Kategoria: Mięsne

KRUPNIK JAGLANY Z MIĘSNYMI PULPECIKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-1

Dziś zapraszam na zdrowy jaglany krupnik z pulpecikami z mięsa indyczego i nasion CHIA.

PULPECIKI.

* filet z indyka
* cebula
* czosnek
* jajka
* nasiona CHIA
* sól,pieprz,papryka słodka

Mięso,cebulkę i ząbki czosnku przekręcić w maszynce do mięsa na dużych oczkach.Dodać jajka,CHIA i przyprawy i całość wymieszać do połączenia składników.Formować w dłoniach nieduże pulpeciki,ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.

KRUPNIK JAGLANY.

* marchew
* pietruszka
* seler
* brokuły
* kasza jaglana
* liść laurowy,ziele,angielskie
* sól,pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-5

Marchew,pietruszkę i seler kroimy na średniej wielkości plasterki.Do rondelka wlewamy wodę,dodajemy warzywa i przyprawy-bez natki i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy marchew zaczyna mięknąć wkładamy pulpeciki i dobrze opłukaną w zimnej wodzie kaszę jaglaną,gotujemy jeszcze przez ok.20 minut,aż kasza będzie miękka a pulpeciki ugotowane.Doprawiamy pieprzem i posypujemy natką.

Krupnik jest bardzo delikatny ale syty i smaczny.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-6

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Gotowane M, Kasze, Mięsne, Na gorąco, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

BEKON DO SAŁATEK.

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-1

Cienkie plasterki bekonu,posypane chili i cukrem,upieczone na chrupko są świetnym dodatkiem do różnych sałatek,omletów,sadzonych jajek czy nawet położone na najprostszych kanapkach dodadzą naszym potrawom niesamowity smak i urok.
Ja dosyć często robię taki bekon.
Wykonanie jest bardzo proste i szybkie,proszę wypróbować a może też posmakuje i Wam.

* plasterki bekonu-kupuję gotowy
* chili w proszku
* cukier trzcinowy jasny
ew.
* syrop klonowy

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bekon-z-chili-domerara-6

Na blaszce kładziemy papier do pieczenia,układamy dosyć gęsto plasterki bekonu,posypujemy chili-wg.uznania i odrobiną cukru,pieczemy w temp 170 st.przez kilka minut,uważając żeby się tylko zarumieniły a cukier delikatnie z karmelizował. Uwaga-pieką się szybko !!!!
Zamiast cukru można polać bekon syropem klonowym.Też pycha.
Ja dodatkowo nie raz kładę 2-3 kromeczki bagietki/bułki którą potem używam np.do sałatki-kroję na drobne kwadraciki lub jajko tost do jajka sadzonego.
Polecam spróbować.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Wytrawne |
Tagi , , Skomentuj

BIAŁA KIEŁBASA PIECZONA Z CZOSNKIEM,CEBULĄ I PIWEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-1

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-2

Gdy już mamy białą kiełbaskę to proponuję np.upieczenie jej z ziołami,cebulką,czosnkiem,majerankiem.
Prosto i pysznie.

* biała kiełbasa -surowa lub parzona
* cebula
* czosnek
* listek,ziele,majeranek suszony
* piwo

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-4

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-5

Nie podaję proporcji,każdy zrobi wg.siebie.
U mnie kiełbasa surowa 10 sztuk,2 cebule,kilka ząbków czosnku,kilka zila,listków,łyżka majeranku i piwo tyle,żeby delikatnie przykryć kiełbaski.
Cebule pokroić na mniejsze części,czosnek obrać i w całości ząbki zostawić.
Wszystkie składniki wkładamy do brytwanki,zalewamy piwem i pieczemy w 180 st,aż się dobrze kiełbaski zarumienią i upieką. Ja piekłam ok.55 minut.
Z domowym chrzanem – pyszne.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-6

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-pieczona-7

Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (6 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , Skomentuj

BIAŁA KIEŁBASA.

Zapraszam do zrobienia domowej,białej kiełbaski.
Powiem,że to naprawdę nic trudnego i każdy,nawet początkujący kucharz domowy poradzi sobie z jej wykonaniem.

Podam proporcje,które ja robiłam i mi wyszło ponad 5 kg.gotowej kiełbaski.
Oczywiście można sobie proporcje samemu dopasować,zmniejszyć ew.zwiększyć składniki.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-1

* 1 1/2 kg.łopatki wieprzowej bez kości
* 1 1/2 kg.boczku surowego
* 1 kg.podgardla
* 1/2 kg.wołowiny miękkiej
* 2 czubate łyżki soli- najlepiej kamiennej-można trochę więcej,proszę próbować do swego smaku
* 1 czubata łyżka pieprzu świeżo zmielonego
* 3 łyżki suszonego majeranku
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 6-8 listków laurowych
* 1 -1 1/2 dużej główki czosnku-daję nasz polski
* 1 szklanka ciepłej wody przegotowanej

* jelita wieprzowe-ok.12 m

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-4

Jelita należy wymoczyć w letniej wodzie przez minimum 2-4 godziny.

Ziele angielskie i listek laurowy należy zmielić w młynku do kawy na proszek.
Czosnek obrany należy dobrze rozetrzeć na desce nożem lub przez praskę do czosnku.
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na największych oczkach.
Boczek,podgardle i wołowinę mielimy na średnich oczkach.
Wszystkie składniki wkładamy do większej miski i dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ręcznie przez 15-20 minut,dodajemy wodę i jeszcze z 5 minut wyrabiamy,próbujemy i ew.jeszcze dosmakczamy do swego smaku.
Odstawić na 2 godzinki,żeby smaki się połączyły,najlepiej w chłodne miejsce np.w ganeczku,spiżarni.

Jelita jeszcze przepłukuję w letniej wodzie i nadziewam kiełbaski.
Ja nadziewałam maszynką do mięsa z nakładką do kiełbas.Bardzo pomocna rzecz i szybko robią się kiełbaski.
Mięsa napychać raczej dość luźno,żeby nie popękały,długość kiełbasek ok.15 cm.
Zawiązujemy naprzemiennie kiełbaski raz w prawo i raz w lewo.
Wieszamy na drewnianym kołku,żeby kiełbaski nie popękały i odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu ale można też od razu gotować lub piec.
Ja wlewam dużo wody do garnka,dodaję listek,ziele,pieprz-ziarna,przykrywam i doprowadzam do wrzenia,wkładam kiełbaski,przykrywam i zmniejszam ogień,żeby kiełbaski się parzyły a nie gotowały przez 25-30 minut.
I gotowe,domowe kiełbaski mamy.
Prawda,że proste.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-5

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

INDYK PO CHIŃSKU.

Dziś szybki i smaczny obiadzik.
Może ktoś się skusi.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-1

* 60 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 cebulki/dałam szalotki
* chili świeże/lub płatki suszone
* imbir świeży ok.5 cm kawałek
* czosnek kilka ząbków
* 2-3 łyżki oleju/oliwy

* 1 duży brokuł
* 1 op.makaron sojowy
* kilka plasterków ananasa z zalewy
* sezam ziarenka
* pinii-orzeszki 2-3 łyżki

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-2

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-7

Mięso z indyka pokroić na nieduże paseczki i zamarynować w sosie sojowym,przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut,można na kilka godzin.
Cebulki,chili,czosnek i imbir posiekać dosyć drobno.
Brokuł obgotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki,odcedzić.
Makaron przygotować wg przepisu,osączyć i odstawić.
Ananasy pokroić na nieduże kawałeczki.
Na suchej patelni podsmażyć sezam oraz pinii na lekko złoty kolor,cały czas mieszając.
Patelnię a jeszcze lepiej wok rozgrzać dobrze,wlać olej i od razu włożyć cebulki,chili i imbir i podsmażyć przez chwilkę.gdy zacznie pięknie pachnieć imbirem od razu dodać czosnek,zamieszać dobrze i dołożyć mięso,cały czas mieszając smażyć przez ok.5 minut czyli do czasu,aż mięso zjaśnieje i się usmaży.
Zdjąć z ognia,dołożyć brokuły i makaron,delikatnie połączyć i ew.dodać pieprz i sos sojowy do smaku.
Na talerzu posypać sezamem i pinii.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-8

Szybko i pysznie.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Smażone M, Warzywa |
Tagi , , , , , Skomentuj

SZYNKA PIECZONA W SOKU JABŁKOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-1

* 1 kulka szynki-u mnie ok 1.20 kg
* kilka ząbków czosnku
* 1 łyżeczka suszonego majeranku
* liście laurowe,ziele angielskie,pieprz ziarnisty
* 2-3 łyżki miodu
* 1-1 1/2 szklanki soku jabłkowego-dałam domowy,bez konserwantów

IMG_6351

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-2

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-3

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-4

W moździerzu rozetrzeć przyprawy,czosnek i miód.
Szynkę umyć,osuszyć ręcznikiem kuchennym i wetrzeć roztarte przyprawy,włożyć do miski i zalać całość sokiem jabłkowym,przykryć dokładnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc lub chociaż na kilka godzin.
Następnie wyjąć szynkę i lekko obsmażyć z każdej strony na 2-3 łyżkach oleju rzepakowego/winogronowego i od razu przełożyć do brytfanki i wstawić do piekarnika nagrzanego 170 st.na około 1 1/2 do 2 godzin.
Szyneczka powinna być cały czas przykryta alu folią,żeby nie wysychała i się nie przypaliła.
Tak upieczona szynka jest delikatna i lekko wilgotna o fajnym jabłkowym posmaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-szynka-pieczona-5

IMG_5896

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

PASZTET Z INDYKA Z KAPARAMI I PISTACJAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z- pistacjami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-2

Zapraszam na domowy,delikatny i pyszny drobiowy pasztet.

* 1.20 kg fileta z indyka
* 2 cebule
* 200 g.masła w temp.pokojowej
* 1 szklanka kremówki
* 2 jajka
* sól,pieprz,gałka muszkatołowa
* szczypiorek,natka

* po 1-2 łyżki kaparów i pistacji

* kilka cienkich plasterków bekonu/boczku

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-7

Mięso indycze-u mnie jeden filet przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach razem z cebulką.
Miękkie masło utrzeć w mikserze,dodać mięso,jajka i utrzeć na masę,dodać śmietanę,przyprawy i jeszcze przez chwilkę ucierać razem do połączenia składników.
Foremkę keksową wyłożyć papierem do pieczenia,położyć po 2-3 plasterki cienkie bekonu/boczku,na wierzch wyłożyć połowę masy mięsnej,wyrównać łyżką i położyć kapary i pistacje,przykryć resztą mięsa.
Na wierzch też położyć plasterki bekonu.
Pasztet piec w nagrzanym 170 st piekarniku przez ok.1 godzinkę.Ostudzić w foremce kilka godzin.Wyłożyć z foremki,zabrać papier i wstawić do lodówki.

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pasztet-z-indyka-z-pistacjami-9

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M |
Tagi , , , Skomentuj

POLĘDWICZKI Z BALLANTINE’S,GRZYBAMI I GROSZKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-1

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-2

* 2 średnie polędwiczki wieprzowe
* kilka mrożonych borowików/innych grzybów
* kostki bazyliowe-robiłam sama lub 2 łyżki pesto
* listek laurowy,ziele,sól,pieprz
* olej rzepakowy do obsmażenia
* whisky np.Ballantine’s

* 1 op.mrożonego groszku-400-500 g.
* 1 szklanka śmietany 18 %
* sos sojowy

KOSTKI BAZYLIOWE.

W lecie gdy mam dużo bazylii w ogrodzie,to robię takie kostki i mrożę.
W zimie mam wspaniałą rzecz,gdy potrzebuję coś podrasować/dosmakczyć lub urozmaicić.

* 100 g.masła
* 100 ml.oleju rzepakowego/winogronowego
* bazylia świeża dobre 2-3 garście
* sól do smaku
* czosnek ew.

Masło roztopić i wymieszać z olejem,dodać sól i ew.roztarty czosnek.
Bazylię/można zrobić mieszankę ulubionych ziół,posiekać i włożyć do pojemniczków na lód,zalać mieszanką oleju i masła,delikatnie wstawić do zamrażarki,gdy się zamrozi przełożyć kostki do woreczków lub pojemniczków i gotowe.
W zimie gdy świeżych ziół nam brakuje,takie kostki ziołowe podrasują nam nie jedno danie.
Proszę spróbować i oczywiście można robić takie kostki według swego smaku np.dodać czosnek,pieprz,inne zioła wmieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-3

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-4

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-5

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-6

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-7

Polędwiczki oczyścić,pokroić w 1 1/2 cm.plasterki,posypać solą i pieprzem i obsmażyć na 2-3 łyżkach oleju z obu stron na lekko rumiany kolor.Do mięsa dodać 2-3 łyżki whisky,odparować kilka minut,dołożyć mrożone grzybki,kostki bazyliowe lub pesto,listek,ziele,pieprz i zalać 1 szklanką wrzącej wody,przykryć i dusić aż mięso będzie miękkie-ok 30 minut,dodać mrożony groszek,sprawdzić czy jest jeszcze płyn ew.trochę dolać wrzątku i dusić jeszcze ze 3-5 minut,zalać śmietaną i zagotować,doprawić sosem sojowym i pieprzem do smaku.

KASZA JAGLANA.

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 1 1/2 szklanki wrzącej wody
* 1/3 op.masła extra-ok 70 g.
* sól

Kaszę należy bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie,zmieniając kilka razy wodę,osączyć na sitku.
Na patelni głębokiej lub w garnku roztopić masło,dodać kaszę i prażyć 2-3 minutki,często mieszając drewnianą łyżką,wlać wrzącą wodę,zmniejszyć ogień do minimum,przykryć i gotować kaszę przez 20-25 minut.Wyłączyć ogień i przykrytą kaszę zostawić jeszcze kilka minut.
Tak przygotowana kasza powinna być miękka i sypka.

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-8

spa-smaczne-przepisy-ani-poledwiczki-z-grzybami-groszkiem-ballantines-9

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZAPIEKANKA MIĘSNO-ZIEMNIACZANA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-1

* 70 dkg.mięsa mielonego-wieprzowo-wołowego
* 2 nieduże jajka
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* suszone oregano,tymianek,sól,pieprz,chili

* 8-10 średnich ziemniaków
* pieprz,sól,papryka słodka
* kilka łyżek oleju/dałam rzepakowy
* kilka listków laurowych
* kilka granulek ziela angielskiego

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-4

Do mięsa dodać posiekaną cebulkę i czosnek,jajka i przyprawy,całość wymieszać do połączenia składników.

Ziemniaki obrać i pokroić na cienkie plasterki,włożyć do wody zimnej,wymieszać i osączyć na sitku.

Naczynie żaroodporne wysmarować olejem rzepakowym,położyć połowę ziemniaków,oprószyć solą,pieprzem,papryką,na wierzch wyłożyć całe mięso,resztę ziemniaków i znowu przyprawić,położyć listek laurowy i ziele angielskie,pokropić olejem i wstawić do gorącego 180 st.piekarnika na ok 1 godz.Gdyby za bardzo wierzch się rumienił,to przykryć alu folią lub papierem do pieczenia.
Sprawdzić czy ziemniaki są miękkie i ładnie zarumienione.Nam najbardziej smakuje taka zapiekanka z kiszonym domowym ogórkiem i grzybkami w occie.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-mielone-ziemniaki-5

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MIĘSNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania miesna-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-2

Dziś zapraszam na mięsną lazanię pieczoną.

* 1 op.płatów lazanii-500 g.
* 1 kg.mięsa wołowego
* 2-3 średnie cebule
* kilka ząbków czosnku
* 4 średnie marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* 2-3 łyżki oleju rzepakowego
* 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
* 2 op.pomidorów bez skórki krojonych-800 g.
* 1 szklanka wody
* 200 g.sera żółtego twardego
* 200 g.sera parmezan
* oregano suszone,papryka słodka i ostra,sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-3

spa-smaczne-przepisy-anilazania-miesna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-8

SOS BIAŁY-BESZAMEL

* 1 litr mleka 2 %
* 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 100 g.masła extra

SOS MIĘSNY.

Mięso wołowe przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach lub kupić gotowe mielone.Warzywa obrać,rozdrobnić w malakserze lub drobniutko posiekać.Najpierw na oleju zeszklić warzywa,dodać mięso i smażyć kilka minut,często mieszając,aż mięso straci surowość,zalać wino i odparować przez 3-4 minuty na większym ogniu.
Teraz dodać pomidory,przyprawy,wodą podlać,przykryć i dusić na średnim ogniu ok.30-40 minut,nieraz zamieszać.Całość powinna się lekko zezłocić i odparować,spróbować czy nie potrzeba dosmakczyć.
Odstawić do przestudzenia.

SOS BIAŁY.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-9

Masło rozpuścić,wsypać mąkę i cały czas mieszając smażyć ok 1-2 minuty,aż lekko się zeszkli,wlać mleko i mieszać trzepaczką lub łyżką,dodać gałkę i sól,gotować ok 5 minut na gładki sos.
Ostudzić.

Naczynie żaroodporne (moje 25-35 cm)wysmarować masłem.

Kładziemy po kolei
– kilka łyżek sos mięsny
– płaty lazanii
– sos mięsny
-sos biały
– trochę sera żółtego
– trochę sera parmezan
– płaty lazanii
– i tak jeszcze 3 razy-czyli w mojej formie wyszło po 4 warstwy płatów lazanii.
Ale to zależy jaką macie formę do pieczenia,po prostu trzeba dopasować do swojej formy.
-na wierzchu powinien być sos biały i dużo sera.Ja położyłam jeszcze zieloną natkę od selera naciowego.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-11

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-12

Pieczemy lazanię w 180 st.przez 30-40 minut,uważając żeby wierzch się nie przypalił.
Nam taka lazania smakuje z keczupem i majonezem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Pieczone M, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj