Kategoria: Warzywa

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PASTĄ CURRY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-1

1 szklanka czerwonej soczewicy
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 2-3 cm. świeżo startego imbiru
* 1 op.żółtej cykorii
* 1 gałązka trawy cytrynowej
* 1 średnia główka kapusty pekińskiej
* 1 świeża chili
* 1 op.mleczka kokosowego – 400 ml.
* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 1 łyżka kurkumy
* 1 łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sok z 1 cytryny
* sos sojowy
* pieprz

* zielenina – natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-4

Do rondelka wkładamy od razu masło klarowane, olej, pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir, trawę cytrynową drobno pokrojoną, smażymy 2-3 minutki, dodajemy opłukaną soczewicę, kurkumę mieszając smażymy chwilkę i całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm. nad poziom warzyw, gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż soczewica będzie prawie miękka.
Teraz dokładamy pokrojoną niezbyt drobno cykorię, pekinkę oraz mleczko kokosowe, gotujemy ok.3 minutki, wlewamy sok z cytryny i ew.sos sojowy, pieprz.
Na talerzu posypujemy natką.
Zupa świetnie rozgrzewa i syci, tak więc na zimne dni, które nas czekają takie zupki muszą zagościć na stałe w naszych domach.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , , , Skomentuj

BAKŁAŻANY I PORY W SOSIE POMIDOROWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany -pory-sos-pomidorowy-1

U nas dziś obiad bezmięsny.
Bardzo smaczny i bardzo zdrowy a inspirowałam się przepisem p.Agnieszki Maciąg z cudownie wydanej książki pt. SMAK SZCZĘŚCIA.

* 3 średnie bakłażany
* 2 pory
* kilka ząbków czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka suszonych ziół – bazylia lub inne ulubione

SOS.

* 4-5 mięsistych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* pieprz świeżo zmielony
* sól
* olej rzepakowy

* zielenina – natka, koperek, bazylia

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-7

Całe bakłażany, ze skórką umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Cebule i pory pokroić w paski a czosnek posiekać drobno.
Całość rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziołami, polać 2 łyżkami oleju rzepakowego, posolić, wymieszać i piec w 190 st.przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.

W tym czasie zrobić sos.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać rozgnieciony czosnek, sporo pieprzu i pomidory, wymieszać, smażyć przez chwilę, gdy puszczą sok dodać całość z blaszki, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Ja podałam z ugotowaną zieloną soczewicą, kalafiorem i brokułami.
Na talerzu posypać świeżymi ziołami.

Tak przygotowane bakłażany świetnie smakują na gorąco jak i na zimno,
podane z różnymi kaszami, ryżem lub makaronem a nawet z pieczywem.
Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Ogrodowe, Pieczone W, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

SOS PAPRYKOWO-CZOSNKOWY NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-2

Zapraszam do zrobienia takiego oto sosu, który w zimie wykorzystamy do różnych dań !

* 3 kg.papryki – najlepiej pomidorowej
* 3 główki czosnku polskiego
* 3 słoiczki koncentratu pomidorowego – po ok.200 g.
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka octu 10 %
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 łyżeczki soli
* 1-2 łyżeczki chili w proszku
* 1 op.bazylii suszonej
* 3-5 liści laurowych
* pieprz do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-7

Papryki myjemy, odrzucamy szypułki i ziarenka, kroimy na mniejsze kawałeczki.
Czosnek obieramy z łupinek.
Paprykę i czosnek przekręcamy przez maszynkę do mięsa, wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny,wyjmujemy listki laurowe, gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy dokładnie i zostawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Tak zrobiony sos świetnie smakuje do mięs z grilla, kanapek, wędlin, serów a także można podsmażyć mielone mięso np.z indyka lub wieprzowiny, dołożyć słoik takiego sosu, razem zagotować i gotowy sos do spaghetti, lazanii lub ryżu na szybko gotowy !

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Smażone W, Sosy, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , 2 komentarzy

KOTLETY SCHABOWE Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-1

Moja propozycja na sobotni lub niedzielny obiad.

* 4 kotlety schabowe
* 300 g.soczewicy zielonej
* 5 średnich marchewek – ok.650 g.
* 2 plastry boczku
* 1 cebula
* 1/2 świeżej chili
* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-4

Soczewicę dobrze opłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać soczewicę i smażyć przez 3-4 minutki mieszając łyżką, zalać gorącą wodą na 2-3 cm.nad poziom soczewicy, przykryć i gotować na małym ogniu ok.20-25 minut, aż będzie prawie miękka, teraz dodajemy marchewkę, mieszamy i gotujemy już bez przykrycia jeszcze przez ok.10-15 minut, do miękkości soczewicy i marchewki, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką.

Kotlety myjemy zimną wodą, osuszamy ręczniczkiem kuchennym, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minutki z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły a na tę samą patelnię wkładamy boczek pokrojony na małe kawałeczki, posiekaną cebulkę i chili i smażymy ze 2 minutki, posypujemy natką.

Na talerzu układamy soczewicę z marchewką i kotlet, który ozdabiamy smażonym boczkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-5

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

DŻEM Z POMIDORÓW I PAPRYKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-1

Pomidory i papryka jeszcze królują na bazarkach, więc zapraszam na pyszny dżem.

* 1 1/2 kg.pomidorów
* 1 1/2 kg.papryki pomidorowej
* 1-2 papryczki chili
* 2 główki czosnku polskiego
* 2 cytryny
* 1 kg.cukru
* 1 łyżka soli
* 2 laski cynamonu
* 1/2 łyżeczki mielonych goździków
* 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry utartych w moździerzu
* 2-3 łyżki octu winnego

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowo-paprykowy-7

Papryki umyć, usunąć pestki, pokroić na małe kawałki, przepuścić przez maszynkę do mięsa.Czosnek obrać z łupinek i też przepuścić przez maszynkę.
Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem i usunąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki.
Paprykę i pomidory wkładamy do garnka z grubym dnem lub do woka, dodajemy cukier i gotujemy na średnim ogniu często mieszając, po ok.20 minutach dodajemy sok i startą skórkę z cytryny, sól, przyprawy i gotujemy, aż dżem zacznie gęstnieć i straci zapach surowizny.
Teraz wlewamy ocet i gotujemy jeszcze przez 20-30 minut.
Gotowy dżem powinien być delikatnie gęsty ( jak zupełnie ostygnie, to jeszcze trochę zgęstnieje) ma piękny, czerwony kolor i słodko – ostry smak.
Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy i odwracamy dnem do góry, przykrywamy ściereczką,aż zupełnie ostygnie.
Jest to doskonały dodatek do mięs z grilla, smażonych, pieczonych a także do serów, wędlin, kanapek ………

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 6.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Smażone W, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

SAŁATKA Z POMIDORKÓW, CHILI, CZOSNKU I BAZYLII.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-1

Zapraszam na sałatkę z koktajlowych pomidorków, różnego gatunku.

* 2 kg.różnych odmian pomidorków
* 2-3 sztuk chili
* 2-3 nieduże główki czosnku – polskiego
* kilka gałązek bazylii

* olej – dałam rzepakowy 3 ziarna

Zalewa.

* 3 szklanki wody – najlepiej źródlanej
* 3/4 szklanki octu 10 %
* 2 płaskie łyżki cukru
* 1 łyżka soli kamiennej

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-5
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-pomidorków-czosnku-chili-bazylii-6

Zalewę zagotować i ostudzić.

Pomidorki umyć i każdy przekroić na pół, przełożyć do miski, dodać pokrojoną w drobną kostkę chili i tak samo pokrojony drobno czosnek.
Bazylię pokroić na małe paseczki, wszystko razem delikatnie przemieszać.
Do słoiczków wkładać pomidorki, do każdego wlać po łyżce oleju lub oliwy i dopełnić zalewą do 1 cm. od góry.
Słoiczki zamknąć i pasteryzować przez 8-10 minut od chwili zagotowania wody.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Sosy, Spiżarnia, Surowe W, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

DŻEM Z PAPRYKI, CYTRYNY I CHILI.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-papryki-chili-1

Zapraszam na pyszny o niesamowitym kolorze i słodko – ostrym smaku dżem.

* 1,5 kg.papryki pomidorowej, okrągłej
* 1 kg.cukru
* 2 cytryny – sok i otarta skórka
* 1/2 – 1 łyżeczka suszonej chili ew.świeża papryczka 1 – 2 sztuki

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-papryki-chili-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-papryki-chili-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-papryki-chili-4

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze cząstki.
Przepuszczamy przez maszynkę do mięsa na średnich oczkach.
Jeżeli dodajemy papryczkę chili świeżą, to też razem przepuszczamy przez maszynkę. Wkładamy do garnka o grubym dnie lub tak jak ja do dużego woka, dosypujemy cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i smażymy powoli, tylko aby masa bulgotała przez ok.20 minut, dodajemy otartą skórkę i sok z cytryn, suszone chili i smażymy – najlepiej podłożyć jeszcze płytkę ochronną – aż masa zacznie gęstnieć.
Próbujemy czy może dołożyć jeszcze chili ew.dosłodzić – ja dodałam jeszcze pół łyżeczki chili – i smażymy, aż masa nie będzie się rozlewała na talerzyku.
Dodam, że dżem, jak zupełnie ostygnie, to jeszcze zgęstnieje !

Gorący przekładamy do małych słoiczków, wyparzonych i suchych, zamykamy nakrętkami – ja każdą moczę w wódce – i odstawiamy dnem do góry na 30 minut, odwracamy i studzimy przykryte ręcznikiem, aż całkowicie ostygną.
Wynosimy do spiżarni.
Używamy jak tradycyjne keczupy, sosy itp.

Smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Smażone W, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , Skomentuj

OGÓRKI KANAPKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-2

Zapraszam na pyszne ogóreczki,które są świetne do położenia na kanapkach, do dań obiadowych mięsnych lub zamiennie zamiast ogórków kiszonych.

* 5 kg.ogórków
* 1 1/2 litra octu 10 %
* 1 kg.cukru
* 1 1/2 litra wody
* 1 łyżka pieprzu kolorowego
* 1 łyżka ziela angielskiego
* 1 czubata łyżka kurkumy
* 1 płaska łyżka curry
* 1 średnia główka czosnku
* 4 czubate łyżki soli do przetworów

Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, odkroić z obu stron końcówki i pokroić w dość cienkie,podłużne plastry.
Układamy ciasno w średniej wielkości słoikach.
Robimy marynatę z wody, octu, cukru, soli, pokrojonego w plasterki czosnku i przypraw i gorącą zalewamy ogórki w słoikach, dokładnie zakręcamy.
Od razu wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzujemy ok.10 minut-w zależności od wielkości słoików.
Ogórki będą gotowe gdy zmienią kolor skórki z zielonego na jasno zielony.
Wyjmujemy z garnka, ustawiamy na ściereczce i przykrywamy aż zupełnie ostygną.

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-8

Ogórki tak zrobione mają piękny kolor i świetny słodko-kwaśny smak.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słodko, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , Skomentuj

ZIEMNIAKI MŁODE Z ZIOŁAMI PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-młode-pieczone-1

Zapraszam na młode,pieczone ziołowe ziemniaki,które podałam z naturalnym kefirem.
Proste i pyszne bezmięsne danie na obiad lub ciepłą kolację.

* młode ziemniaki
* zioła-dałam oregano,bazylię,tymianek,cząber,koperek
* świeże chili
* czosnek
* sól,pieprz
* olej rzepakowy

Ziemniaki dobrze szorujemy pod bieżącą zimną wodą,kroimy na mniejsze kawałki,posypujemy ziołami,czosnkiem,chili,solą,pieprzem i polewamy olejem,mieszamy i pieczemy w 180 st.przez ok 40-50 minut,aż będą miękkie.
Świetne z kefirem ew.zsiadłym mlekiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-młode-pieczone-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-młode-pieczone-3

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , Skomentuj

ZUPA JAGLANA Z WARZYWAMI I ZIOŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-1

Zapraszam na lekką wiosenną zupę z dodatkiem młodej kalarepy,brokuła i ziół.

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 por
* 1 cebulka
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 kalarepa
* 1 brokuł
* 1 chili
* 1 łyżeczka kurkumy
* liść laurowy,ziele,pieprz,sól
* 2-3 łyżki śmietany-dałam kokosowe mleczko

* świeże zioła-jakie lubimy

* masło klarowane ew.olej rzepakowy

Warzywa obieramy i kroimy na plasterki,brokuła na małe różyczki,kalarepkę w średnią kostkę.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę,marchewkę,pietruszkę,pora,czosnek,chili przez ok.2-3 minuty,dodajemy kaszę,kurkumę i mieszając podsmażamy przez następne 2-3 minutki.
Całość zalewamy wrzącą wodą,dodajemy sól,pieprz,liść,ziele angielskie i gotujemy ok.10 minut,dokładamy kalarepkę i po 3-4 minutach brokuła a gdy się zupa zagotuje,podprawiamy śmietanką,dokładamy świeże zioła pokrojone,sok z cytryny i ew.sól,pieprz do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-2

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj