Kategoria: Sosy

HUMMUS .

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-1

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-2

Zapraszam na domową pastę z ciecierzycy.

* 400 g. ciecierzycy/cieciorki
* 1 łyżka sody spożywczej

Na 1 szklankę suchej cieciorki
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki mielonego kuminu/kminu rzymskiego
* 1/2 szklanki tahini – pasta z sezamu
* sok z 1/2 cytryny
* sól

* oliwa
* czarnuszka
* sezam jasny/czarny
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-7

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-9

Cieciorkę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie.
Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i zostawiamy na 10-15 godzin w chłodnym miejscu do namoczenia.
Po tym czasie płuczemy jeszcze raz w zimnej wodzie, zalewamy świeżą i gotujemy na średnim ogniu przez ok.60-80 minut, aż będzie miękka.
Studzimy w tej samej wodzie w której się gotowała.
Odcedzamy na sitku.

Miksujemy w blenderze razem z czosnkiem, kuminem i tahini, aż powstanie gładka pasta.
Gdyby była za gęsta i sucha to dodajemy zimnej, przegotowanej wody i miksujemy.Na koniec wlewamy sok z cytryny i solimy do smaku.
Pasta powinna być pulchna, delikatna i lekka.
Przekładamy do słoiczków lub miseczki najlepiej szklanej, po wierzchu polewamy odrobiną oliwy – daję olej lniany tłoczony na zimno, posypujemy ziarenkami sezamu, czarnuszki i zieleniną.
Pastę przechowujemy w lodówce .
Świetna do pieczywa jasnego ale też do domowych chlebków, tortilli, wrapsów itp….

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Dipy, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CHILI, CZOSNKU I BAZYLII.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-1

Zapraszam na sałatkę z koktajlowych pomidorków, różnego gatunku.

* 2 kg.różnych odmian pomidorków
* 2-3 sztuk chili
* 2-3 nieduże główki czosnku – polskiego
* kilka gałązek bazylii

* olej – dałam rzepakowy 3 ziarna

Zalewa.

* 3 szklanki wody – najlepiej źródlanej
* 3/4 szklanki octu 10 %
* 2 płaskie łyżki cukru
* 1 łyżka soli kamiennej

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-5
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-6

Zalewę zagotować i ostudzić.

Pomidorki umyć i każdy przekroić na pół, przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę chili i tak samo pokrojony drobno czosnek.
Bazylię pokroić na małe paseczki, wszystko razem delikatnie przemieszać.
Do słoiczków wkładać pomidorki, do każdego wlać po łyżce oleju lub oliwy i dopełnić zalewą do 1 cm. od góry.
Słoiczki zamknąć i pasteryzować przez 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Sosy, Spiżarnia, Surowe W, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

KOTLETY Z GROCHU-MARCHEWKI-GRZYBÓW PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-2

Dziś zapraszam na bezmięsne kotleciki!

* 2 szklanki suchego grochu
* 1 łyżeczka kminku

* 2 spore cebule
* kilka ząbków czosnku
* mrożone grzyby-średnie 2 garście
* 3 średnie marchewki-starte na jarzynowej tarce na wiórka
* 2 jajka
* 1/2-3/4 szklanki kaszki orkiszowej ew.manny
* słodka papryka,chili,sól,pieprz,gałka muszkatołowa,kminek
* nasionka CHIA
* 1 łyżeczka suszone zioła prowansalskie
* masło klarowane do smażenia-2 łyżki

* sezam-najlepiej niełuskany ale może być biały
* olej rzepakowy do pokropienia kotletów

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-10

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-11

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-12

Suchy groch -dałam Jaś-opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
Rano opłukać i zalać nową czystą wodą,dodać kminek i gotować na średnim ogniu ,aż będzie miękki,osączyć i do ciepłego dodać z pół łyżeczki kminku-może być mielony-dałam całe ziarenka,kaszę,wymieszać i ostudzić.
Do większej patelni włożyć masło klarowane na którym należy zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek oraz mrożone grzyby,od razu należy posolić i smażyć aż grzyby puszczą sok a gdy trochę odparuje dodać startą marchewkę,smażyć aż będzie miękka.
Połączyć razem fasolę i grzyby z marchewką,wymieszać i przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach.
Wmieszać CHIA,jajka i masę teraz należy dobrze przyprawić papryką,gałką,pieprzem,ziołami.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy średnie kotleciki,które od razu obtaczamy w sezamie i układamy na papierze do pieczenia,na blaszce.
Skrapiamy kotleciki olejem rzepakowym i pieczemy w 180 st.przez 25-30 minut aż się pięknie przyrumienią.

Kotlety możemy też usmażyć normalnie na oleju na patelni.

W tym czasie robimy prosty sosik do polewania!

* duży jogurt naturalny-może być grecki
* 2 łyżki dobrej oliwy/oleju
* 2-3 ząbki czosnku roztarte
* papryka słodka,chili,sól,pieprz
* zielenina-szczypiorek,natka,bazylia itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-13

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-14

Kotleciki są pyszne.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Dipy, Ogrodowe, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , 2 komentarzy

PAPPARDELLE Z SOSEM I SZPARAGAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-2

Pojawiły się szparagi,więc u nas dziś na obiad w takim oto wydaniu.
Powiem nieskromnie,że było pysznie.

* makaron Pappardelle lub Tagiatelle 1/2 kg.

* 2 wiązki szparagów – 1 kg.
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 chilii-czerwona i żółta
* sól morska gruba
* pieprz świeżo mielony
* oliwa z oliwek

SOS z czosnku niedźwiedziego.

* 1 1/2 szklanki śmietanki-dałam kremówkę
* 3-4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
* 250 ml.serka Ricotta
* sól,pieprz i sok z cytryny

Do garnuszka wlać śmietankę,dodać posiekany czosnek i pogotować przez kilka minut,dołożyć ricottę i mieszając łyżką zagotować całość,doprawić solą i pieprzem i cytryną do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-6

Szparagi umyć,odciąć lub odłamać końcówki i ułożyć w brytwance.
Czosnek i chili rozdrobnić i posypać po szparagach,dołożyć sól i pieprz i polać oliwą.
Makaron ugotować al dente,odcedzić i polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek,wymieszać.
W tym czasie na patelni na średnim ogniu smażyć szparagi razem ze wszystkimi przyprawami,dosyć często mieszając,tylko delikatnie żeby nie połamać,aż lekko zmiękną ale będą chrupiące.
I obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-7

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Makarony, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

LAZANIA MIĘSNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania miesna-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-2

Dziś zapraszam na mięsną lazanię pieczoną.

* 1 op.płatów lazanii-500 g.
* 1 kg.mięsa wołowego
* 2-3 średnie cebule
* kilka ząbków czosnku
* 4 średnie marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* 2-3 łyżki oleju rzepakowego
* 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
* 2 op.pomidorów bez skórki krojonych-800 g.
* 1 szklanka wody
* 200 g.sera żółtego twardego
* 200 g.sera parmezan
* oregano suszone,papryka słodka i ostra,sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-3

spa-smaczne-przepisy-anilazania-miesna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-8

SOS BIAŁY-BESZAMEL

* 1 litr mleka 2 %
* 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 100 g.masła extra

SOS MIĘSNY.

Mięso wołowe przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach lub kupić gotowe mielone.Warzywa obrać,rozdrobnić w malakserze lub drobniutko posiekać.Najpierw na oleju zeszklić warzywa,dodać mięso i smażyć kilka minut,często mieszając,aż mięso straci surowość,zalać wino i odparować przez 3-4 minuty na większym ogniu.
Teraz dodać pomidory,przyprawy,wodą podlać,przykryć i dusić na średnim ogniu ok.30-40 minut,nieraz zamieszać.Całość powinna się lekko zezłocić i odparować,spróbować czy nie potrzeba dosmakczyć.
Odstawić do przestudzenia.

SOS BIAŁY.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-9

Masło rozpuścić,wsypać mąkę i cały czas mieszając smażyć ok 1-2 minuty,aż lekko się zeszkli,wlać mleko i mieszać trzepaczką lub łyżką,dodać gałkę i sól,gotować ok 5 minut na gładki sos.
Ostudzić.

Naczynie żaroodporne (moje 25-35 cm)wysmarować masłem.

Kładziemy po kolei
– kilka łyżek sos mięsny
– płaty lazanii
– sos mięsny
-sos biały
– trochę sera żółtego
– trochę sera parmezan
– płaty lazanii
– i tak jeszcze 3 razy-czyli w mojej formie wyszło po 4 warstwy płatów lazanii.
Ale to zależy jaką macie formę do pieczenia,po prostu trzeba dopasować do swojej formy.
-na wierzchu powinien być sos biały i dużo sera.Ja położyłam jeszcze zieloną natkę od selera naciowego.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-11

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-12

Pieczemy lazanię w 180 st.przez 30-40 minut,uważając żeby wierzch się nie przypalił.
Nam taka lazania smakuje z keczupem i majonezem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Pieczone M, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

SZNYCEL WIEPRZOWY-KASZA GRYCZANA-SOS BOROWIKOWY danie obiadowe.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-1

KASA GRYCZANA NA SYPKO.

1 szklanka kaszy gryczanej
1 1/2 szklanki wody
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu-olej/masło/smalec lub smalec gęsi
sól do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-4

Na patelnię włożyć tłuszcz,posiekany czosnek i cebulkę,delikatnie zeszklić,dodać opłukaną zimną wodą kaszę,wymieszać i smażyć przez 1-2 minutki często mieszając,aż ziarenka kaszy wchłoną cały tłuszcz,posolić.
Teraz całość zalać wrzącą wodą,zamieszać i przykryć patelnię,zmniejszyć ogień do minimum i gotować,aż kasza będzie miękka i sypka,czyli ok.pół godziny.

SOS BOROWIKOWY.

kilka suszonych borowików-namoczyć poprzedniego dnia w zimnej wodzie
kilka mrożonych borowików
cebulka
1 ząbek czosnku
kilka łyżek gęstej śmietany
sól,pieprz,chili,ziele angielskie,listek laurowy
zioła suszone-oregano,tymianek
zielona natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-7

Dzień wcześniej namoczyć suszone borowiki w wodzie.
Namoczone grzybki ugotować do miękkości,gdy są duże to trochę posiekać.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju,włożyć posiekaną cebulkę i czosnek,chwilkę podsmażyć i dodać zamrożone grzyby,całość smażyć aż grzybki będą lekko zeszklone,wlać ugotowane grzyby razem z wodą,smażyć jeszcze przez 10-15 minut,zalać śmietaną,zagotować i przyprawić do smaku solą,pieprzem i trochę ostrej papryki,dodać natkę.

SZNYCEL WIEPRZOWY Z SZYNKI.
Na jedną osobę 1 sznycel.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-8

Mięso rozbić na cieńszy plaster,maczać najpierw w rozbitym jajku z solą i pieprzem,następnie panierować w tartej bułce zmieszanej z sezamem.Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Kotleciki M, Mięsne, Smażone M, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

PLACUSZKI ZE SZCZYPIORKIEM I KIEŁBASKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-1

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-2

* 4 jajka
* 1/2 łyżeczki soli
* 3 łyżki kwaśnej śmietany ew,kefir lub maślanka
* 1 szklanka mleka
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1/2 łyżeczki cukru
* 3 lub trochę więcej mąki pszennej
* garść szczypiorku posiekanego drobno

* kiełbaska-jaką chcecie (u mnie chorizo)

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-3

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-4

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-5

spa-smaczne-przepisy-ani-placuszki-chorizo-avocado-6

Do miski wsypać mąkę,sól,cukier,proszek,sodę dodać roztrzepane w mleku jajka,śmietanę i całość dobrze rozmieszać trzepaczką lub mikserem.
Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i powinno delikatnie spływać z łyżki,dlatego gęstość regulujemy mąką.Na koniec do ciasta wsypać szczypiorek,wymieszać.
Smażyć na rozgrzanym oleju na średnim ogniu nieduże placuszki.Najpierw nałożyć łyżką ciasto na patelnię,na wierzch położyć po plasterku lub po kilka plasterków ulubionej kiełbaski,pokrojonej dość cienko,przełożyć na drugą stronę i dosmażyć placuszek.
Najlepsze są na gorąco polane kwaśną śmietanką lub pastą z avocado.

PASTA z AVOCADO i FETĄ.

* 1 avocado
* 2-3 łyżki majonezu
* 3-4 ząbki czosnku
* sok z cytryny do smaku
* 100 g.sera Feta

spa-smaczne-przepisy-ani-sos avocado-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-avocado-2

Obrane avocado przełożyć do miseczki,polać sokiem z cytryny,rozgnieść widelcem,dołożyć majonez,roztarty czosnek,wymieszać i dołożyć pokrojony w kostkę drobną ser.Pastę wstawić do lodówki.

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Mączne na słodko na słono, Placuszki, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

SEROWA ROLADA Z POLĘDWICZKAMI I PIECZARKAMI.

spa-smaczne-przepisyani-rolada-serowa-z poledwiczkami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z poledwiczkami-2

* 400 g.sera żółtego twardego-dałam zamojski
* 4 jajka
* 1/2 szklanki śmietany 18 % gęstej
* 1 łyżka musztardy
* sól do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-zserowa-z-poledwiczkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-6

Ser zetrzeć na jarzynowej tarce.Jajka,śmietanę i musztardę roztrzepać trzepaczką,dodać ser i sól do smaku,wymieszać łyżką razem do połączenia składników.
Formę prostokątną (u mnie 25-35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,który należy posmarować olejem,wyłożyć ser i piec w 180 st.przez 25 minut.Ciasto będzie delikatnie miękkie,takie ma być,jak wystygnie lekko stwardnieje ale pozostanie elastyczne.
Ciasto odstawić do ostygnięcia.

* 1/2 kg.pieczarek
* 2-3 szalotki/cebulki
* 3-4 ząbki czosnku

* 2 średnie polędwiczki
* sól,pieprz
* 2 łyżki masła
* 2 łyżki oleju

* 1 szklanka śmietany do sosu-może być 18 %

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-9

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-11

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-12

Pieczarki pokroić na cienkie plasterki.Cebulki i czosnek posiekać w drobną kostkę.Polędwiczki posypać solą i pieprzem i obsmażyć na oleju z każdej strony po kilka minut na rumiano,zdjąć z ognia dodać masło i od razu cebulki,czosnek i pieczarki,smażyć na dużym ogniu,aż pieczarki lekko zmiękną ale będą jeszcze lekko twardawe.Odłożyć ze 2-3 łyżki do nadzienia a do reszty pieczarek dodać śmietankę,zagotować i doprawić sosem sojowym.
Na ciasto położyć od dłuższej strony polędwiczki,posypać pieczarki i całość zrolować jak roladę,zawijając najpierw papierem w którym piekło się ciasto a następnie w podwójnie złożoną alu folię i znowu zawinąć całość,rolując jak cukierek za boki.

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-13

Piec w 180 st.przez 40-50 minut,sprawdzając ostrym nożem czy mięso jest wystarczająco miękkie,ew.piec jeszcze.Na koniec pieczenia rozciąć wzdłuż środek nożyczkami,rozchylić papier i ładnie zrumienić roladę.
Gorącą roladę kroić w dość szerokie plastry i podawać z sosem pieczarkowym.

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-14

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-15

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-serowa-z-poledwiczkami-16

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Mięsne, Rolady M, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , 1 komentarz

ZIEMNIACZANE RÓŻE I ŁOSOŚ W SZYNCE.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-2

* 6-7 średnich ziemniaków
* 2-3 szalotki lub inne cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* chili świeże lub suszone
* sól morska gruba
* masło i olej

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-4

Cebulki,czosnek i chili posiekać na drobną kosteczkę.
Ziemniaki umyć,obrać ze skórki,pokroić na cienkie plasterki (najlepiej tzw. mandoliną )od razu wkładać do bardzo zimnej wody.Gdy wszystkie pokrojone,wyłożyć na durszlak,osuszyć papierowym ręczniczkiem.

Foremki takie większe do muffinek lub inne miseczki nieduże,żaroodporne lub silikonowe posmarować roztopionym masłem i układać plasterki ziemniaków.

Najpierw na spód położyć ze dwa plasterki,następnie zaczynając od brzegów układać różę,tak żeby plasterki zachodziły na siebie i tak do całkowitego wypełnienia foremki.

Wierzch posypać mieszanką cebulki,czosnku,chili i solą,pokropić roztopionym masłem i kropelkami oliwy.
Wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec ok.30-40 minut.Ziemniaczki powinny być pięknie zarumienione,chrupiące a środek miękki.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-9

W tym czasie przygotować sos śmietanowy i łososia .

SOS ŚMIETANOWY.

* 1 szklanka śmietany 18 % gęstej
* szczypiorek
* sól morska
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Śmietanę włożyć do miseczki,dodać trochę startej skórki i soku z cytryny,sól i starty czosnek,wymieszać do połączenia i odstawić do lodówki.Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos smietanowy-1

ŁOSOŚ W SZYNCE.

* po 200 g.na osobę świeżego łososia
* szynka surowa ew.dojrzewająca (dałam włoską,surową,podsuszaną z Lidla )po 2 plasterki na porcję
* pieprz świeżo mielony

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-10

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-11

Z łososia zdjąć skórkę,posypać sporo pieprzem i owinąć szynką.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju,smażyć łososia na średnim ogniu do zarumieniena się szynki,po 2-3 minutki z każdej strony,dołożyć łyżkę masła,gdy się roztopi to wyłączyć ogień i przykryć patelnię na kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-12

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Ryby, Ryby, Sosy, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

PIEROGI ORKISZOWE ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-11

Zapraszam na pyszne pierożki,które zrobiłam na cieście całkowicie z mąki orkiszowej ( zrobiłam pierwszy raz i jesteśmy zachwyceni- czytaj synowie i mąż-ciasto jest bardzo mięciutkie i lekkie,odrobinę ciemniejsze niż z mąki pszennej co nam nie przeszkadza ale za to ma ciekawy lekko orzechowy posmak).

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi- ze szpinakiem-2

1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ciepła woda

Na stolnicę przesiać mąkę,zrobić kopczyk, w środku zrobić dołek,wbić jajka,dodać sól,olej i widelcem wymieszać jajka,zgarniając od boków mąkę,stopniowo dolewać ciepłą wodę, formować typowo pierogowe ciasto.
Teraz wyrobić ciasto dłońmi,aż będzie gładkie,elastyczne i będzie odchodzić od rąk.Starać się nie dosypywać za dużo mąki,wówczas ciasto będzie delikatne,miękkie i lekkie.Przykryć ściereczką na 30 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi orkiszowe-ze szpinakiem-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-8

FARSZ-
1/2 kg.szpinaku świeżego
1/2 kg.sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Szpinak umyć,zblanszować we wrzącej wodzie przez ok.2 minuty,aż zmięknie, wyłożyć na sitko,ostudzić,dobrze odcisnąć z pozostałej wody.
Do miski wkruszyć ser,dać posiekany drobniutko szpinak,jajko,roztarty czosnek,przyprawić,wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki chociaż na 10-15 minut,żeby trochę stężało.
2 łyżki odłożyć do sosu.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-9

SOS ZIELONY-
2 łyżki farszu
2 łyżki masła
1 szkl.śmietany
2-4 ząbki czosnku
150 sera Lazur/inny pleśniowy
czarny pieprz świeżo mielony

Na patelnię włożyć masło,farsz,plasterki cienkie czosnku,podsmażyć do rozpuszczenia,dodać śmietanę,smażyć na średnim ogniu,aż sos zacznie lekko gęstnieć,dodać kawałeczki sera,smażyć do rozpuszczenia sera,doprawić pieprzem ew.solą.
spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-4

Ciasto wałkować na cienki placek,wycinać szklaneczką kółka,kłaść po łyżeczce farszu, zlepiać typowe pierożki,następnie dwa końce łączyć ze sobą,ściskając palcami dobrze.
Gdy całość wyrobiona,to gotujemy pierożki we wrzącej,osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-10

Pierożki polać delikatnie roztopionym masłem,żeby się nie posklejały.
Podać polane sosem lub sos podać w miseczce do maczania w nim pierożków.

Za zrobiłam z 1 kg. mąki czyli z podwójnej porcji i do reszty ciasta zrobiłam farsz z kaszy gryczanej i sera.

FARSZ- 2 szkl.kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1/2 kg.sera białego
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Pierożki zrobiłam takie.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi orkiszowe-ze szpinakiem-6

Polecam – smacznego.
spa-smaczne-przepisy-ani-ani-pierogi- orkiszowe-ze szpinakiem-1

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, ryż i ziemniaki, Pierogi, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , 2 komentarzy