Kategoria: Owoce

SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-1

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-2

IDĄ ŚWIĘTA.

Idą święta więc zapraszam na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.

* pomarańcze
* cukier
* cytryna,
* woda
* wódka/rum

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-3

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-4

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-5

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-6

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-7

Pomarańcze najlepiej niewoskowane, dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić samą skórkę na 8 części i obrać skórkę.
Sok można wypić.
Ze skórki odciąć nożem białą część, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej jedną dobę, zmieniając w międzyczasie 3-5 razy wodę.
Teraz skórki gotujemy przez 20 minut, studzimy.
Kroimy skórki najpierw na cienkie paseczki a następnie w kosteczkę.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-8

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-9

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-10

* na 1 szklankę tak pokrojonej skórki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki wody
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka alkoholu

Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy skórki i na niedużym ogniu gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć a skórki staną się przezroczyste.
Trwa to zazwyczaj ok.półtorej godziny.
Do usmażonych skórek dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Wlewamy alkohol i gorące przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i odwracamy dnem do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-skórka-pomarańczowa-kandyzowana-11

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

KARMELIZOWANE JABŁKA NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-1

Sezon jabłkowy w pełni więc zapraszam na domowe karmelizowane jabłka, które świetnie sprawdzą się jako nadzienie do placuszków, naleśników, ryżu na słodko, deserów itp…..

* 3 kg.jabłek -antonówek, twardych i słodkich
* 60-70 dkg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżeczki cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-7

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-8

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-9

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-10

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-11

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-12

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-13

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w plasterki takie ok.pół centymetrowe.
W misce jabłka zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, niech puszczą sok.
Przecedzić na sitku i sam sok gotować na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zamieni się w syrop o delikatnym, miodowym kolorze.
Dołożyć jabłka i gotować przez 20-30 minut, nieraz delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka godzin/noc.
Na następny dzień dodajemy do jabłek startą skórkę, sok z cytryny, cynamon i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować, gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

NALEWKA WINOGRONOWO-MALINOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-winogronowo-malinowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-winogronowo-malinowa-2

Mamy jeszcze winogrona i maliny więc zapraszam na domową naleweczkę.

* 1 kg.ciemnych winogron
* 1/2 kg.malin
* 1/2 kg.cukru
* 1 litr wódki
* 1/2 litra spirytusu
* 1 łyżka kwasku cytrynowego

Winogrona i maliny wsypujemy do słoja, zasypujemy cukrem i zamykamy na 3 dni, codziennie wstrząsając słojem.
Po tym czasie zalewamy wódką i spirytusem, zamykamy dobrze słój i odstawiamy na 3 miesiące.
Zlewamy owoce i do nalewu dodajemy kwasek rozpuszczony w 2 łyżkach gorącej wody, klarujemy przez dwa tygodnie i przelewamy do butelek.

Za pół roku nalewka będzie gotowa do degustacji.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-winogronowo-malinowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-winogronowo-malinowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-winogronowo-malinowa-5

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce |
Tagi , , , , , Skomentuj

NALEWKA DERENIÓWKA NA MIODZIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-1

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-2

* 1 owoców derenia
* 2 szklanki miodu płynnego
* 1 litr wódki
* 1/2 szklanki źródlanej wody

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-5

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-6

Owoce umyć, włożyć do słoja, zalać wódką, zamknąć dobrze słój i odstawić w ciepłym miejscu na jeden miesiąc.
Zlać nalew i odstawić a miód zalać wodą, rozpuścić na małym ogniu stale mieszając, ostudzić do temperatury pokojowej i wymieszać z nalewem.
Przelać do słoja do sklarowania na minimum 2 tygodnie.
Sklarowany przelać do butelek i odstawić na co najmniej pół roku.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-dereniówka-na-miodzie-7
Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce |
Tagi , , , Skomentuj

NALEWKA NA OWOCACH ROKITNIKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-3

Polecam gorąco nalewkę na tych pięknych, zdrowych, lekko kwaśnych owocach.

* 1 kg. owoców rokitnika
* 1 kg.cukru
* 1 szklanka wody
* 1 1/2 litra spirytusu

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-7

Owoce umyć, wsypać do słoja, dodać pół kg.cukru i spirytus, zamknąć słój i odstawić w ciepłe miejsce na 4 miesiące.
Zlać nalew i zamknąć a owoce zasypać resztą cukru na 3-4 tygodnie.
Po tym czasie zlać płyn z owoców i połączyć z nalewem, odstawić na 2 tygodnie do sklarowania.
Przelać do butelek i odstawić na co najmniej pół roku.
Tak, tak wiem, że to długo ale warto poczekać aby potem delektować się tym wspaniałym trunkiem o pięknym, rubinowym kolorze.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-rokitnikowa-8
Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce |
Tagi , , , Skomentuj

NALEWKA Z CZERWONYCH MIRABELEK.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabeki-1

* 1 1/2 kg.czerwonych mirabelek
* 3-4 gwiazdki anyżu gwiaździstego
* 5-6 goździków
* 80 dkg.cukru

* 1 litr wódki
* 1/2 litra spirytusu

* 1 łyżka kwasku cytrynowego

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabelki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czerwone-mirabelki-3

Mirabelki, goździki, anyż i cukier wkładamy do słoja i zamknięty odstawiamy na ok.2 tygodnie, aż cukier się rozpuści. W tym czasie należy słój często otwierać i drewnianą łyżką przemieszać owoce.

Dolać alkohole, zamknąć na następne 2 miesiące.
Zlać nalew, dodać kwasek rozpuszczony w 2-3 łyżkach gorącej wody i jeszcze zostawić w czystym słoju do sklarowania na ok. dwa tygodnie.
Przelać do butelek.

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce, Surowe o |
Tagi , , , Skomentuj

DŻEM Z MIRABELEK Z BRANDY.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-1

Sezon na śliwki w pełni, więc może skoś się skusi na dżem z mirabelek z dodatkiem Brandy i cytryn.

* 2 kg.mirabelek
* 1/2 – 1 kg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżki Brandy ew.innego alkoholu ew.nic nie dodawać

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-zrandy-5-

Mirabelki umyć, jeżeli pestki dobrze odchodzą to wydrylować a jeżeli nie – tak jak moje, to włożyć w całości do garnka, podlać 1 szklanką przegotowanej wody i na średnim ogniu rozgotować przez ok. pół godziny.
Garnek przykryć pokrywką i odstawić do następnego dnia.
Zimne śliwki przetrzeć przez dość rzadkie sitko lub palcami wyłowić wszystkie pestki a skóreczki mogą zostać i tak się potem rozgotują.
Gotować na średnim ogniu, aż trochę odparują, dodać cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, smażyć aż zacznie gęstnieć -sprawdzać na talerzyku czy dostatecznie gęsty, dołożyć alkohol i gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zamknąć zakrętkami, postawić na pół godziny dnem do góry, następnie odwrócić, przykryć ściereczkami i dobrze ostudzić.
Przenieść do spiżarni.
Mój dżem jest delikatnie słodko-winny.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

DŻEM MORELOWY Z LIKIEREM COINTREAU I WANILIĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-1

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-2

* 3 kg.moreli
* 1 szklanka wody przegotowanej
* 1 kg.cukru
* 1 wanilia świeża
* 1 cytryna
* 2-3 łyżki Likieru pomarańczowego Cointreau

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-9

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-10

Morele umyć zimną wodą, polać wrzątkiem, przepołowić i wyjąć pestki.
Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do woka, podlać wodą i lekko rozgotować.
Przykryć garnek i odstawić na kilka godzin ew.całą noc.

Po tym czasie zagotować na średnim ogniu, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień na tyle,żeby masa tylko lekko pyrkała a najlepiej to podłożyć płytkę ochronną, smażyć aż odparuje i zacznie gęstnieć,dołożyć ziarenka z wanilii, sok z cytryny, smażyć kilka minut, dolać likier, dobrze wymieszać i przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić dnem do góry na pół godziny, po tym czasie odwrócić, ostudzić i wynieść do spiżarni.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , , Skomentuj

NALEWKA CZEREŚNIÓWKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czereśniowka-1

* 2 kg.ciemnych dojrzałych czereśni
* 2 litry wódki
* 1/2 litra spirytusu
* 1 kg.cukru

Czereśnie umyć, osączyć z wody, włożyć do słoja, zalać wódką, zamknąć i odstawić na 2 miesiące na słoneczny parapet.
Po tym czasie zlać nalew,zamknąć w słoju a owoce zasypać cukrem.
Gdy cukier się rozpuści a owoce puszczą sok – około 2 tygodnie -przecedzić i połączyć z nalewem.
Odstawić do sklarowania na 2-4 tygodnie, ostrożnie przelać do butelek.
Nalewka będzie gotowa za 2 miesiące.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czereśniowka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czereśniowka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-czereśniowka-4

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce |
Tagi , , , , Skomentuj

NALEWKA AGRESTÓWKA NA MIODZIE.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-agrestówka-na-miodzie-1

* 2 kg.agrestu- może być biały lub czerwony lub mieszany
* 1 laska wanilii
* 5-6 cm. świeżego imbiru
* 1 1/2 litra wódki
* 1 szklanka spirytusu
* 2 szklanki płynnego miodu – wielokwiatowy, lipowy
* 1 łyżeczka kwasku cytrynowego

Dojrzałe ale nie przejrzałe owoce agrestu dokładnie myjemy w zimnej wodzie, odcinamy nożykiem ogonki i szypułki, lekko zgniatamy np.tłuczkiem do ziemniaków i przekładamy do słoja.
Dokładamy rozkrojoną na pół wanilię, imbir w plasterkach i zalewamy wódką i spirytusem, zamykamy na 4-6 tygodni.
Słój stawiamy na słoneczne miejsce ale nie na bezpośrednie słońce.
Po tym czasie zlewamy nalew z nad owoców i zamknięty odstawiamy w chłodne miejsce a owoce zalewamy płynnym miodem na następne 3-4 tygodnie.
Owoce przelewamy przez gazę i łączymy oba nalewy, dodajemy kwasek cytrynowy rozpuszczony w 2 łyżkach wody, dokładnie mieszamy i jeżeli nalewka jest klarowna to od razu przelewamy do butelek a jak jeszcze nie, to zostawiamy w słoju do sklarowania na 2-4 tygodnie i dopiero teraz przelewamy do butelek.
Nalewka za 3 miesiące będzie gotowa.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-agrestówka-na-miodzie-2

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-agrestówka-na-miodzie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-agrestówka-na-miodzie-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-agrestówka-na-miodzie-5

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Naleweczki, Owoce |
Tagi , , , , Skomentuj