Kategoria: Ryż

INDYK Z ANANASEM PO TAJSKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-2

U nas dalej dania w stylu tajskim!!!!! a właściwie to wczoraj – tylko nie zdążyłam wrzucić na bloga – może na weekend ktoś skorzysta z tego przepisu???????
Więc zapraszam na pysznego indyka ze świeżym ananasem i czerwoną pastą curry.

* 60-70 dkg.fileta z indyka
* 1/2 surowego ananasa
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 duże łyżki czerwonej pasty curry
* 2 łyżki sosu rybnego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 limonka
* 1 op.mleczka kokosowego-400 ml.
* 2-3 spore pieczarki Portobello-ew.5-6 szt zwykłych,białych
* 1 spora sałata rzymska-ew.pekińska
* suszone płatki chili
* 1 łyżeczka skrobii/mąki kukurydzianej ew.ziemniaczanej

* świeża kolendra/natka pietruszki

* orzechy nerkowce

* ryż jaśminowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-7

Mięso umyć.osuszyć i pokroić na średniej wielkości paseczki.
Ananasa obrać ze skórki i pokroić w małe kawałeczki usuwając środek owocu.
Pieczarki i sałatę pokroić w plasterki a ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Orzechy podprażamy na suchej patelni na lekko złoty kolor.

W dużym woku lub na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe,pastę curry,cukier,sos rybny,ananasa mieszając łyżką,gdy zawrze dodajemy mięso z indyka i podlewamy pół szklanki wody,mieszając doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-7 minut,aż mięso zmięknie,dokładamy pieczarki,chili i po 2 minutach gotowania dosypujemy sałatę,po jednej minucie gotowania dodajemy skrobię wymieszaną w 2 łyżkach zimnej wody,zagotowujemy i wyłączamy ogień i dodajemy sok z limonki.
Próbujemy i ew.dodajemy do smaku sos sojowy,sok z limonki.

Na talerze wkładamy ryż dookoła talerza a w środek dokładamy sos z mięsem,posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-8

Pyszne i zdrowe.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ZUPA RYBNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-1

Zapraszam na zupę rybną z białej ryby-dorsza i krewetek.

* 2-3 średnie marchewki
* 2-3 gałązki selera naciowego
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 świeża chili
* 1 pietruszka
* 1 papryka
* 3 szklanki soku pomidorowego-dałam domowy-ew.Passatę
* liść laurowy,ziele angielskie,sól
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki ryżu
* masło klarowane/olej

* 2 średnie kawałki dorsza lub innej białej ryby-ok 60 dkg
* 15-20 sztuk krewetek średniej wielkości-obrać z pancerzyków

* sok z cytryny
* szczypiorek,natka,koperek
* słodka papryka

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-8

Warzywa oczyścić i pokroić na małe plasterki ew.kostkę.
Masło i olej rozgrzać i podsmażyć warzywa,dodać liść,ziele,opłukany ryż i całość zalać wrzącą wodą na kilka cm.nad poziomem warzyw.Zupę trochę posolić,dodać cukier i gotować na średnim ogniu przez ok.15 minut.
Wlać sos pomidorowy i zagotować,po 2-3 minutach dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę,pogotować z 5 minut i dołożyć krewetki.Gotować przez 6-8 minut,dodać słodką paprykę,sok z cytryny,pieprz i ew.sól.Posypać zieleniną.

Podawać gorącą zupę.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-9

Bardzo smaczna.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ogrodowe, Owoce morza, Ryby, Ryby, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

SAŁATKA RYŻOWO-KRABOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-5

Zapraszam na pyszną sałatkę z krabami i ryżem.

* 3 woreczki ryżu
* majonez 500 ml.
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki curry
* 1 cytryna-sok
* 1 cebulka
* 2-3 ząbki czosnku
* chili świeże
* 1 puszka kukurydzy
* 300 g.krabów
* natka lub szczypiorek
* sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-9

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przełożyć do salaterki,rozdrobnić widelcem,ostudzić.
Kraby jeżeli mamy mrożone to rozmrozić a z zalewy osączyć i pokroić na małe kawałeczki.
W miseczce wymieszać majonez,sok z cytryny,sól i curry.
Do ryżu dodać pokrojoną w małą kostkę cebulkę,czosnek,chili oraz kukurydzę i całość wymieszać,dodać pozostałe składniki i wymieszać,do smaku dodając sól,sok z cytryny i pieprz.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Owoce morza, Ryby, Ryż, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

JABŁKA,ŚLIWKI,RYŻ I GRANOLA.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-1

Mamy jesień więc zapraszam na pyszną,aromatyczną zapiekankę z jabłkami i śliwkami w roli głównej!!!

* 3-4 jabłka
* kilka śliwek węgierek
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego/zwykłego
* cukier różany-mam swój domowy-oczywiście opcjonalnie
* cynamon
* 2 garście granoli-moja domowa
* 1 mleko zagęszczone słodzone
* 1 szklanka ryżu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-7

Ryż gotujemy na sypko w wodzie/mleku z łyżką cukru i laską wanilii-ziarenka.
Jabłka obieramy,kroimy na plastry a śliwki przepoławiamy.
W żaroodpornej formie wysmarowanej masłem układamy najpierw plastry jabłek,następnie rozsypujemy śliwki,posypujemy cukrami i cynamonem.
Teraz układamy ryż,posypujemy granolą-dobrze by miała orzechy,migdały-polewamy mlekiem i pieczemy w 180 st.aż się pięknie zapiekanka zarumieni.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-8

Pysznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Owoce, Pieczone o, Ryż |
Tagi , , , , , , Skomentuj

KOTLECIKI Z FASOLKI KIDNEY I RYŻ Z GROSZKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotleciki z fasolki-ryz z groszkiem-5

* 1 1/2 szklanki suchej fasolki czerwonej Kidney
* 1 jajko
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 250 g.sera ricotta
* 2 średnie cebule
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 łyżki oleju
* przyprawy-dałam cząber,oregano,papryka słodka i ostra,pieprz i sól

spa-smaczne-przepisy-ani-kotleciki z fasolki-ryz z groszkiem-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotleciki z fasolki-ryz z groszkiem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotleciki z fasolki-ryz z groszkiem-4

Fasolkę opłukać zimną wodą,zalać dużo świeżej wody w garnuszku,odstawić na całą noc do napęcznienia.
Rano jeszcze raz opłukać,zalać świeżą wodą-dużo i gotować na średnim ogniu,aż zmięknie i będzie dobrze ugotowana.Przepłukać na sicie,osączyć.Cebule i czosnek drobno pokroić i podsmażyć na oleju.
Do blendera włożyć fasolkę,jajko i zmiksować na gładką pastę,dodać pozostałe produkty i wymieszać doprawiając wg.swego smaku.Formować nieduże kotleciki,obtaczać w tartej bułce i smażyć na niewielkiej ilości oleju,na rumiany kolor z każdej strony.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotleciki z fasolki-ryz z groszkiem-1

Ja podałam z ryżem ugotowanym na sypko do którego pod koniec gotowania dołożyłam mrożony zielony groszek.Po 5 minutach był gotowy.

Do tego kiszona kapusta z marchewką i olejem rzepakowym tłoczonym na zimno-pycha.

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, ryż i ziemniaki, Ryż |
Tagi , , , Skomentuj

ZUPA POMIDOROWA NA BAŻANCIE.

spa smaczne-przepisy-ani-zupa pomidorowa na bazancie-1

Mój myśliwy obdarował mnie bażantem,więc zamiast tradycyjnego rosołku zrobiłam pomidorówkę a że pyszna była to podam mój sposób gotowania takiej zupy.

Oczywiście zamiast mięska z bażanta można użyć mięsko z kurczaka lub innego drobiu.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pomidorowa na bazancie-2

* 1 bażant (wcale tak dużo to mięska nie było)
* 3 marchewki
* 1 pietruszka
* kawałek selera korzeniowego
* 1 por nieduży
* 1 pasternak-opcionalnie
* 2 gałązki selera naciowego
* 2-3 listki laurowe
* po kilka ziarenek ziela i pieprzu
* 1 cebula-podpieczona na ogniu
* 3-4 ząbki czosnku

Oczyszczone i pokrojone na mniejsze kawałki mięso,włożyć do garnka,zalać zimną wodą,żeby było przykryte i na średnim ogniu zagotować.Pogotować 1-2 minutki,odlać wodę,mięso dobrze opłukać jeszcze raz,przełożyć do czystego garnuszka,dodać pokrojone na mniejsze kawałki warzywa,przyprawy,nie dodawać soli,zalać całość zimną wodą,tyle żeby mięso i warzywa pływały swobodnie,doprowadzić do wrzenia na średnim ogniu,zmniejszyć teraz ogień do minimum,tyle żeby woda leciutko pyrkała.
Gotować do miękkości mięsa i warzyw.
Mięso i połowę warzyw wyjąć z wywaru,odstawić do przestygnięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pomidorowa na bazancie-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa pomidorowa na bazancie-4

* 1 op.Passaty lub przecieru pomidorowego (1/2 litra)
* 4-5 suszonych pomidorów
* 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 łyżeczki soli
* 1/4 łyżeczki papryki ostrej w proszku

* 1/2 szklanki śmietanki do podprawienia zupy
* sok z 1/2 cytryny

Do wywaru dodać przecier i pomidory oraz przyprawy,gotować przez 20-25 minut,podprawić śmietanką,zagotować,zmiksować blenderem (żyrafą) przelać przez sito,dosmakczyć,dołożyć zieleninę-natka,koperek i sok z cytryny.

Ja podałam z ryżem Parboiled ugotowanym na sypko wg.przepisu na opakowaniu.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-pomodorowa na bazancie-5

spa smaczne-przepisy-ani-zupa pomidorowa na bazancie-7

Pozostałe mięso i warzywa-zrobiłam zapiekane naleśniki.
Przepis w następnym poście.Zapraszam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Na gorąco, Ryż, Zupy |
Tagi , , 3 komentarzy

SCHAB,ZIELONY RYŻ I WARZYWA – OBIAD

spa_smaczne_przepisy_ani_schab_1
SCHAB W WINIE BIAŁYM.

Mięso pokroić na ok. 2 cm. plastry, posolić, popieprzyć, obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, zostawić na patelni, dodać listek laurowy ,ziele angielskie, podlać białym winem wytrawnym ( dla dzieci wodą wrzącą ), dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek, przykryć pokrywką i smażyć , aż mięso będzie miękkie. Gdyby sos wyparował, podlać wodą.

ZIELONY RYŻ.

Ryż brązowy Paraboiled lub inny może być, ugotować wg.przepisu na miękko. Do gorącego ryżu dodać sos.
SOS ZIELONY.
1 awokado,
duża garść bazylii- listków,
sok z 1 cytryny,
2 -3 łyżki oliwy z oliwek,
sól i pieprz.
Wszystko razem zmiksować na pastę, połączyć z ryżem.

Ugotować 1 kalafior, podzielony na różyczki w osolonym wrzątku.
Na rozgrzanej patelni podsmażyć plasterki cukinii z obu stron, na rumiano, posypać solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć po dwie kulki zielonego ryżu, mięsko i warzywa, podawać z zieloną sałatą i sosem winegret .

Smacznego
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_schab_2

spa_smaczne_przepisy_ani_schab_3

spa_smaczne_przepisy_ani_schab_4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, ryż i ziemniaki, Mięsne, Ogrodowe, Ryż, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj