Kategoria: Pieczywo

CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na zakwasie-1

Kto lubi domowe pieczywo na zakwasie a zwłaszcza wilgotne, ciężkie, napakowane zdrowymi ziarenkami i bardzo smaczne to zapraszam po ten przepis.

* 1 kg.mąki orkiszowej typ 1050
* 1 szklanka otrąb orkiszowych
* 1 1/2 szklanki odświeżonego zakwasu
* 1/2 szklanki sezamu
* 1/2 szklanki siemienia lnianego
* 1/2 szklanki pestek dyni
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1 łyżka czarnuszki
* 2 łyżki soli morskiej
* 1 łyżka miodu
* 4 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-2

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-zakwasie-7

Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy dłońmi , aż składniki się połączą.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie.Moje rosło przez 2 godziny.
Przemieszać łyżką i przełożyć do dwóch foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia, posypanych otrębami i płatkami owsianymi.Wierzch wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy chleb wyrośnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać Ļlatkami owsianymi lub ziarnami.
Piec w 200 st.przez ok.60 minut, aż się pięknie zarumieni.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , 1 komentarz

CHLEB ORKISZOWY NA DROŻDŻACH BEZ WYRABIANIA.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-1
spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-2

Zapraszam na domowy,pyszny i szybki do wykonania chlebek.
Wystarczy składniki wymieszać łyżką w misce a gdy podrosną to upiec i chlebek pachnący na stole mamy!

* 1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
* 3 łyżki płatków owsianych górskich
* 7 g.drożdży suchych instant
* 1 łyżka miodu
* 1 łyżka soli-dałam himalajską drobną
* 1 łyżka balsamico ew.octu winnego
* 2 łyżki ziaren sezamu
* 2 łyżki słonecznika
* 2 łyżki siemienia lnianego
* 1 łyżka ulubionych ziół-dałam tymianek,rozmaryn i oregano suszone
* 2 i 1/4 szklanki letniej,przegotowanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-7

Wszystkie składniki wkładamy do dużej miski,zalewamy wodą i mieszamy drewnianą łyżką do połączenia.
Miskę przykrywamy np.pokrywką i odstawiamy na 1/2-1 godzinę,aż podrosną.
Foremkę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia,posypujemy spód płatkami owsianymi i wykładamy ciasto chlebowe,wyrównujemy wierzch łyżką i znowu odstawiamy do wyrośnięcia.
Wyrośnięty chleb smarujemy roztrzepanym jajkiem,posypujemy płatkami i pieczemy w 180 st.ok 50 minut,aż będzie rumiany i chrupiący.
Po wyjęciu z pieca chlebek odkładamy spodem do góry,zabieramy papier i po 10 minutach odwracamy,studzimy.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowy-na-drożdżach-bez-wyrabiania-9

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Pieczywo |
Tagi , , , 2 komentarzy

CIASTECZKA -KLAWISZE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-1

* 60 dkg.mąki pszennej
* 200 g.masła extra
* 250 g.margaryny Kasia
* 3 żółtka
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru lub ekstraktu waniliowego

Masło i margaryna powinna być zimna-z lodówki.
Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko łączymy rękami ciasto w kulę.
Ciasto wkładamy do folii spożywczej i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

LUKIER.

* 3 białka
* 1 szklanka cukru pudru

Utrzeć mikserem na bardzo sztywny,gęsty i gładki lukier-kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-7

Ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm,posmarować lukrem,odstawić w chłodne miejsce na 1/2-1 godzinę ( ganek,spiżarnia itp )
Ciasto kroimy radełkiem na małe paski,układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 st.przez 10-15 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Lukier powinien mieć jasny kolor a ciasto kruche i rumiane.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne, Na zakwasie |
Tagi , , , , Skomentuj

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE I DROŻDŻACH.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-2

I znowu u nas chlebek.
Tym razem w takim wydaniu.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu.
Chlebek naprawdę jest wspaniały.

* 1/2 kg.mąki żytniej jasnej
* 1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
* 1 litr wody letniej przegotowanej
* 2 szklanki czynnego zakwasu-dałam żytni
* 1/2 szklanki otrąb owsianych
* 1/2 szklanki płatków owsianych
* 1/2 szklanki siemienia
* 1/2 szklanki słonecznika
* 2 łyżki kozieradki
* 2 łyżki nasion CHIA
* 2 łyżki soli morskiej
* 1 łyżeczka suchych drożdży

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-9

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-10

W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki i dodajemy teraz zakwas i wodę,całość mieszamy drewnianą łyżką lub jak ja ręką,aż składniki się połączą.Ciasto będzie dość luźne-nie przejmujcie się ,takie powonno być!
Przykrywamy miskę pokrywką i wkładamy do torebki foliowej,stawiamy w ciepłe miejsce np.blisko kaloryfera,żeby ciasto podrosło.
U mnie wyrastało przez dwie i pół godziny.

Wyrośnięte ciasto należy przemieszać łyżką-odgazować i przełożyć do dwóch keksówek wysmarowanych smalcem/olejem i wysypanych płatkami lub otrębami.
Wierzch ciasta należy wygładzić łyżką maczaną w wodzie i odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia.
Posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać płatkami lub ziarnami.
Pieczemy w 200 st.przez około jedną godzinę.
Wierzch powinien się pięknie zarumienić-spód chleba oczywiście też.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio-orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-11

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-żytnio=orkiszowy-na-zakwasie-i-drożdżach-12

Zapraszam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.7/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , , 1 komentarz

CHLEB KUKURYDZIANY ŚNIADANIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-2

Jeżeli zabraknie nam pieczywa na śniadanie ew.kolację a do sklepu nie chce się iść to mam dla was inną opcję.
Wystarczy miska,łyżka,kilka składników i za 40-50 minut mamy chlebek w pięknym,żółtym kolorze i delikatnym kukurydzianym smaku.

* 1 1/2 szklanki mąki pszennej-dałam orkiszową
* 1 szklanka mąki kukurydzianej grubej-dałam kaszkę
* 2 jajka
* 1 op-300 gram maślanki
* 1 łyżka cukru
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka soli
* 1/2 łyżeczki ziół-dałam rozmaryn
* 4 łyżki oleju
* garść sera żółtego pokrojonego w kostkę

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-7
Nagrzać piekarnik na 180 stopni.

Wszystkie składniki włożyć do miski i wymieszać łyżką do połączenia składników.Przełożyć do foremki-keksówki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać i piec w nagrzanym piekarniku ok.40-45 minut na złoty kolor.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-śniadaniowy-kukurydziany-9

Taki chleb świetnie smakuje z serem,pasztetem czy jajkami np.sadzonymi.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 2.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Pieczywo |
Tagi , , , Skomentuj

CHLEB ŻYTNIO-ORKISZOWY NA ZAKWASIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-2

Dawno nie pokazywałam na blogu domowego chlebka chociaż piekę co najmniej raz w tygodniu.
Tym razem może skusicie się na prosty,praktycznie bez wyrabiania i długiego wyrastania i czekania na upieczony chleb.
Wystarczy wyjąć dzień wcześniej z lodówki zakwas i go dokarmić,zostawić w temperaturze pokojowej do czasu przygotowania chleba!

* 300 g.zakwas żytni-może być też pszenny lub orkiszowy
* 100 g.mąka żytnia chlebowa
* 400 g.mąka orkiszowa jasna
* 1 łyżeczka suchych drożdży
* 1 łyżka soli morskiej
* ok.400 ml. wody letniej przegotowanej
* garść pestek dyni
* garść sezamu
* garść migdałów w skórkach

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-6

Wymieszać wszystkie suche składniki w misce,dodać zakwas i wodę,mieszać drewnianą do połączenia składników.
Ciasto powinno mieć konsystencję dość rzadką,powinno delikatnie spływać z łyżki.

Foremki podłużne wyłożyć papierem do pieczenia,posypać dno płatkami owsianymi lub otrębami,wyłożyć ciasto do 3/4 wysokości foremek i po wierzchu też posypać płatkami.
Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia np.blisko kaloryfera!

Gdy ciasto wyrośnie do pełnych foremek wstawiamy do gorącego 200 stopni piekarnika i pieczemy przez 45-50 minut,aż ciasto pięknie się zarumieni.
studzimy przez kilka minut w formie i dopiero teraz wyjmujemy z foremek.Studzimy.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-zytni-na-zakwasie-7

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , Skomentuj

CHLEB ŻYTNIO-PSZENNY na zakwasie.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-2

I znowu zapraszam na domowe wypieki.
Dziś pyszny,wilgotny chlebek na zakwasie.
Ja dałam mąkę orkiszową zamiast pszennej!

* 3 szklanki mąki żytniej jasnej
* 3 szklanki mąki pszennej/orkiszowej
* 3 pełne łyżki odświeżonego zakwasu
* 2 łyżeczki soli
* 2 łyżki czarnuszki
* 2 łyżki siemienia lnianego
* 2 łyżki miodu
* 1 łyżka balsamico
* garść owoców goi
* garść ziaren dyni
* 2 i 3/4 szklanki letniej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-9

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-goia-dynia-10

Wszystkie suche składniki wkładamy do dużej miski i mieszamy,dokładamy po kolei składniki płynne,zakwas -wcześniej odświeżony o kilka godzin (ja wyjmuję rano z lodówki,dodaję ze 2 łyżki mąki żytniej i letnią wodę do gęstości racuchów )i całość mieszamy przez chwilę drewnianą łyżką,tylko do połączenia składników.
Miskę przykrywamy pokrywką,wkładamy do worka foliowego i odstawiamy na blat kuchenny na 10-14 godzin.
Ja mieszam wieczorem a rano piekę!

Rano przemieszać łyżką ciasto i wyłożyć na papier do pieczenia,wcześniej posmarowany olejem,posypany otrębami i włożony do miski mniej więcej wielkości garnka w którym będziemy piec nasz chleb.
Ciasto przykryć ręcznikiem kuchennym i gdy podrośnie o co najmniej połowę ( gdy jest ciepło w kuchni to za pół godziny będzie gotowy do pieczenia -ja w tym czasie wkładam garnek żeliwny razem z pokrywką do zimnego pieca i włączam piec na 230 stopni )wkładamy do nagrzanego garnka żeliwnego lub naczynia żaroodpornego przez 20-25 minut-proszę uważać,ponieważ jest bardzo gorący,przykrywamy i pieczemy przez 30 minut.
Następnie zabieramy pokrywkę i dopiekamy chleb w 200 st.jeszcze przez 30-35 minut,aż pięknie się zarumieni.
Studzimy na kratce.

IMG_6148

Podczas pieczenia i długo,długo,długo po ——pięknie pachnie takim prawdziwym,domowym chlebkiem!
Polecam gorąco.

I jeszcze mój króciutki wierszyk!

* Nasz chleb codzienny *

Nasz chlebek codzienny,
żytni,orkiszowy,pszenny!
Na zakwasie i soli,
z miodem,balsamico i ziarnami goi.
Pestki dyni i ziarenka lnu-
sama widzisz-to nasz chleb CUD!!!!!!
Patrzeć można na niego bez końca,
zapach i smak z równowagi wytrąca!!!!!!
Dzięki Panie,za ten dar mi dany,
że mogę piec nasz chleb dla moich Kochanych!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , Skomentuj

CHLEB ZIOŁOWY NA DROŻDŻACH.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-2
Dziś zapraszam na ziołowy chlebek na drożdżach.

Na dwie średnie keksówki.

* 6 szklanek mąki pszennej-dałam 3 szklanki pszennej,2 szklanki orkiszowej i 1 szklankę otrąb orkiszowych
* 2 op.drożdży suchych-14 gram
* 1 łyżka cukru trzcinowego
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka octu jabłkowego/balsamico
* 2 łyżki ziaren słonecznika
* 2 łyżki ziaren czarnuszki
* 2 łyżki ziaren sezamu
* 2 łyżeczki ziół suszonych-kminek,kozieradka,rozmaryn,czosnek niedźwiedzi
* 2 łyżeczki soli

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-6

Drożdże rozpuścić w pół szkl.ciepłej wody,odstawić na 5 minut,żeby zaczęły pracować.
Wszystkie suche składniki wkładamy do misy miksera dodajemy ocet,olej i mieszamy,dodajemy drożdże i 2 1/2 szklanki ciepłej wody,mieszamy hakiem przez ok.10 minut.
Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia,posmarowanych olejem i wysypanych otrębami,odstawiamy przykryte ręcznikiem kuchennym do wyrastania na około jedną godzinę.
Wierzch chlebków smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarenkami słonecznika,sezamu.
Pieczemy w 180 st.przez około 50 minut,studzimy na kratce.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-7

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-ziołowy-na-drożdżach-8

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na drożdżach, Ogrodowe, Pieczywo, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

FOCACCIA NAJPROSTSZA.

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia--najprostsza-1

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-2

Zapraszam na szybką i najprostszą focaccię.
Wystarczą cztery składniki i woda i dobry chlebek a właściwie włoska focaccia w ciągu jednej godziny na stole pojawi się cieplutka i pachnąca.
Więc jak-zaczynamy!!!!

* 500 g.mąka pszenna/dałam orkiszową
* 2 łyżeczki soli
* 7 gram suchych drożdży
* 1/2 szklanki oliwy/oleju
* ok.250 ml.ciepłej wody

* listeczki rozmarynu

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-3

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-4

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-5

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-6

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-7

Mąkę,sól,drożdże,olej i wodę umieszczamy w misie miksera i wyrabiamy hakiem przez 6-8 minut do połączenia ciasta.
Formujemy w dłoniach kulę i wykładamy na papier do pieczenia posypany mąką ew.grubą semoliną i rozpłaszczamy rękami i wałkiem na płaski placek.Smarujemy olejem wierzch i przykrywamy folią na pół godziny niech podrośnie.
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
W chlebku robimy palcami nieduże dołeczki,wkładamy listeczki rozmarynu -można dodatkowo posypać odrobiną soli morskiej grubej-posypałam suszonym chile i pieczemy przez 25-30 minut.
Focaccia jest chrupiąca na zewnątrz ale w środku miękka a polana taka cieplutka olejem z balsamico jest pyszna.
Oczywiście możemy ją spożywać jak zwykły chleb.
Polecam i życzę smacznego!

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-8

spa-smaczne-przepisy-ani-foccacia-najprostsza-9
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mączne na słodko na słono, Na drożdżach, Ogrodowe, Pieczywo, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z ORZECHAMI,MIGDAŁAMI I KOZIERADKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-2

Zapraszam na domowy,pachnący,bardzo smaczny i zdrowy chlebek.
Chleb zrobiłam z mąki żytniej i orkiszowej z pysznymi dodatkami,dzięki którym jest niesamowicie chrupiący.

* 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej/może być pszenna
* 3 szklanki mąki żytniej jasnej
* 4 łyżki odświeżonego zakwasu/dałam żytni
* 1 łyżka soli
* 2 łyżki miodu
* garść orzechów-włoskie,laskowe,makadamia,nerkowce
* garść migdałów
* 2 łyżki sezamu jasnego
* 2 łyżki sezamu czarnego
* 1 łyżka kozieradki
* ok.3 szklanek letniej przegotowanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-7

Wszystkie składniki wkładamy do miski-większej,ponieważ ciasto wyrośnie-zalewamy wodą i mieszamy całość drewnianą łyżką przez chwilkę,tylko do połączenia składników.
Miskę przykrywamy pokrywką z jakiegoś większego garnka i wkładamy do worka foliowego,zawiązujemy i zostawiamy na kuchennym blacie na 10-12 godzin.
Po tym czasie ciasto należy przemieszać delikatnie łyżką i przełożyć do innej miski wyłożonej papierem do pieczenia,posmarowanego olejem i posypanego otrębami lub płatkami owsianymi.Przykryć ściereczką kuchenną.
Gdy chleb podrośnie,włączamy piekarnik na 220 stopni z wstawionym garnkiem żeliwnym lub naczyniem żaroodpornym na pół godziny.
Po tym czasie wyjmujemy ostrożnie nagrzany garnek,wkładamy chlebek razem z papierem,przykrywamy pokrywką i pieczemy 30 minut,zabieramy pokrywkę i dopiekamy chleb jeszcze przez 30-35 minut w 200 stopniach,aż będzie pięknie zarumieniony i chrupiący.Studzimy najpierw spodem do góry a po 20-30 minutach odwracamy i czekamy aż zupełnie ostygnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-chleb-orkiszowo-żytni-orzechy-kozieratka-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na zakwasie, Pieczywo |
Tagi , , , , , Skomentuj