Kategoria: Surowe o

NALEWKA Z CZERWONYCH MIRABELEK.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabeki-1

* 1 1/2 kg.czerwonych mirabelek
* 3-4 gwiazdki anyżu gwiaździstego
* 5-6 goździków
* 80 dkg.cukru

* 1 litr wódki
* 1/2 litra spirytusu

* 1 łyżka kwasku cytrynowego

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabelki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabelki-3

Mirabelki, goździki, anyż i cukier wkładamy do słoja i zamknięty odstawiamy na ok.2 tygodnie, aż cukier się rozpuści. W tym czasie należy słój często otwierać i drewnianą łyżką przemieszać owoce.

Dolać alkohole, zamknąć na następne 2 miesiące.
Zlać nalew, dodać kwasek rozpuszczony w 2-3 łyżkach gorącej wody i jeszcze zostawić w czystym słoju do sklarowania na ok. dwa tygodnie.
Przelać do butelek.

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce, Surowe o |
Tagi , , , Skomentuj

LIKIER TRUSKAWKOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-truskawkowy-1

Sezon truskawkowy w pełni więc zapraszam na domowy likierek.

* 2 kg.dojrzałych truskawek
* 1 litr wódki
* 1/2 litra spirytusu
* 1 laska wanilii
* 1 1/2 kg.cukru
* 1 litr wody

Oczyszczone z szypułek i dobrze opłukane truskawki zalać w słoju wódką,dołożyć przeciętą na pół wanilię,dobrze zamknąć słój i odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 1 miesiąc.
Następnie całość zalać zimnym syropem z cukru i wody,dodać spirytus i zamknąć na następne 3-5 dni.
Przefiltrować przez jałową gazę do butelek.

Likier będzie gotowy za 3 miesiące.

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-truskawkowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-truskawkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-likier-truskawkowy-4

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Likiery, Owoce, Surowe o |
Tagi , , , , Skomentuj

SERNIK Z TRUSKAWKAMI, POZIOMKAMI I GALARETKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-1

Zapraszam na delikatny,kremowy,pieczony sernik,obłożony truskawkami,poziomkami i polany galaretką truskawkową.

* 1 kg.sera-wiaderko-kupuję w Lidlu
* 1/2 kg.sera mascarpone
* 1 op-530 g.mleko słodzone zagęszczone-Gostyń
* 6 jaj
* 1 łyżka cukru wanilia
* 3 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki likieru Amaretto
* 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Formę okrągłą o średnicy 26 cm.wykładamy papierem do pieczenia,smarujemy masłem dno i boki i obsypujemy połową wiórków kokosowych.

Ser z wiaderka i ser mascarpone oraz mleko przekładamy do misy miksera i na wolnych obrotach miksując dodajemy po jednym jajku,na koniec dodajemy wanilię,skrobię i likier,delikatnie mieszając całość.
Masę przelewamy do formy,wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do dużej blaszki np.piekarnikowej,do której wlewamy gorącą wodę do 1/2 wysokości formy z masą.
Pieczemy w 170 st.przez ok.70 minut.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce,następnie wstawiamy na kilka godzin/noc do lodówki.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-3

* truskawki
* poziomki-jak mamy
* galaretka truskawkowa

Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu i studzimy,gdy zacznie tężeć polewamy owoce ułożone na serniku.
Wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki,aż stężeje.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-6

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owoce, Serniki, Surowe o |
Tagi , , , , Skomentuj

OCET z OWOCÓW CZARNEGO BZU I ZIÓŁ.

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-2

Wprawdzie już nie pora na zrobienie takiego octu ale może ktoś się skusi w następnym roku i wyczaruje sobie taki ocet.
Ja w tym roku ocet z bzu robiłam pierwszy raz i właśnie wczoraj zlałam gotowy i pokazuję Wam co mi wyszło!
A powiem,że jestem zachwycona tym octem.
Ma piękny,głęboki i wręcz niesamowity kolor a zapach i smak wyśmienity!!!!!
Do dresingów,sałatek a i może do marynowania dziczyzny chyba będzie idealny.

* owoce czarnego bzu
* czerwony ew.biały ocet z wina-myślę że na domowym jabłkowym też będzie pyszny
* świeże zioła-dałam bazylię zieloną i czerwoną,estragon,werbenę cytrynową

spa-smaczne-przepisy-ani-czarny-bez-3

spa-smaczne-przepisy-ani-czarnt-bez-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-5

Do szklanego słoja wkładamy świeże,oczyszczone i tylko czarne,dobrze wybarwione owoce czarnego bzu,dokładamy świeże zioła-ja dałam dwa gatunki bazylii,estragon i werbenę cytrynową-ale można dołożyć inne np.miętę do 1/3 wysokości słoja.
Całość zalewamy octem ,kładziemy gazę,przykrywamy zakrętką,żeby nie dostały się octówki i odstawiamy w ciepłe ale nie na bezpośrednie działanie słońca miejsce.Od czasu do czasu należy zamieszać słojem.
Po upływie ok.6-8 tygodni przelewamy ocet przez gazę i zlewamy do butelek.

spa-smaczne-przepisy-ani-ocet-czarny-bez-6

Polecam gorąco.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Ogrodowe, Owoce, Spiżarnia, Surowe o, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

NALEWECZKA POZIOMECZKA.

IMG_0837
spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-1

Zapraszam na naleweczkę z leśnych poziomek.
Oczywiście od razu wyjaśniam,że mam taką panią Anię,która mieszka nie daleko lasu i co roku jak tylko pojawią się poziomki kupuję od niej i robię nalewkę a trochę zamrażam na zimę w małych opakowaniach np.po serku mascarpone lub ricotta.
Ja też mam swoje małe miejsca,gdzie rosną poziomki,ale praktycznie wszystkie,które zbiorę-to od razu lądują w buzi.Powiem nieskromnie -pychota.

Naleweczka którą tutaj podaję ma piękny kolor i wyborny,poziomkowy smak i aromat.

* poziomki-najlepiej leśne
* alkohol 70 %

syrop – na 1 litr nalewu

* 1 szklanka wody + 1/2 kg.cukru
* 1 łyżka soku z cytryny

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-6

Do słoja wkładamy poziomki i zalewamy alkoholem do zupełnego przykrycia owoców (dałam na 1 litr spirytusu-1 szklankę wody źródlanej)ale może być też czysta wódka i trochę spirytusu dla większej mocy i słój zamykamy.
Nalewkę stawiamy na słonecznym balkonie lub parapecie na jedną dobę-nie dłużej!!!!!
Zlewamy na sitku i odmierzamy ile mamy nalewu.
Robimy syrop,który gotujemy przez 5 minut,odstawiamy z ognia i do gorącego powoli wlewamy nalew poziomkowy,mieszamy całość i dodajemy sok z cytryny.
Garnek wstawiamy do zlewu napełnionego bardzo zimną wodą i chłodzimy nalewkę.
Letnią przelewamy do butelek,zamykamy i odstawiamy do spiżarni.
Naleweczka będzie gotowa za 4-5 miesięcy.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-7
Owoców nie wyciskamy tylko przekładamy do innego słoja,wsypujemy cukier-dałam na oko,zamykamy i znowu stawiamy na słoneczko,niech cukier się roztopi,wówczas odcedzamy owoce a do nalewu dodajemy wódki do pożądanej mocy.I mamy jeszcze trochę poziomkowej nalewki i chociaż będzie trochę słabsza w smaku i kolorze ale i tak będzie pyszna.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-poziomeczka-9

Serdecznie polecam.
Na zdrowie
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce, Surowe o |
Tagi , , , , Skomentuj