Kategoria: Duszone W

KOPYTKA SZPINAKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-1

Zapraszam na pyszne,zielone kopytka.

Nie podaję dokładnych proporcji,ponieważ gdy robiłam typowe ciasto na kopytka tj.ser biały,ziemniaki,mąka-dałam orkiszową/może być pszenna,jajko,sól i już miałam wyrobione ciasto – to wtedy do połowy ciasta postanowiłam dodać młody szpinak podgotowany przez 2-3 minutki,a gdy zrobił się miękki,od razu przełożyłam do zimnej wody na chwilkę,dobrze odcisnęłam dłońmi i zmiksowałam na gładką papkę.
I właśnie taką papkę ok.2-3 łyżki dodałam do gotowego ciasta z tym,że należy dodać jeszcze trochę mąki,ponieważ szpinak lekko rozrzedził ciasto.
Ja odkrawam nożem po kawałeczku ciasta,wałkuję dłońmi wałeczek i kroję nożem ukośne,zgrabne kopytka.
Gotuję we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki od czasu wypłynięcia na wierzch.
Dobrze odcedzam na sitku i od razu polewam gorącym rozpuszczonym masełkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-8

Pyszne są takie gorące podane od razu po ugotowaniu ale jeszcze pyszniejsze podsmażone na rumiano i chrupią co.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Duszone W, Kluski, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj

ŻEBERKA I BRUKSELKA i obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-1

A teraz coś na gorąco.
Dla smakoszy żeberek i brukselki.
Powiem tylko,że smaczne i pożywne danie – więc zapraszam serdecznie.

* żeberka wieprzowe
* brukselka
* przecier-sok pomidorowy-Passata
* sól,pieprz,sos sojowy
* liść laurowy,ziele angielskie
* sok z cytryny
* zielenina-natka,koperek,majeranek suszony
* śmietana
* mąka

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-2jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-5

Żeberka pokroić na paski,obsmażyć na gorącym oleju rzepakowym z każdej strony na rumiano.
Zmniejszyć ogień,dołożyć majeranek,liść i ziele,pieprz,podlać gorącą wodą do przykrycia żeberek,przykryć i dusić do miękkości żeberek.
W tym czasie brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści,naciąć od strony głąbów na cztery części i zblanszować we wrzącej,osolonej wodzie przez 5 minut.
Osączyć z wody,dodać do żeberek,podlać przecierem pomidorowym,sokiem z cytryny i dusić kilka minut do miękkości-aldente-brukselki.
Podprawić kilkoma łyżkami śmietany rozmieszanej z łyżką mąki,zagotować i doprawić sosem sojowym,pieprzem,zieleniną.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

KURCZAK ROZMARYNOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z-rozmarynem-1

* 10-12 pałek z kurczaka
* 1 op.rozmarynowy kurczak z warzywami Kamis
* 1-2 łyżki oleju

Umyte i osuszone pałki kurczaka włożyć do miski,wsypać cały zestaw ziół i przypraw z Kamisa,dobrze wetrzeć w kurczaka,odstawić na 1/2 godziny.

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z-rozmarynem-2

* 60 dkg. pieczarek małych to w całości a większe pokroić na 2 lub 4 części
* 1 op.groszku mrożonego-1/2 kg
* 1-2 chili świeże
* 4-5 sztuk suszonych pomidorów w oleju
* 1-2 łyżki kaparów z zalewy
* 2 łyżki balsamico
* 2 łyżki miodu

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z rozmarynem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z rozmarynem-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z rozmarynem-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z-rozmarynem-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z-rozmarynem-7

Kurczaka obsmażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na rumiano,zmniejszyć ogień na minimalny,przykryć i dusić mięso przez 30 minut.

Dodać chili w całości lub posiekane,pieczarki,groszek mrożony i smażyć odkryte przez 5 minut,dołożyć pomidory suszone przekrojone na pół,kapary a po minucie smażenia dodać balsamico i miód.

Smażyć jeszcze 2-3 minuty,aż zrobi się apetyczny sosik,lekko gęstniejący.

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-z rozmarynem-8

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

DYNIA MROŻONA.

spa-smaczne-przepisy-ani-dynia mrozona-1

Zapraszam do mrożenia dyni z której w czasie zimowych,mroźnych i zimnych dni,zrobimy szybką,rozgrzewającą zupkę,lub upieczemy drożdżówki a nawet przełożymy naleśniczki lub placuszki i wiele innych pysznych rzeczy.

Jeżeli znajdziemy trochę wolnego miejsca w zamrażarce-to polecam zrobić.

Dynię ( nada się każdy gatunek ) myjemy,kroimy na nieduże cząstki,obieramy ze skórki-nożem lub obieraczką do warzyw-kroimy na nieduże kawałeczki,wkładamy do garnka,najlepiej z grubym dnem,podlewamy minimalną ilością wody i na średnim ogniu rozgotowujemy do miękkości.

spa-smaczne-przepisy-ani-dynia mrozona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dynia mrozona-4

Dynię przekładamy na sitko wyłożone gazą,odstawiamy niech odcieknie powstały płyn a dynia wystygnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-dynia-mrozona-5

spa-smaczne0przepisy-ani-dynia mrozona-6

Teraz wkładamy do torebek strunowych,zamykamy,podpisujemy i do zamrażarki przekładamy-gotowe.
Prawda,że proste.
I ten kolor słońca z zimie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi Skomentuj

AROMATYCZNA ZUPA – KREM DYNIOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-1

2 kg.dyni pomarańczowej ( już bez skórki i pestek )
2 średnie cebule
1 papryczka chili
po 1 łyżce masła i oleju/oliwy
1 litr mleka 2 %
1 puszka ( 400 ml.) mleczka kokosowego
2-4 gwiazdki anyżu gwiaździstego
szafran- szczypta
4-6 pestek kardamonu
1 łyżeczka curry
2 łyżki miodu
100 ml.śmietanki-kremówki

płatki migdałowe podprażone na złoty kolor
natka pietruszki

Pomarańczową dynię pokroić na plastry, obrać ze skórki, wyciąć środki, pokroić na średnią kostkę, tak samo cebule i chili pokroić.
Odłożyć ze dwie garście pokrojonej dyni oddzielnie.

spa0smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-2

Do dużej patelni lub garnka wlać olej/oliwę,masło i od razu dodać cebulę i chili, smażyć na średnim ogniu do zeszklenia ( nie zrumienić )dodać dynię, wlać mleko i mleczko kokosowe,anyż-gwiazdki i rozłupany kardamon oraz szafran, rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody i curry.
Gotować na średnim ogniu ok.25-30 minut, aż dynia będzie miękka.
W tym czasie podprażyć na suchej patelni na niedużym ogniu płatki migdałowe ( 2 garście ) na jasno-złoty kolor, ostudzić.
Na drugą patelnię wlać ze 2 łyżki oleju, dodać odłożoną dynię, posolić i smażyć na średnim ogniu, często mieszając aż dynia zacznie delikatnie rumienić się po bokach i trochę zmięknie ale będzie al dente.

Z zupy wyjąć anyż a resztę zmiksować blenderem- przelać przez sito do drugiego garnka, wlać śmietankę,miód,soli do smaku, zagotować.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-4

Gorący krem wlać do talerza, włożyć kilka kostek podsmażonej dyni, posypać płatkami migdałowymi i natką.
Do tego kremu świetnie pasuje też groszek ptysiowy.

Tak zrobiona zupka ma gęstą konsystencję,piękny żółto-pomarańczowy – wręcz słoneczny kolor i jest nieziemsko aromatyczna.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa z dyni-5

Gorąco polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Na gorąco, Na zimno, Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , Skomentuj

ROLADKI DROBIOWO-PIECZARKOWE Z LAZUREM.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-2

* 2 podwójne filety drobiowe
* 40 dkg.fileta z indyka
* 40 dkg. pieczarek
* 2 jajka
* sól, pieprz
* świeże zioła-bazylia,natka,tymianek

* ser LAZUR pleśniowy
* sezam czarny i biały

Mięso drobiowe i z indyka przemielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
Dodać jajka,posiekane zioła,sól i pieprz do smaku, wymieszać ręką na gładką masę, wstawić do lodówki na czas smażenia pieczarek.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-4

Pieczarki opłukać w zimnej wodzie, osuszyć na ręczniku kuchennym.
Kroić na cienkie plasterki,podsmażyć na łyżce oleju na piękny złoty kolor, doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić.

Na blacie kuchennym lub większej desce do krojenia położyć folię spożywczą,przyciąć nożem na długości ok.30 cm.
na folię nasypać trochę sezamu- jasnego i czarnego, położyć po 2 pełne łyżki masy mięsnej, rozpłaszczyć nożem na gr.1 cm.na prostokąt.Z dłuższej strony położyć pasek ukrojonego sera pleśniowego, trochę pieczarek, zrolować jak cukierek pomagając sobie folią.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-8

Gotowe roladki gotować na parze przez ok. 25-30 minut,aż staną się jasne i będą lekko twardawe podczas ucisku dłonią.

Polecam z brokułami gotowanymi na parze, polane zrumienionym masłem.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-9

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Duszone W, Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , 2 komentarzy

ZUPA POMIDOROWO-PAPRYKOWA PIECZONA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona 1

* 1 1/2 kg.pomidorów ( u mnie LIMA podłużne )
* 1/2 kg.papryki ( u mnie okrągłe pomidorowe )
* 2 cebule
* 2 główki czosnku
* 1 chili
* bazylia świeża-garść
* sól, pieprz,cukier, olej/oliwa

Naczynie żaroodporne skropić olejem, ułożyć pokrojone na pół pomidory i paprykę, przekrojony na pół czosnek,plasterki cebuli i chili,polać olejem-ok.1 łyżki, posypać solą,pieprzem i cukrem.
Naczynie wstawić do nagrzanego 200 st. piekarnika na ok.50 minut, piec do miękkości warzyw.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona-4

Całość przełożyć do garnka,dolać przegotowanej,wrzącej wody ok. 1 litra i pogotować razem przez 5 minut.
Zblenderować zupę,najszybciej „żyrafą” przelać przez sito i jeszcze raz zagotować, dodając 0.5 szklanki śmietany.

Chipsy bekonowe.

* kilka plasterków bekonu ( po 2-3 na osobę )
* troszkę chili w proszku
* łyżeczka miodu lejącego

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona-5

Na suchą rozgrzaną patelnię położyć plasterki bekonu, posypać odrobiną chili i polać miodem.
Smażyć do zrumienienia z każdej strony, ostudzić.

* pestki dyni – spora garść

Pestki podprażyć na suchej patelni do lekkiego zezłocenia. Ostudzić.

Zupę wlać do talerza, dodać chipsy bekonowe, na środek dodać trochę pestek dyni, świeżą bazylię.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pieczona-6

Polecam- pieczona zupa jest pyszna.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Mięsne, Na gorąco, Ogrodowe, Pieczone M, Smażone M, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , Skomentuj

SCHAB Z KAPARAMI I METAXĄ – ZIEMNIAKI HASSELBACK

spa-smaczne-przepisy-ani-schab z kaparami-7
ZIEMNIAKI HASSELBACK Z CZOSNKIEM NIEDŹWIEDZIM .

Młode ziemniaki oczyścić, układać na drewnianej łyżce,nacinać nożem w cienkie plasterki,nie przecinając do samego końca. Każdy ziemniak posmarować w co trzeci, czwarty plasterek po troszku pesta z czosnku niedźwiedziego lub z bazylii, posypać pieprzem kolorowym, chili, solą morską gruboziarnistą, skropić olejem rzepakowym,dołożyć kilka listków laurowych, ziela angielskiego, świeżego tymianku, wstawić do gorącego piekarnika 180 st. piec ok.1 godz. aż ziemniaki będą złoto- rumiane i chrupiące.
spa-smaczne-przepisy-ani-2

spa-smaczne-przepisy-ani-hasselback-6
SCHAB Z KAPARAMI I METAXĄ.

Schab pokroić w 2 cm.plastry, lekko rozbić,posypać solą i pieprzem, obsmażyć z każdej strony na oleju, dodać pieprz, ziele, listek laurowy, smażyć na średnim ogniu przykryte, aż mięso zacznie mięknąć.
Teraz dodać ze 3 łyżki METAXY lub innego alkoholu, odparować nie przykrywając patelni.
Dodać szklankę śmietany, wsypać kilka łyżek kaparów ze słoika,osączonych z wody i soli, posiekane zioła -bazylia, tymianek,natka – chwilę smażyć do połączenia składników.
Doprawić sosem sojowym, pieprzem do smaku.
spa-smaczne-przepisy-ani-schab-3

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-4
FASOLKA SZPARAGOWA MAMUT LUB MASŁOWA.

Fasolkę oczyścić z ogonków, ugotować w nieosolonej wodzie na miękko,odcedzić i polać roztopionym masłem.
Posypać solą morską, najlepiej gruboziarnistą.
spa-smaczne-przepisy-ani-schab z kaparami-5
Polecam – smacznego .

SPAspa-smaczne-przepisy-ani-1

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Makarony, ryż i ziemniaki, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

SOK POMIDOROWY

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_sok_pomidorowy_1
A po zrobieniu suszonych pomidorów-

robimy sok.

Robimy pyszny sok pomidorowy z gniazd nasiennych, pestek, trochę wody , czosnek w plasterkach, liści bazylii, soli i pieprzu do smaku.
Wszystko razem pogotować ze 20 minut, przetrzeć przez sito, wlać do wysokiej szklanki, dodać kilka kostek lodu,świeży liść bazylii i wypić ze smakiem.

Smacznego
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_sok_pomidorowy_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_sok_pomidorowy_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_sok_pomidorowy_4

spa_smaczne_przepisy_ani_pastuszak_sok_pomidorowy_5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Na słono, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj

ŁOPATKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-1
Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami-
– kalarepka, groszek zielony, cebulka, czosnek
fasolka szparagowa mamut –

* 1 kg. łopatki wieprzowej
* 2 kalarepki
* 3 szklanki groszku zielonego cukrowego
* 1 cebulka cukrowa
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 papryczka chili
* sól, pieprz
* zioła – tymianek, oregano, bazylia

* 1/2 kg. fasolki mamut

Łopatkę pokroić w niedużą kostkę ok 2 cm. na 2 cm.
Garnek w którym będzie się gotowało mięso, należy rozgrzać z 2 łyżkami oleju np. rzepakowy, podsmażyć łopatkę z każdej strony na rumiano, dodać posiekane chili, podlać wrzącą wodą tyle , żeby delikatnie przykryła mięso, położyć przykrywkę , zagotować , zmniejszyć ogień, dusić aż mięso będzie prawie miękkie.
W międzyczasie kalarepkę , czosnek i cebulkę obrać, pokroić w średnią kostkę, groszek opłukać, wszystkie warzywa dodać do mięsa, gotować do chwili, aż lekko zmiękną czyli al dente.
Na koniec dodać sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku oraz posiekane zioła.
Fasolkę szparagową ugotować na miękko, odcedzić,
posolić .
Mięso z warzywami położyć na środek talerza, dookoła ułożyć fasolkę, polać roztopionym masłem, posypać świeżo tartym czarnym pieprzem.
Doskonałe danie ze świeżą rukolą, pokropioną oliwą i octem balsamicznym.

Życzę smacznego
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj