Kategoria: Tarty

TARTA CUKINIOWO-SEROWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-3

Gdy zimno za oknem to podajemy na stół gorącą tartę.

* 1 op.ciasta francuskiego chłodzonego
* 200 g.boczku surowego wędzonego
* 2 nieduże cukinie
* 2 jajka
* 1/2 szklanki śmietany-12 %-18 %
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 szalotki lub 1 średnia cebulka
* 1 chili świeża
* 200 g.sera Feta
* 100 g.startego sera Mozzarella
* kilka pomidorków koktajlowych
* 1 papryka nieduża
* sól,pieprz,zioła-tymianek,rozmaryn

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-9

Boczek pokroić na małe kawałeczki i wytopić na suchej patelni.
Cukinie dobrze umyć i pokroić wzdłuż w cienkie paseczki.
Czosnek,cebulki i chili pokroić drobno.
Ser Feta też pokroić na nie duże kawałeczki.
Całe jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną,dodać sery,cebulki,czosnek,chili,zioła i pieprz do smaku.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,położyć ciasto francuskie i rozłożyć po kolei- wytopiony boczek,paseczki cukinii,paprykę i całość zalać sosem.
Na wierzchu rozłożyć pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok.35-40 minut,aż cała tarta pięknie się zarumieni.Sprawdzamy czy spód tarty też się dobrze zarumienił i upiekł.

Świetnie smakuje polana dobrym olejem i balsamico.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Tarty, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

TARTA Z CUKINIĄ I KREWETKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-2

Zapraszam na gorącą tartę.
Jeżeli lubicie krewetki i cukinię to może taka tarta też wam posmakuje!

* 1 opakowanie francuskiego ciasta schłodzonego
* 500 g.krewetek
* 3 średnie cukinie
* 1 chili świeża
* czosnek świeży
* 3 jajka
* 1 szklanka śmietany 12 lub 18 %
* 150-200 g.sera żółtego startego
* 3 łyżki pesto bazyliowe/dałam domowe
* 250 g.pomidorków małych

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-9

Krewetki gdy są zamrożone to należy rozmrozić,oczyścić z pancerzyków i ciemnej niteczki-jelita,dobrze opłukać pod bieżącą,zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Cukinie dobrze umyć,osuszyć i pokroić na długie plasterki,najlepiej obieraczką do warzyw.
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć ciasto francuskie,po nakłuwać widelcem i rozsmarować pesto.
Na wierzch rozsypać paseczki cukinii i posypać solą i pieprzem,położyć krewetki,polać roztrzepanymi jajkami ze śmietaną,posiekanym czosnkiem,chili i startym serem.
Rozłożyć pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40-50 minut,aż ciasto od spodu pięknie się zarumieni.

Tarta świetnie smakuje z ostrymi sosami np.chili,keczup!!!

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-11

Polecam i życzę smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

MINI TARTY SEROWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-2
Dziś pokażę Wam jak szybko i bardzo smacznie można przygotować fantastyczne mini tarty.

* 1 rulon ciasta francuskiego chłodzonego
* 250 g.sera Ricotta
* 12 kulek mini kulek sera Mozzarella
* 200 g.startego sera Mozzarella
* 250 g.szpinaku świeżego
* 2 jajka
* sól,pieprz,sezam

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-5

Najpierw myjemy i blanszujemy przez minutkę szpinak i osączamy na sitku przelewając zimną wodą.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
W misce mieszamy Ricottę,Mozzarellę,jajka dokładamy odciśnięty szpinak i do smaku sól i pieprz.
Ciasto kroimy na 15 kawałków i z tego 12 układamy w foremkach na muffinki wcześniej posmarowanych olejem.
Do każdej muffinki wkładamy po łyżce farszu,w środek dodajemy kulkę Mozzarelli i na wierzchu kładziemy po małym kawałeczku ciasta francuskiego (z pozostałych 3 kawałków przekrojonych na 4 części) i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy przez ok. 30 minut aż pięknie ciasto się zarumieni i zezłoci.
Świetne z zieloną sałatą,balsamico i olejem/oliwą.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-7

Zapraszam i polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Tarty, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

TARTA SZPINAKOWO-ZIOŁOWA na FRANCUSKIM CIEŚCIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-szpinakowa-1

Dziś zapraszam na szybką tartę,którą zrobiłam na francuskim cieście-oczywiście takim kupionym w sklepie.

* 1 op.ciasta francuskiego chłodzonego-kupiłam w Lidlu

* 1/2 kg.świeżego szpinaku
* 3-4 ząbki czosnku-dałam młody
* garść świeżych ziół-dałam tymianek,estragon,liście mlecza,szczypiorek czosnkowy
* 1 strączek chili
* 3 jajka
* 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany-dałam 12 %
* 1/2 op.sera Fety
* 1 op.Mini Mozzarella
* sól,pieprz

Szpinak oczyścić,opłukać w zimnej wodzie i na 1 minutę włożyć do wrzącej,osolonej wody,przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć z wody,najlepiej wycisnąć w dłoniach.
Czosnek,chili i zioła posiekać na drobne kawałeczki.
Do miski wlać jajka,śmietanę i roztrzepać widelcem,dodać resztę,pokrojoną Fetę i Mini Mozzarellki,doprawić solą i pieprzem,wymieszać całość.
Formę do tart lub inną wyłożyć papierem do pieczenia,położyć ciasto francuskie,wylać farsz szpinakowo-ziołowy,wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec przez ok.50 minut,aż wierzch ładnie się zarumieni a spód będzie upieczony na chrupko.
Taka tarta świetnie smakuje na gorąco,można ją też odgrzewać,choć i na zimno też jest dobra.
Do tego zielone listeczki-rukola,mlecz,sałata i inne zioła polane octem winnym,jabłkowym i oliwą.

spa-smaczne-prżepisy-ani-tarta-szpinakowa-2

spa-smaczne=przepisy-ani-tarta-szpinakowa-3

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne |
Skomentuj

WIOSENNE MINI TARTY ZIOŁOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini- tarty -ziolowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-2

Coś na szybki podwieczorek,kolację a nawet i na obiad.
Na 6 większych foremek na muffinki ale można też zrobić w jednej większej foremce np.do tart.

* 1 op.chłodzonego ciasta francuskiego

* 3 jajka
* ok.1 szklanki śmietany kwaśnej,gęstej
* 100 g.sera Feta
* 1 op.serka mini Mozzarella
* sól,pieprz
* dobra garść świeżych ziół-dałam-liście mlecza,natka pietruszki,szczaw gajowy,tymianek,oregano,estragon,krwawnik,przytulia wonna,szałwia,lubczyk,rozmaryn,szczypiorek czosnkowy oraz kwiaty mlecza,rukoli i przytuli wonnej i tu się pochwalę-wszystkie te zioła mam w moim ogrodzie i dużo więcej innych.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-7

Włączyć piekarnik na 200 st.z opcją góra-dół.

Foremki posmarować olejem.

Ciasto pokroić na 6 prostokątnych kawałków i wyłożyć foremki,nakłuć widelcem spody ciasta.
Jajka,śmietanę roztrzepać widelcem lub trzepaczką ale tylko do połączenia,dodać pokrojoną na mniejsze kawałki Fetę,posiekane zioła,doprawić solą i pieprzem.
Wyłożyć masę na ciasto,położyć na wierzch po 2 kulki Mozzarelli i wstawić do gorącego piekarnika na 25-30 minut,piec aż tarty pięknie podrosną i się zarumienią na złoty kolor.
Świetne ze świeżymi ziołami tp.rukola,sałata zielona,kiełki polane octem jabłkowym i olejem/oliwą/balsamico

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-8

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-ziolowe-9

Polecam i smacznego życzę

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Dzikie, Kwiaty jadalne, Leśne, Ogrodowe, Ogrodowe, Polne, Tarty, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

TARTA ZIOŁOWA Z CUKINIĄ ROLOWANĄ

IMG_4spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-pisy-ani-tarta-cukinia-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-2

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-5
IMG_5007s
spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-6.jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukinia-7.jpg

* 1 op. ciasta francuskiego chłodzonego

* 3-4 średnie młode cukinie
* 0.5 kg.sera ricotta
* 250 g. sera feta
* sól,pieprz
* zioła – bazylia, pietruszka, tymianek

Sery wymieszać z ziołami posiekanymi, doprawić solą i pieprzem.
Cukinie pokroić wzdłuż na cienkie paski, najlepiej obieraczką do warzyw.
Paseczki cukinii ułożyć po 2-3 na siebie, położyć troszkę nadzienia, zrolować w roladkę, odkładać na tackę.
Gdy wyrobimy całość, to zrobić masę ziołowo- jajeczną.

* 3 jajka
* 0.5 szklanki śmietany gęstej, może być kwaśna
* 4-5 ząbków czosnku
* duża garść ziół- jw. lub inne
* 1 chili
* 20 dkg. sera żółtego
* 20 dkg.sera mozzarella
* 1 średnia cukinia

Jajka, śmietana, posiekane zioła, czosnek, chili,starte na tarce sery i pokrojoną na półplasterki cukinię razem wymieszać w misce, doprawić solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzać do 220 stopni.

Zimne ciasto z lodówki rozłożyć w foremce na papierze do pieczenia, wylać masę jajeczną, na wierzchu ułożyć roladki cukiniowe na stojąco, gdyby zostały wolne przestrzenie między roladkami, to jeszcze jedną cukinię pokroić na paski, zrolować już bez nadzienia i powtykać w te miejsca, żeby w miarę ściśle roladki stały.

Tartę wstawić do nagrzanego piekarnika 220 st. po 10 min. zmniejszyć na 200 st. piec ok.50 minut, do pięknego zarumienienia na wierzchu, sprawdzić też spód tarty, czy dobrze wypieczona.

Świetnie smakuje na gorąco ale też na zimno jest dobra. Można odgrzewać w mikrofali.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

TORCIK BAZYLIOWO-SEROWY

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-1
Dziś zapraszam na torcik bazyliowo- serowo- naleśnikowy.

NALEŚNIKI BAZYLIOWE.

* 5 jaj
* 3 szklanki mąki pszennej
* 2 szklanki mleka letniego
* 1,5 szklanki wody gazowanej
* 1 łyżeczka soli
* 2 duże garście posiekanej bazylii
* 1oo gram roztopionego masła

Jajka i sól roztrzepać w mikserze, dodać resztę, bez masła i bazylii, dokładnie zmiksować, dodać masło i bazylię, jeszcze raz chwilkę zmiksować, odstawić na co najmniej
pół godziny.

Smażyć cienkie naleśniki na średnim ogniu.
Mi z tej porcji wyszło 15 sztuk na patelni o średnicy 26 cm.

FARSZ SEROWO- BAZYLIOWY.

* 500 g. sera ricotta lub biały twaróg
* 2 jajka
* 100 gram sera żółtego
* 100 gram sera mozzarella
* 3-5 ząbków czosnku
* sól, pieprz
* chilii świeże wg uznania
* bazylia duża garść

Jeżeli mamy twaróg , to należy go rozetrzeć ze śmietaną-2-3 łyżki. Ser mieszamy z jajkami < łyżką lub widelcem > dodajemy starte sery na tarce jarzynowej, posiekany czosnek i bazylię, chili i sól i pieprz do smaku.

Formę do zapiekania posmarować olejem, posypać tartą bułką.
Naleśniki smarować farszem, układać w formie jeden na drugim jak tort, gdy zrobimy całość, to po wierzchu polać polewą.

POLEWA SEROWA.

* 3 łyżki śmietany
* garść sera – żółty lub mozzarella starty na tarce

Razem wymieszać i polać torcik, wstawić do gorącego piekarnika 200 st. zapiec przez ok. 30 minut, aż wierzch będzie pięknie zarumieniony.
Torcik jest pyszny na gorąco ale też i na zimno .

Zapraszam do wypróbowania tego przepisu, smak i zapach bazylii i sera jest niesamowity – polecam

SPA

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-2

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-3

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-4

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-5

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-6

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-7

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-8

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-9

spa_smaczne-przepisy_ani-tort-bazyliowy-10

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mączne na słodko na słono, Naleśniki, Ogrodowe, Śniadania, Tarty, Wytrawne, Zapiekanka, Zioła |
Tagi , , , , 2 komentarzy

TARTA FRANCUSKA ZE SZPINAKIEM I ZIOŁAMI

spa_smaczne_przepisy_ani_tarta_francuska_1
Zapraszam na pyszną ziołową tartę, którą można jeść na gorąco i na zimno.

* 1 op. ciasta francuskiego,
* 250 g. serka mascarpone,
* 3-4 łyżek pesto z bazylii ( u mnie z czosnku niedźwiedziego ),
* 3 jajka,
* 1 szklanka śmietany 18 % ,
* 1 op. fety,
* duża garść mozzarelli tartej,
* świeże zioła – bazylia, oregano, tymianek, natka,
* 3-4 ząbki czosnku,
* sól, pieprz,
* 40 dkg. świeżego szpinaku,

Szpinak oczyścić, odciąć grube korzonki, włożyć do wrzącej, osolonej wody, gdy tylko zmięknie ( ok. 1 minuty),przelać przez sito i od razu spłukać bardzo zimną wodą. Szpinak zachowa wówczas żywy , zielony kolor.
Serek mascarpone wymieszać z pesto, w oddzielnej miseczce wymieszać jajka, śmietanę, posiekane zioła duuuuuużo ziół,czosnek, sól i pieprz oraz sery i dobrze odciśnięty, przesiekany nożem szpinak.
Na papier do pieczenia położyć ciasto francuskie, na nim rozsmarować serek z pesto, wyłożyć nadzienie ziołowe ze szpinakiem, wstawić do nagrzanego 180 st. piekarnika i piec ok. 1 godz.
Spód i wierzch powinien być zarumieniony i chrupiący.

Polecam
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_tarta_francuska_2

spa_smaczne_przepisy_ani_tarta_francuska_3

spa_smaczne_przepisy_ani_tarta_francuska_4

spa_smaczne_przepisy_ani_tarta_francuska_5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj