Kategoria: Smażone M

KOTLETY SCHABOWE Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-1

Moja propozycja na sobotni lub niedzielny obiad.

* 4 kotlety schabowe
* 300 g.soczewicy zielonej
* 5 średnich marchewek – ok.650 g.
* 2 plastry boczku
* 1 cebula
* 1/2 świeżej chili
* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-4

Soczewicę dobrze opłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać soczewicę i smażyć przez 3-4 minutki mieszając łyżką, zalać gorącą wodą na 2-3 cm.nad poziom soczewicy, przykryć i gotować na małym ogniu ok.20-25 minut, aż będzie prawie miękka, teraz dodajemy marchewkę, mieszamy i gotujemy już bez przykrycia jeszcze przez ok.10-15 minut, do miękkości soczewicy i marchewki, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką.

Kotlety myjemy zimną wodą, osuszamy ręczniczkiem kuchennym, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minutki z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły a na tę samą patelnię wkładamy boczek pokrojony na małe kawałeczki, posiekaną cebulkę i chili i smażymy ze 2 minutki, posypujemy natką.

Na talerzu układamy soczewicę z marchewką i kotlet, który ozdabiamy smażonym boczkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-5

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SZPARAGAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-1

Zapraszam na szybkie danie,które można podać na obiad lub gorącą kolację.

* 2 średnie polędwiczki wieprzowe
* 1 większa lub 2 małe młode kapusty
* 1 cebula-łam 2 szalotki
* 2-4 ząbki czosnku
* świeże chili
* liść,ziele,sól,pieprz,kminek,słodka papryka
* zioła prowansalskie lub inne ulubione
* 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
* szczypiorek,świeże zioła-dałam tymianek i macierzankę
* 1 łyżka oleju

* 2 pęczki szparagów zielonych
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka masła i oleju
* sól,pieprz
* świeże zioła do dekoracji

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-2

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-3

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-4

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-5

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-6

Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na plasterki dość cienkie-ok.1 cm.
Na dużej patelni lub grubym garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju polędwiczki z obu stron na rumiano,często mieszając.
Dokładamy pokrojoną cebulę,czosnek,przyprawy ale bez świeżych ziół a gdy zaczną się smażyć,wlewamy wino,zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
Teraz dodajemy pokrojoną niezbyt drobno kapustę,zioła i smażymy do miękkości-kilka minut!
Do smaku dodajemy słodką paprykę,pieprz,sól i świeże zioła.

Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki.
Na rozgrzany olej i masło wkładamy posiekany czosnek,szparagi i często obracając-delikatnie-smażymy kilka minut-powinne pozostać al dente.
Szparagi zielone szybko się smażą!
Solimy,pieprzymy i posypujemy ziołami.

Na talerz wkładamy kapustę z polędwiczkami i obkładamy szparagami i dla koloru i chrupkości rzodkiewkami.

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-7

Smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

INDYK W STYLU CHIŃSKIM.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-chinski-sposob-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-2

Na szybki obiad lub kolację.

* 50 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 papryki
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 chili świeża
* 1 op.ananasa w puszce
* 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
* 30 dkg.pieczarek
* sałata rzymska
* garść sezamu jasnego i czarnego
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-8

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-10

Mięso pokroić na paseczki i zamarynować w sosie sojowym na godzinę a najlepiej na całą noc.
Papryki,cebulki,czosnek,chili i ananasa pokroić na średnie kawałeczki.Pieczarki na plasterki.Sałatę na plastry.

W syropie z ananasa rozmieszać skrobię.
Sezam podsmażyć na suchej patelni.
Makaron sojowy zrobić wg.przepisu

Rozgrzać dobrze wok,wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso często mieszając przez 3-5 minut,zdjąć z woka mięso gdy malutko oleju to troszkę dolać i wkładać po kolei mieszając- cebulę,paprykę,czosnek i pieczarki,troszkę posolić i mieszając smażyć cały czas na dużym ogniu przez 3-4 minuty,dodać sałatę,wymieszać,dołożyć ananas i sok z ananasa,smażyć minutę i dodać makaron,szczypiorek.
Na talerzu posypać sezamem.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-11

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-12

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ŻEBERKA I BRUKSELKA i obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-1

A teraz coś na gorąco.
Dla smakoszy żeberek i brukselki.
Powiem tylko,że smaczne i pożywne danie – więc zapraszam serdecznie.

* żeberka wieprzowe
* brukselka
* przecier-sok pomidorowy-Passata
* sól,pieprz,sos sojowy
* liść laurowy,ziele angielskie
* sok z cytryny
* zielenina-natka,koperek,majeranek suszony
* śmietana
* mąka

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-2jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-5

Żeberka pokroić na paski,obsmażyć na gorącym oleju rzepakowym z każdej strony na rumiano.
Zmniejszyć ogień,dołożyć majeranek,liść i ziele,pieprz,podlać gorącą wodą do przykrycia żeberek,przykryć i dusić do miękkości żeberek.
W tym czasie brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści,naciąć od strony głąbów na cztery części i zblanszować we wrzącej,osolonej wodzie przez 5 minut.
Osączyć z wody,dodać do żeberek,podlać przecierem pomidorowym,sokiem z cytryny i dusić kilka minut do miękkości-aldente-brukselki.
Podprawić kilkoma łyżkami śmietany rozmieszanej z łyżką mąki,zagotować i doprawić sosem sojowym,pieprzem,zieleniną.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

GULASZ Z DROBIOWYCH ŻOŁĄDKÓW I PODGRZYBKÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-1

Zapraszam na aromatyczny grzybowy gulasz z żołądkami drobiowymi i warzywami,podany z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

* żołądki drobiowe-z kurczaka
* świeże podgrzybki
* cebula,czosnek
* papryka
* marchewka
* chili
* natka pietruszki
* sos sojowy,sól,pieprz,słodka papryka
* zioła świeże lub suszone-tymianek,oregano
* olej
* śmietana
* kasza gryczana

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-5

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Żołądki oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy w wodzie 5 minut,odcedzamy i jeszcze raz dobrze płuczemy w zimnej wodzie.
Do garnka wkładamy żołądki,zalewamy zimną wodą,solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości,odcedzamy.
Grzybki płuczemy w zimnej wodzie,małe zostawiamy całe a większe rozdrabniamy.
Paprykę,cebulę,czosnek,marchew,chili kroimy na mniejsze kawałeczki.
Na większą patelnię wlewamy trochę oleju,wkładamy wszystkie warzywa i grzybki,przyprawiamy i smażymy do momentu,aż marchew zacznie mięknąć,dokładamy ugotowane żołądki,smażymy kilka minut,podprawiamy śmietaną,zagotowujemy i posypujemy natką.
Proponuję gulasz dobrze doprawić pieprzem ew.sosem sojowym.

Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

INDYK PO CHIŃSKU.

Dziś szybki i smaczny obiadzik.
Może ktoś się skusi.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-1

* 60 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 cebulki/dałam szalotki
* chili świeże/lub płatki suszone
* imbir świeży ok.5 cm kawałek
* czosnek kilka ząbków
* 2-3 łyżki oleju/oliwy

* 1 duży brokuł
* 1 op.makaron sojowy
* kilka plasterków ananasa z zalewy
* sezam ziarenka
* pinii-orzeszki 2-3 łyżki

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-2

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-7

Mięso z indyka pokroić na nieduże paseczki i zamarynować w sosie sojowym,przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut,można na kilka godzin.
Cebulki,chili,czosnek i imbir posiekać dosyć drobno.
Brokuł obgotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki,odcedzić.
Makaron przygotować wg przepisu,osączyć i odstawić.
Ananasy pokroić na nieduże kawałeczki.
Na suchej patelni podsmażyć sezam oraz pinii na lekko złoty kolor,cały czas mieszając.
Patelnię a jeszcze lepiej wok rozgrzać dobrze,wlać olej i od razu włożyć cebulki,chili i imbir i podsmażyć przez chwilkę.gdy zacznie pięknie pachnieć imbirem od razu dodać czosnek,zamieszać dobrze i dołożyć mięso,cały czas mieszając smażyć przez ok.5 minut czyli do czasu,aż mięso zjaśnieje i się usmaży.
Zdjąć z ognia,dołożyć brokuły i makaron,delikatnie połączyć i ew.dodać pieprz i sos sojowy do smaku.
Na talerzu posypać sezamem i pinii.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-8

Szybko i pysznie.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Smażone M, Warzywa |
Tagi , , , , , Skomentuj

POLĘDWICZKI Z BALLANTINE’S,GRZYBAMI I GROSZKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-1

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-2

* 2 średnie polędwiczki wieprzowe
* kilka mrożonych borowików/innych grzybów
* kostki bazyliowe-robiłam sama lub 2 łyżki pesto
* listek laurowy,ziele,sól,pieprz
* olej rzepakowy do obsmażenia
* whisky np.Ballantine’s

* 1 op.mrożonego groszku-400-500 g.
* 1 szklanka śmietany 18 %
* sos sojowy

KOSTKI BAZYLIOWE.

W lecie gdy mam dużo bazylii w ogrodzie,to robię takie kostki i mrożę.
W zimie mam wspaniałą rzecz,gdy potrzebuję coś podrasować/dosmakczyć lub urozmaicić.

* 100 g.masła
* 100 ml.oleju rzepakowego/winogronowego
* bazylia świeża dobre 2-3 garście
* sól do smaku
* czosnek ew.

Masło roztopić i wymieszać z olejem,dodać sól i ew.roztarty czosnek.
Bazylię/można zrobić mieszankę ulubionych ziół,posiekać i włożyć do pojemniczków na lód,zalać mieszanką oleju i masła,delikatnie wstawić do zamrażarki,gdy się zamrozi przełożyć kostki do woreczków lub pojemniczków i gotowe.
W zimie gdy świeżych ziół nam brakuje,takie kostki ziołowe podrasują nam nie jedno danie.
Proszę spróbować i oczywiście można robić takie kostki według swego smaku np.dodać czosnek,pieprz,inne zioła wmieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-3

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-4

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-5

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-6

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-7

Polędwiczki oczyścić,pokroić w 1 1/2 cm.plasterki,posypać solą i pieprzem i obsmażyć na 2-3 łyżkach oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.Do mięsa dodać 2-3 łyżki whisky,odparować kilka minut,dołożyć mrożone grzybki,kostki bazyliowe lub pesto,listek,ziele,pieprz i zalać 1 szklanką wrzącej wody,przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie-ok 30 minut,dodać mrożony groszek,sprawdzić czy jest jeszcze płyn ew.trochę dolać wrzątku i dusić jeszcze ze 3-5 minut,zalać śmietaną i zagotować,doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku.

KASZA JAGLANA.

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 1/3 op.masła extra-ok 70 g.
* sól

Kaszę należy bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie,zmieniając kilka razy wodę,osączyć na sitku.
Na patelni głębokiej lub w garnku roztopić masło,dodać kaszę i prażyć 2-3 minutki,często mieszając drewnianą łyżką,wlać wrzącą wodę,zmniejszyć ogień do minimum,przykryć i gotować kaszę przez 20-25 minut.Wyłączyć ogień i przykrytą kaszę zostawić jeszcze kilka minut.
Tak przygotowana kasza powinna być miękka i sypka.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-8

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-9

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZIEMNIAKI PIECZONE W SOSIE ŚMIETANOWYM .

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-2

Dziś podam przepis na pieczone ziemniaki,które zalewamy sosem śmietanowo-cebulowo-czosnkowym.
Proste ale pyszne danie z tradycyjnych ziemniaków,które smakuje jako samodzielne danie np.z zsiadłym mlekiem/kefirem itp.lub można podać z mięskiem typu schabowy,jak dziś u nas.

* 10 sztuk dosyć dużych ziemniaków
* 1 op.śmietany 18 % – 400 g.
* 1 szklanka mleka 2%
* 200 g.sera żółtego-dałam Zamojski
* 2-3 cebulki nieduże
* kilka ząbków czosnku-wg.smaku,ja daję dużo
* estragon suszony
* sól,pieprz,chili,gałka muszkatołowa

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-5

Ziemniaki obrać ze skórki,pokroić na cienkie plasterki,czym cieńsze,tym lepsze.W misce wymieszać śmietanę,mleko,dodać pokrojone drobno cebulki i czosnek,do smaku dodać gałkę,sól,pieprz i estragon.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem,wyłożyć połowę ziemniaków,polać połową zalewy śmietanowej,posypać połową startego sera i znowu ziemniaki,zalewa i resztę sera.Naczynie wstawiamy do nagrzanego 180 st.na dobrą godzinę.
Zapiekanka powinna się pięknie zezłocić,wierzch chrupiący i rumiany.Gdyby za szybko się rumieniła to przykryć alu folią spożywczą,żeby się nie spaliła za bardzo.Ja piekłam 1 godz.i 20 minut.

U mnie na obiad podałam z tradycyjnym kotletem schabowym.

spa-smaczne-przepisy-ani-ziemniaki-pieczone-schabowe-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, ryż i ziemniaki, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

SZNYCEL WIEPRZOWY-KASZA GRYCZANA-SOS BOROWIKOWY danie obiadowe.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-1

KASA GRYCZANA NA SYPKO.

1 szklanka kaszy gryczanej
1 1/2 szklanki wody
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu-olej/masło/smalec lub smalec gęsi
sól do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-4

Na patelnię włożyć tłuszcz,posiekany czosnek i cebulkę,delikatnie zeszklić,dodać opłukaną zimną wodą kaszę,wymieszać i smażyć przez 1-2 minutki często mieszając,aż ziarenka kaszy wchłoną cały tłuszcz,posolić.
Teraz całość zalać wrzącą wodą,zamieszać i przykryć patelnię,zmniejszyć ogień do minimum i gotować,aż kasza będzie miękka i sypka,czyli ok.pół godziny.

SOS BOROWIKOWY.

kilka suszonych borowików-namoczyć poprzedniego dnia w zimnej wodzie
kilka mrożonych borowików
cebulka
1 ząbek czosnku
kilka łyżek gęstej śmietany
sól,pieprz,chili,ziele angielskie,listek laurowy
zioła suszone-oregano,tymianek
zielona natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-7

Dzień wcześniej namoczyć suszone borowiki w wodzie.
Namoczone grzybki ugotować do miękkości,gdy są duże to trochę posiekać.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju,włożyć posiekaną cebulkę i czosnek,chwilkę podsmażyć i dodać zamrożone grzyby,całość smażyć aż grzybki będą lekko zeszklone,wlać ugotowane grzyby razem z wodą,smażyć jeszcze przez 10-15 minut,zalać śmietaną,zagotować i przyprawić do smaku solą,pieprzem i trochę ostrej papryki,dodać natkę.

SZNYCEL WIEPRZOWY Z SZYNKI.
Na jedną osobę 1 sznycel.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-8

Mięso rozbić na cieńszy plaster,maczać najpierw w rozbitym jajku z solą i pieprzem,następnie panierować w tartej bułce zmieszanej z sezamem.Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Kotleciki M, Mięsne, Smażone M, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

SCHAB W WINIE Z GROSZKIEM,BOROWIKAMI,OLIWKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w-winie-z-groszkiem-borowikami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w-winie-z-groszkiem-borowikami-2

* schab-po dwa plastry na osobę
* na każdy plaster 1 szalotka lub 1/2 cebulki
* sól,pieprz,zioła prowansalskie
* 1 szklanka wina białego wytrawnego
* olej lub inny tłuszcz do obsmażenia

* garść borowików mrożonych
* garść oliwek z zalewy-dałam czarne i zielone
* 1op.mrożonego groszku
* 1 szklanka śmietanki tłustej
* sos sojowy
* natka,koperek

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w -winie-z-groszkiem-borowikami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-z winem-z-groszkiem-borowikami-4

Każdy plaster mięsa posypać przyprawami i obsmażyć na tłuszczu po obu stronach,dodać szalotki przekrojone na pół i całe ząbki czosnku,posypać ziołami,wlać wino i podsmażyć razem ,po 2-4 minutach dodać plasterki borowików,miałam mrożone i gorącą wodę,tyle żeby mięso było zakryte.przykryć pokrywką i dusić na średnim ogniu,aż mięso będzie prawie miękkie.Uważać czy jest wystarczająca ilość wody,ew podlać jeszcze.

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w-winie-z-groszkiem-borowikami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w-winie-z-groszkiem-borowikami-6

Gdy mięso prawie miękkie dodać oliwki,lekko posiekane i zamrożony zielony groszek,przykryć i dusić jeszcze kilka minut,aż groszek zmięknie,podprawić śmietanką,pieprzem i sosem sojowym do smaku.Dołożyć zieleninkę-natka,koperek.

Ja podałam z kaszą jaglaną i kiszoną kapustą.

spa-smaczne-przepisy-ani-schab-w-winie-z-groszkiem-borowikami-7

Pyszne gorąco polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Smażone M, Smażone W, Warzywa |
Tagi , , , , Skomentuj