Kategoria: Na drożdżach

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH BEZ WYRABIANIA.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-1
spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-2

Zapraszam na domowy,pyszny i szybki do wykonania chlebek.
Wystarczy składniki wymieszać łyżką w misce a gdy podrosną to upiec i chlebek pachnący na stole mamy!

* 1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
* 3 łyżki płatków owsianych górskich
* 7 g.drożdży suchych instant
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka soli-dałam himalajską drobną
* 1 łyżka balsamico ew.octu winnego
* 2 łyżki ziaren sezamu
* 2 łyżki słonecznika
* 2 łyżki siemienia lnianego
* 1 łyżka ulubionych ziół-dałam tymianek,rozmaryn i oregano suszone
* 2 i 1/4 szklanki letniej,przegotowanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-7

Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Miskę przykrywamy np.pokrywką i odstawiamy na 1/2-1 godzinę,aż podrosną.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia,posypujemy spód płatkami owsianymi i wykładamy ciasto chlebowe,wyrównujemy wierzch łyżką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy płatkami i pieczemy w 180 st.ok 50 minut,aż będzie rumiany i chrupiący.
Po wyjęciu z pieca chlebek odkładamy spodem do góry,zabieramy papier i po 10 minutach odwracamy,studzimy.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-9

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , , 2 komentarzy

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-2

I znowu u nas chlebek.
Tym razem w takim wydaniu.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu.
Chlebek naprawdę jest wspaniały.

* 1/2 kg.mąki żytniej jasnej
* 1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
* 1 litr wody letniej przegotowanej
* 2 szklanki czynnego zakwasu-dałam żytni
* 1/2 szklanki otrąb owsianych
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 1/2 szklanki siemienia
* 1/2 szklanki słonecznika
* 2 łyżki kozieradki
* 2 łyżki nasion CHIA
* 2 łyżki soli morskiej
* 1 łyżeczka suchych drożdży

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-9

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-10

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy teraz zakwas i wodę,całość mieszamy drewnianą łyżką lub jak ja ręką,aż składniki się połączą.Ciasto będzie dość luźne-nie przejmujcie się ,takie powonno być!
Przykrywamy miskę pokrywką i wkładamy do torebki foliowej,stawiamy w ciepłe miejsce np.blisko kaloryfera,żeby ciasto podrosło.
U mnie wyrastało przez dwie i pół godziny.

Wyrośnięte ciasto należy przemieszać łyżką-odgazować i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych smalcem/olejem i wysypanych płatkami lub otrębami.
Wierzch ciasta należy wygładzić łyżką maczaną w wodzie i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami lub ziarnami.
Pieczemy w 200 st.przez około jedną godzinę.
Wierzch powinien się pięknie zarumienić-spód chleba oczywiście też.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-11

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio=orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-12

Zapraszam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , , 1 komentarz

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-2

Dawno nie pokazywałam na blogu domowego chlebka chociaż piekę co najmniej raz w tygodniu.
Tym razem może skusicie się na prosty,praktycznie bez wyrabiania i długiego wyrastania i czekania na upieczony chleb.
Wystarczy wyjąć dzień wcześniej z lodówki zakwas i go dokarmić,zostawić w temperaturze pokojowej do czasu przygotowania chleba!

* 300 g.zakwas żytni-może być też pszenny lub orkiszowy
* 100 g.mąka żytnia chlebowa
* 400 g.mąka orkiszowa jasna
* 1 łyżeczka suchych drożdży
* 1 łyżka soli morskiej
* ok.400 ml. wody letniej przegotowanej
* garść pestek dyni
* garść sezamu
* garść migdałów w skórkach

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-6

Wymieszać wszystkie suche składniki w misce,dodać zakwas i wodę,mieszać drewnianą do połączenia składników.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką,powinno delikatnie spływać z łyżki.

Foremki podłużne wyłożyć papierem do pieczenia,posypać dno płatkami owsianymi lub otrębami,wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek i po wierzchu też posypać płatkami.
Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia np.blisko kaloryfera!

Gdy ciasto wyrośnie do pełnych foremek wstawiamy do gorącego 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut,aż ciasto pięknie się zarumieni.
studzimy przez kilka minut w formie i dopiero teraz wyjmujemy z foremek.Studzimy.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-7

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , Skomentuj

CHLEB ZIOŁOWY NA DROŻDŻACH.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-2
Dziś zapraszam na ziołowy chlebek na drożdżach.

Na dwie średnie keksówki.

* 6 szklanek mąki pszennej-dałam 3 szklanki pszennej,2 szklanki orkiszowej i 1 szklankę otrąb orkiszowych
* 2 op.drożdży suchych-14 gram
* 1 łyżka cukru trzcinowego
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka octu jabłkowego/balsamico
* 2 łyżki ziaren słonecznika
* 2 łyżki ziaren czarnuszki
* 2 łyżki ziaren sezamu
* 2 łyżeczki ziół suszonych-kminek,kozieradka,rozmaryn,czosnek niedźwiedzi
* 2 łyżeczki soli

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-6

Drożdże rozpuścić w pół szkl.ciepłej wody,odstawić na 5 minut,żeby zaczęły pracować.
Wszystkie suche składniki wkładamy do misy miksera dodajemy ocet,olej i mieszamy,dodajemy drożdże i 2 1/2 szklanki ciepłej wody,mieszamy hakiem przez ok.10 minut.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia,posmarowanych olejem i wysypanych otrębami,odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym do wyrastania na około jedną godzinę.
Wierzch chlebków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami słonecznika,sezamu.
Pieczemy w 180 st.przez około 50 minut,studzimy na kratce.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-8

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Ogrodowe, Pieczywo, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

FOCACCIA NAJPROSTSZA.

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia--najprostsza-1

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-2

Zapraszam na szybką i najprostszą focaccię.
Wystarczą cztery składniki i woda i dobry chlebek a właściwie włoska focaccia w ciągu jednej godziny na stole pojawi się cieplutka i pachnąca.
Więc jak-zaczynamy!!!!

* 500 g.mąka pszenna/dałam orkiszową
* 2 łyżeczki soli
* 7 gram suchych drożdży
* 1/2 szklanki oliwy/oleju
* ok.250 ml.ciepłej wody

* listeczki rozmarynu

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-3

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-4

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-5

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-6

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-7

Mąkę,sól,drożdże,olej i wodę umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 6-8 minut do połączenia ciasta.
Formujemy w dłoniach kulę i wykładamy na papier do pieczenia posypany mąką ew.grubą semoliną i rozpłaszczamy rękami i wałkiem na płaski placek.Smarujemy olejem wierzch i przykrywamy folią na pół godziny niech podrośnie.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
W chlebku robimy palcami nieduże dołeczki,wkładamy listeczki rozmarynu -można dodatkowo posypać odrobiną soli morskiej grubej-posypałam suszonym chile i pieczemy przez 25-30 minut.
Focaccia jest chrupiąca na zewnątrz ale w środku miękka a polana taka cieplutka olejem z balsamico jest pyszna.
Oczywiście możemy ją spożywać jak zwykły chleb.
Polecam i życzę smacznego!

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-8

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-9
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mączne na słodko na słono, Na drożdżach, Ogrodowe, Pieczywo, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

BUŁECZKI DROŻDŻOWE-JAGODZIANKI I SEROWE Z CUKREM RÓŻANYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-2

Zapraszam na pyszne drożdżowe bułeczki.
Część nadziewałam czarnymi jagodami a część serem białym wymieszanym z cukrem różanym.

Drożdżóweczki piekłam na weekend i to dwa tygodnie temu,ale z powodu remontu nie udało mi się wcześniej podać przepisu,dopiero teraz mam trochę czasu-więc już podaję.

* 1 kg.mąki pszennej
* 2 op.drożdży suchych-14 g.
* garść cukru
* 4 jajka
* pół łyżeczki soli
* ok.dwie szklanki mleka/kefiru/maślanki-pomieszałam razem
* skórka starta z połowy cytryny

* 100 g.masła rozpuszczonego

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-7jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-8

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-9

Mąkę,drożdże,cukier,sól,podgrzane płyny i skórkę,roztrzepane jajka wkładamy do miski i wyrabiamy ręcznie kilka minut,gdy zaczyna delikatnie odchodzić od dłoni,wlewamy ciepłe masło i jeszcze trochę wyrabiamy,aż całość się dobrze połączy ale ciasto powinno być delikatne,miękkie i może się trochę kleić do dłoni-nie szkodzi,gdy podrośnie to będzie się dobrze wyrabiać bułeczki.
Przykryć ściereczką niech wyrośnie.
U mnie szybko-przy tym upale po pół godzinie już było gotowe.

NADZIENIE.

* 2-3 szklanki czarnych jagód-czernic

* 1/2 kg.sera białego
* 1 łyżka cukru różanego ew.waniliowego
* 2 łyżki cukru/dałam trzcinowy

KRUSZONKA.

* 2 łyżki masła roztopionego
* 2 łyżki cukru trzcinowego
* mąka do gęstości-ok. szklanki
* garść wiórków kokosowych

Całość razem wymieszać palcami robiąc kruszonkę-coś jak tarta bułka i wstawić do lodówki,żeby stwardniała trochę.

Gdy ciasto wyrośnie należy brać rękami suto obsypanymi mąką małe porcje ciasta i formować bułeczki,nadziewane jagodami a resztę serem różanym,odstawić do wyrośnięcia na ok.20 minut,posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką.
Pieczemy w nagrzanym 180 st.piekarniku przez ok.20-25 minut do pięknego zarumienienia skórki.

Ja zrobiłam z półtorej porcji i wyszło mi 28 bułeczek-jagodzianek i 15 serowo-różanych oraz mała blaszka ciasta jagodowego.
Były pyszne.

spa-smaczne-przepisy-ani-bułeczki-jagodzianki-serowe-10

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bułeczki, Mączne na słodko na słono, Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , , , , Skomentuj

ŚNIADANIOWE BUŁECZKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z pietruszka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-2

BUŁECZKI ŚNIADANIOWE
SEROWO-OLIWKOWO-SZYNKOWE
Z DYNIĄ-CZARNUSZKĄ I PIETRUSZKĄ.

* 2 z lekkim czubem szklanki mąki pszennej-dałam jedną szklankę pszenną i jedną orkiszową
* 1 łyżeczka suchych drożdży
* 1/2 szklanki ciepłego mleka
* 2 łyżki masła rozpuszczonego
* 1 duże jajko
* szczypta soli

dodatki

* ser żółty,oliwki,szynka suszona,kapary

* natka pietruszki,czarnuszka,dynia,żółtko + łyżka mleka

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z pietruszka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-9

Ja zrobiłam z podwójnej porcji i wyszło mi 10 szt. bułeczek i 6 szt. muffinek.

Mąkę przesiać do misy miksera,dodać drożdże,sól,mleko i jajka i wyrabiać hakiem do ciast drożdżowych lub łyżką drewnianą,gdy zacznie się robić ciasto-po ok.3-5 minutach dodać płynne,ciepłe masło i wyrabiać jeszcze przez chwilę do połączenia,teraz dodać pokrojone dodatki,wymieszać i przełożyć do naoliwionej miski,przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ja nastawiłam piekarnik na 50 st.wstawiłam ciasto i od razu wyłączyłam piekarnik.Ciasto wyrosło w ciągu 30 minut.

Dużą blachę piekarnikową wyłożyłam papierem do pieczenia i posypałam drobną kaszką kukurydzianą.
Na tę blachę zrobiłam 10 szt.bułeczek,przykryłam do podrośnięcia.
A foremki muffinkowe-te większe na 6 sztuk,wysmarowałam olejem rzepakowym i też kaszką wysypałam.Uformowałam 6 bułeczek i też odstawiłam do podrośnięcia.

Bułeczki posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem,położyć po listeczku pietruszki(oczywiście to opcjonalnie)
posypać czarnuszką a część dynią.Bułeczki piec 180 st.25-30 minut.
Bułeczki bardzo fajnie wyglądają a jeszcze lepiej smakują.
Dla mnie najlepsze na ciepło.Chociaż na zimno też nic im nie można zarzucić.

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-10

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-sniadaniowe-z-pietruszka-11

Polecam i smacznego życzę.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bułeczki, Mączne na słodko na słono, Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , , , Skomentuj

CHLEB NA DROŻDŻACH-NAJPROSTSZY.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-na-drozdzach-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-na-drozdzach-2

Jest to przepis na chlebek,który robiłam jako jeden z pierwszych chlebów,gdy uczyłam się samodzielnie piec domowe pieczywo.Praktycznie nie sprawia żadnych problemów z wykonaniem i upieczeniem.No i robi się go na drożdżach,więc nie potrzebujemy zakwasu.
Z takiej porcji,którą podaję wychodzą dwa chlebki w formach keksowych średniej wielkości,czyli np 11-30 cm jak moje.

* 1 kg.mąki krupczatki
* 1 szklanka otrębów-jakie mamy np.owsiane
* 5 dkg.świeżych drożdży
* po 2 łyżki sezamu,siemienia lnianego,pestek dyni,słonecznika
* po 1 łyżeczce czarnuszki i kminku
* 1 łyżka soli
* 1 łyżka miodu/cukru
* 1 litr letniej,przegotowanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-na-drozdzach-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-na-drozdzach-4

Mąkę ,otręby i ziarna,sól i cukier włożyć do miski,wkruszyć drożdże i całość wymieszać,teraz wlać letnią wodę cały czas mieszać łyżką lub mikserem przez 3-4 minutki,aż całość się połączy.Ciasto ma konsystencję dość rzadką,takie ma być.
Miskę przykryć folią i ręczniczkiem,postawić w dość ciepłe miejsce niech ciasto podrośnie na ok.30-60 minut.
Łyżką przemieszać ciasto i wyłożyć do dwóch keksówek,wyłożonych papierem do pieczenia i posypanych np.otrębami,płatkami owsianymi i odstawić przykryte jeszcze na 20-30 minut.Gdy ciasto podrośnie posypać po wierzchu ulubionymi ziarnami lub płatkami i wstawić do nagrzanego 230 st.na 15 minut,potem zmniejszyć do 200 st i piec jeszcze przez 45-50 minut,aż wierzch się pięknie zarumieni.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-na-drozdzach-5
Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , , 2 komentarzy

BUŁECZKO-MUFFINKI DROŻDŻOWE ŚNIADANIOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-2

* 2 pełne szklanki mąki pszennej lub orkiszowej
* 1 płaska łyżeczka drożdży suchych
* 0.5 szklanki ciepłego mleka
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
* 1 duże jajko
* po 1 łyżce pokrojonego sera żółtego,fety,suszonych pomidorów,oliwek,kaparów,kiełbaski-w sumie 4-5 łyżek nie więcej a dajemy to co mamy i lubimy

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-6

Do misy miski wsypujemy przesianą mąkę,drożdże,jajko i wlewamy mleko i masło,mieszamy łyżką lub mikserem do połączenia składników,gdy zacznie się wyrabiać ciasto dodajemy resztę,chwilę jeszcze wyrabiamy,przekładamy do naoliwionej miski,przykrywamy ściereczką i w ciepłe miejsce niech wyrośnie.Foremki takie trochę większe niż na typowe muffinki,smarujemy masłem i formujemy w dłoniach 6 kulek,wkładamy do foremek do 3/4 wysokości,posypujemy jeszcze po troszku sera startego żółtego.Wkładamy do nagrzanego 180 st.piekarnika i pieczemy 25-30 minut na złoty kolor.

Takie bułeczki można też upiec na normalnej blaszce,wyłożonej papierem do pieczenia.

Bułeczki są świetne na gorąco,zaraz po upieczeniu ale i na zimno też bardzo smakują,nawet na drugi dzień.

W smaku są podobne do pizzy,tylko nie takie chrupiące a wręcz miękkie.

U nas w połączeniu z jajkiem sadzonym zniknęły szybciej niż się piekły a pozostał tylko fantastyczny zapach.

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-8

spa-smaczne-przepisy-ani-buleczki-muffinkowe-sniadaniowe-9

Bardzo gorąco polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bułeczki, Mączne na słodko na słono, Na drożdżach, Pieczywo, Śniadania |
Tagi , , 3 komentarzy

DWA DROŻDŻOWE CHLEBKI Z ZIARNAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki na drozdzach z ziarnami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-2

ZACZYN.

* 25 g.drożdży świeżych-1/4 kostki 100 g.
* 300 g.mąki pszennej
* 300 ml.wody przegotowanej zimnej

Wieczorem przed upieczeniem chlebka robimy zaczyn.
Wszystkie składniki do miseczki wkładamy i całość dokładnie mieszamy.Miskę przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.Zaczyn powinien sporo wyrosnąć.

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-9

* 600 g.mąki pszennej (dałam po połowie pszennej i orkiszowej)
* 3 płaskie łyżeczki soli
* 1 łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka octu winnego
* 1 łyżka oleju np.rzepakowy
* 300 ml.wody letniej,może być też zimna-tylko wtedy chlebki trochę dłużej rosną.

* 2 pełne łyżki ziaren dyni
* 2 pełne łyżki ziaren słonecznika
* 2 pełne łyżki sezamu
* 2 pełne łyżki simie lniane
* 1 łyżka czarnuszki

Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę,dodajemy cukier,ocet,olej,cały zaczyn i wodę wymieszaną z solą,mieszamy i wyrabiamy ciasto chlebowe.Można ręcznie lub w mikserze tzw.hakami.
Gdy wszystkie składniki się połączą i będzie widać,że ciasto staje się elastyczne i miękkie,dodajemy wszystkie ziarna i całość jeszcze wyrabiamy na gładkie ciasto.Miskę smarujemy olejem,wykładamy ciasto,przykrywamy pokrywką lub folią spożywczą i ręczniczkiem,stawiamy w jakimś ciepłym miejscu na 1 godz.aż ciasto się podwoi.Można dodatkowo przykryć miskę np.kocykiem.Następnie ciasto wyłożyć na blat podsypany mąką,palcami rozklepujemy i rozciągamy ciasto na prostokąt,składamy z jednej strony,potem drugą stronę,następnie od góry do przodu i jeszcze raz do siebie,aż zrobi się mały kwadrat.I tak powtarzamy jeszcze dwa razy.Takie wyrabianie ciasta nazywa się składaniem ciasta na trzy razy.
Dokładnie pokazałam na zdjęciach.
Znowu ciasto wkładamy do miski,przykrywamy na następne 40-50 minut.
I znowu składamy trzy razy,ciasto kroimy na dwie części i formujemy dwa chlebki.
Ja zrobiłam jeden okrągły i jeden podłużny.

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach-z ziarnami-10

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-11

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-12

Chlebki od razu kładziemy na blaszce na której będą pieczone,na papier wysypany mąką lub otrębami lub płatkami owsianymi.Przykrywamy i gdy podrosną,nacinamy ostrym nożem po trzy paski,na każdym chlebku.Skrapiamy wodą i posypujemy jeszcze np.płatkami lub sezamem,wstawiamy naczynko żaroodporne napełnione gorącą wodą,wkładamy do nagrzanego 230 st.piekarnika i pieczemy 15 minut.zmniejszamy 200 st i pieczemy jeszcze 35-45 minut.
Chlebki powinny być chrupiące,pięknie wypieczone a popukane palcem od spodu,wydawać głuchy dźwięk.

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-13

spa-smaczne-przepisy-ani-chlebki-na-drozdzach z ziarnami-14

Polecam serdecznie,są naprawdę bardzo smaczne i chrupiące.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , Skomentuj