Kategoria: Gotowane M

INDYK Z ANANASEM PO TAJSKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-2

U nas dalej dania w stylu tajskim!!!!! a właściwie to wczoraj – tylko nie zdążyłam wrzucić na bloga – może na weekend ktoś skorzysta z tego przepisu???????
Więc zapraszam na pysznego indyka ze świeżym ananasem i czerwoną pastą curry.

* 60-70 dkg.fileta z indyka
* 1/2 surowego ananasa
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 duże łyżki czerwonej pasty curry
* 2 łyżki sosu rybnego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 limonka
* 1 op.mleczka kokosowego-400 ml.
* 2-3 spore pieczarki Portobello-ew.5-6 szt zwykłych,białych
* 1 spora sałata rzymska-ew.pekińska
* suszone płatki chili
* 1 łyżeczka skrobii/mąki kukurydzianej ew.ziemniaczanej

* świeża kolendra/natka pietruszki

* orzechy nerkowce

* ryż jaśminowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-7

Mięso umyć.osuszyć i pokroić na średniej wielkości paseczki.
Ananasa obrać ze skórki i pokroić w małe kawałeczki usuwając środek owocu.
Pieczarki i sałatę pokroić w plasterki a ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Orzechy podprażamy na suchej patelni na lekko złoty kolor.

W dużym woku lub na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe,pastę curry,cukier,sos rybny,ananasa mieszając łyżką,gdy zawrze dodajemy mięso z indyka i podlewamy pół szklanki wody,mieszając doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-7 minut,aż mięso zmięknie,dokładamy pieczarki,chili i po 2 minutach gotowania dosypujemy sałatę,po jednej minucie gotowania dodajemy skrobię wymieszaną w 2 łyżkach zimnej wody,zagotowujemy i wyłączamy ogień i dodajemy sok z limonki.
Próbujemy i ew.dodajemy do smaku sos sojowy,sok z limonki.

Na talerze wkładamy ryż dookoła talerza a w środek dokładamy sos z mięsem,posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-8

Pyszne i zdrowe.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ROSÓŁ NA WIEJSKIM KOGUCIE i KLUSECZKI PIETRUSZKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-kurczaka-kluseczki-pietruszkowe-7

Zrobiło się zimno więc zapraszam na domowy rosołek z wiejskiego kogucika.
Na pewno każdy z Was ma swój przepis na domowe rosołki,ja podaję mój,który dziś robiłam na wiejskim kogucie i z kluseczkami a nie z makaronem.

* wiejski kurczak
* kilka marchewek
* pietruszka
* pasternak
* por
* seler bulwa i seler naciowy
* cebula podpieczona na ogniu
* czosnek
* kocanka włoska-magii
* chili
*pieprz,ziele,sól,listek laurowy

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z koguta-kluseczki-pietruszkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-2

Oczyszczony kurczak,kroimy na mniejsze porcje,wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki,zalewamy całość zimną wodą,stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania.Wtedy zmniejszamy ogień do minimum,tylko aby rosołek delikatnie mrugał,przykrywamy i gotujemy tak przez minimum 2-2 1/2 godziny.
Gdy mięso jest miękkie,doprawiamy ew.solą,pieprzem i rosół gotowy.
Można podawać z makaronem ale ja dziś zrobiłam do niego kluseczki.

* 4 jajka
* natka pietruszki
* mąka pszenna-ile zabierze
* sól

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-5
spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-6

Całe jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką z solą do smaku,dodajemy posiekaną pietruszkę i dosypujemy mąkę stopniowo ucierając łyżką,aż powstanie nam ciasto podobne jak na lane kluski,tylko odrobinę gęściejsze,żeby można było nabierać łyżką.

Ja gotowałam od razu w rosole ale można ugotować w osolonej wodzie i dodać do rosołu już na talerzu.
Rosół/wodę doprowadzić do wrzenia i łyżką maczaną w rosole formować nieduże kluseczki,gotować przez ok.2 minutki od wypłynięcia.

Rosół z kluseczkami podawać gorący,posypany natką pietruszki.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Kluski, Mięsne |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

KRUPNIK JAGLANY Z MIĘSNYMI PULPECIKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-1

Dziś zapraszam na zdrowy jaglany krupnik z pulpecikami z mięsa indyczego i nasion CHIA.

PULPECIKI.

* filet z indyka
* cebula
* czosnek
* jajka
* nasiona CHIA
* sól,pieprz,papryka słodka

Mięso,cebulkę i ząbki czosnku przekręcić w maszynce do mięsa na dużych oczkach.Dodać jajka,CHIA i przyprawy i całość wymieszać do połączenia składników.Formować w dłoniach nieduże pulpeciki,ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.

KRUPNIK JAGLANY.

* marchew
* pietruszka
* seler
* brokuły
* kasza jaglana
* liść laurowy,ziele,angielskie
* sól,pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-5

Marchew,pietruszkę i seler kroimy na średniej wielkości plasterki.Do rondelka wlewamy wodę,dodajemy warzywa i przyprawy-bez natki i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy marchew zaczyna mięknąć wkładamy pulpeciki i dobrze opłukaną w zimnej wodzie kaszę jaglaną,gotujemy jeszcze przez ok.20 minut,aż kasza będzie miękka a pulpeciki ugotowane.Doprawiamy pieprzem i posypujemy natką.

Krupnik jest bardzo delikatny ale syty i smaczny.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-6

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Gotowane M, Kasze, Mięsne, Na gorąco, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

BIAŁA KIEŁBASA.

Zapraszam do zrobienia domowej,białej kiełbaski.
Powiem,że to naprawdę nic trudnego i każdy,nawet początkujący kucharz domowy poradzi sobie z jej wykonaniem.

Podam proporcje,które ja robiłam i mi wyszło ponad 5 kg.gotowej kiełbaski.
Oczywiście można sobie proporcje samemu dopasować,zmniejszyć ew.zwiększyć składniki.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-1

* 1 1/2 kg.łopatki wieprzowej bez kości
* 1 1/2 kg.boczku surowego
* 1 kg.podgardla
* 1/2 kg.wołowiny miękkiej
* 2 czubate łyżki soli- najlepiej kamiennej-można trochę więcej,proszę próbować do swego smaku
* 1 czubata łyżka pieprzu świeżo zmielonego
* 3 łyżki suszonego majeranku
* 10 ziarenek ziela angielskiego
* 6-8 listków laurowych
* 1 -1 1/2 dużej główki czosnku-daję nasz polski
* 1 szklanka ciepłej wody przegotowanej

* jelita wieprzowe-ok.12 m

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-4

Jelita należy wymoczyć w letniej wodzie przez minimum 2-4 godziny.

Ziele angielskie i listek laurowy należy zmielić w młynku do kawy na proszek.
Czosnek obrany należy dobrze rozetrzeć na desce nożem lub przez praskę do czosnku.
Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa na największych oczkach.
Boczek,podgardle i wołowinę mielimy na średnich oczkach.
Wszystkie składniki wkładamy do większej miski i dodajemy wszystkie przyprawy i wyrabiamy ręcznie przez 15-20 minut,dodajemy wodę i jeszcze z 5 minut wyrabiamy,próbujemy i ew.jeszcze dosmakczamy do swego smaku.
Odstawić na 2 godzinki,żeby smaki się połączyły,najlepiej w chłodne miejsce np.w ganeczku,spiżarni.

Jelita jeszcze przepłukuję w letniej wodzie i nadziewam kiełbaski.
Ja nadziewałam maszynką do mięsa z nakładką do kiełbas.Bardzo pomocna rzecz i szybko robią się kiełbaski.
Mięsa napychać raczej dość luźno,żeby nie popękały,długość kiełbasek ok.15 cm.
Zawiązujemy naprzemiennie kiełbaski raz w prawo i raz w lewo.
Wieszamy na drewnianym kołku,żeby kiełbaski nie popękały i odstawiamy na kilka godzin w chłodnym miejscu ale można też od razu gotować lub piec.
Ja wlewam dużo wody do garnka,dodaję listek,ziele,pieprz-ziarna,przykrywam i doprowadzam do wrzenia,wkładam kiełbaski,przykrywam i zmniejszam ogień,żeby kiełbaski się parzyły a nie gotowały przez 25-30 minut.
I gotowe,domowe kiełbaski mamy.
Prawda,że proste.

spa-smaczne-przepisy-ani-biala-kielbasa-5

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ROLADKI DROBIOWO-PIECZARKOWE Z LAZUREM.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-2

* 2 podwójne filety drobiowe
* 40 dkg.fileta z indyka
* 40 dkg. pieczarek
* 2 jajka
* sól, pieprz
* świeże zioła-bazylia,natka,tymianek

* ser LAZUR pleśniowy
* sezam czarny i biały

Mięso drobiowe i z indyka przemielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach.
Dodać jajka,posiekane zioła,sól i pieprz do smaku, wymieszać ręką na gładką masę, wstawić do lodówki na czas smażenia pieczarek.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-4

Pieczarki opłukać w zimnej wodzie, osuszyć na ręczniku kuchennym.
Kroić na cienkie plasterki,podsmażyć na łyżce oleju na piękny złoty kolor, doprawić solą i pieprzem do smaku, ostudzić.

Na blacie kuchennym lub większej desce do krojenia położyć folię spożywczą,przyciąć nożem na długości ok.30 cm.
na folię nasypać trochę sezamu- jasnego i czarnego, położyć po 2 pełne łyżki masy mięsnej, rozpłaszczyć nożem na gr.1 cm.na prostokąt.Z dłuższej strony położyć pasek ukrojonego sera pleśniowego, trochę pieczarek, zrolować jak cukierek pomagając sobie folią.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-7

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-8

Gotowe roladki gotować na parze przez ok. 25-30 minut,aż staną się jasne i będą lekko twardawe podczas ucisku dłonią.

Polecam z brokułami gotowanymi na parze, polane zrumienionym masłem.

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-1

spa-smaczne-przepisy-ani-roladki-9

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Duszone W, Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , 2 komentarzy

ŁOPATKA WIEPRZOWA Z WARZYWAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-1
Łopatka wieprzowa z młodymi warzywami-
– kalarepka, groszek zielony, cebulka, czosnek
fasolka szparagowa mamut –

* 1 kg. łopatki wieprzowej
* 2 kalarepki
* 3 szklanki groszku zielonego cukrowego
* 1 cebulka cukrowa
* 3-5 ząbków czosnku
* 1 papryczka chili
* sól, pieprz
* zioła – tymianek, oregano, bazylia

* 1/2 kg. fasolki mamut

Łopatkę pokroić w niedużą kostkę ok 2 cm. na 2 cm.
Garnek w którym będzie się gotowało mięso, należy rozgrzać z 2 łyżkami oleju np. rzepakowy, podsmażyć łopatkę z każdej strony na rumiano, dodać posiekane chili, podlać wrzącą wodą tyle , żeby delikatnie przykryła mięso, położyć przykrywkę , zagotować , zmniejszyć ogień, dusić aż mięso będzie prawie miękkie.
W międzyczasie kalarepkę , czosnek i cebulkę obrać, pokroić w średnią kostkę, groszek opłukać, wszystkie warzywa dodać do mięsa, gotować do chwili, aż lekko zmiękną czyli al dente.
Na koniec dodać sól, pieprz ew. sos sojowy do smaku oraz posiekane zioła.
Fasolkę szparagową ugotować na miękko, odcedzić,
posolić .
Mięso z warzywami położyć na środek talerza, dookoła ułożyć fasolkę, polać roztopionym masłem, posypać świeżo tartym czarnym pieprzem.
Doskonałe danie ze świeżą rukolą, pokropioną oliwą i octem balsamicznym.

Życzę smacznego
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-łopatka-warzywa-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

KAPUSTA FASZEROWANA MIĘSEM

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-1
KOCHANI dzisiejszy przepis na młodą kapustę ,faszerowaną mięsem podam wierszykiem, proporcje proszę dostosować do swoich potrzeb.

Podam tylko, że ja do dwóch średnich główek kapusty użyłam 50 dkg. karkówki i 40 dkg.mięsa z fileta indyka, 2 jajka, 1 cebulę, 4 ząbki czosnku, zioła -tymianek, oregano, koperek i bazylia ,sól i pieprz.
Kapustę przekroiłam na pół i w osolonym wrzątku zblanszowałam, żeby lekko zmiękła a liście dały się rozchylić.

A DZIŚ RANO ,JAK JUŻ WSTAŁAM
NA RYNECZEK SIĘ UDAŁAM.

TAM OWOCÓW WARZYW MOC
ZAWSZE KUPISZ SOBIE COŚ.

KAPUSTĘ FAJNĄ KUPUJĘ
I NA OBIAD ZASERWUJĘ.

A ŻE MAŁE GŁÓWKI BYŁY
TO DWIE SZTUKI-BY STARCZYŁY.

JESZCZE MIĘSKO TEŻ KUPUJĘ
TROCHĘ KARCZKU I INDYKA.

W DOMU WSZYSTKO PRZEMIELIŁAM
I ZIOŁAMI DOPRAWIŁAM.

KAPUSTĘ ZAŚ ZBLANSZOWAŁAM
GDY WYSTYGŁA TO NADZIAŁAM.

MIĘSKO, ZIOŁA, CZOSNEK MŁODY
TO DLA ZDROWIA I URODY.

SOLI, PIEPRZU TEŻ UŻYŁAM
I DWOMA JAJECZKAMI RAZEM FARSZ ZŁĄCZYŁAM.

LIŚCIE LEKKO ROZCHYLIŁAM
MIĘSKA TROCHĘ TAM WŁOŻYŁAM.

GDY PRODUKTY WYCZERPAŁAM
KSZTAŁTNĄ KULĘ UFORMOWAŁAM.

CAŁOŚĆ DO BRYTWANKI WŁOŻYŁAM
MASEŁKIEM LEKKO SKROPIŁAM.

W GORĄCYM 180 ST. PIEKARNIKU
DOBRĄ GODZINĘ KAPUSTĘ DUSIŁAM.

ZAPACH DOMOWNIKÓW SKUSIŁ
SZYBKO W KUCHNI SIE STAWILI.

NIE MINEŁA CHWILA MOMENT
JAK TALERZE OPRÓŻNILI.

CHYBA DOBRY BYŁ OBIADEK
BO SIĘ W KUCHNI ECHEM NIESIE.

MNIAM MNIAM MRUCZĄ CI CO JEDLI
TO NAGRODA DLA MEJ DUSZY.

ŻYCZĘ WSZYSTKIM SMACZNEGO.

ANNA PASTUSZAK
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kapusta-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Gotowane M, Mięsne, POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU, Warzywa, Wierszykowo |
Tagi , , , Skomentuj

WYROLOWANY OBIAD

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_1
Obiad dziś nas wyrolował – hi hi hi – ale za to jak smakował – mniam mniam

Roladki drobiowe ze szpinakiem,

Dwa podwójne filety drobiowe , 2 średnie cebule , 1 op.szpinaku ( kupiłam w Lidlu świeży), 2 jajka ,sól , pieprz ,czosnek ze 4-5 ząbki .
Cebulki drobno posiekać , podsmażyć na łyżce masła i razem z mięskiem przekręcić przez maszynkę, dodać jajka , przyprawić ,dobrze wymieszać i podzielić na pół .Do jednej części dodałam ziarenka czarnego sezamu , do drugiej zblanszowany i od odciśnięty szpinak .
Formować roladki jak na pierwszym zdjęciu , zawijać w folię , dobrze skręcić jak cukierek . Mi wyszło 8 roladek . Teraz można mięsko schłodzić lub od razu gotować.
A gotujemy roladki na parze ok. 25-30 min. Są gotowe , gdy zrobią się białe i sztywne . Ja podałam z kaszą jaglaną i grzybkami .

Polecam–Smacznego
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_2

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_3

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_4

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_5

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_7

spa_smaczne_przepisy_ani_roladki_8

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Rolady M |
Tagi , , Skomentuj