Przepisy
- Ciasta
- Ciasteczka
- Ciasta przekładane – krajanki
- Desery
- Do deserów i nie tylko
- Torty
- Lodowo
- Mączne na słodko na słono
- Pieczywo
- Śniadania
- Alkoholowo
- Napoje
- Wytrawne
- Mięsa
- Makarony, ryż i ziemniaki
- Warzywa
- Zupy
- Ryby
- Spiżarnia
- Kosmetyki
- Kwiaty jadalne
- Zioła
- Kuchnia myśliwska
- Kuchnia regionalna
- Pozostałe
POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU
-
Najnowsze wpisy
Konkursy
Polecam
Archiwa
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Październik 2014
- Wrzesień 2014
- Sierpień 2014
- Lipiec 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Marzec 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Październik 2013
- Wrzesień 2013
- Sierpień 2013
- Lipiec 2013
- Czerwiec 2013
Zaprzyjaźnieni
Kategoria: Śledzie
ŚLEDZIE Z CEBULKĄ,CZERWONYM PIEPRZEM W OLEJU WINOGRONOWYM.
* 3 kg.śledzi solonych,bez głów i wypatroszonych
* 2-3 cebulki pokrojone w średnią kostkę,sparzone wrzątkiem i osączone na sitku
* czerwony pieprz
* olej winogronowy
* ocet winny czerwony lub biały
ZALEWA
* 3 szklanki wody
* 1/2 szklanki octu 10 %
* 3 łyżki cukru
* liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarenka
Zalewę zagotować z podanych składników,pogotować z 5 minut,ostudzić.
Śledzie odfiletować ze skóry i ości,opłukać w zimnej wodzie i włożyć do marynaty na 2-3 godziny.
Wyjąć z marynaty,osuszyć na ręczniczku kuchennym,pokroić na kilku cm.kawałki.
Do słoika wkładać po kolei :
– cebulka
– śledzie
– cebulka
– czerwony pieprz
– skropić octem
całość powtarzać,aż zapełni się słoik,zalać do pełna olejem,zamknąć i odstawić chociaż na dobę do lodówki,żeby smaki się przegryzły.
Świetne z chlebkiem na zakwasie.
Polecam
SPA