Kategoria: Na słodko

GRANOLA WIELOSKŁADNIKOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-1

Ostatnio robiłam domową granolę,taką z dużą ilością różnych składników,przede wszystkim z różnymi ziarnami,orzechami i suszonymi owocami.
Nie będę podawać proporcji,ponieważ każdy sobie dopasuje wg.swego smaku.
Podstawą zawsze są płatki owsiane i inne które lubimy.
Ja blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia,rozsypuję płatki owsiane i orkiszowe,ziarna słonecznika,dyni,sezam biały i czarny,siemię lniane,cynamon mielony i całość polewam syropem klonowym,dokładnie mieszam i piekę w piekarniku w 180 st.ok 20-30 minut,aż całość ładnie się zarumieni,często należy przemieszać drewnianą łyżką żeby równomiernie się upiekły.
Złociste i pachnące płatki wykładam do dużej miski a na blaszkę wsypuję migdały,orzechy makadamia i orzechy włoskie i znowu przez kilkanaście minut piekę,aż się zarumienią,uważając żeby się nie przypaliły i dokładam do płatków.Na blaszkę teraz wysypuję orzechy laskowe,które piekę oddzielnie,żeby po upieczeniu szybko je obrać ze skórki,najszybciej to lekko ostudzone orzechy biorę po małej garści i turlając w obu dłoniach ocieram skórkę,która sama z nich schodzi.Dodaję do miski te orzechy,pokrojone owoce suszone-morele,daktyle,figi oraz jagody Goi,rodzynki,nasiona CHIA,żurawinę i całość mieszam do połączenia.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-6

Granolę przekładam do szklanych słoików.Tak zrobiona świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.Na śniadanie doskonała.
Polecam serdecznie.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Musli, Na słodko, Śniadania, Spiżarnia |
Tagi , , , , , Skomentuj

MIODEK MAJOWY Z MNISZKA LEKARSKIEGO-MLECZA.

IMG_8562

IMG_9067

Kochani najwyższy czas na zrobienie pysznego i zdrowego miodku z mniszka.

Ja wczoraj zbierałam mniszek i robię właśnie miodek z 2 porcji i nastawiłam jeszcze na wino i ocet mniszkowy.

IMG_8916

MIODEK.

Miodek ma wspaniały smak i zapach, a konsystencja podobna do młodego,świeżo zlanego miodu wielokwiatowego .

500 główek mlecza- bez zielonej łodyżki ale całe kwiatki zebrać najlepiej w słoneczny dzień, jak już nie będzie rosy, rozłożyć na białym ręczniku , obrusiku ,żeby wyszły ewentualnie żyjątka, które mogą być w kwiatkach,po 1-2 godz.wsypać kwiatki do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody,pokroić w plastry 1 cytrynę, zagotować i od zawrzenia gotować 15 minut. Przykryć, odstawić na jedną dobę. Odcedzić na durszlaku płyn do drugiego garnka,kwiatki i cytryny dokładnie wycisnąć rękami,dodać 1 kg. cukru, gotować na malutkim ogniu 1 godzinę.

Znowu odstawić na jedną dobę,teraz dodać jeszcze 1 kg. cukru i wyciśnięty sok z 3 cytryn ( przelać przez sitko, żeby był czysty sok)zagotować, zmniejszyć ogień na malutki i niech się gotuje,aż zrobi się złoty kolor a SYROPEK będzie przypominać miód ( ja gotowałam prawie 2 godz.)
Gorący miodek przelać do wyparzonych słoiczków,zakręcić dokładnie,odwrócić dnem do góry,ustawiać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką,po jednej dobie wynieść do spiżarni.

IMG_8919

IMG_9007

IMG_9009

IMG_9012

IMG_9016

IMG_0279
Tak zrobiony miodek stoi nawet dobry rok i jest cały czas doskonały.Polecam używać zamiast cukru, do słodzenia kawy,herbaty,polewania naleśników,placków,lodów , deserów,a przy kaszlu, przeziębieniu,chrypce – rewelacja, pomaga od razu.

Polecam.
Dodam jeszcze,że do ostatniego gotowania dołożę po 4 laski cynamonu, połamane na pół i 2 laski wanilii,pokrojone na mniejsze paseczki, oczywiście do słoiczków przy zlewaniu też będę dokładać po kawałeczku wanilii i cynamonu.

IMG_9074

IMG_9077

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

BALSAMICO-KREM DOMOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico -morelowo-zurawinowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-2

* 1/2 litra octu balsamico-Aceto Balsamico di Modena
* 1 szklanka cukru Muscovado-jasny lub Demerara ale może być też zwykły biały
* 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 laska cynamonu
* 3-4 goździki
* garść moreli suszonych
* garść żurawin suszonych

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-5

Wszystkie składniki włożyć do garnka,doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu,aż zacznie robić się syrop.
Sprawdzamy wylewając trochę płynu na talerzyk,gdy się nie rozlewa za bardzo na boki,balsamico jest gotowe.
A gdy chcemy zrobić krem,żeby tylko kropelkami polewać potrawy,to gotujemy jeszcze z 10-20 minut,aż stanie się gęściejszy.Pamiętamy tylko,że krem gdy zastygnie stanie się jeszcze gęściejszy,niż taki gorący.
Balsamico należy przelać przez sitko do buteleczek niedużych,najlepiej takich z dziubkiem,będzie łatwiej polewać potrawy.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-6

Krem można zrobić sam bez żadnych dodatków lub dodać swoje ulubione owoce-w lecie daję maliny,truskawki,śliwki-a teraz suszone.Świetny też z daktylami lub figami suszonymi.
My lubimy takie balsamico wlane do oliwy i polewamy lub maczamy świeże chlebki.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , Skomentuj

SYROP Z HIBISKUSA.

spa-smaczne-przepiosy-ani-syrop-hibiskus-1

Dziś przepis na syrop z kwiatków hibiskusa.

* 250 g.kwiatków hibiskusa
* 1 litr wody
* 70 dkg.cukru-dałam 200 trzcinowego,resztę białego
* 2-3 laski cynamonu
* kilka goździków
* 2 gwiazdki anyżu

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-2

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-7

Wodę zagotować w garnku większym,wsypać kwiatki-pogotować 1-2 minutki,przykryć garnek pokrywką na 30-60 minut,żeby kwiatki oddały swój kolor i zapach.

Przelać przez sito,kwiaty dobrze wycisnąć w dłoniach.Do wywaru dodać cukier i korzenie,zagotować i na średnim ogniu gotować do czasu,aż zacznie robić się syrop.Na talerzyk z lodówki zimny wlać łyżeczkę syropu,przeciągnąć palcem przez środek,gdy od razu się nie zalewa-syrop gotowy.

Syrop przelać jeszcze raz przez drobne sitko,żeby pozbyć się korzeni i resztek kwiatów.

Teraz ponalewać do słoiczków,niedużych buteleczek,gdy dobrze ostygnie,wynieść w chłodne miejsce.

Taki syropek ma fajny kolor,smak i zapach i jest świetnym dodatkiem do herbatki,deserów,lodów a także do wina musującego np.Prosecco.
Do kielicha na wino włożyć 3-4 kostki lodu,wlać łyżkę syropu,zalać winem musującym-pycha.

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-9

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

RODZYNKI W RUMIE DO CIAST,DESERÓW,LODÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-1

Zapraszam do zrobienia takich oto rodzynek,które mogą stać bardzo długo,praktycznie bezterminowo w lodówce lub jakimś chłodnym miejscu,tak jak teraz jest zimno to np.w ganeczku,spiżarni.
Rum którym zalane są rodzynki służy jako konserwant a zarazem nadaje piękny smak i zapach naszym rodzynkom.
Rodzynki po zalaniu rumem już za dzień czy dwa będzie można używać.
Ja robię takie rodzynki już od kilku lat i zawsze mam pod ręką ,kiedy są mi potrzebne.
Gdy kończą mi się w słoiczku to od razu zalewam następną porcję.

* rodzynki-sułtanki,złote,inne
* rum ciemny ( ja zalewam tym 80 % ale może być 40 % )

Nie podaję proporcji,po prostu rodzynki mają być dobrze zalane rumem,żeby nie wystawały nad alkoholem.
Rodzynki przebrać,przelać wrzącą wodą na sitku,gdy ostygną przełożyć do słoiczka,zalać rumem zakręcić,schować w chłodne miejsce i gotowe.
Prawda,że łatwe.
Używać do ciasteczek,ciast-serników,pierników,keksów,ciast drożdżowych,deserów,lodów,budyniów,puddingów itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-2

Polecam gorąco.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , Skomentuj

CUKIER WANILIOWY.

spa smaczne-przepisy-ani-cukier wanilia-1

Zapraszam i zachęcam do zrobienia swojego,domowego cukru waniliowego-nie wanilinowego,w którym to tylko sama chemia się znajduje.

Potrzebujemy tylko laski wanilii i cukier,może być biały lub trzcinowy jasny.

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-2

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-4

* 1 szkl.cukru
* 3-4 laski wanilii

Wanilię należy rozkroić wzdłuż,wyskrobać ziarenka nożem a laskę wanilii pokroić na mniejsze kawałeczki.

Cukier i laskę zemleć w młynku do kawy na drobniutko,dodać ziarenka i jeszcze chwilkę razem zemleć,przesypać przez sitko.

spa-cukier-wanilia-5

Drobinki które zostały na sitku jeszcze raz włożyć do młynka, dodać troszkę cukru i zemleć,połączyć razem,przesypać do szklanego słoiczka i gotowe.

Cukier można używać od razu ale jak trochę postoi to jest bardziej intensywniejszy w smaku i zapachu.

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-7

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-6

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , , Skomentuj

2. SYROP KORZENNY DO KAWY.

IMG_8439

Podam jeszcze inny przepis na doskonały syropek korzenny.

IMG_8414

* 3-4 laski cynamonu
* 10 szt.goździków
* 10 owocków kardamonu
* 2-3 gwiazdki anyżu
* 1 laska wanilii
* 5-7 cm.imbiru świeżego
* 3-4 łyżki pełne miodu
* 3-5 łyżek Amaretto-lub inny alkohol
* 2 szkl.wody

IMG_8416

IMG_8417

IMG_8421

Do garnuszka wlać wodę,dodać imbir w plastry pokrojony,laskę wanilii rozciętą,ale ziarenka wyjęte i odłożone,tylko samą skórkę i korzenie,zagotować i na niedużym ogniu gotować przez 10-15 minut,przecedzić,dodać miód,ziarenka wanilii,dobrze całość wymieszać i ostudzić,wlać alkohol,przelać do buteleczki,zamknąć i gotowe.

IMG_8428

IMG_8475

Zapraszam i polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa do piernikow-1

Zapraszam gorąco do zrobienia samodzielnie swojej,domowej przyprawy do pierników.
Pracy przy niej niewiele,a zrobimy przyprawę pod swój smak i zapach.

Ja podam swoje proporcje przypraw,ale oczywiście można sobie regulować wg.siebie.

* 10 lasek cynamonu
* 15 strączków zielonego kardamonu
* 2 laski wanilii
* 1 czubata łyżeczka goździków
* 2 czubate łyżeczki nasion kolendry
* 3 duże gwiazdy anyżu gwiazdkowego
* po małej łyżeczce pieprzu zielonego,czerwonego i czarnego
* 1 czubata łyżeczka imbiru mielonego
* trochę startej gałki muszkatołowej

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa do piernikow-2

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do piernikow-3

Wszystkie składniki zmielić na pył w młynku do kawy,przesypać przez sitko do miseczki,pozostałe okruszki jeszcze raz do młynka przesypać,dodać 1 łyżeczkę mielonego cynamonu i całość zmielić,razem połączyć,przesypać do słoiczka.
Tak zrobiona przyprawa może stać kilka miesięcy,oczywiście dobrze zamknięta.

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa do piernikow-4

Ja już zaczynam robienie ciast piernikowych,dojrzewających.
Przepisy będę sukcesywnie podawać.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Na słodko, Pierniki, Spiżarnia |
Tagi , , , Skomentuj

KONFITURY Z WĘGIEREK PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-1

Zapraszam na domowe pyszne konfiturki ze śliwek węgierek, które nie będą smażone, tylko pieczone.
Taką metodą konfitury robię już od kilku lat. A śliwki szczególnie do tego się nadają.
Wypieczone owoce mają zupełnie inny smak, zapach i konsystencję od tych smażonych tradycyjną metodą.
Polecam spróbować, są naprawdę pyszne.

spa-smaczne-przepisy-ani-konfitury śliwka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-konfitury śliwka-3

3 kg.śliwek węgierek
2 cytryny
1 szklanka cukru
1 łyżeczka cynamonu w proszku
1/2 łyżeczki mielonych goździków
1/2 szklanki wiśniówki lub innego alkoholu

Umyte śliwki przekroić nożykiem na pół,wyjąć pestkę,ułożyć ciasno na 2 blachach piekarnikowych,skórką do dołu.
Śliwki pokropić sokiem z cytryny, posypać cukrem,wstawić do nagrzanego 180 st. piekarnika i piec na dwóch poziomach równocześnie przez 1 godz.

spa-smaczne-przepisy-ani-konfitura-śliwka-4

W połowie pieczenia otworzyć piekarnik, podmienić blaszki tzn. tę z dołu piekarnika- do góry a górną na dół.
Teraz zmniejszyć temp. do 140 st.posypać cynamonem i goździkami, skropić alkoholem i piec jeszcze ok. 30 minut, aż wytworzony soczek zacznie się karmelizować, nieraz przemieszać drewnianą łyżką, tylko delikatnie żeby owoce za bardzo się nie zgniotły.
Ja smażyłam 35 minut.
Gotowe konfitury przełożyć do wyparzonych słoiczków i od razu dobrze zamknąć, postawić dnem do góry na ściereczce, przykryć, zostawić do całkowitego ostygnięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-konfituira śliwka-5

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , , , Skomentuj

KONFITURY Z OWOCÓW CZARNEGO BZU.

spa smaczne-przepisy-ani-dżem bzowy-1

* 2 kg.owoców czarnego bzu ( już oczyszczone, bez ogonków )
* 1 kg. cukru
* 1/2 szkl. wody przegotowanej
* 2 laski cynamonu
* kilka goździków
* sok z połowy cytryny lub limonki
* 2-3 łyżki likieru kokosowego lub nalewki wiśniowej – ew. inny

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem bzowy-2

Owoce bzu włożyć do garnka z grubym dnem, wlać wodę i pogotować, aż trochę odparuje, około 0.5 godziny na średnim ogniu.
Teraz dodać cukier, cynamon, goździki i sok, dobrze wymieszać i gotować na niedużym ogniu, aż konfitury zaczną robić się gęste.
Ja gotowałam jeszcze ok.0.5 godziny. Należy często mieszać drewnianą łyżką, na koniec wlać alkohol, wymieszać i od razu gorące przekładać do czystych, wyparzonych słoików, zakręcać dokładnie zakrętką i stawiać na ściereczce dnem do góry.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem bzowy-3

Słoiczki przykryć ręczniczkiem na całą noc, aż dobrze wystygną, teraz można wynieść do spiżarni.
Tak zrobione konfiturki mają piękny kolor, są bardzo aromatyczne i zdrowe.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem bzowy-4

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , , Skomentuj