Kategoria: Śledzie

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ,CZERWONYM PIEPRZEM W OLEJU WINOGRONOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe cebulka-1

* 3 kg.śledzi solonych,bez głów i wypatroszonych
* 2-3 cebulki pokrojone w średnią kostkę,sparzone wrzątkiem i osączone na sitku
* czerwony pieprz
* olej winogronowy
* ocet winny czerwony lub biały

ZALEWA

* 3 szklanki wody
* 1/2 szklanki octu 10 %
* 3 łyżki cukru
* liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarenka

Zalewę zagotować z podanych składników,pogotować z 5 minut,ostudzić.
Śledzie odfiletować ze skóry i ości,opłukać w zimnej wodzie i włożyć do marynaty na 2-3 godziny.
Wyjąć z marynaty,osuszyć na ręczniczku kuchennym,pokroić na kilku cm.kawałki.
Do słoika wkładać po kolei :

– cebulka
– śledzie
– cebulka
– czerwony pieprz
– skropić octem
całość powtarzać,aż zapełni się słoik,zalać do pełna olejem,zamknąć i odstawić chociaż na dobę do lodówki,żeby smaki się przegryzły.

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-6

Świetne z chlebkiem na zakwasie.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Śledzie |
Tagi , , , Skomentuj