Kategoria: Na słodko

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-1

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-2

IDĄ ŚWIĘTA.

Idą święta więc zapraszam na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.

* pomarańcze
* cukier
* cytryna,
* woda
* wódka/rum

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-3

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-4

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-5

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-6

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-7

Pomarańcze najlepiej niewoskowane, dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić samą skórkę na 8 części i obrać skórkę.
Sok można wypić.
Ze skórki odciąć nożem białą część, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej jedną dobę, zmieniając w międzyczasie 3-5 razy wodę.
Teraz skórki gotujemy przez 20 minut, studzimy.
Kroimy skórki najpierw na cienkie paseczki a następnie w kosteczkę.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-8

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-9

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-10

* na 1 szklankę tak pokrojonej skórki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki wody
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka alkoholu

Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy skórki i na niedużym ogniu gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć a skórki staną się przezroczyste.
Trwa to zazwyczaj ok.półtorej godziny.
Do usmażonych skórek dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Wlewamy alkohol i gorące przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i odwracamy dnem do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-11

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW I CIASTECZEK.

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do-pierników-||-1

IDĄ ŚWIĘTA.

Zapraszam serdecznie do zrobienia domowej przyprawy korzennej, która przyda się nam w najbliższym czasie do zrobienia pierników, pierniczków, korzennych ciasteczek a nawet jako pachnący i rozgrzewający dodatek do kawy.

* 8 lasek cynamonu
* 2 laski wanilii
* 1 łyżka kolorowego pieprzu
* 1 łyżka mielonego imbiru
* 12 strączków kardamonu
* 2-3 gwiazdki anyżu gwiaździstego
* 1 łyżka nasion kolendry
* 1 łyżeczka ziarenek anyżku
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do-pierników-||-2

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do-pierników-||-3

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do-pierników-||-4

spa-smaczne-przepisy-ani-przyprawa-do-pierników-||-5

Wszystkie składniki mielimy razem w młynku do mielenia kawy, przesiewamy przez drobne sitko i pozostałości mielimy jeszcze raz, razem mieszamy i przesypujemy do małych słoiczków, zamykamy i domową korzenną przyprawę właśnie mamy.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

CUKIER WANILIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-1

IDĄ ŚWIĘTA.

Robimy świąteczne zapasy.

* 2 szklanki cukru trzcinowego
* 2-3 laski wanilii

Wanilię kroimy na mniejsze kawałeczki.

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-2

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-3

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-4

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-5

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-6

spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-waniliowy-||-7spa-smaczne-przepisy-ani-cukier-wanilia-||-8

I teraz możemy zrobić cukier na dwa sposoby albo w blenderze zblenderować, to otrzymamy cukier o grubszej konsystencji, bardziej ziarnisty lub w młynku do kawy i otrzymamy cukier bardzo delikatny, jak cukier puder.
Ja osobiście wolę taki cukier z młynka do kawy.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi Skomentuj

EKSTRAKT WANILIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-ekstrakt-waniliowy-||-1
IDĄ ŚWIĘTA.

Dziś z serii IDĄ ŚWIĘTA przypominam, że najwyższy czas zrobić domowy ekstrakt waniliowy.

* 2 szklanki wódki/rumu/spirytusu
* 2-3 laski wanilii

Do butelki wlewamy alkohol – dałam ciemny 80 % rum – wkładamy przekrojone na pół laski wanilii, zamykamy i dobrze wstrząsamy, żeby uwolnić ziarenka wanilii.
Butelkę odstawiamy do szafki na minimum dwa tygodnie, ale czym dłużej stoi tym nabiera więcej aromatu i mamy domowy ekstrakt waniliowy.
Jeżeli zużyjemy ok. połowy ekstraktu, to można znowu dolać do pełna alkoholu i ew.dołożyć znowu laskę świeżej wanilii.
Nie wyrzucajmy wanilii, która jest w butelce, tylko dokładajmy świeże, niech nabierają mocy.

spa-smaczne-przepisy-ani-ekstrakt-waniliowy-||-2

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , , Skomentuj

KARMELIZOWANE JABŁKA NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-1

Sezon jabłkowy w pełni więc zapraszam na domowe karmelizowane jabłka, które świetnie sprawdzą się jako nadzienie do placuszków, naleśników, ryżu na słodko, deserów itp…..

* 3 kg.jabłek -antonówek, twardych i słodkich
* 60-70 dkg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżeczki cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-7

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-8

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-9

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-10

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-11

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-12

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-13

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w plasterki takie ok.pół centymetrowe.
W misce jabłka zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, niech puszczą sok.
Przecedzić na sitku i sam sok gotować na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zamieni się w syrop o delikatnym, miodowym kolorze.
Dołożyć jabłka i gotować przez 20-30 minut, nieraz delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka godzin/noc.
Na następny dzień dodajemy do jabłek startą skórkę, sok z cytryny, cynamon i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować, gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

DŻEM Z MIRABELEK Z BRANDY.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-1

Sezon na śliwki w pełni, więc może skoś się skusi na dżem z mirabelek z dodatkiem Brandy i cytryn.

* 2 kg.mirabelek
* 1/2 – 1 kg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżki Brandy ew.innego alkoholu ew.nic nie dodawać

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-zrandy-5-

Mirabelki umyć, jeżeli pestki dobrze odchodzą to wydrylować a jeżeli nie – tak jak moje, to włożyć w całości do garnka, podlać 1 szklanką przegotowanej wody i na średnim ogniu rozgotować przez ok. pół godziny.
Garnek przykryć pokrywką i odstawić do następnego dnia.
Zimne śliwki przetrzeć przez dość rzadkie sitko lub palcami wyłowić wszystkie pestki a skóreczki mogą zostać i tak się potem rozgotują.
Gotować na średnim ogniu, aż trochę odparują, dodać cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, smażyć aż zacznie gęstnieć -sprawdzać na talerzyku czy dostatecznie gęsty, dołożyć alkohol i gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zamknąć zakrętkami, postawić na pół godziny dnem do góry, następnie odwrócić, przykryć ściereczkami i dobrze ostudzić.
Przenieść do spiżarni.
Mój dżem jest delikatnie słodko-winny.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

DŻEM MORELOWY Z LIKIEREM COINTREAU I WANILIĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-1

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-2

* 3 kg.moreli
* 1 szklanka wody przegotowanej
* 1 kg.cukru
* 1 wanilia świeża
* 1 cytryna
* 2-3 łyżki Likieru pomarańczowego Cointreau

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-9

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-10

Morele umyć zimną wodą, polać wrzątkiem, przepołowić i wyjąć pestki.
Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do woka, podlać wodą i lekko rozgotować.
Przykryć garnek i odstawić na kilka godzin ew.całą noc.

Po tym czasie zagotować na średnim ogniu, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień na tyle,żeby masa tylko lekko pyrkała a najlepiej to podłożyć płytkę ochronną, smażyć aż odparuje i zacznie gęstnieć,dołożyć ziarenka z wanilii, sok z cytryny, smażyć kilka minut, dolać likier, dobrze wymieszać i przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić dnem do góry na pół godziny, po tym czasie odwrócić, ostudzić i wynieść do spiżarni.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , , Skomentuj

OGÓRKI KANAPKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-2

Zapraszam na pyszne ogóreczki,które są świetne do położenia na kanapkach, do dań obiadowych mięsnych lub zamiennie zamiast ogórków kiszonych.

* 5 kg.ogórków
* 1 1/2 litra octu 10 %
* 1 kg.cukru
* 1 1/2 litra wody
* 1 łyżka pieprzu kolorowego
* 1 łyżka ziela angielskiego
* 1 czubata łyżka kurkumy
* 1 płaska łyżka curry
* 1 średnia główka czosnku
* 4 czubate łyżki soli do przetworów

Ogórki należy umyć w zimnej wodzie, odkroić z obu stron końcówki i pokroić w dość cienkie,podłużne plastry.
Układamy ciasno w średniej wielkości słoikach.
Robimy marynatę z wody, octu, cukru, soli, pokrojonego w plasterki czosnku i przypraw i gorącą zalewamy ogórki w słoikach, dokładnie zakręcamy.
Od razu wkładamy do garnka wyłożonego ściereczką i zalewamy gorącą wodą do 3/4 wysokości słoików.
Pasteryzujemy ok.10 minut-w zależności od wielkości słoików.
Ogórki będą gotowe gdy zmienią kolor skórki z zielonego na jasno zielony.
Wyjmujemy z garnka, ustawiamy na ściereczce i przykrywamy aż zupełnie ostygną.

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ogórki-kanapkowe-8

Ogórki tak zrobione mają piękny kolor i świetny słodko-kwaśny smak.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słodko, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , Skomentuj

SOK JABŁKOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-1

Wpis będzie krótki,ponieważ sok miałam już gotowy tzn.wcześniej mąż zawiózł jabłka-takie prawdziwe wiejskie,które nigdy nie widziały żadnych oprysków,chemii i takie tam !!!!!!
do pana mieszkającego niedaleko Zamościa,który ma taką dużą wyciskarkę i wyciska sok za jednym zamachem ze 120 kg. My mieliśmy trzy worki po 40 kg.i wyszło nam aż 75 litrów tego pysznego,zdrowego naturalnego soku.

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sok-jabłkowy-6

Sok stopniowo np.po 10 litrów wlewamy do garnka i doprowadzamy do temperatury 75-80 stopni czyli zaczynają się pojawiać bąbelki ale nie zagotowujemy tylko taki gorący od razu przelewamy do przygotowanych wcześniej butelek,słoików i dokładnie zamykamy.Ja nakrętki zawsze wkładam do miski i zalewam czystą wódką dla pewności,że się dobrze zamkną.Jeżeli wlewamy sok do słoików to polecam dodatkowo postawić sok dnem do góry i poczekać,aż dobrze wystygnie,najlepiej na następny dzień wynieść sok do spiżarni.
Ja w ten sposób robię sok jabłkowy już od kilku lat i zawsze świetnie przechowuje się w spiżarni aż do wiosny-oczywiście gdy wcześniej nie zostanie wypity a mam w domku kilku chętnych na taki soczek.
Smacznego i na zdrowie Wam życzę.

Sok jabłkowy,prawdziwy,domowy,
bez cukru,chemii i strasznych EEEEEEE
polecam Wszystkim-
bo taki soczek,aż pić się ze smakiem
na zdrowie chce…

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Na zimno, Napoje, Owoce, Spiżarnia |
Tagi , Skomentuj

SOS-DŻEM POMIDOROWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-1

Sezon na pomidory trwa nadal,więc dziś zapraszam na dżem z tych smacznych i zdrowych warzyw.

* 1 kg.pomidorów dojrzałych/dałam Lima
* 2 cebule średnie
* 3-4 ząbki czosnku
* 2-3 papryczki chili
* 1 łyżka soli kamiennej
* 2 łyżki cukru
* 1/4 łyżeczki kwasku cytrynowego

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-5

Umyte pomidory kroję na mniejsze kawałki razem ze skórką i pestkami,dodaję pokrojone cebule,czosnek,chili oraz sól i zaczynam smażyć.
Po 20 minutach smażenia dodaję cukier i smażę dalej na średnim ogniu,aż dżem zacznie delikatnie gęstnieć-ja robiłam z podwójnej porcji-więc u mnie to trwało ok.dwie godziny.Masę teraz należy przetrzeć przez sitko,żeby pozbyć się skórek i pestek i znowu przełożyć do garnka.Smażyć jeszcze do czasu,aż dżem nabierze odpowiedniej konsystencji czyli jakieś pół godziny.Dżem powinien być szklisty i mieć piękny,czerwony kolor.Ja dodałam pod koniec smażenia trochę kwasku,żeby był bardziej wyrazistszy w smaku.
Gorący przekładam do wyparzonych słoiczków,od razu zakręcam dokładnie zakrętkami i odstawiam dnem do góry na jedną dobę.
Przechowuję w spiżarni.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-pomidorowy-6

Dżem jest bardzo smaczny więc polecam serdecznie.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słodko, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj