Kategoria: Ryby

KREWETKI-MAKARON CHOW MEIN-WARZYWA Z WOKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW MEIN-warzywa-z-woka-1

Dziś zapraszam na gorące danie obiadowe z udziałem krewetek,warzyw i makaronu a wszystko zrobione w jednym woku.
Pysznie i szybko – kilka minut smażenia-z tym,że wcześniej wszystkie warzywa będą pokrojone a krewetki zamarynowane!
Tak więc do dzieła !!!

* 250 g.makaronu CHOW MEIN
* 600 g.krewetek mrożonych-średniej wielkości
* 2 łyżki oleju-dałam rzepakowy
* sos sojowy
* pieprz świeżo mielony

* 2 papryki żółte
* 2 papryki czerwone
* 2 łodygi selera naciowego
* 3 małe sztuki sałaty rzymskiej-300 g.
* 1 kiść pomidorków koktajlowych

* 1 czerwona cebula
* 2 chili świeże-ew.według swego smaku
* 2 łodygi trawy cytrynowej
* 5-6 cm.korzeń imbiru
* kilka ząbków czosnku
* sól,pieprz
* 1/2 szklanki białego,wytrawnego wina

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-9

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-10

Makaron przygotować wg.przepisu,osączyć.
Krewetki rozmrozić,oczyścić,dobrze opłukać,dodać olej,pieprz i zalać sosem sojowym do przykrycia,marynować co najmniej pół godziny.

Papryki pokroić na średnie kawałki,seler i sałatę rzymską na paski-odstawić.
Pomidorki przekroić na pół.

Cebulę,chili,trawę cytrynową,czosnek i imbir pokroić na drobne kawałeczki.

Rozgrzewamy dobrze wok,wlewamy ze 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę,chili,imbir,czosnek,trawę cytrynową przez 2-3 minutki,gdy zacznie pięknie pachnieć dodajemy krewetki wraz z całą zalewą sojową i smażymy 2-3 minutki,dodajemy papryki i seler i znowu smażymy ze 3 minutki,aż warzywa trochę zmiękną,dodajemy sałatę i po minutce osączony makaron,mieszamy i zalewamy winem białym,gdy zacznie się gotować dodajemy pomidorki i po jednej minutce smażenia wykładamy na talerze.

Prawda,że szybko a zapewniam że i bardzo smacznie.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-11

Smacznego!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Owoce morza, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

ZUPA RYBNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-1

Zapraszam na zupę rybną z białej ryby-dorsza i krewetek.

* 2-3 średnie marchewki
* 2-3 gałązki selera naciowego
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 świeża chili
* 1 pietruszka
* 1 papryka
* 3 szklanki soku pomidorowego-dałam domowy-ew.Passatę
* liść laurowy,ziele angielskie,sól
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki ryżu
* masło klarowane/olej

* 2 średnie kawałki dorsza lub innej białej ryby-ok 60 dkg
* 15-20 sztuk krewetek średniej wielkości-obrać z pancerzyków

* sok z cytryny
* szczypiorek,natka,koperek
* słodka papryka

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-8

Warzywa oczyścić i pokroić na małe plasterki ew.kostkę.
Masło i olej rozgrzać i podsmażyć warzywa,dodać liść,ziele,opłukany ryż i całość zalać wrzącą wodą na kilka cm.nad poziomem warzyw.Zupę trochę posolić,dodać cukier i gotować na średnim ogniu przez ok.15 minut.
Wlać sos pomidorowy i zagotować,po 2-3 minutach dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę,pogotować z 5 minut i dołożyć krewetki.Gotować przez 6-8 minut,dodać słodką paprykę,sok z cytryny,pieprz i ew.sól.Posypać zieleniną.

Podawać gorącą zupę.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-9

Bardzo smaczna.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ogrodowe, Owoce morza, Ryby, Ryby, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

DORSZ PIECZONY NA WARZYWACH.

Zapraszam na rybkę pieczoną z cukinią,porem i marchewką.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-1

Nie podaję proporcji,po prostu proszę dopasować ilość odpowiednią dla siebie.

* dorsz
* musztarda

* cukinia
* marchewka
* por
* chili
* sól,pieprz

GREMOLATA.

* 6 ząbków czosnku
* 3 łyżki posiekanej natki
* 1 cytryna-otarta skórka
* sól morska
* rozmaryn-suszony/świeży
* oliwa/olej

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-9
Dorsz jeżeli jest mrożony to należy rozmrozić i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pokroić na kawałeczki i posmarować z obu stron musztardą.
Obsmażyć na oleju i odstawić.

Cukinię i marchewkę pokroić obieraczką do warzyw lub nożem wzdłuż na cienkie plasterki.A pora i chili na małe paseczki.

Zrobić gremolatę.
Roztarty czosnek połączyć z pietruszką,skórką z cytryny,posiekanym rozmarynem i solą.Dolać oleju tyle żeby powstała papka!

Dno foremki żaroodpornej posmarować olejem,położyć warzywa,doprawić solą i pieprzem i na wierzchu ułożyć ryby,które należy posmarować gremolatą i wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st.piec przez około 25-30 minut,aż warzywa zmiękną ale będą al dente a ryba w tym czasie też się dobrze upiecze.
Gdyby góra tzn.ryby zaczęły się za szybko przypiekać to należy nakryć naczynie folią aluminiową.

spa-smaczne-przepisy-ani-dorsz-na-warzywach-pieczony-10
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ogrodowe, Pieczone W, Ryby, Ryby, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA RYŻOWO-KRABOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-5

Zapraszam na pyszną sałatkę z krabami i ryżem.

* 3 woreczki ryżu
* majonez 500 ml.
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki curry
* 1 cytryna-sok
* 1 cebulka
* 2-3 ząbki czosnku
* chili świeże
* 1 puszka kukurydzy
* 300 g.krabów
* natka lub szczypiorek
* sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-9

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przełożyć do salaterki,rozdrobnić widelcem,ostudzić.
Kraby jeżeli mamy mrożone to rozmrozić a z zalewy osączyć i pokroić na małe kawałeczki.
W miseczce wymieszać majonez,sok z cytryny,sól i curry.
Do ryżu dodać pokrojoną w małą kostkę cebulkę,czosnek,chili oraz kukurydzę i całość wymieszać,dodać pozostałe składniki i wymieszać,do smaku dodając sól,sok z cytryny i pieprz.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Owoce morza, Ryby, Ryż, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

SAŁATKA z MAKRELI WĘDZONEJ.

spa-smaczne-przepisy-ani-salatka-z-makreli-1

Nie wiem jak u Was sprawa wygląda z rybami ale u nas wszyscy lubią taką oto sałatkę z wędzonej makreli.
Robi się ją szybko,polecam serdecznie-jest naprawdę pyszna.

* wędzona makrela
* czosnek
* cebula
* cytryna-sok
* olej
* czarny pieprz świeżo zmielony

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-makreli-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-z-makreli-3

Makrelę obieramy ze skóry i ości,rozdrabniamy na małe kawałeczki.
Cebulę kroimy też na małe kawałeczki a czosnek drobniutko siekamy.
W salaterce układamy rybę,posypujemy cebulą,czosnkiem,pieprzem i skrapiamy olejem-ja najczęściej polewam rzepakowym tłoczonym na zimno i tak samo robimy kilka warstw.Wstawiamy do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się połączyły.
Z domowym chlebkiem najlepsza.
Zapraszam i smacznego życzę!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Ryby |
Tagi , , , , Skomentuj

MIĘTUS KRÓLEWSKI Z SOCZEWICĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-7

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-2

Na jedną porcję 1 miętus-tuszka wypatroszona i bez głowy.

Rybę jeżeli mrożona to rozmrozić,dokładnie umyć zimną wodą,osuszyć ręczniczkiem kuchennym.
Posypać solą i pieprzem,opruszyć mąką delikatnie z każdej strony.
Patelnię rozgrzać na średnim ogniu,wlać olej rzepakowy i smażyć rybę z obu stron po kilka minut na rumiany kolor,gdy mięso jest już prawie miękkie dołożyć na każdą rybę po plasterku cytryny i kawałeczek masła,świeże listeczki rozmarynu,dosmażyć jeszcze przez chwilę.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-4

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-5

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-6
SOCZEWICA.

Na 1 szklankę soczewicy zielonej drobnej-3 szklanki wody.

Soczewicę opłukać,wsypać do wrzącej,osolonej wody,dołożyć łyżeczkę masła i gotować na średnim ogniu do miękkości,przez ok.30-40 minut,uważać żeby się nie przypaliła ew.dolewać trochę gorącej wody.
Gdy soczewica jest już miękka dodać do smaku kilka roztartych ząbków czosnku,jeszcze przez chwilę pogotować i podawać z miętusem.

spa-smaczne-przepisy-ani-mietus-krolewski-z-soczewica-1

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Ryby, Warzywa |
Tagi , , Skomentuj

ŚLEDZIE Z CEBULKĄ,CZERWONYM PIEPRZEM W OLEJU WINOGRONOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe cebulka-1

* 3 kg.śledzi solonych,bez głów i wypatroszonych
* 2-3 cebulki pokrojone w średnią kostkę,sparzone wrzątkiem i osączone na sitku
* czerwony pieprz
* olej winogronowy
* ocet winny czerwony lub biały

ZALEWA

* 3 szklanki wody
* 1/2 szklanki octu 10 %
* 3 łyżki cukru
* liść laurowy,ziele angielskie,pieprz ziarenka

Zalewę zagotować z podanych składników,pogotować z 5 minut,ostudzić.
Śledzie odfiletować ze skóry i ości,opłukać w zimnej wodzie i włożyć do marynaty na 2-3 godziny.
Wyjąć z marynaty,osuszyć na ręczniczku kuchennym,pokroić na kilku cm.kawałki.
Do słoika wkładać po kolei :

– cebulka
– śledzie
– cebulka
– czerwony pieprz
– skropić octem
całość powtarzać,aż zapełni się słoik,zalać do pełna olejem,zamknąć i odstawić chociaż na dobę do lodówki,żeby smaki się przegryzły.

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sledzie-domowe-z cebulka-6

Świetne z chlebkiem na zakwasie.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ryby, Śledzie |
Tagi , , , Skomentuj

MAKARON Z KREWETKAMI I BROKUŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z- krewetkami-brokulami-1
Podam podstawowy przepis na to pyszne danie,bez dokładnej wagi produktów.
Po prostu szybko robiłam obiad i nie zapisywałam gramatury.

* krewetki-miałam mrożone tygrysie
* chili świeża
* czosnek pokrojony w paski
* pieprz,sól,
* oliwa z oliwek
* białe wino-do smaku ok.1 szklanki

* makaron ulubiony-dałam pappardelle
* brokuły
* ser parmezan

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-7

Krewetki rozmrozić,obrać z pancerzyków,dobrze opłukać,osuszyć i zamarynować.
Oliwę wlać do miski,dodać czosnek,pieprz i pokrojony chili,włożyć krewetki,wymieszać i odstawić na min.1 godz ale można na kilka godzin lub całą noc.

Nastawić wodę do gotowania makaronu i w czasie gdy zacznie się gotować makaron zacząć smażyć krewetki.

Ugotować makaron wg.przepisu na opakowaniu ale zawsze al dente-czyli lekko twardawy,odcedzić i gorący dodać do krewetek.

Patelnię rozgrzać i włożyć krewetki wraz z całą marynatą,smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty,wlać wino,odparować przez 1-2 minutki,posolić do smaku i dołożyć makaron,wymieszać całość razem,przyprawić solą i pieprzem,wyłożyć na talerze i posypać świeżo startym parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Makarony, Owoce morza, Ryby, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZIEMNIACZANE RÓŻE I ŁOSOŚ W SZYNCE.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-2

* 6-7 średnich ziemniaków
* 2-3 szalotki lub inne cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* chili świeże lub suszone
* sól morska gruba
* masło i olej

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-4

Cebulki,czosnek i chili posiekać na drobną kosteczkę.
Ziemniaki umyć,obrać ze skórki,pokroić na cienkie plasterki (najlepiej tzw. mandoliną )od razu wkładać do bardzo zimnej wody.Gdy wszystkie pokrojone,wyłożyć na durszlak,osuszyć papierowym ręczniczkiem.

Foremki takie większe do muffinek lub inne miseczki nieduże,żaroodporne lub silikonowe posmarować roztopionym masłem i układać plasterki ziemniaków.

Najpierw na spód położyć ze dwa plasterki,następnie zaczynając od brzegów układać różę,tak żeby plasterki zachodziły na siebie i tak do całkowitego wypełnienia foremki.

Wierzch posypać mieszanką cebulki,czosnku,chili i solą,pokropić roztopionym masłem i kropelkami oliwy.
Wstawić do nagrzanego 180 st.piekarnika i piec ok.30-40 minut.Ziemniaczki powinny być pięknie zarumienione,chrupiące a środek miękki.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-9

W tym czasie przygotować sos śmietanowy i łososia .

SOS ŚMIETANOWY.

* 1 szklanka śmietany 18 % gęstej
* szczypiorek
* sól morska
* 1/2 cytryny
* 2 ząbki czosnku

Śmietanę włożyć do miseczki,dodać trochę startej skórki i soku z cytryny,sól i starty czosnek,wymieszać do połączenia i odstawić do lodówki.Przed podaniem dodać posiekany szczypiorek i wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos smietanowy-1

ŁOSOŚ W SZYNCE.

* po 200 g.na osobę świeżego łososia
* szynka surowa ew.dojrzewająca (dałam włoską,surową,podsuszaną z Lidla )po 2 plasterki na porcję
* pieprz świeżo mielony

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-10

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-11

Z łososia zdjąć skórkę,posypać sporo pieprzem i owinąć szynką.Na patelni rozgrzać dwie łyżki oleju,smażyć łososia na średnim ogniu do zarumieniena się szynki,po 2-3 minutki z każdej strony,dołożyć łyżkę masła,gdy się roztopi to wyłączyć ogień i przykryć patelnię na kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-12

spa-smaczne-przepisy-ani-roze z ziemniakow-losos z szynka-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczone W, Ryby, Ryby, Sosy, Warzywa, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

ZUPA TOM KHA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-TOM KHA-1

* 500 g.filet z indyka
* 500 g.krewetki
* 300 g.pieczarki-najlepiej małe
* 1 chili świeże
* 2-3 trawy cytrynowe
* 2 op.tajskiej zupy kokosowej-pasta TOM KHA
* 2 op.mleczka kokosowego
* sos sojowy,czarny pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa TOM KHA-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-TOM KHA-3

Krewetki rozmrożone oczyścić z pancerzyków,opłukać i odstawić.
Mięso pokroić w nieduże paseczki.pieczarki umyć,większe przekroić na 2 lub 4 części a małe w całości.
Do garnka wlać ok.2 litrów wody,zagotować i dodać pastę kokosową, mleczko kokosowe,posiekane chili,trawę cytrynową,lekko rozbitą,żeby uwolnić cały zapach i smak i zagotować,dołożyć mięso,gotować 5 minut,dodać pieczarki-gotować 5 minut,dołożyć krewetki-gotować ok.3-4 minuty,aż krewetki zmienią kolor na lekko czerwony.
Zupę dosmakczyć sosem sojowym i świeżo zmielonym pieprzem.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa TOM KHA-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa TOM KHA-5

Zupę podawać z makaronem sojowym lub ryżowym i posypaną świeżą natką pietruszki.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-TOM KHA-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-TOM KHA-7

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Ogrodowe, Owoce morza, Ryby, Zioła, Zupy |
Tagi , , , Skomentuj