Kategoria: Wytrawne

OGNISTY CYDR.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-7

Ognisty cydr to po prostu kilka produktów zalanych octem winnym a po przemacerowaniu wymieszany z miodem.
Podstawowy przepis podaje Inez na swoim blogu

herbiness

W takie zimne dni jakie teraz mamy,gdzie co druga osoba kicha i prycha a wiatr nieprzyjemnie przewiewa na wylot to łyżka takiego cydru wypita z ciepłą wodą na pewno rozgrzeje i zapobiegnie przeziębieniom!

Gdy zrobimy teraz taki cydr to już za dwa tygodnie będziemy się delektować jego ognistym ale i zdrowotnym smakiem.
Dopiero jest początek marca a jak wiadomo,że w Marcu jak w garncu i Kwiecień plecień poprzeplata,trochę zimy,trochę lata to ja polecam zrobić sobie taki cydr-nawet na zasadzie może się nie przyda ale niech w szafce stoi!!!

Przepis.

* po jednej porcji- cebuli
– czosnku
– korzenia chrzanu
* pół porcji- kłącza imbiru świeżego
* pieprz cayenne -wg.uznania
* ocet jabłkowy
* miód
i dodatki takie jakie chcemy-ja dałam gałązki rozmarynu,świeże chili,goździki

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-6
Cebulę,chrzan,imbir i ew.świeże chili kroimy na plasterki a czosnek razem z łupinkami lekko nożem rozpłaszczamy.
Wszystkie składniki wkładamy do słoja i całość zalewamy octem jabłkowym do całkowitego przykrycia.
Przykrywamy zakrętką i odstawiamy w ciepłym miejscu np.w kuchni na półce na 2-4 tygodnie,nieraz przemieszać należy.
Po dwóch tygodniach możemy już używać ale lepiej gdy tak postoi 4 tygodnie.
Następnie należy płyn odlać do garnuszka i wlać miodu wg.swego smaku,dokładnie wymieszać i już można używać na zdrowie.
Pozostałości proszę nie wyrzucać tylko używać jako przyprawę np.obłożyć mięso-szynka/łopatka inne i upiec w piekarniku.

Cydr pijemy rozcieńczony w ciepłej wodzie gdy chcemy się rozgrzać od środka-zapobiega przeziębieniom i pomaga zwalczać chorobę,gdy już jesteśmy przeziębieni! pomaga przy problemach z zatokami.
Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie,poprawia trawienie tłustych potraw.

W takim cydrze można też marynować różne mięsa np.do smażenia,na grill,polewać sałatki lub dodawać do dresingów.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-9

Gorąco polecam ten cydr i zapraszam na następny z trochę innymi składnikami!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na ostro, Ogrodowe, Polne, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

TARTA CUKINIOWO-SEROWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-3

Gdy zimno za oknem to podajemy na stół gorącą tartę.

* 1 op.ciasta francuskiego chłodzonego
* 200 g.boczku surowego wędzonego
* 2 nieduże cukinie
* 2 jajka
* 1/2 szklanki śmietany-12 %-18 %
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 szalotki lub 1 średnia cebulka
* 1 chili świeża
* 200 g.sera Feta
* 100 g.startego sera Mozzarella
* kilka pomidorków koktajlowych
* 1 papryka nieduża
* sól,pieprz,zioła-tymianek,rozmaryn

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-9

Boczek pokroić na małe kawałeczki i wytopić na suchej patelni.
Cukinie dobrze umyć i pokroić wzdłuż w cienkie paseczki.
Czosnek,cebulki i chili pokroić drobno.
Ser Feta też pokroić na nie duże kawałeczki.
Całe jajka roztrzepać widelcem ze śmietaną,dodać sery,cebulki,czosnek,chili,zioła i pieprz do smaku.
Formę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,położyć ciasto francuskie i rozłożyć po kolei- wytopiony boczek,paseczki cukinii,paprykę i całość zalać sosem.
Na wierzchu rozłożyć pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok.35-40 minut,aż cała tarta pięknie się zarumieni.Sprawdzamy czy spód tarty też się dobrze zarumienił i upiekł.

Świetnie smakuje polana dobrym olejem i balsamico.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-cukiniowo-serowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Tarty, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

ZUPA WIELOWARZYWNA Z SOCZEWICĄ I POSMAKIEM BAZYLIOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-1

Gdy podamy taką gorącą zupę w mroźny bądź wietrzny dzień-jak to w styczniu bywa-to zapewniam,że rozgrzeje nas wspaniale a ponieważ zawiera w sobie sporo warzyw,dynię i soczewicę więc jest także bardzo pożywna!

* 3 średnie marchewki
* 1 por
* 1 pietruszka
* 1 mały seler
* 1 mała dynia
* 3 ziemniaki
* 1 cebula
* 1 chili świeża
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 szklanka soczewicy czerwonej
* 2 łyżki pesto bazyliowe-dałam domowe
* sól,pieprz,liść,ziele,sos sojowy,zielenina
* masło klarowane ew.olej z masłem zwykłym

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z- soczewicą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-6
Marchew,por,pietruszkę,cebule,seler pokroić na paski niezbyt duże,dynię i ziemniaki w kostkę a czosnek i chili na małe paseczki.

W garnku należy rozgrzać trochę masła klarowanego i dodać wszystkie warzywa,pesto i smażyć na średnim ogniu kilka minut,często mieszając.Całość zalewamy wrzącą wodą kilka centymetrów nad poziom warzyw,dokładamy soczewicę,doprawiamy i gotujemy na niewielkim ogniu,aż warzywa i soczewica zmiękną czyli około 15-20 minut ale uważamy żeby warzywa zostały al dente,doprawiamy sosem sojowym i zieleniną.
Nasza zupa już gotowa!

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-warzywna-z-soczewicą-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Pesto, Warzywa, Wytrawne, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

SAŁATKA Z TUŃCZYKA-JAJEK-SERA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-1

Zapraszam na sałatkę,którą bardzo lubimy w naszym domu.
Sałatka składa się z kilku składników,które można kupić w każdym sklepie a samo zrobienie to tylko kilka minut.Wszystkie składniki układamy w salaterce warstwami.

* 2 op.tuńczyka w sosie własnym -2×170 g.
* 6 jaj ugotowanych na twardo
* 1 czerwona papryka
* 2 cebule
* kilka ząbków czosnku
* 1 świeża chili
* 20 dkg.sera żółtego
* 1 op.kukurydzy
* 1 op.małe czerwonej fasoli
* 500 ml.majonezu
* cytryna,sól,pieprz,czerwona słodka papryka
* rzodkiewki,szczypiorek

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-6

Cebule,paprykę,chili i czosnek kroimy w drobną kostkę,kukurydzę i fasolę osączamy na sitku.

Na dno szklanej salaterki najpierw kładziemy cebulkę,trochę solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Następnie rozkładamy tuńczyka,drobno posiekany czosnek i smarujemy 1/3 op. majonezu.

Następnie kukurydza,papryka,odrobina soli,fasolka,chili sól,pieprz i znowu 1/3 op.majonezu rozsmarowujemy.

Teraz starte na jarzynowej tarce jajka,odrobinę soli i pieprzu i soku z cytryny,połowę startego na drobnej tarce sera,resztę majonezu i na wierzch resztę sera.

Ozdabiamy szczypiorkiem

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-tuńczyka-jajek-8

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Sałatki, Wytrawne |
Tagi , , , , , Skomentuj

MUSZTARDA ŻURAWINOWA-KAPAROWA-MIODOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-1

Życzę wszystkim szczęśliwego całego 2015 Roku.

Na początek zapraszam na domową musztardę o trzech wspaniałych smakach.

* 9 łyżek gorczycy białej
* 3 łyżki gorczycy czarnej
* 6 łyżek octu z białego wina
* 12 łyżek wody przegotowanej letniej
* 1/4 łyżeczki soli morskiej
* 1 łyżeczka cukru
* 1 listek
* 5 goździków
* 4 kulek ziela angielskiego
* kilka łyżek miodu do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-9
Nasiona gorczycy białej i czarnej przełożyć na gęste sitko i dobrze opłukać zimną wodą.
Przełożyć do miseczki. Do garnuszka wlać wodę,ocet,sól,cukier i przyprawy,całość zagotować na średnim ogniu,pogotować 2 minutki i odstawić na 30 minut.
Odcedzić przyprawy i zalać gorczycę,przykryć i odstawić w chłodne miejsce na jedną dobę,żeby napęczniała i przeszła smakiem przypraw i octu.
Gorczycę zmiksować z miodem do konsystencji jaką lubimy,można zmiksować np.połowę a resztę zostawić całe ziarenka i potem połączyć razem. Miód dodawać wg.swego smaku!
Ja podzieliłam zmiksowaną gorczycę na trzy części.

* 2 łyżki kaparów z zalewy
* 2 łyżki suszonej żurawiny

Do jednej dodałam posiekane kapary i wymieszałam,przełożyłam do słoiczków.
Do drugiej dodałam posiekane żurawiny i też przełożyłam do słoiczków a trzecią zostawiłam czystą miodową.

Słoiczki wynieść w chłodne miejsce na 2-3 doby i mamy musztardę domową gotową.
Polecam gorąco i powiem,że wszystkie trzy smaki bardzo nam smakowały.
Musztardę robiłam jeszcze przed Świętami-nie miałam już czasu na wstawienie przepisu-ale takie musztardy możemy robić przez cały rok,kombinując z różnymi smakami i konsystencją.

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-11

spa-smaczne-przepisy-ani-musztarda-żurawinowa-kaparowa-miodowa-12

Życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Spiżarnia, Wytrawne |
Tagi , , , , , , Skomentuj

SAŁATKA RYŻOWO-KRABOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-5

Zapraszam na pyszną sałatkę z krabami i ryżem.

* 3 woreczki ryżu
* majonez 500 ml.
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki curry
* 1 cytryna-sok
* 1 cebulka
* 2-3 ząbki czosnku
* chili świeże
* 1 puszka kukurydzy
* 300 g.krabów
* natka lub szczypiorek
* sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-9

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przełożyć do salaterki,rozdrobnić widelcem,ostudzić.
Kraby jeżeli mamy mrożone to rozmrozić a z zalewy osączyć i pokroić na małe kawałeczki.
W miseczce wymieszać majonez,sok z cytryny,sól i curry.
Do ryżu dodać pokrojoną w małą kostkę cebulkę,czosnek,chili oraz kukurydzę i całość wymieszać,dodać pozostałe składniki i wymieszać,do smaku dodając sól,sok z cytryny i pieprz.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Owoce morza, Ryby, Ryż, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

TARTA Z CUKINIĄ I KREWETKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-2

Zapraszam na gorącą tartę.
Jeżeli lubicie krewetki i cukinię to może taka tarta też wam posmakuje!

* 1 opakowanie francuskiego ciasta schłodzonego
* 500 g.krewetek
* 3 średnie cukinie
* 1 chili świeża
* czosnek świeży
* 3 jajka
* 1 szklanka śmietany 12 lub 18 %
* 150-200 g.sera żółtego startego
* 3 łyżki pesto bazyliowe/dałam domowe
* 250 g.pomidorków małych

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-9

Krewetki gdy są zamrożone to należy rozmrozić,oczyścić z pancerzyków i ciemnej niteczki-jelita,dobrze opłukać pod bieżącą,zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Cukinie dobrze umyć,osuszyć i pokroić na długie plasterki,najlepiej obieraczką do warzyw.
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć ciasto francuskie,po nakłuwać widelcem i rozsmarować pesto.
Na wierzch rozsypać paseczki cukinii i posypać solą i pieprzem,położyć krewetki,polać roztrzepanymi jajkami ze śmietaną,posiekanym czosnkiem,chili i startym serem.
Rozłożyć pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40-50 minut,aż ciasto od spodu pięknie się zarumieni.

Tarta świetnie smakuje z ostrymi sosami np.chili,keczup!!!

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-11

Polecam i życzę smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

MINI TARTY SEROWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-2
Dziś pokażę Wam jak szybko i bardzo smacznie można przygotować fantastyczne mini tarty.

* 1 rulon ciasta francuskiego chłodzonego
* 250 g.sera Ricotta
* 12 kulek mini kulek sera Mozzarella
* 200 g.startego sera Mozzarella
* 250 g.szpinaku świeżego
* 2 jajka
* sól,pieprz,sezam

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-5

Najpierw myjemy i blanszujemy przez minutkę szpinak i osączamy na sitku przelewając zimną wodą.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni.
W misce mieszamy Ricottę,Mozzarellę,jajka dokładamy odciśnięty szpinak i do smaku sól i pieprz.
Ciasto kroimy na 15 kawałków i z tego 12 układamy w foremkach na muffinki wcześniej posmarowanych olejem.
Do każdej muffinki wkładamy po łyżce farszu,w środek dodajemy kulkę Mozzarelli i na wierzchu kładziemy po małym kawałeczku ciasta francuskiego (z pozostałych 3 kawałków przekrojonych na 4 części) i posypujemy ziarnami sezamu.

Pieczemy przez ok. 30 minut aż pięknie ciasto się zarumieni i zezłoci.
Świetne z zieloną sałatą,balsamico i olejem/oliwą.

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-mini-tarty-serowe-7

Zapraszam i polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Tarty, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

SAŁATKA Z BOCZNIAKÓW I SZPINAKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-1

Zapraszam na fajną sałatkę w której główną rolę grają grzyby-boczniaki i szpinak ale to dopiero drugoplanowe składniki nadają jej smaku.

* boczniaki
* szpinak młody
* szalotka
* papryka chili
* czosnek
* szczypiorek
* sól,pieprz
* olej rzepakowy

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-5

Grzyby czyścimy i małe zostawiamy w całości a duże rwiemy na mniejsze kawałki.
Cebulkę,czosnek i chili kroimy na małe kawałeczki.Na dużej patelni z małą ilością oleju szklimy cebulę,czosnek,chili i wsypujemy szpinak,solimy,podsmażamy chwilę -do momentu aż szpinak zmięknie.
Łyżką cedzakową wyjmujemy do salaterki warzywa,dolewamy odrobinę oleju na tę samą patelnię i na gorący wrzucamy boczniaki,odrobinę solimy i smażymy kilka minut z obu stron.
Dokładamy do szpinaku i całość posypujemy szczypiorkiem i pieprzem.
Do smaku możemy polać sałatkę octem balsamico.
Sałatka jest świetna na ciepło i na zimno.Świetnie smakuje z domową wędlinką.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-boczniaki-szpinak-6

IMG_6642

Smacznego!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Sałatki, Smażone W, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

OLEJ ZIOŁOWY z BALSAMICO.

IMG_2922

Wprawdzie ten olej z dodatkiem octu balsamico zrobiłam dużo wcześniej-chyba w sierpniu-miałam wtedy dużo świeżych,pięknych ziół ale nadal używam go bardzo często,po prosu uzupełniam tylko olej lub balsamico i nieraz dokładam świeże zioła.
Takim zestawem polewamy świeże chlebki,ciabattę lub focaccię a także do różnych sałatek też się przydaje.
Taki pojemnik szklany kupiłam w lecie w Empiku!

Ja środkową część napełniam octem balsamico a zewnętrzną wypełniam listkami bazylii,tymianku,czerwonym pieprzem i zalewam olejem-najczęściej rzepakowym i po kilku dniach mam gotowy zestaw.

spa-smaczne-przepisy-ani-olej-z-balsamico-1

spa-smaczne-przepisy-ani-olej-z-balsamico-2

spa-smaczne-przepisy-ani-olej-z-balsamico-3

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Oliwy, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj