Kategoria: Wytrawne

HUMMUS .

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-1

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-2

Zapraszam na domową pastę z ciecierzycy.

* 400 g. ciecierzycy/cieciorki
* 1 łyżka sody spożywczej

Na 1 szklankę suchej cieciorki
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki mielonego kuminu/kminu rzymskiego
* 1/2 szklanki tahini – pasta z sezamu
* sok z 1/2 cytryny
* sól

* oliwa
* czarnuszka
* sezam jasny/czarny
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-7

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-hummus-9

Cieciorkę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie.
Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i zostawiamy na 10-15 godzin w chłodnym miejscu do namoczenia.
Po tym czasie płuczemy jeszcze raz w zimnej wodzie, zalewamy świeżą i gotujemy na średnim ogniu przez ok.60-80 minut, aż będzie miękka.
Studzimy w tej samej wodzie w której się gotowała.
Odcedzamy na sitku.

Miksujemy w blenderze razem z czosnkiem, kuminem i tahini, aż powstanie gładka pasta.
Gdyby była za gęsta i sucha to dodajemy zimnej, przegotowanej wody i miksujemy.Na koniec wlewamy sok z cytryny i solimy do smaku.
Pasta powinna być pulchna, delikatna i lekka.
Przekładamy do słoiczków lub miseczki najlepiej szklanej, po wierzchu polewamy odrobiną oliwy – daję olej lniany tłoczony na zimno, posypujemy ziarenkami sezamu, czarnuszki i zieleniną.
Pastę przechowujemy w lodówce .
Świetna do pieczywa jasnego ale też do domowych chlebków, tortilli, wrapsów itp….

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Dipy, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CHILI, CZOSNKU I BAZYLII.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-1

Zapraszam na sałatkę z koktajlowych pomidorków, różnego gatunku.

* 2 kg.różnych odmian pomidorków
* 2-3 sztuk chili
* 2-3 nieduże główki czosnku – polskiego
* kilka gałązek bazylii

* olej – dałam rzepakowy 3 ziarna

Zalewa.

* 3 szklanki wody – najlepiej źródlanej
* 3/4 szklanki octu 10 %
* 2 płaskie łyżki cukru
* 1 łyżka soli kamiennej

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-5
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-6

Zalewę zagotować i ostudzić.

Pomidorki umyć i każdy przekroić na pół, przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę chili i tak samo pokrojony drobno czosnek.
Bazylię pokroić na małe paseczki, wszystko razem delikatnie przemieszać.
Do słoiczków wkładać pomidorki, do każdego wlać po łyżce oleju lub oliwy i dopełnić zalewą do 1 cm. od góry.
Słoiczki zamknąć i pasteryzować przez 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Sosy, Spiżarnia, Surowe W, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

OLEJE ZIOŁOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-1
Wczoraj robiłam octy a dziś zapraszam na oleje ziołowe.

* olej
* zioła
– bazylia różne gatunki
– tymianek
– oregano
– szałwia
– papryczki chili
– czosnek
– kolorowy pieprz
– listki laurowe

W ozdobnych butelkach układamy zioła, można jeden gatunek lub pomieszać różne ale nie więcej jak dwa- trzy rodzaje ziół.
Do butelek wkładamy przyprawy, zalewamy olejem, ja użyłam Olej Rzepakowy 3 Ziarna.
Można używać różne oleje ew.oliwy tłoczone na zimno. Butelki zamykamy i odstawiamy na okres minimum 2 tygodni ale najlepiej 4-6 tygodni w chłodne miejsce.
Po tym czasie przecedzamy przez gazę i do każdej butelki dodajemy po 2-3 gałązki danych ziół,żebyśmy wiedzieli jaki mamy olej w danej butelce a oprócz tego olej z gałązkami ziół ew. można dołożyć jeszcze ziarenka pieprzu, cieniutką skórkę z cytryny-limonki, ząbek czosnku-można w skórce, ładnie wygląda i dodaje fajnego aromatu.

Używamy do sałatek, dresingów, sosów, past, przyprawiania makaronów, ryżu, warzyw surowych, pieczonych itp…

spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-2 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-3 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-4 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-5 spa-smaczne-przepisy-ani-oleje-ziołowe-6

Serdecznie polecam takie oleje.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

OCET NA KWIATKACH CZARNEGO BZU.

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-na-kwiatkach-czarnego-bzu-1

Kwiatki czarnego bzu pewnie już przekwitły ale ja podam świetny sposób na ocet na tych pięknie pachnących i bardzo pożytecznych kwiatuszkach,może komuś przyda się w następnym roku ?

* butelka ew.słój
* same kwiatki czarnego bzu
* ocet jabłkowy-najlepiej domowy

Wyparzoną i osuszoną butelkę napełniamy samymi kwiatkami-najlepiej zbierać w słoneczny dzień,po opadnięciu rosy,wówczas jest najwięcej pyłku-do wysokości ok.3/4.
Zalewamy do pełna octem jabłkowym dobrej jakości-ja używam swój,domowy-zamykamy i odstawiamy na 10-14 dni na słoneczny parapet.
Nieraz zamieszajmy butelką.
Po tym czasie,gdy ocet zmieni barwę na jasno złoty,należy go przelać przez jałową gazę,kwiatki dobrze wycisnąć i zamknąć ocet w butelkach.
Ocet trzymamy w chłodnym miejscu np.spiżarnia.
Używamy np.do dresingów do różnych rodzajów sałat,białych ryb,warzyw a po rozcieńczeniu w proporcji 2 łyżki octu na jedną szklankę przegotowanej i odstałej kilka godzin wody-jako tonik do natrzepywania twarzy,szyi.
Ja robię jedną porcję takiego toniku i używam po umyciu twarzy,jak każdy inny tonik.
Tonik trzymam w łazience na półce ok.1-2 miesiące i nic się z nim nie dzieje.Tutaj ocet sprawdza się jako konserwant.
Zarówno tonik jak i ocet mają piękną jasno-złotą barwę i piękny,kwiatowy zapach.

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-na-kwiatkach-czarnego-bzu-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-na-kwiatkach-czarnego-bzu-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-na-kwiatkach-czarnego-bzu-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-na-kwiatkach-czarnego-bzu-5

Polecam serdecznie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do Ciała, Do twarzy, Dzikie, Kosmetyki, Kwiaty jadalne, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

MASŁO KLAROWANE ZIOŁOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-1

Zapraszam serdecznie na domowe ziołowe,klarowane masło.

* masło ekstra min.82 % – dałam 10 kostek po 200 .
* zioła tymianek cytrynowy,liście szałwii -dobra garść
* czosnek młody-5-6 ząbków-ze skórką

Dobrej jakości masło przekładamy do garnka o grubym dnie,roztapiamy na średnim ogniu,gdy się rozpuści,zmniejszamy ogień i klarujemy masło,nieraz mieszając przez ok.40-50 minut.
Pamiętajmy o zbieraniu łyżką białych szumowin,które zbierają się na powierzchni masła.
Gdy masło jest żółciutkie-po ok.35-40 minutach-dodajemy umyte i dobrze osuszone zioła,dalej smażymy jeszcze przez ok.10 minut,dodajemy całe ząbki czosnku i smażymy dalej,aż masełko zacznie pięknie pachnieć ziołami-czosnkiem przez ok.5 minut.
Wyjmujemy łyżką zioła i czosnek a masło przelewamy przez sitko wyłożone gazą do naczynia,najlepiej szklanego,ceramicznego lub z kamionki.
Studzimy i wstawiamy do lodówki.
Masło nie musi być przykryte.
Używamy jak tradycyjne masło klarowane ale takie ziołowe masełko świetnie smakuje posmarowany na plasterku świeżego-domowego chlebka.
Ja smażę na nim jajecznicę,jajka sadzone lub omlety.
Także smażone cukinie,bakłażany i inne warzywa od razu zyskują na smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-klarowane-ziołowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-masło-ziołowe-7

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

MAKARON PENNE Z MASCARPONE I PESTO.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-1

Do domowego pesto podałam makaron w sosie z sera Mascarpone.

* 500 g.makaronu penne
* 500 g.sera Mascarpone
* sos pesto

* ser Parmezan

Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przelać przez sitko i do gorącego od razu wmieszać ser i pesto.
Na talerzach posypać utartym serem Parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-4

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

PESTO ORZECHOWO-MIGDAŁOWE NA OLEJU LNIANYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-1

Zapraszam i gorąco polecam domowe pesto z bazylii,orzechów nerkowca i płatków migdałowych zmiksowanych z olejem lnianym tłoczonym na zimno.

Takie pesto świetnie będzie pasować do makaronów,warzyw pieczonych lub smażonych,omletów,jajecznicy,sadzonych jajek,różnych sosów itp.

Ponieważ pesto jest zrobione na oleju tłoczonym na zimno,to polecam dodawać go do dań pod koniec ich przygotowania.Wystarczy tylko go wymieszać z gorącym daniem i podać.

* duuuża garść bazylii świeżej-dałam zieloną,fioletową,grecką i cynamonową -ale może być jeden rodzaj
* 100 g.orzechów nerkowca
* 100 g.płatków migdałowych
* 3-4 ząbki młodego czosnku
* ok.3/4 szklanki oleju
* sól i pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pesto-na-oleju-lnianym-4

Bazylię umyć,osuszyć i oderwać od grubych łodyżek,małe mogą pozostać.
Do blendera włożyć bazylię,czosnek,orzechy i wlać ok.pół szklanki oleju,miksować pulsacyjnie do rozdrobnienia.
Teraz dołożyć migdały,miksować chwilkę i ew.dolać jeszcze oleju,gdy pesto za gęste.
Posolić i odrobinę popieprzyć do smaku.

Ja pesto podałam z makaronem serowym.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

SŁONECZNA SÓL.

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-1

Dziś zapraszam i gorąco polecam zrobić sobie taką sól.
Przepis podaje w swoich zielarskich książkach p.Stefania Korżawska.
Tak wykonana sól pięknie pachnie i chociaż kolor niekoniecznie jest słoneczny to ma niesamowite właściwości zdrowotne!
Sól jest bardzo zdrowa,nie szkodzi ani przy nadciśnieniu,ani przy reumatyzmie. A jak opisuje p.Korżawska jej dużym plusem oprócz walorów smakowych jest taki,że silnie odkwasza organizm i skutecznie osłania przewód pokarmowy.
Sól używamy do wszystkich potraw jak zwykłą sól kuchenną.
Świeżo upieczony chlebek posmarowany masłem i posypany taką solą smakuję wybornie.

* 10 łyżek siemienia lnianego-robiłam też z sezamem
* 10 łyżek czarnuszki
* 5 łyżek kminku
* 10 łyżek soli kuchennej-dałam różową himalajską

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sól-słoneczna-6

Wszystkie produkty prażymy na suchej patelni,aż zaczną pięknie pachnieć.Cały czas należy mieszać i uważać żeby się nie przypaliły!
Ostudzone należy zemleć w młynku do kawy i jeszcze raz prażyć,aż otrzymamy ciemnobrązowy proszek.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.3/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słono, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

KOTLETY Z GROCHU-MARCHEWKI-GRZYBÓW PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-2

Dziś zapraszam na bezmięsne kotleciki!

* 2 szklanki suchego grochu
* 1 łyżeczka kminku

* 2 spore cebule
* kilka ząbków czosnku
* mrożone grzyby-średnie 2 garście
* 3 średnie marchewki-starte na jarzynowej tarce na wiórka
* 2 jajka
* 1/2-3/4 szklanki kaszki orkiszowej ew.manny
* słodka papryka,chili,sól,pieprz,gałka muszkatołowa,kminek
* nasionka CHIA
* 1 łyżeczka suszone zioła prowansalskie
* masło klarowane do smażenia-2 łyżki

* sezam-najlepiej niełuskany ale może być biały
* olej rzepakowy do pokropienia kotletów

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-10

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-11

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-12

Suchy groch -dałam Jaś-opłukać i namoczyć w zimnej wodzie na całą noc.
Rano opłukać i zalać nową czystą wodą,dodać kminek i gotować na średnim ogniu ,aż będzie miękki,osączyć i do ciepłego dodać z pół łyżeczki kminku-może być mielony-dałam całe ziarenka,kaszę,wymieszać i ostudzić.
Do większej patelni włożyć masło klarowane na którym należy zeszklić pokrojoną cebulę i czosnek oraz mrożone grzyby,od razu należy posolić i smażyć aż grzyby puszczą sok a gdy trochę odparuje dodać startą marchewkę,smażyć aż będzie miękka.
Połączyć razem fasolę i grzyby z marchewką,wymieszać i przepuścić przez maszynkę do mięsa na grubych oczkach.
Wmieszać CHIA,jajka i masę teraz należy dobrze przyprawić papryką,gałką,pieprzem,ziołami.
Ręce moczymy w zimnej wodzie i formujemy średnie kotleciki,które od razu obtaczamy w sezamie i układamy na papierze do pieczenia,na blaszce.
Skrapiamy kotleciki olejem rzepakowym i pieczemy w 180 st.przez 25-30 minut aż się pięknie przyrumienią.

Kotlety możemy też usmażyć normalnie na oleju na patelni.

W tym czasie robimy prosty sosik do polewania!

* duży jogurt naturalny-może być grecki
* 2 łyżki dobrej oliwy/oleju
* 2-3 ząbki czosnku roztarte
* papryka słodka,chili,sól,pieprz
* zielenina-szczypiorek,natka,bazylia itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-13

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlety-z-grochu-marchewki-grzybów-14

Kotleciki są pyszne.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Dipy, Ogrodowe, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , , 2 komentarzy

OGNISTY CYDR II.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-1

Zapraszam na jeszcze jeden cydr ognisty ale z innymi składnikami!

* 4 średnie cebule
* 3 główki czosnku
* 2 średniej długości korzenie chrzanu
* 8-10 cm.świeżego korzenia imbiru
* 2 łyżki igliwia sosny
* 2 laski cynamonu
* 2 łyżki suszonych owoców róży
* 2 łyżki owoców jałowca-zebrałam świeże
* 3 świeże ostre chili
* ocet z mniszka -mój domowy

* miód

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-6

Cebule,chrzan kroimy na plastry a czosnek rozpłaszczamy razem z łupinkami.
Wszystkie składniki wkładamy do słoja i zalewamy octem mniszkowym ew.jabłkowym do przykrycia.
Przykrywamy zakrętką i odstawiamy w ciepłe miejsce-kuchnia na 2-4 tygodnie.
Odlewamy płyn który łączymy z miodem wg swego smaku.
Następnie postępujemy jak w poprzednim wpisie na cydr ognisty.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-||-7
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Spiżarnia, Wytrawne |
Tagi , , , , , 2 komentarzy