulpecikami z mięsa indyczego i nasion CHIA.

PULPECIKI.

* filet z indyka
* cebula
* czosnek
* jajka
* nasiona CHIA
* sól,pieprz,papryka słodka

Mięso,cebulkę i ząbki czosnku przekręcić w maszynce do mięsa na dużych oczkach.Dodać jajka,CHIA i przyprawy i całość wymieszać do połączenia składników.Formować w dłoniach nieduże pulpeciki,ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.

KRUPNIK JAGLANY.

* marchew
* pietruszka
* seler
* brokuły
* kasza jaglana
* liść laurowy,ziele,angielskie
* sól,pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-5

Marchew,pietruszkę i seler kroimy na średniej wielkości plasterki.Do rondelka wlewamy wodę,dodajemy warzywa i przyprawy-bez natki i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy marchew zaczyna mięknąć wkładamy pulpeciki i dobrze opłukaną w zimnej wodzie kaszę jaglaną,gotujemy jeszcze przez ok.20 minut,aż kasza będzie miękka a pulpeciki ugotowane.Doprawiamy pieprzem i posypujemy natką.

Krupnik jest bardzo delikatny ale syty i smaczny.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-6

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Gotowane M, Kasze, Mięsne, Na gorąco, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

ZUPA DYNIOWA Z SEZAMEM I PESTKAMI DYNI.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-2

Sezon na dynie w pełni więc zupa musi być.
Dziś słodko-ostra z chrupiącymi ziarenkami sezamu i dyni oraz z karmelizowaną dynią.
Zupa jest pyszna więc zapraszam.

* dynia świeża
* cebula
* chili świeże
* wrząca woda
* mleko 2 %
* mleczko kokosowe
* kardamon
* goździki
* kurkuma
* sól
* miód

* olej/oliwa
* masło

* pestki dyni
* sezam

* dynia-kilka plastrów
* olej,masło i miód

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-dyni-sezamem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-7

Dynię obrać i pokroić na nieduże kawałeczki.Cebulę i chili posiekać.Do rondla wlać 2 łyżki oleju i dołożyć łyżkę masła,dodać dynię,chili i cebulę,smażyć na średnim ogniu do lekkiego zeszklenia.
Dodać kilka goździków i ziarenek kardamonu,łyżeczkę kurkumy,wlać wrzącą wodę-do połowy objętości dyni i dopełnić zwykłym mlekiem,żeby dynia luźno pływała,zamieszać i doprowadzić do wrzenia,dolać mleczko kokosowe i gotować do miękkości dyni.Całość zmiksować,przetrzeć przez sitko i doprawić do smaku solą i miodem.

Ziarenka dyni i sezamu podsmażyć na suchej patelni,żeby były chrupkie.
Dynię pokroić na małe kwadraciki i zeszklić na maśle,oleju i miodzie,uważając żeby dynia pozostała delikatnie twardawa.
Do miseczki włożyć łyżkę miodowej dyni,zalać gorącą zupą i na wierzch położyć po łyżeczce pestek dyni i sezamu.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-dyniowa-z-sezamem-8

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Warzywa, Zupy |
Tagi , , , , , Skomentuj