Kategoria: Mięsne

KOTLETY SCHABOWE Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-1

Moja propozycja na sobotni lub niedzielny obiad.

* 4 kotlety schabowe
* 300 g.soczewicy zielonej
* 5 średnich marchewek – ok.650 g.
* 2 plastry boczku
* 1 cebula
* 1/2 świeżej chili
* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-4

Soczewicę dobrze opłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać soczewicę i smażyć przez 3-4 minutki mieszając łyżką, zalać gorącą wodą na 2-3 cm.nad poziom soczewicy, przykryć i gotować na małym ogniu ok.20-25 minut, aż będzie prawie miękka, teraz dodajemy marchewkę, mieszamy i gotujemy już bez przykrycia jeszcze przez ok.10-15 minut, do miękkości soczewicy i marchewki, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką.

Kotlety myjemy zimną wodą, osuszamy ręczniczkiem kuchennym, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minutki z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły a na tę samą patelnię wkładamy boczek pokrojony na małe kawałeczki, posiekaną cebulkę i chili i smażymy ze 2 minutki, posypujemy natką.

Na talerzu układamy soczewicę z marchewką i kotlet, który ozdabiamy smażonym boczkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-5

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z MŁODĄ KAPUSTĄ I SZPARAGAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-1

Zapraszam na szybkie danie,które można podać na obiad lub gorącą kolację.

* 2 średnie polędwiczki wieprzowe
* 1 większa lub 2 małe młode kapusty
* 1 cebula-łam 2 szalotki
* 2-4 ząbki czosnku
* świeże chili
* liść,ziele,sól,pieprz,kminek,słodka papryka
* zioła prowansalskie lub inne ulubione
* 1/2 szklanki białego półwytrawnego wina
* szczypiorek,świeże zioła-dałam tymianek i macierzankę
* 1 łyżka oleju

* 2 pęczki szparagów zielonych
* 1 ząbek czosnku
* 1 łyżka masła i oleju
* sól,pieprz
* świeże zioła do dekoracji

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-2

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-3

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-4

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-5

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-6

Polędwiczki oczyszczamy i kroimy na plasterki dość cienkie-ok.1 cm.
Na dużej patelni lub grubym garnku podsmażamy na rozgrzanym oleju polędwiczki z obu stron na rumiano,często mieszając.
Dokładamy pokrojoną cebulę,czosnek,przyprawy ale bez świeżych ziół a gdy zaczną się smażyć,wlewamy wino,zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem,aż mięso będzie miękkie.
Teraz dodajemy pokrojoną niezbyt drobno kapustę,zioła i smażymy do miękkości-kilka minut!
Do smaku dodajemy słodką paprykę,pieprz,sól i świeże zioła.

Szparagi oczyszczamy i odcinamy twarde końcówki.
Na rozgrzany olej i masło wkładamy posiekany czosnek,szparagi i często obracając-delikatnie-smażymy kilka minut-powinne pozostać al dente.
Szparagi zielone szybko się smażą!
Solimy,pieprzymy i posypujemy ziołami.

Na talerz wkładamy kapustę z polędwiczkami i obkładamy szparagami i dla koloru i chrupkości rzodkiewkami.

spa-smaczne-przepisy-ani-polędwiczki-wieprzowe-młoda-kapusta-szparagi-7

Smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

INDYK Z ANANASEM PO TAJSKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-2

U nas dalej dania w stylu tajskim!!!!! a właściwie to wczoraj – tylko nie zdążyłam wrzucić na bloga – może na weekend ktoś skorzysta z tego przepisu???????
Więc zapraszam na pysznego indyka ze świeżym ananasem i czerwoną pastą curry.

* 60-70 dkg.fileta z indyka
* 1/2 surowego ananasa
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 duże łyżki czerwonej pasty curry
* 2 łyżki sosu rybnego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 limonka
* 1 op.mleczka kokosowego-400 ml.
* 2-3 spore pieczarki Portobello-ew.5-6 szt zwykłych,białych
* 1 spora sałata rzymska-ew.pekińska
* suszone płatki chili
* 1 łyżeczka skrobii/mąki kukurydzianej ew.ziemniaczanej

* świeża kolendra/natka pietruszki

* orzechy nerkowce

* ryż jaśminowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-7

Mięso umyć.osuszyć i pokroić na średniej wielkości paseczki.
Ananasa obrać ze skórki i pokroić w małe kawałeczki usuwając środek owocu.
Pieczarki i sałatę pokroić w plasterki a ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Orzechy podprażamy na suchej patelni na lekko złoty kolor.

W dużym woku lub na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe,pastę curry,cukier,sos rybny,ananasa mieszając łyżką,gdy zawrze dodajemy mięso z indyka i podlewamy pół szklanki wody,mieszając doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-7 minut,aż mięso zmięknie,dokładamy pieczarki,chili i po 2 minutach gotowania dosypujemy sałatę,po jednej minucie gotowania dodajemy skrobię wymieszaną w 2 łyżkach zimnej wody,zagotowujemy i wyłączamy ogień i dodajemy sok z limonki.
Próbujemy i ew.dodajemy do smaku sos sojowy,sok z limonki.

Na talerze wkładamy ryż dookoła talerza a w środek dokładamy sos z mięsem,posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-8

Pyszne i zdrowe.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

INDYK W STYLU CHIŃSKIM.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-chinski-sposob-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-2

Na szybki obiad lub kolację.

* 50 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 papryki
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 chili świeża
* 1 op.ananasa w puszce
* 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
* 30 dkg.pieczarek
* sałata rzymska
* garść sezamu jasnego i czarnego
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-8

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-10

Mięso pokroić na paseczki i zamarynować w sosie sojowym na godzinę a najlepiej na całą noc.
Papryki,cebulki,czosnek,chili i ananasa pokroić na średnie kawałeczki.Pieczarki na plasterki.Sałatę na plastry.

W syropie z ananasa rozmieszać skrobię.
Sezam podsmażyć na suchej patelni.
Makaron sojowy zrobić wg.przepisu

Rozgrzać dobrze wok,wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso często mieszając przez 3-5 minut,zdjąć z woka mięso gdy malutko oleju to troszkę dolać i wkładać po kolei mieszając- cebulę,paprykę,czosnek i pieczarki,troszkę posolić i mieszając smażyć cały czas na dużym ogniu przez 3-4 minuty,dodać sałatę,wymieszać,dołożyć ananas i sok z ananasa,smażyć minutę i dodać makaron,szczypiorek.
Na talerzu posypać sezamem.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-11

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-12

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

KACZE UDKA I BATATY PIECZONE.

spa-smaczne-przepiosy-ani-kacze-udka-i-bataty-1

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-2

Kacze udka a do nich zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam bataty.
Są to słodkie ziemniaki o pięknym pomarańczowym wnętrzu.Ja podrasowałam ich smak świeżym chili i ziołami.

* bataty
* olej
* pieprz,sól,chili
* zioła-rozmaryn
* czosnek

* kacze udka
* zioła prowansalskie
* sól,pieprz
* olej

Najpierw udka myjemy i osuszamy ręczniczkiem kuchennym,nacieramy olejem,ziołami i przyprawami i zostawiamy na 1/2-1 godzinę,żeby się zamarynowały.

Obsmażamy z obu stron na złoty kolor,przekładamy do naczynia żaroodpornego/blaszki i pieczemy w 200 st.przez ok.50 -60 minut,aż będą zupełnie miękkie.Na początku pieczenia należy przykryć udka folią żaroodporną,żeby się nie przypaliły a potem odkrywamy i pieczemy na rumiany kolor,sprawdzając czy na pewno są miękkie i wypieczone w środku.

Gdy udka włożone do piekarnika robimy ziemniaki.
Najpierw umyte należy cienko obrać,pokroić wzdłuż na kilka części,skropić olejem,posypać przyprawami,dołożyć całe ząbki czosnku,przemieszać i piec równocześnie z udkami.

Świetnie smakują z zieloną sałatą i sosem winnym.

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-8

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-9

spa-smaczne-przepisy-ani-kacze-udka-i-bataty-10

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ŻEBERKA I BRUKSELKA i obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-1

A teraz coś na gorąco.
Dla smakoszy żeberek i brukselki.
Powiem tylko,że smaczne i pożywne danie – więc zapraszam serdecznie.

* żeberka wieprzowe
* brukselka
* przecier-sok pomidorowy-Passata
* sól,pieprz,sos sojowy
* liść laurowy,ziele angielskie
* sok z cytryny
* zielenina-natka,koperek,majeranek suszony
* śmietana
* mąka

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-2jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-5

Żeberka pokroić na paski,obsmażyć na gorącym oleju rzepakowym z każdej strony na rumiano.
Zmniejszyć ogień,dołożyć majeranek,liść i ziele,pieprz,podlać gorącą wodą do przykrycia żeberek,przykryć i dusić do miękkości żeberek.
W tym czasie brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści,naciąć od strony głąbów na cztery części i zblanszować we wrzącej,osolonej wodzie przez 5 minut.
Osączyć z wody,dodać do żeberek,podlać przecierem pomidorowym,sokiem z cytryny i dusić kilka minut do miękkości-aldente-brukselki.
Podprawić kilkoma łyżkami śmietany rozmieszanej z łyżką mąki,zagotować i doprawić sosem sojowym,pieprzem,zieleniną.

spa-smaczne-przepisy-ani-żeberka-z-brukselką-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Duszone W, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ROSÓŁ NA WIEJSKIM KOGUCIE i KLUSECZKI PIETRUSZKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-kurczaka-kluseczki-pietruszkowe-7

Zrobiło się zimno więc zapraszam na domowy rosołek z wiejskiego kogucika.
Na pewno każdy z Was ma swój przepis na domowe rosołki,ja podaję mój,który dziś robiłam na wiejskim kogucie i z kluseczkami a nie z makaronem.

* wiejski kurczak
* kilka marchewek
* pietruszka
* pasternak
* por
* seler bulwa i seler naciowy
* cebula podpieczona na ogniu
* czosnek
* kocanka włoska-magii
* chili
*pieprz,ziele,sól,listek laurowy

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z koguta-kluseczki-pietruszkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-2

Oczyszczony kurczak,kroimy na mniejsze porcje,wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki,zalewamy całość zimną wodą,stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania.Wtedy zmniejszamy ogień do minimum,tylko aby rosołek delikatnie mrugał,przykrywamy i gotujemy tak przez minimum 2-2 1/2 godziny.
Gdy mięso jest miękkie,doprawiamy ew.solą,pieprzem i rosół gotowy.
Można podawać z makaronem ale ja dziś zrobiłam do niego kluseczki.

* 4 jajka
* natka pietruszki
* mąka pszenna-ile zabierze
* sól

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-5
spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-6

Całe jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką z solą do smaku,dodajemy posiekaną pietruszkę i dosypujemy mąkę stopniowo ucierając łyżką,aż powstanie nam ciasto podobne jak na lane kluski,tylko odrobinę gęściejsze,żeby można było nabierać łyżką.

Ja gotowałam od razu w rosole ale można ugotować w osolonej wodzie i dodać do rosołu już na talerzu.
Rosół/wodę doprowadzić do wrzenia i łyżką maczaną w rosole formować nieduże kluseczki,gotować przez ok.2 minutki od wypłynięcia.

Rosół z kluseczkami podawać gorący,posypany natką pietruszki.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Kluski, Mięsne |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

BOCZEK PIECZONY.

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiemi i ziołami-1

Ponieważ idzie zima dużymi krokami w naszą stronę a i teraz już robi się zimno-brrrrrrrr więc nasz organizm zaczyna domagać się o coś bardziej kalorycznego (czytaj tłustego-hahaha) więc podam Wam mój sposób pieczenia boczku.Powiem tylko,że przygotowuje się go szybko,malutko składników a boczuś wychodzi palce lizać!!!

Tak więc kupujemy spory kawałek boczku-koniecznie ze skórą-myjemy,osuszamy ręcznikiem papierowym,dość gęsto nacinamy ostrzem noża od strony skórki i w te miejsca wtykamy plastry świeżego czosnku i dobrze obsypujemy grubą solą morską i suszonym tymiankiem po obu stronach.
Układamy boczek na papierze do pieczenia skórą do góry i pieczemy ok.1 1/2 godziny do miękkości boczku.
Można jeść na gorąco lub na zimno.

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiem i ziołami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-boczek-pieczony-z-czosnkiem i ziołami-3

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Ogrodowe, Pieczone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

GULASZ Z DROBIOWYCH ŻOŁĄDKÓW I PODGRZYBKÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-1

Zapraszam na aromatyczny grzybowy gulasz z żołądkami drobiowymi i warzywami,podany z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

* żołądki drobiowe-z kurczaka
* świeże podgrzybki
* cebula,czosnek
* papryka
* marchewka
* chili
* natka pietruszki
* sos sojowy,sól,pieprz,słodka papryka
* zioła świeże lub suszone-tymianek,oregano
* olej
* śmietana
* kasza gryczana

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-5

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Żołądki oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy w wodzie 5 minut,odcedzamy i jeszcze raz dobrze płuczemy w zimnej wodzie.
Do garnka wkładamy żołądki,zalewamy zimną wodą,solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości,odcedzamy.
Grzybki płuczemy w zimnej wodzie,małe zostawiamy całe a większe rozdrabniamy.
Paprykę,cebulę,czosnek,marchew,chili kroimy na mniejsze kawałeczki.
Na większą patelnię wlewamy trochę oleju,wkładamy wszystkie warzywa i grzybki,przyprawiamy i smażymy do momentu,aż marchew zacznie mięknąć,dokładamy ugotowane żołądki,smażymy kilka minut,podprawiamy śmietaną,zagotowujemy i posypujemy natką.
Proponuję gulasz dobrze doprawić pieprzem ew.sosem sojowym.

Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZAPIEKANKA ZIEMNIAKI-MIĘSO-CUKINIA I SOS BAZYLIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-1

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-2

Zapraszam na gorący obiad lub podwieczorek.

* 6-7 ziemniaków
* 70 dkg.szynki surowej
* 2 jajka
* cebula,czosnek
* sól,pieprz,chili
* 2 średnie młode cukinie
* pęczek bazylii
* 2-3 łyżki oleju

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-7

Szynkę,cebulę i ząbki czosnku mielimy w maszynce do mięsa,mieszamy z jajkami,doprawiamy solą,pieprzem i chili.
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plasterki,cukinie też kroimy razem ze skórką w plasterki.
Bazylię,olej i sól miksujemy lub ucieramy w moździerzu na pastę.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem-dałam rzepakowy.
Układamy najpierw ziemniaki,następnie mięsko,cukinie i po wierzchu polewamy pastą bazyliową.
Pieczemy w gorącym 180 stopni piekarniku przez ok.jedną godzinę,aż zapiekanka pięknie się zezłoci a ziemniaki będą miękkie.
Dodam jeszcze,że podczas pieczenia zapiekanka pięknie i smakowicie pachnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-zapiekanka-ziemniaki-mięso-cukinia-8

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Mięsne, Pieczone M, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj