Kategoria: Pieczone M

KACZE UDKA I BATATY PIECZONE.

spa-smaczne-przepiosy-ani-kacze-udka-i-bataty-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-2

Kacze udka a do nich zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam bataty.
Są to słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym wnętrzu.Ja podrasowałam ich smak świeżym chili i ziołami.

* bataty
* olej
* pieprz,sól,chili
* zioła-rozmaryn
* czosnek

* kacze udka
* zioła prowansalskie
* sól,pieprz
* olej

Najpierw udka myjemy i osuszamy ręczniczkiem kuchennym,nacieramy olejem,ziołami i przyprawami i zostawiamy na 1/2-1 godzinę,żeby się zamarynowały.

Obsmażamy z obu stron na złoty kolor,przekładamy do naczynia żaroodpornego/blaszki i pieczemy w 200 st.przez ok.50 -60 minut,aż będą zupełnie miękkie.Na początku pieczenia należy przykryć udka folią żaroodporną,żeby się nie przypaliły a potem odkrywamy i pieczemy na rumiany kolor,sprawdzając czy na pewno są miękkie i wypieczone w środku.

Gdy udka włożone do piekarnika robimy ziemniaki.
Najpierw umyte należy cienko obrać,pokroić wzdłuż na kilka części,skropić olejem,posypać przyprawami,dołożyć całe ząbki czosnku,przemieszać i piec równocześnie z udkami.

Świetnie smakują z zieloną sałatą i sosem winnym.

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-10

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

BOCZEK PIECZONY.

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiemi i ziołami-1

Ponieważ idzie zima dużymi krokami w naszą stronę a i teraz już robi się zimno-brrrrrrrr więc nasz organizm zaczyna domagać się o coś bardziej kalorycznego (czytaj tłustego-hahaha) więc podam Wam mój sposób pieczenia boczku.Powiem tylko,że przygotowuje się go szybko,malutko składników a boczuś wychodzi palce lizać!!!

Tak więc kupujemy spory kawałek boczku-koniecznie ze skórą-myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,dość gęsto nacinamy ostrzem noża od strony skórki i w te miejsca wtykamy plastry świeżego czosnku i dobrze obsypujemy grubą solą morską i suszonym tymiankiem po obu stronach.
Układamy boczek na papierze do pieczenia skórą do góry i pieczemy ok.1 1/2 godziny do miękkości boczku.
Można jeść na gorąco lub na zimno.

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiem i ziołami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiem i ziołami-3

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZAPIEKANKA ZIEMNIAKI-MIĘSO-CUKINIA I SOS BAZYLIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-2

Zapraszam na gorący obiad lub podwieczorek.

* 6-7 ziemniaków
* 70 dkg.szynki surowej
* 2 jajka
* cebula,czosnek
* sól,pieprz,chili
* 2 średnie młode cukinie
* pęczek bazylii
* 2-3 łyżki oleju

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-7

Szynkę,cebulę i ząbki czosnku mielimy w maszynce do mięsa,mieszamy z jajkami,doprawiamy solą,pieprzem i chili.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki,cukinie też kroimy razem ze skórką w plasterki.
Bazylię,olej i sól miksujemy lub ucieramy w moździerzu na pastę.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem-dałam rzepakowy.
Układamy najpierw ziemniaki,następnie mięsko,cukinie i po wierzchu polewamy pastą bazyliową.
Pieczemy w gorącym 180 stopni piekarniku przez ok.jedną godzinę,aż zapiekanka pięknie się zezłoci a ziemniaki będą miękkie.
Dodam jeszcze,że podczas pieczenia zapiekanka pięknie i smakowicie pachnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-8

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

BEKON DO SAŁATEK.

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-1

Cienkie plasterki bekonu,posypane chili i cukrem,upieczone na chrupko są świetnym dodatkiem do różnych sałatek,omletów,sadzonych jajek czy nawet położone na najprostszych kanapkach dodadzą naszym potrawom niesamowity smak i urok.
Ja dosyć często robię taki bekon.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie,proszę wypróbować a może też posmakuje i Wam.

* plasterki bekonu-kupuję gotowy
* chili w proszku
* cukier trzcinowy jasny
ew.
* syrop klonowy

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-6

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia,układamy dosyć gęsto plasterki bekonu,posypujemy chili-wg.uznania i odrobiną cukru,pieczemy w temp 170 st.przez kilka minut,uważając żeby się tylko zarumieniły a cukier delikatnie z karmelizował. Uwaga-pieką się szybko !!!!
Zamiast cukru można polać bekon syropem klonowym.Też pycha.
Ja dodatkowo nie raz kładę 2-3 kromeczki bagietki/bułki którą potem używam np.do sałatki-kroję na drobne kwadraciki lub jajko tost do jajka sadzonego.
Polecam spróbować.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Wytrawne |
Tagi , , Skomentuj

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CZOSNKIEM,CEBULĄ I PIWEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-1

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-2

Gdy już mamy białą kiełbaskę to proponuję np.upieczenie jej z ziołami,cebulką,czosnkiem,majerankiem.
Prosto i pysznie.

* biała kiełbasa -surowa lub parzona
* cebula
* czosnek
* listek,ziele,majeranek suszony
* piwo

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-4

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-5

Nie podaję proporcji,każdy zrobi wg.siebie.
U mnie kiełbasa surowa 10 sztuk,2 cebule,kilka ząbków czosnku,kilka zila,listków,łyżka majeranku i piwo tyle,żeby delikatnie przykryć kiełbaski.
Cebule pokroić na mniejsze części,czosnek obrać i w całości ząbki zostawić.
Wszystkie składniki wkładamy do brytwanki,zalewamy piwem i pieczemy w 180 st,aż się dobrze kiełbaski zarumienią i upieką. Ja piekłam ok.55 minut.
Z domowym chrzanem – pyszne.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-6

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-7

Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (6 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , Skomentuj

SZYNKA PIECZONA W SOKU JABŁKOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-1

* 1 kulka szynki-u mnie ok 1.20 kg
* kilka ząbków czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* liście laurowe,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
* 2-3 łyżki miodu
* 1-1 1/2 szklanki soku jabłkowego-dałam domowy,bez konserwantów

IMG_6351

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-2

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-4

W moździerzu rozetrzeć przyprawy,czosnek i miód.
Szynkę umyć,osuszyć ręcznikiem kuchennym i wetrzeć roztarte przyprawy,włożyć do miski i zalać całość sokiem jabłkowym,przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc lub chociaż na kilka godzin.
Następnie wyjąć szynkę i lekko obsmażyć z każdej strony na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego/winogronowego i od razu przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego 170 st.na około 1 1/2 do 2 godzin.
Szyneczka powinna być cały czas przykryta alu folią,żeby nie wysychała i się nie przypaliła.
Tak upieczona szynka jest delikatna i lekko wilgotna o fajnym jabłkowym posmaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-5

IMG_5896

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

PASZTET Z INDYKA Z KAPARAMI I PISTACJAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z- pistacjami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-2

Zapraszam na domowy,delikatny i pyszny drobiowy pasztet.

* 1.20 kg fileta z indyka
* 2 cebule
* 200 g.masła w temp.pokojowej
* 1 szklanka kremówki
* 2 jajka
* sól,pieprz,gałka muszkatołowa
* szczypiorek,natka

* po 1-2 łyżki kaparów i pistacji

* kilka cienkich plasterków bekonu/boczku

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-7

Mięso indycze-u mnie jeden filet przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach razem z cebulką.
Miękkie masło utrzeć w mikserze,dodać mięso,jajka i utrzeć na masę,dodać śmietanę,przyprawy i jeszcze przez chwilkę ucierać razem do połączenia składników.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,położyć po 2-3 plasterki cienkie bekonu/boczku,na wierzch wyłożyć połowę masy mięsnej,wyrównać łyżką i położyć kapary i pistacje,przykryć resztą mięsa.
Na wierzch też położyć plasterki bekonu.
Pasztet piec w nagrzanym 170 st piekarniku przez ok.1 godzinkę.Ostudzić w foremce kilka godzin.Wyłożyć z foremki,zabrać papier i wstawić do lodówki.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-9

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M |
Tagi , , , Skomentuj

ZAPIEKANKA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-1

* 70 dkg.mięsa mielonego-wieprzowo-wołowego
* 2 nieduże jajka
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* suszone oregano,tymianek,sól,pieprz,chili

* 8-10 średnich ziemniaków
* pieprz,sól,papryka słodka
* kilka łyżek oleju/dałam rzepakowy
* kilka listków laurowych
* kilka granulek ziela angielskiego

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-4

Do mięsa dodać posiekaną cebulkę i czosnek,jajka i przyprawy,całość wymieszać do połączenia składników.

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki,włożyć do wody zimnej,wymieszać i osączyć na sitku.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym,położyć połowę ziemniaków,oprószyć solą,pieprzem,papryką,na wierzch wyłożyć całe mięso,resztę ziemniaków i znowu przyprawić,położyć listek laurowy i ziele angielskie,pokropić olejem i wstawić do gorącego 180 st.piekarnika na ok 1 godz.Gdyby za bardzo wierzch się rumienił,to przykryć alu folią lub papierem do pieczenia.
Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie i ładnie zarumienione.Nam najbardziej smakuje taka zapiekanka z kiszonym domowym ogórkiem i grzybkami w occie.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-5

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MIĘSNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania miesna-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-2

Dziś zapraszam na mięsną lazanię pieczoną.

* 1 op.płatów lazanii-500 g.
* 1 kg.mięsa wołowego
* 2-3 średnie cebule
* kilka ząbków czosnku
* 4 średnie marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* 2-3 łyżki oleju rzepakowego
* 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
* 2 op.pomidorów bez skórki krojonych-800 g.
* 1 szklanka wody
* 200 g.sera żółtego twardego
* 200 g.sera parmezan
* oregano suszone,papryka słodka i ostra,sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-3

spa-smaczne-przepisy-anilazania-miesna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-8

SOS BIAŁY-BESZAMEL

* 1 litr mleka 2 %
* 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 100 g.masła extra

SOS MIĘSNY.

Mięso wołowe przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach lub kupić gotowe mielone.Warzywa obrać,rozdrobnić w malakserze lub drobniutko posiekać.Najpierw na oleju zeszklić warzywa,dodać mięso i smażyć kilka minut,często mieszając,aż mięso straci surowość,zalać wino i odparować przez 3-4 minuty na większym ogniu.
Teraz dodać pomidory,przyprawy,wodą podlać,przykryć i dusić na średnim ogniu ok.30-40 minut,nieraz zamieszać.Całość powinna się lekko zezłocić i odparować,spróbować czy nie potrzeba dosmakczyć.
Odstawić do przestudzenia.

SOS BIAŁY.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-9

Masło rozpuścić,wsypać mąkę i cały czas mieszając smażyć ok 1-2 minuty,aż lekko się zeszkli,wlać mleko i mieszać trzepaczką lub łyżką,dodać gałkę i sól,gotować ok 5 minut na gładki sos.
Ostudzić.

Naczynie żaroodporne (moje 25-35 cm)wysmarować masłem.

Kładziemy po kolei
– kilka łyżek sos mięsny
– płaty lazanii
– sos mięsny
-sos biały
– trochę sera żółtego
– trochę sera parmezan
– płaty lazanii
– i tak jeszcze 3 razy-czyli w mojej formie wyszło po 4 warstwy płatów lazanii.
Ale to zależy jaką macie formę do pieczenia,po prostu trzeba dopasować do swojej formy.
-na wierzchu powinien być sos biały i dużo sera.Ja położyłam jeszcze zieloną natkę od selera naciowego.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-11

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-12

Pieczemy lazanię w 180 st.przez 30-40 minut,uważając żeby wierzch się nie przypalił.
Nam taka lazania smakuje z keczupem i majonezem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Pieczone M, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

KURCZAK-ANANAS-KOKOS ZAPIEKANE RAZEM.

spa-kurczak-ananas-kokos-quinoga-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-3

* 1 duża podwójna pierś z kurczaka
* 1/2 świeżego ananasa
* spora garść wiórków kokosowych
* pieprz,olej,masło

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-9

Mięso umyć,osuszyć,pokroić lekko pod ukosem na 1 i 1/2 cm.szerokości plastry.
Pół ananasa obrać,przekroić na 4 części,usunąć środek i pokroić też na plastry 1 i 1/2 cm.
Mięso posolić,obtoczyć we wiórkach i obsmażyć na oleju z masłem na lekko złoty kolor,tylko żeby mięso się ścięło.
Formę żaroodporną posmarować lekko masłem,układać na zmianę mięso i ananasa,posypać po wierzchu pieprzem i pokropić trochę masłem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st,i piec ok 30 minut,aż całość się pięknie zarumieni.

Ja podałam z quinoa-komosa ryżowa ale oczywiście smakuje też z ryżem lub tylko z samą zieloną sałatą,polaną winnym sosem.

QUINOA-KOMOSA RYŻOWA.

* 250 g.komosy
* 1/2 szklanki mleczka kokosowego
* garść żurawiny suszonej
* 2 ząbki czosnku

Komosę ugotować na sypko wg.przepisu na opakowaniu,tylko dodać mleczko kokosowe.
Ja na 250 g.czyli 1 1/2 szklanki komosy,dałam 2 szklanki wody i pół szklanki mleczka kokosowego,gotowałam przez 30 minut,aż komosa będzie sypka ale nie rozgotowana.
Do gorącej dodać żurawinę,przelaną wrzątkiem i roztarte ząbki czosnku,całość dokładnie wymieszać.
Podawać gorącą z mięskiem i ananasem.
Całość świetnie smakuje z sałatą z winnym sosem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-10

spa-smaczne-przepisy-ani-kurczak-ananas-kokos-quinoga-11

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj