Kategoria: Makarony, ryż i ziemniaki

ZUPA RYBNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-1

Zapraszam na zupę rybną z białej ryby-dorsza i krewetek.

* 2-3 średnie marchewki
* 2-3 gałązki selera naciowego
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 świeża chili
* 1 pietruszka
* 1 papryka
* 3 szklanki soku pomidorowego-dałam domowy-ew.Passatę
* liść laurowy,ziele angielskie,sól
* 1 łyżeczka cukru
* 1/2 szklanki ryżu
* masło klarowane/olej

* 2 średnie kawałki dorsza lub innej białej ryby-ok 60 dkg
* 15-20 sztuk krewetek średniej wielkości-obrać z pancerzyków

* sok z cytryny
* szczypiorek,natka,koperek
* słodka papryka

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-8

Warzywa oczyścić i pokroić na małe plasterki ew.kostkę.
Masło i olej rozgrzać i podsmażyć warzywa,dodać liść,ziele,opłukany ryż i całość zalać wrzącą wodą na kilka cm.nad poziomem warzyw.Zupę trochę posolić,dodać cukier i gotować na średnim ogniu przez ok.15 minut.
Wlać sos pomidorowy i zagotować,po 2-3 minutach dodać pokrojoną na mniejsze kawałki rybę,pogotować z 5 minut i dołożyć krewetki.Gotować przez 6-8 minut,dodać słodką paprykę,sok z cytryny,pieprz i ew.sól.Posypać zieleniną.

Podawać gorącą zupę.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-rybna-9

Bardzo smaczna.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ogrodowe, Owoce morza, Ryby, Ryby, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

INDYK W STYLU CHIŃSKIM.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-chinski-sposob-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-2

Na szybki obiad lub kolację.

* 50 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 papryki
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 chili świeża
* 1 op.ananasa w puszce
* 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
* 30 dkg.pieczarek
* sałata rzymska
* garść sezamu jasnego i czarnego
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-8

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-10

Mięso pokroić na paseczki i zamarynować w sosie sojowym na godzinę a najlepiej na całą noc.
Papryki,cebulki,czosnek,chili i ananasa pokroić na średnie kawałeczki.Pieczarki na plasterki.Sałatę na plastry.

W syropie z ananasa rozmieszać skrobię.
Sezam podsmażyć na suchej patelni.
Makaron sojowy zrobić wg.przepisu

Rozgrzać dobrze wok,wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso często mieszając przez 3-5 minut,zdjąć z woka mięso gdy malutko oleju to troszkę dolać i wkładać po kolei mieszając- cebulę,paprykę,czosnek i pieczarki,troszkę posolić i mieszając smażyć cały czas na dużym ogniu przez 3-4 minuty,dodać sałatę,wymieszać,dołożyć ananas i sok z ananasa,smażyć minutę i dodać makaron,szczypiorek.
Na talerzu posypać sezamem.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-11

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-12

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA RYŻOWO-KRABOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-5

Zapraszam na pyszną sałatkę z krabami i ryżem.

* 3 woreczki ryżu
* majonez 500 ml.
* 1/2 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki curry
* 1 cytryna-sok
* 1 cebulka
* 2-3 ząbki czosnku
* chili świeże
* 1 puszka kukurydzy
* 300 g.krabów
* natka lub szczypiorek
* sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-9

Ryż ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przełożyć do salaterki,rozdrobnić widelcem,ostudzić.
Kraby jeżeli mamy mrożone to rozmrozić a z zalewy osączyć i pokroić na małe kawałeczki.
W miseczce wymieszać majonez,sok z cytryny,sól i curry.
Do ryżu dodać pokrojoną w małą kostkę cebulkę,czosnek,chili oraz kukurydzę i całość wymieszać,dodać pozostałe składniki i wymieszać,do smaku dodając sól,sok z cytryny i pieprz.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ryżowo-krabowa-10

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Owoce morza, Ryby, Ryż, Wytrawne |
Tagi , , , , Skomentuj

ROSÓŁ NA WIEJSKIM KOGUCIE i KLUSECZKI PIETRUSZKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-kurczaka-kluseczki-pietruszkowe-7

Zrobiło się zimno więc zapraszam na domowy rosołek z wiejskiego kogucika.
Na pewno każdy z Was ma swój przepis na domowe rosołki,ja podaję mój,który dziś robiłam na wiejskim kogucie i z kluseczkami a nie z makaronem.

* wiejski kurczak
* kilka marchewek
* pietruszka
* pasternak
* por
* seler bulwa i seler naciowy
* cebula podpieczona na ogniu
* czosnek
* kocanka włoska-magii
* chili
*pieprz,ziele,sól,listek laurowy

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z koguta-kluseczki-pietruszkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-2

Oczyszczony kurczak,kroimy na mniejsze porcje,wkładamy do garnka i dodajemy pozostałe składniki,zalewamy całość zimną wodą,stawiamy na średnim ogniu i doprowadzamy do zagotowania.Wtedy zmniejszamy ogień do minimum,tylko aby rosołek delikatnie mrugał,przykrywamy i gotujemy tak przez minimum 2-2 1/2 godziny.
Gdy mięso jest miękkie,doprawiamy ew.solą,pieprzem i rosół gotowy.
Można podawać z makaronem ale ja dziś zrobiłam do niego kluseczki.

* 4 jajka
* natka pietruszki
* mąka pszenna-ile zabierze
* sól

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-5
spa-smaczne-przepisy-ani-rosół-z-koguta-kluseczki-pietruszkowe-6

Całe jajka roztrzepujemy widelcem lub trzepaczką z solą do smaku,dodajemy posiekaną pietruszkę i dosypujemy mąkę stopniowo ucierając łyżką,aż powstanie nam ciasto podobne jak na lane kluski,tylko odrobinę gęściejsze,żeby można było nabierać łyżką.

Ja gotowałam od razu w rosole ale można ugotować w osolonej wodzie i dodać do rosołu już na talerzu.
Rosół/wodę doprowadzić do wrzenia i łyżką maczaną w rosole formować nieduże kluseczki,gotować przez ok.2 minutki od wypłynięcia.

Rosół z kluseczkami podawać gorący,posypany natką pietruszki.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Kluski, Mięsne |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

ZUPA Z WARZYW PIECZONYCH z posmakiem POMARAŃCZY I IMBIRU.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-1

Zapraszam na niezwykle aromatyczną o pięknym słonecznym kolorze zupę.

* 10 sztuk papryk pomidorowych
* 1 dnia ok.2 kg ze skórką
* 2 cebule
* 2 główki małe czosnku-polskiego
* kilka chili-wg swego smaku-u nas dużo,bo lubimy ostro
* pieprz,ziele,sól,olej
* zioła-rozmaryn,tymianek,bazylia,oregano-co lubimy

* 2 pomarańcze
* 5 cm.kawałek imbiru
* kilka łyżek śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-8

Dynię kroimy na małe kawałki,obieramy ze skórki.
Paprykę,cebule i chili kroimy na mniejsze kawałki,ząbki czosnku w całości ze skórką zostawiamy.
Warzywa układamy na dwóch blaszkach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem,przyprawami i zioła dokładamy.
Pieczemy w 180 st.do miękkości przez ok.35-45 minut.
Gorące przekładamy w całości do garnka,zalewamy wrzątkiem i dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy i starty imbir,gotujemy przez 10-15 minut,miksujemy całość żyrafą lub w blenderze i jeszcze przecieramy przez sitko,podgrzewamy do gorącości i podprawiamy śmietanką.

* bekon,szynka kilka plasterków
* syrop klonowy ew.miód
* garść pestek dyni
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-11

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-12

Gdy wyjmiemy warzywa z piekarnika to od razu włóżmy na kilka minut bekon-szynkę,pokropione syropem klonowym,żeby się podpiekły na lekko rumiany kolor.
Makaron zalewamy wrzątkiem na kilka minut,osączamy.

Gorącą zupę podajemy z makaronem,posypujemy dynią i bekonem.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , , Skomentuj

JABŁKA,ŚLIWKI,RYŻ I GRANOLA.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-1

Mamy jesień więc zapraszam na pyszną,aromatyczną zapiekankę z jabłkami i śliwkami w roli głównej!!!

* 3-4 jabłka
* kilka śliwek węgierek
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego/zwykłego
* cukier różany-mam swój domowy-oczywiście opcjonalnie
* cynamon
* 2 garście granoli-moja domowa
* 1 mleko zagęszczone słodzone
* 1 szklanka ryżu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-7

Ryż gotujemy na sypko w wodzie/mleku z łyżką cukru i laską wanilii-ziarenka.
Jabłka obieramy,kroimy na plastry a śliwki przepoławiamy.
W żaroodpornej formie wysmarowanej masłem układamy najpierw plastry jabłek,następnie rozsypujemy śliwki,posypujemy cukrami i cynamonem.
Teraz układamy ryż,posypujemy granolą-dobrze by miała orzechy,migdały-polewamy mlekiem i pieczemy w 180 st.aż się pięknie zapiekanka zarumieni.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-8

Pysznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Owoce, Pieczone o, Ryż |
Tagi , , , , , , Skomentuj

GULASZ Z DROBIOWYCH ŻOŁĄDKÓW I PODGRZYBKÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-1

Zapraszam na aromatyczny grzybowy gulasz z żołądkami drobiowymi i warzywami,podany z kaszą gryczaną ugotowaną na sypko.

* żołądki drobiowe-z kurczaka
* świeże podgrzybki
* cebula,czosnek
* papryka
* marchewka
* chili
* natka pietruszki
* sos sojowy,sól,pieprz,słodka papryka
* zioła świeże lub suszone-tymianek,oregano
* olej
* śmietana
* kasza gryczana

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-4

spa-smaczne-przepisy-ani-gulasz-z-żołądków-grzybów-z-kaszą-5

Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Żołądki oczyszczamy,kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy w wodzie 5 minut,odcedzamy i jeszcze raz dobrze płuczemy w zimnej wodzie.
Do garnka wkładamy żołądki,zalewamy zimną wodą,solimy i gotujemy na średnim ogniu do miękkości,odcedzamy.
Grzybki płuczemy w zimnej wodzie,małe zostawiamy całe a większe rozdrabniamy.
Paprykę,cebulę,czosnek,marchew,chili kroimy na mniejsze kawałeczki.
Na większą patelnię wlewamy trochę oleju,wkładamy wszystkie warzywa i grzybki,przyprawiamy i smażymy do momentu,aż marchew zacznie mięknąć,dokładamy ugotowane żołądki,smażymy kilka minut,podprawiamy śmietaną,zagotowujemy i posypujemy natką.
Proponuję gulasz dobrze doprawić pieprzem ew.sosem sojowym.

Podawać z kaszą gryczaną.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

KRUPNIK JAGLANY Z MIĘSNYMI PULPECIKAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-1

Dziś zapraszam na zdrowy jaglany krupnik z pulpecikami z mięsa indyczego i nasion CHIA.

PULPECIKI.

* filet z indyka
* cebula
* czosnek
* jajka
* nasiona CHIA
* sól,pieprz,papryka słodka

Mięso,cebulkę i ząbki czosnku przekręcić w maszynce do mięsa na dużych oczkach.Dodać jajka,CHIA i przyprawy i całość wymieszać do połączenia składników.Formować w dłoniach nieduże pulpeciki,ułożyć na talerzu i wstawić do lodówki.

KRUPNIK JAGLANY.

* marchew
* pietruszka
* seler
* brokuły
* kasza jaglana
* liść laurowy,ziele,angielskie
* sól,pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-5

Marchew,pietruszkę i seler kroimy na średniej wielkości plasterki.Do rondelka wlewamy wodę,dodajemy warzywa i przyprawy-bez natki i gotujemy na średnim ogniu.
Gdy marchew zaczyna mięknąć wkładamy pulpeciki i dobrze opłukaną w zimnej wodzie kaszę jaglaną,gotujemy jeszcze przez ok.20 minut,aż kasza będzie miękka a pulpeciki ugotowane.Doprawiamy pieprzem i posypujemy natką.

Krupnik jest bardzo delikatny ale syty i smaczny.

spa-smaczne-przepisy-ani-krupnik-jaglany-pulpety-indycze-6

Zapraszam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Gotowane M, Kasze, Mięsne, Na gorąco, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

PAPPARDELLE Z SOSEM I SZPARAGAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-2

Pojawiły się szparagi,więc u nas dziś na obiad w takim oto wydaniu.
Powiem nieskromnie,że było pysznie.

* makaron Pappardelle lub Tagiatelle 1/2 kg.

* 2 wiązki szparagów – 1 kg.
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 chilii-czerwona i żółta
* sól morska gruba
* pieprz świeżo mielony
* oliwa z oliwek

SOS z czosnku niedźwiedziego.

* 1 1/2 szklanki śmietanki-dałam kremówkę
* 3-4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
* 250 ml.serka Ricotta
* sól,pieprz i sok z cytryny

Do garnuszka wlać śmietankę,dodać posiekany czosnek i pogotować przez kilka minut,dołożyć ricottę i mieszając łyżką zagotować całość,doprawić solą i pieprzem i cytryną do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-6

Szparagi umyć,odciąć lub odłamać końcówki i ułożyć w brytwance.
Czosnek i chili rozdrobnić i posypać po szparagach,dołożyć sól i pieprz i polać oliwą.
Makaron ugotować al dente,odcedzić i polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek,wymieszać.
W tym czasie na patelni na średnim ogniu smażyć szparagi razem ze wszystkimi przyprawami,dosyć często mieszając,tylko delikatnie żeby nie połamać,aż lekko zmiękną ale będą chrupiące.
I obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-7

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Makarony, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

INDYK PO CHIŃSKU.

Dziś szybki i smaczny obiadzik.
Może ktoś się skusi.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-1

* 60 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 cebulki/dałam szalotki
* chili świeże/lub płatki suszone
* imbir świeży ok.5 cm kawałek
* czosnek kilka ząbków
* 2-3 łyżki oleju/oliwy

* 1 duży brokuł
* 1 op.makaron sojowy
* kilka plasterków ananasa z zalewy
* sezam ziarenka
* pinii-orzeszki 2-3 łyżki

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-2

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-7

Mięso z indyka pokroić na nieduże paseczki i zamarynować w sosie sojowym,przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut,można na kilka godzin.
Cebulki,chili,czosnek i imbir posiekać dosyć drobno.
Brokuł obgotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki,odcedzić.
Makaron przygotować wg przepisu,osączyć i odstawić.
Ananasy pokroić na nieduże kawałeczki.
Na suchej patelni podsmażyć sezam oraz pinii na lekko złoty kolor,cały czas mieszając.
Patelnię a jeszcze lepiej wok rozgrzać dobrze,wlać olej i od razu włożyć cebulki,chili i imbir i podsmażyć przez chwilkę.gdy zacznie pięknie pachnieć imbirem od razu dodać czosnek,zamieszać dobrze i dołożyć mięso,cały czas mieszając smażyć przez ok.5 minut czyli do czasu,aż mięso zjaśnieje i się usmaży.
Zdjąć z ognia,dołożyć brokuły i makaron,delikatnie połączyć i ew.dodać pieprz i sos sojowy do smaku.
Na talerzu posypać sezamem i pinii.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-8

Szybko i pysznie.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Smażone M, Warzywa |
Tagi , , , , , Skomentuj