Kategoria: Zioła

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PASTĄ CURRY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-1

1 szklanka czerwonej soczewicy
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 2-3 cm. świeżo startego imbiru
* 1 op.żółtej cykorii
* 1 gałązka trawy cytrynowej
* 1 średnia główka kapusty pekińskiej
* 1 świeża chili
* 1 op.mleczka kokosowego – 400 ml.
* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 1 łyżka kurkumy
* 1 łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sok z 1 cytryny
* sos sojowy
* pieprz

* zielenina – natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-4

Do rondelka wkładamy od razu masło klarowane, olej, pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir, trawę cytrynową drobno pokrojoną, smażymy 2-3 minutki, dodajemy opłukaną soczewicę, kurkumę mieszając smażymy chwilkę i całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm. nad poziom warzyw, gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż soczewica będzie prawie miękka.
Teraz dokładamy pokrojoną niezbyt drobno cykorię, pekinkę oraz mleczko kokosowe, gotujemy ok.3 minutki, wlewamy sok z cytryny i ew.sos sojowy, pieprz.
Na talerzu posypujemy natką.
Zupa świetnie rozgrzewa i syci, tak więc na zimne dni, które nas czekają takie zupki muszą zagościć na stałe w naszych domach.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , , , Skomentuj

BAKŁAŻANY I PORY W SOSIE POMIDOROWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany -pory-sos-pomidorowy-1

U nas dziś obiad bezmięsny.
Bardzo smaczny i bardzo zdrowy a inspirowałam się przepisem p.Agnieszki Maciąg z cudownie wydanej książki pt. SMAK SZCZĘŚCIA.

* 3 średnie bakłażany
* 2 pory
* kilka ząbków czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka suszonych ziół – bazylia lub inne ulubione

SOS.

* 4-5 mięsistych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* pieprz świeżo zmielony
* sól
* olej rzepakowy

* zielenina – natka, koperek, bazylia

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-7

Całe bakłażany, ze skórką umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Cebule i pory pokroić w paski a czosnek posiekać drobno.
Całość rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziołami, polać 2 łyżkami oleju rzepakowego, posolić, wymieszać i piec w 190 st.przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.

W tym czasie zrobić sos.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać rozgnieciony czosnek, sporo pieprzu i pomidory, wymieszać, smażyć przez chwilę, gdy puszczą sok dodać całość z blaszki, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Ja podałam z ugotowaną zieloną soczewicą, kalafiorem i brokułami.
Na talerzu posypać świeżymi ziołami.

Tak przygotowane bakłażany świetnie smakują na gorąco jak i na zimno,
podane z różnymi kaszami, ryżem lub makaronem a nawet z pieczywem.
Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Ogrodowe, Pieczone W, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

KOTLETY SCHABOWE Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-1

Moja propozycja na sobotni lub niedzielny obiad.

* 4 kotlety schabowe
* 300 g.soczewicy zielonej
* 5 średnich marchewek – ok.650 g.
* 2 plastry boczku
* 1 cebula
* 1/2 świeżej chili
* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-4

Soczewicę dobrze opłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać soczewicę i smażyć przez 3-4 minutki mieszając łyżką, zalać gorącą wodą na 2-3 cm.nad poziom soczewicy, przykryć i gotować na małym ogniu ok.20-25 minut, aż będzie prawie miękka, teraz dodajemy marchewkę, mieszamy i gotujemy już bez przykrycia jeszcze przez ok.10-15 minut, do miękkości soczewicy i marchewki, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką.

Kotlety myjemy zimną wodą, osuszamy ręczniczkiem kuchennym, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minutki z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły a na tę samą patelnię wkładamy boczek pokrojony na małe kawałeczki, posiekaną cebulkę i chili i smażymy ze 2 minutki, posypujemy natką.

Na talerzu układamy soczewicę z marchewką i kotlet, który ozdabiamy smażonym boczkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-5

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CHILI, CZOSNKU I BAZYLII.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-1

Zapraszam na sałatkę z koktajlowych pomidorków, różnego gatunku.

* 2 kg.różnych odmian pomidorków
* 2-3 sztuk chili
* 2-3 nieduże główki czosnku – polskiego
* kilka gałązek bazylii

* olej – dałam rzepakowy 3 ziarna

Zalewa.

* 3 szklanki wody – najlepiej źródlanej
* 3/4 szklanki octu 10 %
* 2 płaskie łyżki cukru
* 1 łyżka soli kamiennej

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-5
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-6

Zalewę zagotować i ostudzić.

Pomidorki umyć i każdy przekroić na pół, przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę chili i tak samo pokrojony drobno czosnek.
Bazylię pokroić na małe paseczki, wszystko razem delikatnie przemieszać.
Do słoiczków wkładać pomidorki, do każdego wlać po łyżce oleju lub oliwy i dopełnić zalewą do 1 cm. od góry.
Słoiczki zamknąć i pasteryzować przez 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Sosy, Spiżarnia, Surowe W, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA OGÓRKOWA Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-1

Zapraszam na sałatkę z ogórków i przyprawy do grilla !

* 4 kg.ogórków średniej wielkości
* 1 kg.cebuli
* 2 czubate łyżki soli kamiennej do przetworów
* 1 duży pęczek natki pietruszki
* 1 łyżeczka suszonego chili

Zalewa.

* 6 szklanek wody
* 2 szklanki octu 10 %
* 3 szklanki cukru
* 3 pełne łyżki przyprawy do grilla

* ziarenka gorczycy
* gałązki koperku

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-5

Ogórki umyć i pokroić na ok.pół centymetrowe plasterki – ja kroiłam na ręcznej mandolinie – przełożyć do miski, posypać 1 łyżką soli, przemieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać i pokroić na cienkie pół talarki i też posolić 1 łyżką soli, przemieszać i odstawić tak samo jak ogórki.
Po tym czasie łączymy w jednej misce ogórki i cebulę, razem z powstałym z nich sokiem, dodajemy chili i posiekaną natkę.
Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałeczku koperku i ogórki z przyprawami.
Do każdego wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy od czasu zagotowania wody przez 5 minut, odwracamy słoiki dnem do góry i stawiamy na ściereczce , aż całkowicie ostygną,

Jeżeli lubimy ostre smaki to można kupić ostrą przyprawę do grilla lub dołożyć więcej suszonej chili, a jeżeli lubimy bardziej delikatną sałatkę to dajemy mniej chili i delikatną przyprawę do grilla !

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Spiżarnia, Zioła |
Tagi , , , , , , Skomentuj

MARYNOWANE POMIDORKI Z ZIOŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-2

Zapraszam na domowe marynowane koktajlowe pomidorki z dodatkiem ziół i aromatycznych przypraw.

* 1 kg.pomidorków-najlepiej różne odmiany i kolory
* 1 średnia główka polskiego czosnku
* 1-2 listki laurowe
* 12-15 ziarenek kolorowego pieprzu
* 10-12 sztuk ziela angielskiego
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1-2 papryczki chili
* świeże gałązki bazylii i tymianku

Zalewa.

* 3 szklanki wody źródlanej
* 1 szklanka octu 10 %
* 3 płaskie łyżki cukru
* 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-7

Zalewę zagotować i gorącą zalewać pomidorki.

Pomidorki umyć i osuszyć na ściereczce.
Każdy nakłuć 2-3 razy wykałaczką i włożyć do słoiczków, dołożyć po 2-3 ząbki czosnku, przekrojone na pół, małī plasterek chili, gałązki ziół i lekko roztłuczone w moździerzu przyprawy korzenne – po 1 łyżeczce.
Zalać gorącą zalewą, zamknąć i wstawić do dużego garnka, wyłożonego ściereczką bawełnianą.
Dolać ciepłej wody do 3/4 wysokości słoiczków i gdy woda się zagotuje, należy wyłączyć płomień i trzymać słoiki pod przykryciem w garnku jeszcze przez 10 minut.
Następnie wyjąć i ułożyć na ściereczkach do całkowitego ostygnięcia.
Wynieść do spiżarni.Po 2 tygodniach nadają się do jedzenia ale tak przygotowane można jeść przez całą zimę.

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-marynowane-pomidorki-z-ziołami-9

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Spiżarnia, Zioła |
Tagi , , , , , , , 4 komentarzy

NALEWKA MIĘTOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-2

* mięta ogrodowa- ok.20 średnich łodyżek
* 1 litr spirytusu
* 1 kg.cukru
* 1 1/2 litra wody
* 1 cytryna

Miętę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć – w suszarce do sałaty lub na ręczniczku kuchennym.
Listki i miękkie łodyżki wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem, zamykamy dokładnie słój i odstawiamy na 2 doby w ciepłe miejsce. W tym czasie kilka razy mieszamy słojem.
Robimy syrop z wody, cukru i soku z cytryny i letnim zalewamy miętę, zamykamy na 1 dobę, dokładnie odcedzamy przez sitko wyłożonym gazą, przelewamy do butelek, zamykamy i po 1 miesiącu mamy domową , zdrowotną nalewkę gotową.
Nalewka jest doskonała na trawienie, działa rozkurczowo po zbyt obfitych posiłkach, pobudza soki żołądkowe.
Pijemy po 1/2 łyżeczki na 1 łyżkę cukru 2-3 razy dziennie.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-7

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Bez kategorii, Naleweczki, Ogrodowe, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

OCET NA KWIATKACH NAGIETKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-2

Zapraszam na domowy ocet zrobiony na płatkach nagietka lekarskiego pomarańczowego i occie jabłkowym.

Tak zrobiony ocet ma działanie lecznicze, zdrowotne,kosmetyczne a także kulinarne.

* nagietek lekarski-same płatki
* ocet jabłkowy-dałam domowy

Kwiatki zrywamy w słoneczny dzień, najlepiej około południa, obrywamy same płatki i wkładamy do butelki, słoja do ok. 2/3 objętości.
Zalewamy do pełna octem, zamykamy i odstawiamy na słoneczny parapet ew.balkon na 10-14 dni.
Nieraz wstrząsamy zawartością słoja.
Po tym czasie zlewamy ocet przez jałową gazę gazę do niedużych butelek,zamykamy i ocet nagietkowy gotowy.

Trzymamy w łazience lub kuchni w zamkniętej szafce.

Używamy do – płukania włosów po umyciu rozcieńczając 1 łyżkę octu na 2 szklanki wody
– jako tonik do przecierania twarzy, zwłaszcza cery tłustej, łojotokowej
– łagodzi podrażnienia, oczyszcza cerę
– do płukania gardła podczas różnych infekcji- 1 łyżka na 1 szklankę przegotowanej wody
– jako okłady na stłuczenia, siniaki, opuchlizny, swędzenia skóry
– jako dresing do sałatek lekkich, owocowych

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-6

Po lewej ocet po 10 dniach a po prawej jednodniowy !
spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-z-kwiatków-nagietka-7

Polecam gorąco.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do Ciała, Do twarzy, Do włosów, Kosmetyki, Ogrodowe, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

OLEJE ZIOŁOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-1
Wczoraj robiłam octy a dziś zapraszam na oleje ziołowe.

* olej
* zioła
– bazylia różne gatunki
– tymianek
– oregano
– szałwia
– papryczki chili
– czosnek
– kolorowy pieprz
– listki laurowe

W ozdobnych butelkach układamy zioła, można jeden gatunek lub pomieszać różne ale nie więcej jak dwa- trzy rodzaje ziół.
Do butelek wkładamy przyprawy, zalewamy olejem, ja użyłam Olej Rzepakowy 3 Ziarna.
Można używać różne oleje ew.oliwy tłoczone na zimno. Butelki zamykamy i odstawiamy na okres minimum 2 tygodni ale najlepiej 4-6 tygodni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy przez gazę i do każdej butelki dodajemy po 2-3 gałązki danych ziół,żebyśmy wiedzieli jaki mamy olej w danej butelce a oprócz tego olej z gałązkami ziół ew. można dołożyć jeszcze ziarenka pieprzu, cieniutką skórkę z cytryny-limonki, ząbek czosnku-można w skórce, ładnie wygląda i dodaje fajnego aromatu.

Używamy do sałatek, dresingów, sosów, past, przyprawiania makaronów, ryżu, warzyw surowych, pieczonych itp…

spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-2 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-3 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-4 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-5 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-6

Serdecznie polecam takie oleje.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

OCTY ZIOŁOWE.

spa-octy-ziołowe-1

Lipiec to piękny,letni miesiąc ale oprócz wakacji,opalania,wypoczynku robimy też różne smakowitości ze świeżych owoców,warzyw,ziół na co dzień oraz przetwory na zimę.

Ja właśnie narobiłam różne rodzaje octów z dodatkiem czosnku,papryczek ostrych,czerwonego pieprzu,ziół,skórki cytrynowej,ziela angielskiego
Swoje octy przeważnie robię na domowym occie jabłkowym ale też na octach winnych białych i czerwonych.
Nie podaję proporcji ziół i dodatków,ponieważ ja mam sporo własnych ziół i robię po prostu wg.swego smaku i co akurat przyniosłam z ogrodu.
Octy ziołowe pięknie się prezentują na kuchennych półkach a jak smakują !!!
Zrobiłam octy
-szałwia ananasowa,
– bazylia,czosnek
– tymianek cytrynowy,oregano
– macierzanka
– szałwia lekarska
– rozmaryn
– estragon

Do każdej butelki dodajemy dodatki wg.uznania i swego smaku.
Butelki zalewamy octem,zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu tylko nie bezpośrednio na słońcu na okres 4-6 tygodni.
Zlewamy zioła i przelewamy do czystej,wyparzonej butelki.Do każdej możemy dołożyć po gałązce świeżych ziół i ew.przypraw.

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Leśne, Łąkowe, Ogrodowe, Spiżarnia, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj