Kategoria: Kotleciki M

SZNYCEL WIEPRZOWY-KASZA GRYCZANA-SOS BOROWIKOWY danie obiadowe.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-1

KASA GRYCZANA NA SYPKO.

1 szklanka kaszy gryczanej
1 1/2 szklanki wody
1 cebulka
1 ząbek czosnku
2 łyżki tłuszczu-olej/masło/smalec lub smalec gęsi
sól do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-4

Na patelnię włożyć tłuszcz,posiekany czosnek i cebulkę,delikatnie zeszklić,dodać opłukaną zimną wodą kaszę,wymieszać i smażyć przez 1-2 minutki często mieszając,aż ziarenka kaszy wchłoną cały tłuszcz,posolić.
Teraz całość zalać wrzącą wodą,zamieszać i przykryć patelnię,zmniejszyć ogień do minimum i gotować,aż kasza będzie miękka i sypka,czyli ok.pół godziny.

SOS BOROWIKOWY.

kilka suszonych borowików-namoczyć poprzedniego dnia w zimnej wodzie
kilka mrożonych borowików
cebulka
1 ząbek czosnku
kilka łyżek gęstej śmietany
sól,pieprz,chili,ziele angielskie,listek laurowy
zioła suszone-oregano,tymianek
zielona natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-7

Dzień wcześniej namoczyć suszone borowiki w wodzie.
Namoczone grzybki ugotować do miękkości,gdy są duże to trochę posiekać.
Na patelnię wlać 1 łyżkę oleju,włożyć posiekaną cebulkę i czosnek,chwilkę podsmażyć i dodać zamrożone grzyby,całość smażyć aż grzybki będą lekko zeszklone,wlać ugotowane grzyby razem z wodą,smażyć jeszcze przez 10-15 minut,zalać śmietaną,zagotować i przyprawić do smaku solą,pieprzem i trochę ostrej papryki,dodać natkę.

SZNYCEL WIEPRZOWY Z SZYNKI.
Na jedną osobę 1 sznycel.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-8

Mięso rozbić na cieńszy plaster,maczać najpierw w rozbitym jajku z solą i pieprzem,następnie panierować w tartej bułce zmieszanej z sezamem.Smażyć na średnim ogniu na złoty kolor.

spa-smaczne-przepisy-ani-sznycel-kasza-borowiki-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Kotleciki M, Mięsne, Smażone M, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

KOTLETY MIELONE-KASZA GRYCZANA-KAPUSTA KISZONA.

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-5

Dziś zapraszam na tradycyjny ale bardzo smaczny obiad.

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-1

KOTLETY MIELONE.

* 1.20 kg.łopatki wieprzowej
* 2 bułeczki i ok.szklanki mleka
* 2 jajka
* 2 średnie cebule
* 4-5 ząbków czosnku
* zioła suszone-oregano,tymianek,czosnek niedźwiedzi
*sól,pieprz,papryka słodka,papryka ostra

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-3

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-4

Mięso przemielić w maszynce do mięsa na drobnych oczkach,dodać bułeczki namoczone wcześniej w mleku,starte na tarce cebule i czosnek,jajka.
Całość przyprawić i dobrze wyrobić rękami,formować nieduże kotlety ( mi wyszło 19 szt. ).

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-9

Smażyć na oleju np.winogronowym na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

KASZA GRYCZANA.

* 2 szklanki kaszy gryczanej
* 4 szklanki wody
* 1 łyżeczka soli
* 1 pełna łyżka masła

Wodę zagotować,wsypać kaszę,dodać sól i masło,gdy z powrotem woda zawrze,zmniejszyć ogień do minimum,przykryć i gotować do miękkości kaszy ok. 30 minut.

IMG_8314

KAPUSTA KISZONA-SURÓWKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-2

* 2 duże garście kiszonej kapusty
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* sól,pieprz do smaku
* 2-3 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy tłoczony na zimno )

Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku,lekko przesiekać nożem,dodać startą na średnich oczkach marchew,posiekaną cebulę i czosnek,polać olejem,doprawić do smaku solą,pieprzem.

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-8

spa-smaczne-przepisy-ani-mielone-kasza-6

Życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kotleciki M, Mięsne, Surowe W, Warzywa |
Tagi , , Skomentuj

TATAR WOŁOWY Z WIEJSKIM JAJECZKIEM

spa-smaczne-przepisy-ani-tatar-1
Witam .

Tatar jest bardzo prosty do wykonania.
Ja przemieliłam polędwicę wołową przez drobne oczka maszynką do mięsa , do smaku sól i pieprz czarny świeżo utarty w moździerzu . Uformować okrągłe kotleciki z wgłębieniem w środku , delikatnie wbić żółtko świeżutkie wiejskie a dosmakczyć wg .swojego smaku . Proponuję cebulka , ogóreczki kiszone – drobno pokrojone , maggi no i musztarda , najlepsza domowa ,sól i pieprz no i ostateczny smaczek to czystej seteczka .

Smacznego,
SPA

spa-smaczne-przepisy-ani-tatar-2

spa-smaczne-przepisy-ani-tatar-3

spa-smaczne-przepisy-ani-tatar-4

spa-smaczne-przepisy-ani-tatar-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kotleciki M, Mięsne |
Tagi , , Skomentuj