Kategoria: Pesto

MAKARON PENNE Z MASCARPONE I PESTO.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-1

Do domowego pesto podałam makaron w sosie z sera Mascarpone.

* 500 g.makaronu penne
* 500 g.sera Mascarpone
* sos pesto

* ser Parmezan

Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przelać przez sitko i do gorącego od razu wmieszać ser i pesto.
Na talerzach posypać utartym serem Parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-4

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

PESTO ORZECHOWO-MIGDAŁOWE NA OLEJU LNIANYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-1

Zapraszam i gorąco polecam domowe pesto z bazylii,orzechów nerkowca i płatków migdałowych zmiksowanych z olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Takie pesto świetnie będzie pasować do makaronów,warzyw pieczonych lub smażonych,omletów,jajecznicy,sadzonych jajek,różnych sosów itp.

Ponieważ pesto jest zrobione na oleju tłoczonym na zimno,to polecam dodawać go do dań pod koniec ich przygotowania.Wystarczy tylko go wymieszać z gorącym daniem i podać.

* duuuża garść bazylii świeżej-dałam zieloną,fioletową,grecką i cynamonową -ale może być jeden rodzaj
* 100 g.orzechów nerkowca
* 100 g.płatków migdałowych
* 3-4 ząbki młodego czosnku
* ok.3/4 szklanki oleju
* sól i pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-4

Bazylię umyć,osuszyć i oderwać od grubych łodyżek,małe mogą pozostać.
Do blendera włożyć bazylię,czosnek,orzechy i wlać ok.pół szklanki oleju,miksować pulsacyjnie do rozdrobnienia.
Teraz dołożyć migdały,miksować chwilkę i ew.dolać jeszcze oleju,gdy pesto za gęste.
Posolić i odrobinę popieprzyć do smaku.

Ja pesto podałam z makaronem serowym.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ZUPA WIELOWARZYWNA Z SOCZEWICĄ I POSMAKIEM BAZYLIOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-1

Gdy podamy taką gorącą zupę w mroźny bądź wietrzny dzień-jak to w styczniu bywa-to zapewniam,że rozgrzeje nas wspaniale a ponieważ zawiera w sobie sporo warzyw,dynię i soczewicę więc jest także bardzo pożywna!

* 3 średnie marchewki
* 1 por
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* 1 mała dynia
* 3 ziemniaki
* 1 cebula
* 1 chili świeża
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 szklanka soczewicy czerwonej
* 2 łyżki pesto bazyliowe-dałam domowe
* sól,pieprz,liść,ziele,sos sojowy,zielenina
* masło klarowane ew.olej z masłem zwykłym

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z- soczewicą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-6
Marchew,por,pietruszkę,cebule,seler pokroić na paski niezbyt duże,dynię i ziemniaki w kostkę a czosnek i chili na małe paseczki.

W garnku należy rozgrzać trochę masła klarowanego i dodać wszystkie warzywa,pesto i smażyć na średnim ogniu kilka minut,często mieszając.Całość zalewamy wrzącą wodą kilka centymetrów nad poziom warzyw,dokładamy soczewicę,doprawiamy i gotujemy na niewielkim ogniu,aż warzywa i soczewica zmiękną czyli około 15-20 minut ale uważamy żeby warzywa zostały al dente,doprawiamy sosem sojowym i zieleniną.
Nasza zupa już gotowa!

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Pesto, Warzywa, Wytrawne, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

PESTO NA CZOSNKU NIEDŹWIEDZIM.

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-1

spa-smaczne-prżepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-2

* czosnek niedźwiedzi
* olej/oliwa – dałam olej rzepakowy
* sól morska lub kamienna

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-3

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-4

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-5

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-6

Liście czosnku myjemy w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczkach lub w specjalnej wirówce do sałat.
Kroimy drobno nożem,dodajemy sól i olej i całość delikatnie mieszamy łyżką.
Pesto przekładamy do wyparzonych,niedużych słoiczków,lekko wierzch ugniatamy,żeby pojawiła się warstwa oleju,zamykamy i pasteryzujemy przez 5-7 minut,jeżeli chcemy przechowywać pesto w spiżarni.
A jeżeli mamy miejsce w lodówce to nie musimy już pasteryzować.
Tak zrobione pesto można przechowywać w lodówce lub w spiżarni przez cały rok,czyli do następnych zbiorów.

Takie pesto to smaczny,zdrowy i pyszny dodatek do chleba,twarożku,serów,mięs,tart,naleśników,jajecznicy,omletów,zup,sałatek i wielu innych potraw.

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-7

spa-smaczne-przepisy-ani-czosnek-niedzwiedzi-pasteryzowany-8

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Na słono, Ogrodowe, Pesto, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , 2 komentarzy

PESTO BAZYLIOWO-SŁONECZNIKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-bazylia-pesto-1

Zapraszam na domowe pesto.

spa-smaczne-przepisy-ani-bazylia-pesto-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-bazylia-4

2 duże garście bazylii
1/2 szkl.pestek słonecznika
1/2 szkl.orzechów nerkowca
4-5 ząbków czosnku
sól morska gruboziarnista
oliwa/olej

Słonecznik i orzeszki podprażyć na suchej patelni, do leciutkiego przyrumienienia,ostudzić.
Opłukane i osuszone listki bazylii włożyć do moździerza lub blendera,dodać czosnek,orzeszki i słonecznik,trochę soli i trochę oleju,ucierać lub miksować,aż powstanie gęsta pasta,dolewając oliwy do pożądanej gęstości, jeżeli potrzeba to dosolić.

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-bazylia-5

Przełożyć do słoiczków,na wierzchu zawsze powinno być trochę oliwy.Przechowywać w lodówce,może stać kilka tygodni.
Używać jak typowe pesto.U nas na grzanki,kanapki, do zup,sosów,do jajecznicy itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-bazylia-6

Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słono, Ogrodowe, Pesto, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

PASTA Z BOBU

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_pasta_1
* 1 kg. bobu świeżego
* 4-5 ząbki czosnku
* 2-3 gałązki mięty
* 5-7 gałązek bazylii
* olej lniany tłoczony na zimno
* sól morska

Bób ugotować w wodzie, nie osolonej, na miękko .
przelać zimną wodą na sitku, obrać ze skórek.
Włożyć do miski, dodać obrane ząbki czosnku, posiekane zioła, sól do smaku i kilka łyżek oleju lnianego, oczywiście może być każdy inny olej, zmiksować np. blenderem.

Pasta fantastycznie pachnie ziołami, jest lekko orzeźwiająca w smaku, ma śliczny , zielony kolor a jak smakuje na świeżutkim , żytnim chlebku – mniam- świetna też na placuszkach z cukinii .

Zapraszam do zrobienia takiej zdrowej pasty.

Smaczek
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_pasta_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_pasta_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_pasta_4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Dipy, Mączne na słodko na słono, Ogrodowe, Pesto, Placuszki, Sosy, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

PASTA Z CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-8
Liście czosnku niedźwiedziego umyć, przekroić na mniejsze części, zmiksować z odrobiną soli morskiej i oliwą z oliwek. Przełożyć do słoiczków, zakręcić i przechowywać w lodówce. Okres trwałości ok. 3 miesięcy
Używać jak tradycyjne pesto np. do kanapek, jajecznicy, tart itp.

Smacznego,
SPA

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-2

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-7

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Pesto, Wytrawne |
Tagi , Skomentuj

PESTO CZOSNKOWO-SŁONECZNIKOWE

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-1
Posiekane liście czosnku niedźwiedziego ,do malaksera przełożyć ,dodać trochę soli morskiej , oleju lub oliwy (co kto lubi), zmiksować. Pestki słonecznika (mogą być też migdały całe lub pestki dyni) podprażyć na suchej patelni , niedługo , dla wydobycia zapachu i smaku , ostudzić . Dodać do czosnku-chwilkę zmiksować ,przełożyć do wygotowanych słoiczków ,zamknąć ,do lodówki schować . Takie pesto bez dodatku sera jest świeże przez kilka miesięcy .Świetny na kanapki ,do jajecznicy ,do makaronu itd….

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-4

SPA-CZOSNEK-NIEDZWIEDZI-6

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Pesto, Wytrawne |
Tagi , Skomentuj