Kategoria: Pieczone W

BAKŁAŻANY I PORY W SOSIE POMIDOROWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany -pory-sos-pomidorowy-1

U nas dziś obiad bezmięsny.
Bardzo smaczny i bardzo zdrowy a inspirowałam się przepisem p.Agnieszki Maciąg z cudownie wydanej książki pt. SMAK SZCZĘŚCIA.

* 3 średnie bakłażany
* 2 pory
* kilka ząbków czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka suszonych ziół – bazylia lub inne ulubione

SOS.

* 4-5 mięsistych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* pieprz świeżo zmielony
* sól
* olej rzepakowy

* zielenina – natka, koperek, bazylia

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-7

Całe bakłażany, ze skórką umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Cebule i pory pokroić w paski a czosnek posiekać drobno.
Całość rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziołami, polać 2 łyżkami oleju rzepakowego, posolić, wymieszać i piec w 190 st.przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.

W tym czasie zrobić sos.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać rozgnieciony czosnek, sporo pieprzu i pomidory, wymieszać, smażyć przez chwilę, gdy puszczą sok dodać całość z blaszki, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Ja podałam z ugotowaną zieloną soczewicą, kalafiorem i brokułami.
Na talerzu posypać świeżymi ziołami.

Tak przygotowane bakłażany świetnie smakują na gorąco jak i na zimno,
podane z różnymi kaszami, ryżem lub makaronem a nawet z pieczywem.
Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Ogrodowe, Pieczone W, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

DORSZ PIECZONY NA WARZYWACH.

Zapraszam na rybkę pieczoną z cukinią,porem i marchewką.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-1

Nie podaję proporcji,po prostu proszę dopasować ilość odpowiednią dla siebie.

* dorsz
* musztarda

* cukinia
* marchewka
* por
* chili
* sól,pieprz

GREMOLATA.

* 6 ząbków czosnku
* 3 łyżki posiekanej natki
* 1 cytryna-otarta skórka
* sól morska
* rozmaryn-suszony/świeży
* oliwa/olej

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-9
Dorsz jeżeli jest mrożony to należy rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić na kawałeczki i posmarować z obu stron musztardą.
Obsmażyć na oleju i odstawić.

Cukinię i marchewkę pokroić obieraczką do warzyw lub nożem wzdłuż na cienkie plasterki.A pora i chili na małe paseczki.

Zrobić gremolatę.
Roztarty czosnek połączyć z pietruszką,skórką z cytryny,posiekanym rozmarynem i solą.Dolać oleju tyle żeby powstała papka!

Dno foremki żaroodpornej posmarować olejem,położyć warzywa,doprawić solą i pieprzem i na wierzchu ułożyć ryby,które należy posmarować gremolatą i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st.piec przez około 25-30 minut,aż warzywa zmiękną ale będą al dente a ryba w tym czasie też się dobrze upiecze.
Gdyby góra tzn.ryby zaczęły się za szybko przypiekać to należy nakryć naczynie folią aluminiową.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-10
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pieczone W, Ryby, Ryby, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

TARTA Z CUKINIĄ I KREWETKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-2

Zapraszam na gorącą tartę.
Jeżeli lubicie krewetki i cukinię to może taka tarta też wam posmakuje!

* 1 opakowanie francuskiego ciasta schłodzonego
* 500 g.krewetek
* 3 średnie cukinie
* 1 chili świeża
* czosnek świeży
* 3 jajka
* 1 szklanka śmietany 12 lub 18 %
* 150-200 g.sera żółtego startego
* 3 łyżki pesto bazyliowe/dałam domowe
* 250 g.pomidorków małych

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-9

Krewetki gdy są zamrożone to należy rozmrozić,oczyścić z pancerzyków i ciemnej niteczki-jelita,dobrze opłukać pod bieżącą,zimną wodą i osuszyć na papierowym ręczniku.
Cukinie dobrze umyć,osuszyć i pokroić na długie plasterki,najlepiej obieraczką do warzyw.
Foremkę do tarty wyłożyć papierem do pieczenia,rozłożyć ciasto francuskie,po nakłuwać widelcem i rozsmarować pesto.
Na wierzch rozsypać paseczki cukinii i posypać solą i pieprzem,położyć krewetki,polać roztrzepanymi jajkami ze śmietaną,posiekanym czosnkiem,chili i startym serem.
Rozłożyć pomidorki przekrojone na pół.
Pieczemy w 200 stopniach przez ok.40-50 minut,aż ciasto od spodu pięknie się zarumieni.

Tarta świetnie smakuje z ostrymi sosami np.chili,keczup!!!

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-z-cukinią-krewetkami-11

Polecam i życzę smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

KACZE UDKA I BATATY PIECZONE.

spa-smaczne-przepiosy-ani-kacze-udka-i-bataty-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-2

Kacze udka a do nich zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam bataty.
Są to słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym wnętrzu.Ja podrasowałam ich smak świeżym chili i ziołami.

* bataty
* olej
* pieprz,sól,chili
* zioła-rozmaryn
* czosnek

* kacze udka
* zioła prowansalskie
* sól,pieprz
* olej

Najpierw udka myjemy i osuszamy ręczniczkiem kuchennym,nacieramy olejem,ziołami i przyprawami i zostawiamy na 1/2-1 godzinę,żeby się zamarynowały.

Obsmażamy z obu stron na złoty kolor,przekładamy do naczynia żaroodpornego/blaszki i pieczemy w 200 st.przez ok.50 -60 minut,aż będą zupełnie miękkie.Na początku pieczenia należy przykryć udka folią żaroodporną,żeby się nie przypaliły a potem odkrywamy i pieczemy na rumiany kolor,sprawdzając czy na pewno są miękkie i wypieczone w środku.

Gdy udka włożone do piekarnika robimy ziemniaki.
Najpierw umyte należy cienko obrać,pokroić wzdłuż na kilka części,skropić olejem,posypać przyprawami,dołożyć całe ząbki czosnku,przemieszać i piec równocześnie z udkami.

Świetnie smakują z zieloną sałatą i sosem winnym.

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-10

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ZUPA Z WARZYW PIECZONYCH z posmakiem POMARAŃCZY I IMBIRU.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-1

Zapraszam na niezwykle aromatyczną o pięknym słonecznym kolorze zupę.

* 10 sztuk papryk pomidorowych
* 1 dnia ok.2 kg ze skórką
* 2 cebule
* 2 główki małe czosnku-polskiego
* kilka chili-wg swego smaku-u nas dużo,bo lubimy ostro
* pieprz,ziele,sól,olej
* zioła-rozmaryn,tymianek,bazylia,oregano-co lubimy

* 2 pomarańcze
* 5 cm.kawałek imbiru
* kilka łyżek śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-8

Dynię kroimy na małe kawałki,obieramy ze skórki.
Paprykę,cebule i chili kroimy na mniejsze kawałki,ząbki czosnku w całości ze skórką zostawiamy.
Warzywa układamy na dwóch blaszkach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem,przyprawami i zioła dokładamy.
Pieczemy w 180 st.do miękkości przez ok.35-45 minut.
Gorące przekładamy w całości do garnka,zalewamy wrzątkiem i dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy i starty imbir,gotujemy przez 10-15 minut,miksujemy całość żyrafą lub w blenderze i jeszcze przecieramy przez sitko,podgrzewamy do gorącości i podprawiamy śmietanką.

* bekon,szynka kilka plasterków
* syrop klonowy ew.miód
* garść pestek dyni
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-11

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-12

Gdy wyjmiemy warzywa z piekarnika to od razu włóżmy na kilka minut bekon-szynkę,pokropione syropem klonowym,żeby się podpiekły na lekko rumiany kolor.
Makaron zalewamy wrzątkiem na kilka minut,osączamy.

Gorącą zupę podajemy z makaronem,posypujemy dynią i bekonem.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , , Skomentuj

ZAPIEKANKA ZIEMNIAKI-MIĘSO-CUKINIA I SOS BAZYLIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-2

Zapraszam na gorący obiad lub podwieczorek.

* 6-7 ziemniaków
* 70 dkg.szynki surowej
* 2 jajka
* cebula,czosnek
* sól,pieprz,chili
* 2 średnie młode cukinie
* pęczek bazylii
* 2-3 łyżki oleju

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-7

Szynkę,cebulę i ząbki czosnku mielimy w maszynce do mięsa,mieszamy z jajkami,doprawiamy solą,pieprzem i chili.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki,cukinie też kroimy razem ze skórką w plasterki.
Bazylię,olej i sól miksujemy lub ucieramy w moździerzu na pastę.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem-dałam rzepakowy.
Układamy najpierw ziemniaki,następnie mięsko,cukinie i po wierzchu polewamy pastą bazyliową.
Pieczemy w gorącym 180 stopni piekarniku przez ok.jedną godzinę,aż zapiekanka pięknie się zezłoci a ziemniaki będą miękkie.
Dodam jeszcze,że podczas pieczenia zapiekanka pięknie i smakowicie pachnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-8

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

MUFFINKI SEROWE ZE SZPINAKIEM I PATISONAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-1

Zapraszam na zielone muffinki.

* 40 dkg.świeżego szpinaku
* 250 g.sera ricotty
* 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki oleju rzepakowego
* 2 szklanki mąki pszennej/dałam orkiszową
* 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 jajka
* 2 małe patisony
* szczypta soli

* olej do pokropienia muffinek

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z- patisonami-7

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-9

Szpinak umyć i obgotować przez minutę we wrzątku,przelać od razu bardzo zimną wodą i dobrze osączyć na sitku a następnie wycisnąć w dłoniach,posiekać nożem.
W misce roztrzepać widelcem całe jajka i sól,dodać ricottę,jogurt,olej,mąkę i proszek oraz szpinak i całość delikatnie wymieszać widelcem ale tylko do połączenia składników.
Patisony pokroić na małe półplasterki.
Foremki na muffinki posmarować olejem,wyłożyć do 3/4 wysokości masą i na wierzchu ułożyć po kilka cząstek patisonów,delikatnie je wciskając.
Pokropić wierzch olejem-po kilka kropli i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. na 30-35 minut,aż upieką się na złoty kolor.
U mnie wyszło z tej porcji 14 muffinek.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-11

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-szpinakowe-z-patisonami-12

Zapraszam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babeczki-Mufinki, Pieczone W, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

POMIDORY SUSZONE Z ZIOŁAMI I CZOSNKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory -suszone-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-6

No to zaczynamy suszyć pomidorki na zimę.
Przepisy już są na blogu z ubiegłego roku-wystarczy wpisać w wyszukiwarce pomidory suszone lub pomidory pieczone.
Ja dziś zrobiłam z 5 kg.pomidorów Lima,tylko wybierałam takie niezbyt duże.
Tradycyjnie przekrojone na pół,wydrążone środki-sok i pestki,pokropione octem Balsamico,olejem rzepakowym,posypane odrobiną cukru trzcinowego i ziołami-estragon i rozmaryn.
Piekłam najpierw w 180 st.przez 20 minut,następnie w 120 st.z termoobiegiem przez niecałe 3 godziny.
Następnie należy przełożyć pomidorki do słoiczków,przekładając plasterkami czosnku,ziołami-mogą być świeże lub suszone,chili-jeżeli ktoś lub pikantnie,ew.inne dodatki np kapary.
Całość zalewamy zimnym olejem,zamykamy zakrętkami i pasteryzujemy przez 6-8 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-9

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-10

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-11

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-12

spa-smaczne-przepisy-ani-pomidory-suszone-13

Pomidorki już za kilka dni będą gotowe do jedzenia,oczywiście tak zrobione będą doskonałe przez całą zimę.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Spiżarnia, Suszone Spiżarnia, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

TARTA SZPINAKOWO-ZIOŁOWA na FRANCUSKIM CIEŚCIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-tarta-szpinakowa-1

Dziś zapraszam na szybką tartę,którą zrobiłam na francuskim cieście-oczywiście takim kupionym w sklepie.

* 1 op.ciasta francuskiego chłodzonego-kupiłam w Lidlu

* 1/2 kg.świeżego szpinaku
* 3-4 ząbki czosnku-dałam młody
* garść świeżych ziół-dałam tymianek,estragon,liście mlecza,szczypiorek czosnkowy
* 1 strączek chili
* 3 jajka
* 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany-dałam 12 %
* 1/2 op.sera Fety
* 1 op.Mini Mozzarella
* sól,pieprz

Szpinak oczyścić,opłukać w zimnej wodzie i na 1 minutę włożyć do wrzącej,osolonej wody,przelać na sitku zimną wodą i dobrze osączyć z wody,najlepiej wycisnąć w dłoniach.
Czosnek,chili i zioła posiekać na drobne kawałeczki.
Do miski wlać jajka,śmietanę i roztrzepać widelcem,dodać resztę,pokrojoną Fetę i Mini Mozzarellki,doprawić solą i pieprzem,wymieszać całość.
Formę do tart lub inną wyłożyć papierem do pieczenia,położyć ciasto francuskie,wylać farsz szpinakowo-ziołowy,wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec przez ok.50 minut,aż wierzch ładnie się zarumieni a spód będzie upieczony na chrupko.
Taka tarta świetnie smakuje na gorąco,można ją też odgrzewać,choć i na zimno też jest dobra.
Do tego zielone listeczki-rukola,mlecz,sałata i inne zioła polane octem winnym,jabłkowym i oliwą.

spa-smaczne-prżepisy-ani-tarta-szpinakowa-2

spa-smaczne=przepisy-ani-tarta-szpinakowa-3

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Tarty, Warzywa, Wytrawne |
Skomentuj

ZIEMNIACZANE RÓŻE I ŁOSOŚ W SZYNCE.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-2

* 6-7 średnich ziemniaków
* 2-3 szalotki lub inne cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* chili świeże lub suszone
* sól morska gruba
* masło i olej

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-4

Cebulki,czosnek i chili posiekać na drobną kosteczkę.
Ziemniaki umyć,obrać ze skórki,pokroić na cienkie plasterki (najlepiej tzw. mandoliną )od razu wkładać do bardzo zimnej wody.Gdy wszystkie pokrojone,wyłożyć na durszlak,osuszyć papierowym ręczniczkiem.

Foremki takie większe do muffinek lub inne miseczki nieduże,żaroodporne lub silikonowe posmarować roztopionym masłem i układać plasterki ziemniaków.

Najpierw na spód położyć ze dwa plasterki,następnie zaczynając od brzegów układać różę,tak żeby plasterki zachodziły na siebie i tak do całkowitego wypełnienia foremki.

Wierzch posypać mieszanką cebulki,czosnku,chili i solą,pokropić roztopionym masłem i kropelkami oliwy.
Wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec ok.30-40 minut.Ziemniaczki powinny być pięknie zarumienione,chrupiące a środek miękki.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-9

W tym czasie przygotować sos śmietanowy i łososia .

SOS ŚMIETANOWY.

* 1 szklanka śmietany 18 % gęstej
* szczypiorek
* sól morska
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Śmietanę włożyć do miseczki,dodać trochę startej skórki i soku z cytryny,sól i starty czosnek,wymieszać do połączenia i odstawić do lodówki.Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos smietanowy-1

ŁOSOŚ W SZYNCE.

* po 200 g.na osobę świeżego łososia
* szynka surowa ew.dojrzewająca (dałam włoską,surową,podsuszaną z Lidla )po 2 plasterki na porcję
* pieprz świeżo mielony

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-10

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-11

Z łososia zdjąć skórkę,posypać sporo pieprzem i owinąć szynką.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju,smażyć łososia na średnim ogniu do zarumieniena się szynki,po 2-3 minutki z każdej strony,dołożyć łyżkę masła,gdy się roztopi to wyłączyć ogień i przykryć patelnię na kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-12

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Ryby, Ryby, Sosy, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj