Kategoria: Ryby

ZUPA RYBNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-1

Zapraszam na zupę rybną z białej ryby-dorsza i krewetek.

* 2-3 średnie marchewki
* 2-3 gałązki selera naciowego
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 świeża chili
* 1 pietruszka
* 1 papryka
* 3 szklanki soku pomidorowego-dałam domowy-ew.Passatę
* liść laurowy,ziele angielskie,sól
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki ryżu
* masło klarowane/olej

* 2 średnie kawałki dorsza lub innej białej ryby-ok 60 dkg
* 15-20 sztuk krewetek średniej wielkości-obrać z pancerzyków

* sok z cytryny
* szczypiorek,natka,koperek
* słodka papryka

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-8

Warzywa oczyścić i pokroić na małe plasterki ew.kostkę.
Masło i olej rozgrzać i podsmażyć warzywa,dodać liść,ziele,opłukany ryż i całość zalać wrzącą wodą na kilka cm.nad poziomem warzyw.Zupę trochę posolić,dodać cukier i gotować na średnim ogniu przez ok.15 minut.
Wlać sos pomidorowy i zagotować,po 2-3 minutach dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę,pogotować z 5 minut i dołożyć krewetki.Gotować przez 6-8 minut,dodać słodką paprykę,sok z cytryny,pieprz i ew.sól.Posypać zieleniną.

Podawać gorącą zupę.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-9

Bardzo smaczna.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ogrodowe, Owoce morza, Ryby, Ryby, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

DORSZ PIECZONY NA WARZYWACH.

Zapraszam na rybkę pieczoną z cukinią,porem i marchewką.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-1

Nie podaję proporcji,po prostu proszę dopasować ilość odpowiednią dla siebie.

* dorsz
* musztarda

* cukinia
* marchewka
* por
* chili
* sól,pieprz

GREMOLATA.

* 6 ząbków czosnku
* 3 łyżki posiekanej natki
* 1 cytryna-otarta skórka
* sól morska
* rozmaryn-suszony/świeży
* oliwa/olej

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-9
Dorsz jeżeli jest mrożony to należy rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić na kawałeczki i posmarować z obu stron musztardą.
Obsmażyć na oleju i odstawić.

Cukinię i marchewkę pokroić obieraczką do warzyw lub nożem wzdłuż na cienkie plasterki.A pora i chili na małe paseczki.

Zrobić gremolatę.
Roztarty czosnek połączyć z pietruszką,skórką z cytryny,posiekanym rozmarynem i solą.Dolać oleju tyle żeby powstała papka!

Dno foremki żaroodpornej posmarować olejem,położyć warzywa,doprawić solą i pieprzem i na wierzchu ułożyć ryby,które należy posmarować gremolatą i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st.piec przez około 25-30 minut,aż warzywa zmiękną ale będą al dente a ryba w tym czasie też się dobrze upiecze.
Gdyby góra tzn.ryby zaczęły się za szybko przypiekać to należy nakryć naczynie folią aluminiową.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-10
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pieczone W, Ryby, Ryby, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA z MAKRELI WĘDZONEJ.

spa-smaczne-przepisy-ani-salatka-z-makreli-1

Nie wiem jak u Was sprawa wygląda z rybami ale u nas wszyscy lubią taką oto sałatkę z wędzonej makreli.
Robi się ją szybko,polecam serdecznie-jest naprawdę pyszna.

* wędzona makrela
* czosnek
* cebula
* cytryna-sok
* olej
* czarny pieprz świeżo zmielony

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-makreli-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-makreli-3

Makrelę obieramy ze skóry i ości,rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Cebulę kroimy też na małe kawałeczki a czosnek drobniutko siekamy.
W salaterce układamy rybę,posypujemy cebulą,czosnkiem,pieprzem i skrapiamy olejem-ja najczęściej polewam rzepakowym tłoczonym na zimno i tak samo robimy kilka warstw.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się połączyły.
Z domowym chlebkiem najlepsza.
Zapraszam i smacznego życzę!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Ryby |
Tagi , , , , Skomentuj

MIĘTUS KRÓLEWSKI Z SOCZEWICĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-7

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-2

Na jedną porcję 1 miętus-tuszka wypatroszona i bez głowy.

Rybę jeżeli mrożona to rozmrozić,dokładnie umyć zimną wodą,osuszyć ręczniczkiem kuchennym.
Posypać solą i pieprzem,opruszyć mąką delikatnie z każdej strony.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu,wlać olej rzepakowy i smażyć rybę z obu stron po kilka minut na rumiany kolor,gdy mięso jest już prawie miękkie dołożyć na każdą rybę po plasterku cytryny i kawałeczek masła,świeże listeczki rozmarynu,dosmażyć jeszcze przez chwilę.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-4

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-5

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-6
SOCZEWICA.

Na 1 szklankę soczewicy zielonej drobnej-3 szklanki wody.

Soczewicę opłukać,wsypać do wrzącej,osolonej wody,dołożyć łyżeczkę masła i gotować na średnim ogniu do miękkości,przez ok.30-40 minut,uważać żeby się nie przypaliła ew.dolewać trochę gorącej wody.
Gdy soczewica jest już miękka dodać do smaku kilka roztartych ząbków czosnku,jeszcze przez chwilę pogotować i podawać z miętusem.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-1

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Ryby, Warzywa |
Tagi , , Skomentuj

ZIEMNIACZANE RÓŻE I ŁOSOŚ W SZYNCE.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-2

* 6-7 średnich ziemniaków
* 2-3 szalotki lub inne cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* chili świeże lub suszone
* sól morska gruba
* masło i olej

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-4

Cebulki,czosnek i chili posiekać na drobną kosteczkę.
Ziemniaki umyć,obrać ze skórki,pokroić na cienkie plasterki (najlepiej tzw. mandoliną )od razu wkładać do bardzo zimnej wody.Gdy wszystkie pokrojone,wyłożyć na durszlak,osuszyć papierowym ręczniczkiem.

Foremki takie większe do muffinek lub inne miseczki nieduże,żaroodporne lub silikonowe posmarować roztopionym masłem i układać plasterki ziemniaków.

Najpierw na spód położyć ze dwa plasterki,następnie zaczynając od brzegów układać różę,tak żeby plasterki zachodziły na siebie i tak do całkowitego wypełnienia foremki.

Wierzch posypać mieszanką cebulki,czosnku,chili i solą,pokropić roztopionym masłem i kropelkami oliwy.
Wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec ok.30-40 minut.Ziemniaczki powinny być pięknie zarumienione,chrupiące a środek miękki.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-9

W tym czasie przygotować sos śmietanowy i łososia .

SOS ŚMIETANOWY.

* 1 szklanka śmietany 18 % gęstej
* szczypiorek
* sól morska
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Śmietanę włożyć do miseczki,dodać trochę startej skórki i soku z cytryny,sól i starty czosnek,wymieszać do połączenia i odstawić do lodówki.Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos smietanowy-1

ŁOSOŚ W SZYNCE.

* po 200 g.na osobę świeżego łososia
* szynka surowa ew.dojrzewająca (dałam włoską,surową,podsuszaną z Lidla )po 2 plasterki na porcję
* pieprz świeżo mielony

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-10

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-11

Z łososia zdjąć skórkę,posypać sporo pieprzem i owinąć szynką.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju,smażyć łososia na średnim ogniu do zarumieniena się szynki,po 2-3 minutki z każdej strony,dołożyć łyżkę masła,gdy się roztopi to wyłączyć ogień i przykryć patelnię na kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-12

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Ryby, Ryby, Sosy, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

PSTRĄG TĘCZOWY ZE SZPARAGAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-pstrąg-tęczowy-1
* pstrąg wypatroszony 1 szt. na jedną osobę
* cytryna
* zioła -koperek, natka pietruszki, tymianek-
* sól i pieprz

Wypatroszone umyte całe z głowami pstrągi posolić i popieprzyć w środku i na całej zewnętrznej skórce, nadziać plasterkami cytryny i ziołami .
Folię aluminiową porwać na kawałki trochę większe jak ryby, folię pokropić odrobiną oleju, ułożyć pstrąga, folię zamknąć szczelnie zaciskając dookoła.
Ułożyć w blaszce, piec w 200 st. około 30 minut.

* 1 pęczek szparagów
* chili wg . uznania
* 3-4 plasterki chudego boczku
* 2-4 ząbki czosnku
* zioła jak do pstrąga
* cytryna- limonka
* oliwa i masło po 1 łyżce

Na patelnię włożyć oliwę, masło, pokrojony drobno boczek i chili oraz pokrojone szparagi ale bez główek , smażyć na średnim ogniu, aż boczek się zarumieni i trochę wytopi, dodać czosnek pokrojony w plasterki oraz resztę szparagów. Całość posolić, popieprzyć, skropić trochę cytryną a jeszcze lepiej limonką, smażyć do miękkości szparagów < na al dente>.

Życzę smacznego
SPA

spa-smaczne-przepisy-ani-pstrąg-tęczowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pstrąg-tęczowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pstrąg-tęczowy-4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 1.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Ogrodowe, Ryby, Ryby, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ROLADA SZPINAKOWO – SEROWO- ŁOSOSIOWA

spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-szpinakowa-łosoś-1
Na jedną roladę wielkości blaszki takiej z wyposażenia piekarnika ( szerokości 60 cm. ),ale gdy mniejsza blaszka , to po prostu będzie grubsza rolada. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.

1/2 kg. świeżego szpinaku, 3-4 ząbki czosnku,4 duże jajka ,250-300g. serka śmietankowego np. Almette , Philadelfia itp, 250-300 g. wędzonego łososia, 2 łyż. mąki pszennej, 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia, sól, troszkę koperku świeżego do serka.

Szpinak zblanszować we wrzątku, ok. 1 min. Odcedzić na sitku, przelać lodowatą wodą, rękami bardzo dobrze odcisnąć z wody , położyç na desce i posiekać nożem, tylko nie na miazgę a tylko tak , jak sieka się natkę czy koperek.

Białka i szczypta soli ubić na bardzo sztywną i lśniącą pianę , dodać do szpinaku, delikatnie wymieszać, dodać mąkę, proszek i roztrzepane widelcem żółtka, wszystko razem delikatnie połączyć, najlepiej szpatułką, wyłożyć na posmarowany odrobiną miękkiego masła papier i piec w 180 st.przez 15-20 minut do suchego patyczka. Upieczoną roladę odstawić na 10 min. żeby odparowała, teraz należy położyć na stole ściereczkę, na niej papier do pieczenia , na papier wyłożyć roladę i całość zwinąć od dłuższego końca jak roladę. Odstawić do ostudzenia najlepiej na całą noc.

Serek wymieszać z pokrojonym koperkiem, łososia posiekać na drobne kawałeczki . Roladę rozwinąć, najpierw posmarować serkiem , na wierzch rozłożyć łososia, zwinąć z powrotem , ciasno jak roladę,zawinąć w folię , wstawić do lodówki do dobrego schłodzenia ( kilka godzin lub noc). Kroić w plastry, można ozdobić cząstkami cytryny i gałązką koperku.

Jest to świetna , smaczna no i bardzo dekoracyjna przystawka.

Gorąco polecam
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-rolada-szpinakowa-łosoś-12

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mączne na słodko na słono, Ryby, Ryby, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj