Kategoria: Pierogi

PIEROGI ORKISZOWE ZE SZPINAKIEM I TWAROGIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-11

Zapraszam na pyszne pierożki,które zrobiłam na cieście całkowicie z mąki orkiszowej ( zrobiłam pierwszy raz i jesteśmy zachwyceni- czytaj synowie i mąż-ciasto jest bardzo mięciutkie i lekkie,odrobinę ciemniejsze niż z mąki pszennej co nam nie przeszkadza ale za to ma ciekawy lekko orzechowy posmak).

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi- ze szpinakiem-2

1/2 kg.mąki orkiszowej jasnej
2 jajka
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
ciepła woda

Na stolnicę przesiać mąkę,zrobić kopczyk, w środku zrobić dołek,wbić jajka,dodać sól,olej i widelcem wymieszać jajka,zgarniając od boków mąkę,stopniowo dolewać ciepłą wodę, formować typowo pierogowe ciasto.
Teraz wyrobić ciasto dłońmi,aż będzie gładkie,elastyczne i będzie odchodzić od rąk.Starać się nie dosypywać za dużo mąki,wówczas ciasto będzie delikatne,miękkie i lekkie.Przykryć ściereczką na 30 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi orkiszowe-ze szpinakiem-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-8

FARSZ-
1/2 kg.szpinaku świeżego
1/2 kg.sera białego tłustego lub półtłustego
1 jajko
2-4 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku

Szpinak umyć,zblanszować we wrzącej wodzie przez ok.2 minuty,aż zmięknie, wyłożyć na sitko,ostudzić,dobrze odcisnąć z pozostałej wody.
Do miski wkruszyć ser,dać posiekany drobniutko szpinak,jajko,roztarty czosnek,przyprawić,wymieszać dokładnie i wstawić do lodówki chociaż na 10-15 minut,żeby trochę stężało.
2 łyżki odłożyć do sosu.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-9

SOS ZIELONY-
2 łyżki farszu
2 łyżki masła
1 szkl.śmietany
2-4 ząbki czosnku
150 sera Lazur/inny pleśniowy
czarny pieprz świeżo mielony

Na patelnię włożyć masło,farsz,plasterki cienkie czosnku,podsmażyć do rozpuszczenia,dodać śmietanę,smażyć na średnim ogniu,aż sos zacznie lekko gęstnieć,dodać kawałeczki sera,smażyć do rozpuszczenia sera,doprawić pieprzem ew.solą.
spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-4

Ciasto wałkować na cienki placek,wycinać szklaneczką kółka,kłaść po łyżeczce farszu, zlepiać typowe pierożki,następnie dwa końce łączyć ze sobą,ściskając palcami dobrze.
Gdy całość wyrobiona,to gotujemy pierożki we wrzącej,osolonej wodzie przez 2 minuty od wypłynięcia.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi ze szpinakiem-10

Pierożki polać delikatnie roztopionym masłem,żeby się nie posklejały.
Podać polane sosem lub sos podać w miseczce do maczania w nim pierożków.

Za zrobiłam z 1 kg. mąki czyli z podwójnej porcji i do reszty ciasta zrobiłam farsz z kaszy gryczanej i sera.

FARSZ- 2 szkl.kaszy gryczanej ugotowanej na sypko
1/2 kg.sera białego
2 jajka
sól i pieprz do smaku
Pierożki zrobiłam takie.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi orkiszowe-ze szpinakiem-6

Polecam – smacznego.
spa-smaczne-przepisy-ani-ani-pierogi- orkiszowe-ze szpinakiem-1

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, ryż i ziemniaki, Pierogi, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , 2 komentarzy

CZEKOLADOWE PIEROGI

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_1
CZEKOLADA – TRUSKAWKI – MIĘTA

*** TRIO DOSKONAŁE ***

Zapraszam na pierogi czekoladowe z truskawkami , polane sosem miętowym z białą czekoladą i sosem truskawkowym.

SOS MIĘTOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

* 250 ml.śmietanki kremówki 30 %,
* 100 g. czekolady białej,
* duuuuuża garść świeżej mięty,

Śmietankę i miętę włożyć do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, gotować na malutkim ogniu ok. pół godziny.
Gdy sos zacznie lekko gęstnieć ale tylko trochę, to zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, teraz należy sos schłodzić, może być lekko ciepły lub zupełnie zimny.
Sos przelać przez sitko, dobrze wyciskając miętę, wlać do sosjerki- mamy gotowy sos.

SOS TRUSKAWKOWY.

* 50 dkg. truskawek,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 łyżeczka cynamonu,

Truskawki przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników, dobrze wymieszać, przelać do sosjerki, gotowe.

CZEKOLADOWE PIEROGI.

* 4 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mleka letniego,
* 3 jajka,
* 3 łyżki kakao,
* szczypta soli,

Mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać jajka,sól, kakao, mieszać widelcem, dolewając mleko i zgarniając mąkę do środka, gdy się z grubsza połączy ciasto – może potrzeba będzie jeszcze mleka, to dodać -zagniatać ciasto jak na typowe pierogi.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie truskawki opłukać, odszypułkować, duże pokroić na 2-4 części, mniejsze w całości zostawić.
Ja wolę robić z mniejszych, ponieważ składam 2 do siebie i wygodnie lepi się wtedy pierogi.
Ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką kółeczka, nadziewać truskawkami, gdy wyrobimy całość, to gotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 3 minut.

Gorące pierożki układać na talerzu, polewać sosami i jeeeeeeeeemy ze smakiem.

Mi z tej porcji mąki wyszło ok.70 sztuk pierogów.

Polecam spróbować pierożków w takiej – nietypowej wersji, ponieważ ten smak czekolady i mięty i truskawek, to wg moich smaków ideał.
A co WY na to?

Smacznego
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_4

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_5

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_6

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_7

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_8

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_9

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_10

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_11

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Kremy, Makarony, ryż i ziemniaki, Ogrodowe, Pierogi, sosy, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SOSEM ŚMIETANOWYM

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-1
Zapraszam na pyszne pierogi , nadziewane szpinakiem i serem twarogowym , polane sosem śmietanowo- koperkowym.
Ciasto pierogowe – to typowe ciasto , które każdy z Was robi po swojemu .

Nadzienie szpinakowo- serowe.
1/2 kg. szpinaku świeżego,
40 dkg. twarogu półtłustego,
2-4 ząbki czosnku,
2 jajka, sól i pieprz

Szpinak włożyć do wrzącej , osolonej wody , zblanszować chwilkę, tyle żeby szpinak zmiękł i od razu przecedzić na durszlaku , przelewając bardzo zimną wodą .Jeszcze rękami dobrze wycisnąć wodę, posiekać na desce na drobne kawałeczki, dodać posiekany czosnek , rozkruszony w palcach ser , sól i pieprz , jajka i całość dobrze wymieszać.

Robić pierożki nadziewając szpinakiem , gotowe ugotować w osolonym wrzątku przez około 2-3 minuty od wypłynięcia, gorące ułożyć na talerzach i polać sosem śmietanowym.

Sos śmietanowo- serowo- koperkowy .
2 szkl. śmietany 18% ,
2 cebulki i 2-4 ząbki czosnku ,
ser
mozzarella i żółty twardy ( dałam Bursztyn ),po dwie – trzy łyżki ,
gałka mielona muszkatołowa ( koniecznie , nadaje extra smak i zapach), sól i pieprz ,
koperek świeży .

Cebulki i czosnek posiekać drobno, włożyć na rozgrzaną patelnię z łyżką oliwy i masła , podsmażyć na średnim ogniu na lekko szklisty kolor , wlać śmietanę i od razu przyprawić – gałka, sól i pieprz.
Całość pogotować ze 3 minuty , wsypać sery , zagotować , gęstość regulować serami , dodać koperek i sos gotowy.
Gorącym polewać pierożki.

Życzę smacznego
SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, ryż i ziemniaki, Pierogi, Warzywa |
Tagi , , , , , Skomentuj

JAGODOWE CUDACZKI

Jagoda z czekoladą w cieście schowana,
3 minutki w wodzie tylko gotowana,
a już na talerzach cynamonową śmietanką polana.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-1
Ciasto pierogowe z kakao zmieszałam,
gdy już wyrobiłam – fajnie zrolowałam.

Rolki pokroiłam,wałkiem rozpłaszczyłam,
łyżkę jagód nałożyłam i widelcem pierożka zlepiłam.

– oto cała pierogowa mecyja ,
która rączki i buźki na jagodowo – czarno poplamiła.

mniam mniam mniam mniam mniam mniam mniam

* 4 szklanki mąki pszennej
* 3 jajka
* 1 szklanka mleka
* 1/4 szklanki wody
* 2 łyżki masła roztopionego
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżki kakao

Z mąki, jajek, mleka, wody , soli i masła zrobić ciasto pierogowe, wodę dodajemy stopniowo, do gęstości ciasta , gdy całość dobrze wyrobiona < typowe ciasto pierogowe > , ciasto podzielić na 2 części równe.
Do jednej dodać kakao , odrobinę mleka lub wody, żeby rozluźnić trochę i wyrobić czekoladowe ciasto.

Ciasta podzielić na 4 kawałki, każde – jasne i ciemne.
Ciasto jasne rozwałkować na cienki placek, posmarować cały wodą – pędzelkiem – na wierzch położyć też rozwałkowany placek ciemny, który też posmarować lekko wodą, całość zrolować od szerszej strony jak roladę.
Nożem kroić ok. 1/2 cm plastry , obtaczać lekko w mące z obu stron, rozwałkować cienko na placek, położyć łyżkę jagód z czekoladą, na wierzch położyć następny placek, całość zlepić najpierw palcami, następnie dookoła widelcem. Pierożki wychodzą dosyć duże.
Gdy wyrobimy całe ciasto, gotować pierożki we wrzącej, osolonej wodzie ok. 3-4 minuty.

Pierożki podawać ze śmietaną, posypane cynamonem ew. polewać syropem klonowym lub cukrem.

NADZIENIE
* 1 litr czarnych jagód- czernic – leśnych jagód

* 100 gram białej czekolady

Oczyszczone jagody wymieszać z posiekaną niezbyt drobno białą czekoladą.

Życzę smacznego,
SPA

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierogi-jagodowe-8

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, ryż i ziemniaki, Pierogi |
Tagi , , , Skomentuj