Kategoria: Makarony

MAKARON PENNE Z MASCARPONE I PESTO.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-1

Do domowego pesto podałam makaron w sosie z sera Mascarpone.

* 500 g.makaronu penne
* 500 g.sera Mascarpone
* sos pesto

* ser Parmezan

Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przelać przez sitko i do gorącego od razu wmieszać ser i pesto.
Na talerzach posypać utartym serem Parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-4

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MUFFINKOWA SZPINAKOWO-GRZYBOWO-SEROWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-2

Zapraszam na gorące,smaczne i pięknie wyglądające danie.

* 6 płatów lazanii na 6 średnich porcji!

FARSZ SZPINAKOWY.

* 2 cebulki-szalotki
* 2-4 ząbki czosnku
* 500 g.świeżego szpinaku
* 1 łyżka masła klarowanego ew.oleju
* sól,pieprz

FARSZ GRZYBOWY.

* 1/2 kg.boczniaków
* 1 świeża chili
* świeże zioła-tymianek,natka
* 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
* sól,pieprz

SOS DO POLANIA.

* 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18 %
* 200-300 g.sera żółtego-dałam zamojski
* sól,pieprz
* zioła-tymianek,natka

Lazanię pogotować we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki,aż zmięknie,od razu przełożyć do zimnej wody i rozłożyć na tacy.
Ostudzić i przekroić każdy płat na pół.

FARSZ SZPINAKOWY.

Cebulki i czosnek posiekać.
Szpinak dobrze opłukać w zimnej wodzie a gdy bardzo duże liście to trochę je porwać na drobniejsze kawałki,dobrze osączyć na ściereczce!

Na maśle zeszklić cebulki i czosnek,dodać szpinak i smażyć razem,aż zmięknie.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-5

FARSZ GRZYBOWY.

Boczniaki oczyścić,porwać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i olej i dodać posiekane chili i grzyby,smażyć na dużym ogniu,aż zmiękną i delikatnie się zrumienią.
Dodać sól,pieprz do smaku,posypać posiekanymi ziołami.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-7

SOS ŚMIETANOWO-SEROWY.

Śmietanę wymieszać z drobno pokrojonym serem i ziołami,dodać soli i pieprzu do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-9

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-11

Formę na duże muffinki -6 sztuk-posmarować olejem i w każdym wgłębieniu rozłożyć po dwa płaty lazanii.
Do każdej rozłożyć najpierw farsz ze szpinaku,następnie farsz grzybowy i wszystkie polać sosem śmietanowo-serowym.
Pieczemy w 180 st.przez ok.25-30 minut,aż brzegi,wierzch i spód pięknie się zarumienią i upieką.

Danie świetnie się prezentuje i fajnie smakuje.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-12

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-13

Smacznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , 1 komentarz

KREWETKI-MAKARON CHOW MEIN-WARZYWA Z WOKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW MEIN-warzywa-z-woka-1

Dziś zapraszam na gorące danie obiadowe z udziałem krewetek,warzyw i makaronu a wszystko zrobione w jednym woku.
Pysznie i szybko – kilka minut smażenia-z tym,że wcześniej wszystkie warzywa będą pokrojone a krewetki zamarynowane!
Tak więc do dzieła !!!

* 250 g.makaronu CHOW MEIN
* 600 g.krewetek mrożonych-średniej wielkości
* 2 łyżki oleju-dałam rzepakowy
* sos sojowy
* pieprz świeżo mielony

* 2 papryki żółte
* 2 papryki czerwone
* 2 łodygi selera naciowego
* 3 małe sztuki sałaty rzymskiej-300 g.
* 1 kiść pomidorków koktajlowych

* 1 czerwona cebula
* 2 chili świeże-ew.według swego smaku
* 2 łodygi trawy cytrynowej
* 5-6 cm.korzeń imbiru
* kilka ząbków czosnku
* sól,pieprz
* 1/2 szklanki białego,wytrawnego wina

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-9

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-10

Makaron przygotować wg.przepisu,osączyć.
Krewetki rozmrozić,oczyścić,dobrze opłukać,dodać olej,pieprz i zalać sosem sojowym do przykrycia,marynować co najmniej pół godziny.

Papryki pokroić na średnie kawałki,seler i sałatę rzymską na paski-odstawić.
Pomidorki przekroić na pół.

Cebulę,chili,trawę cytrynową,czosnek i imbir pokroić na drobne kawałeczki.

Rozgrzewamy dobrze wok,wlewamy ze 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę,chili,imbir,czosnek,trawę cytrynową przez 2-3 minutki,gdy zacznie pięknie pachnieć dodajemy krewetki wraz z całą zalewą sojową i smażymy 2-3 minutki,dodajemy papryki i seler i znowu smażymy ze 3 minutki,aż warzywa trochę zmiękną,dodajemy sałatę i po minutce osączony makaron,mieszamy i zalewamy winem białym,gdy zacznie się gotować dodajemy pomidorki i po jednej minutce smażenia wykładamy na talerze.

Prawda,że szybko a zapewniam że i bardzo smacznie.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-11

Smacznego!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Owoce morza, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

INDYK W STYLU CHIŃSKIM.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-chinski-sposob-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-2

Na szybki obiad lub kolację.

* 50 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 papryki
* 2 cebulki
* 4-5 ząbków czosnku
* 1 chili świeża
* 1 op.ananasa w puszce
* 2 łyżki skrobi/mąki kukurydzianej/ziemniaczanej
* 30 dkg.pieczarek
* sałata rzymska
* garść sezamu jasnego i czarnego
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-8

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-10

Mięso pokroić na paseczki i zamarynować w sosie sojowym na godzinę a najlepiej na całą noc.
Papryki,cebulki,czosnek,chili i ananasa pokroić na średnie kawałeczki.Pieczarki na plasterki.Sałatę na plastry.

W syropie z ananasa rozmieszać skrobię.
Sezam podsmażyć na suchej patelni.
Makaron sojowy zrobić wg.przepisu

Rozgrzać dobrze wok,wlać 2 łyżki oleju i podsmażyć mięso często mieszając przez 3-5 minut,zdjąć z woka mięso gdy malutko oleju to troszkę dolać i wkładać po kolei mieszając- cebulę,paprykę,czosnek i pieczarki,troszkę posolić i mieszając smażyć cały czas na dużym ogniu przez 3-4 minuty,dodać sałatę,wymieszać,dołożyć ananas i sok z ananasa,smażyć minutę i dodać makaron,szczypiorek.
Na talerzu posypać sezamem.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-11

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-na-sposob-chinski-12

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj

ZUPA Z WARZYW PIECZONYCH z posmakiem POMARAŃCZY I IMBIRU.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-1

Zapraszam na niezwykle aromatyczną o pięknym słonecznym kolorze zupę.

* 10 sztuk papryk pomidorowych
* 1 dnia ok.2 kg ze skórką
* 2 cebule
* 2 główki małe czosnku-polskiego
* kilka chili-wg swego smaku-u nas dużo,bo lubimy ostro
* pieprz,ziele,sól,olej
* zioła-rozmaryn,tymianek,bazylia,oregano-co lubimy

* 2 pomarańcze
* 5 cm.kawałek imbiru
* kilka łyżek śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-pieczonych-warzyw-pomaranczowo-imbirowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-7

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-8

Dynię kroimy na małe kawałki,obieramy ze skórki.
Paprykę,cebule i chili kroimy na mniejsze kawałki,ząbki czosnku w całości ze skórką zostawiamy.
Warzywa układamy na dwóch blaszkach piekarnikowych wyłożonych papierem do pieczenia.
Skrapiamy olejem,przyprawami i zioła dokładamy.
Pieczemy w 180 st.do miękkości przez ok.35-45 minut.
Gorące przekładamy w całości do garnka,zalewamy wrzątkiem i dodajemy startą skórkę i sok z pomarańczy i starty imbir,gotujemy przez 10-15 minut,miksujemy całość żyrafą lub w blenderze i jeszcze przecieramy przez sitko,podgrzewamy do gorącości i podprawiamy śmietanką.

* bekon,szynka kilka plasterków
* syrop klonowy ew.miód
* garść pestek dyni
* makaron sojowy

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-11

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-z-warzyw-pieczonych-pomaranczowo-imbirowa-12

Gdy wyjmiemy warzywa z piekarnika to od razu włóżmy na kilka minut bekon-szynkę,pokropione syropem klonowym,żeby się podpiekły na lekko rumiany kolor.
Makaron zalewamy wrzątkiem na kilka minut,osączamy.

Gorącą zupę podajemy z makaronem,posypujemy dynią i bekonem.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pieczone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , , Skomentuj

PAPPARDELLE Z SOSEM I SZPARAGAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-2

Pojawiły się szparagi,więc u nas dziś na obiad w takim oto wydaniu.
Powiem nieskromnie,że było pysznie.

* makaron Pappardelle lub Tagiatelle 1/2 kg.

* 2 wiązki szparagów – 1 kg.
* 3-4 ząbki czosnku
* 2 chilii-czerwona i żółta
* sól morska gruba
* pieprz świeżo mielony
* oliwa z oliwek

SOS z czosnku niedźwiedziego.

* 1 1/2 szklanki śmietanki-dałam kremówkę
* 3-4 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego lub 2-3 ząbki czosnku świeżego
* 250 ml.serka Ricotta
* sól,pieprz i sok z cytryny

Do garnuszka wlać śmietankę,dodać posiekany czosnek i pogotować przez kilka minut,dołożyć ricottę i mieszając łyżką zagotować całość,doprawić solą i pieprzem i cytryną do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-6

Szparagi umyć,odciąć lub odłamać końcówki i ułożyć w brytwance.
Czosnek i chili rozdrobnić i posypać po szparagach,dołożyć sól i pieprz i polać oliwą.
Makaron ugotować al dente,odcedzić i polać 1-2 łyżkami oliwy z oliwek,wymieszać.
W tym czasie na patelni na średnim ogniu smażyć szparagi razem ze wszystkimi przyprawami,dosyć często mieszając,tylko delikatnie żeby nie połamać,aż lekko zmiękną ale będą chrupiące.
I obiad gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-pappardelle-ze-szparagami-7

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Makarony, Smażone W, Sosy, Warzywa, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , Skomentuj

INDYK PO CHIŃSKU.

Dziś szybki i smaczny obiadzik.
Może ktoś się skusi.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-1

* 60 dkg.fileta z indyka
* 2-3 łyżki sosu sojowego
* 2 cebulki/dałam szalotki
* chili świeże/lub płatki suszone
* imbir świeży ok.5 cm kawałek
* czosnek kilka ząbków
* 2-3 łyżki oleju/oliwy

* 1 duży brokuł
* 1 op.makaron sojowy
* kilka plasterków ananasa z zalewy
* sezam ziarenka
* pinii-orzeszki 2-3 łyżki

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-2

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-7

Mięso z indyka pokroić na nieduże paseczki i zamarynować w sosie sojowym,przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut,można na kilka godzin.
Cebulki,chili,czosnek i imbir posiekać dosyć drobno.
Brokuł obgotować w osolonym wrzątku przez 2-3 minutki,odcedzić.
Makaron przygotować wg przepisu,osączyć i odstawić.
Ananasy pokroić na nieduże kawałeczki.
Na suchej patelni podsmażyć sezam oraz pinii na lekko złoty kolor,cały czas mieszając.
Patelnię a jeszcze lepiej wok rozgrzać dobrze,wlać olej i od razu włożyć cebulki,chili i imbir i podsmażyć przez chwilkę.gdy zacznie pięknie pachnieć imbirem od razu dodać czosnek,zamieszać dobrze i dołożyć mięso,cały czas mieszając smażyć przez ok.5 minut czyli do czasu,aż mięso zjaśnieje i się usmaży.
Zdjąć z ognia,dołożyć brokuły i makaron,delikatnie połączyć i ew.dodać pieprz i sos sojowy do smaku.
Na talerzu posypać sezamem i pinii.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-po-chinsku-8

Szybko i pysznie.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Smażone M, Warzywa |
Tagi , , , , , Skomentuj

MAKARON Z KREWETKAMI I BROKUŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z- krewetkami-brokulami-1
Podam podstawowy przepis na to pyszne danie,bez dokładnej wagi produktów.
Po prostu szybko robiłam obiad i nie zapisywałam gramatury.

* krewetki-miałam mrożone tygrysie
* chili świeża
* czosnek pokrojony w paski
* pieprz,sól,
* oliwa z oliwek
* białe wino-do smaku ok.1 szklanki

* makaron ulubiony-dałam pappardelle
* brokuły
* ser parmezan

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-7

Krewetki rozmrozić,obrać z pancerzyków,dobrze opłukać,osuszyć i zamarynować.
Oliwę wlać do miski,dodać czosnek,pieprz i pokrojony chili,włożyć krewetki,wymieszać i odstawić na min.1 godz ale można na kilka godzin lub całą noc.

Nastawić wodę do gotowania makaronu i w czasie gdy zacznie się gotować makaron zacząć smażyć krewetki.

Ugotować makaron wg.przepisu na opakowaniu ale zawsze al dente-czyli lekko twardawy,odcedzić i gorący dodać do krewetek.

Patelnię rozgrzać i włożyć krewetki wraz z całą marynatą,smażyć na dużym ogniu przez 2-3 minuty,wlać wino,odparować przez 1-2 minutki,posolić do smaku i dołożyć makaron,wymieszać całość razem,przyprawić solą i pieprzem,wyłożyć na talerze i posypać świeżo startym parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-z-krewetkami-brokulami-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Leśne, Makarony, Owoce morza, Ryby, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MIĘSNA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania miesna-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-2

Dziś zapraszam na mięsną lazanię pieczoną.

* 1 op.płatów lazanii-500 g.
* 1 kg.mięsa wołowego
* 2-3 średnie cebule
* kilka ząbków czosnku
* 4 średnie marchewki
* 2-3 łodygi selera naciowego
* 2-3 łyżki oleju rzepakowego
* 3/4 szklanki wina czerwonego wytrawnego
* 2 op.pomidorów bez skórki krojonych-800 g.
* 1 szklanka wody
* 200 g.sera żółtego twardego
* 200 g.sera parmezan
* oregano suszone,papryka słodka i ostra,sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-3

spa-smaczne-przepisy-anilazania-miesna-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-5

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-7

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-8

SOS BIAŁY-BESZAMEL

* 1 litr mleka 2 %
* 2 lekko czubate łyżki mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1/2 łyżeczki soli
* 100 g.masła extra

SOS MIĘSNY.

Mięso wołowe przekręcić przez maszynkę do mięsa na małych oczkach lub kupić gotowe mielone.Warzywa obrać,rozdrobnić w malakserze lub drobniutko posiekać.Najpierw na oleju zeszklić warzywa,dodać mięso i smażyć kilka minut,często mieszając,aż mięso straci surowość,zalać wino i odparować przez 3-4 minuty na większym ogniu.
Teraz dodać pomidory,przyprawy,wodą podlać,przykryć i dusić na średnim ogniu ok.30-40 minut,nieraz zamieszać.Całość powinna się lekko zezłocić i odparować,spróbować czy nie potrzeba dosmakczyć.
Odstawić do przestudzenia.

SOS BIAŁY.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-9

Masło rozpuścić,wsypać mąkę i cały czas mieszając smażyć ok 1-2 minuty,aż lekko się zeszkli,wlać mleko i mieszać trzepaczką lub łyżką,dodać gałkę i sól,gotować ok 5 minut na gładki sos.
Ostudzić.

Naczynie żaroodporne (moje 25-35 cm)wysmarować masłem.

Kładziemy po kolei
– kilka łyżek sos mięsny
– płaty lazanii
– sos mięsny
-sos biały
– trochę sera żółtego
– trochę sera parmezan
– płaty lazanii
– i tak jeszcze 3 razy-czyli w mojej formie wyszło po 4 warstwy płatów lazanii.
Ale to zależy jaką macie formę do pieczenia,po prostu trzeba dopasować do swojej formy.
-na wierzchu powinien być sos biały i dużo sera.Ja położyłam jeszcze zieloną natkę od selera naciowego.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-11

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-12

Pieczemy lazanię w 180 st.przez 30-40 minut,uważając żeby wierzch się nie przypalił.
Nam taka lazania smakuje z keczupem i majonezem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-miesna-13

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Mięsne, Pieczone M, Sosy, Wytrawne |
Tagi , , , Skomentuj

ŁAZANKI ORKISZOWO-ZIOŁOWE Z KAPUSTĄ KISZONĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-1

Uwaga-1 szklanka to 250 ml.

Makaron orkiszowo-ziołowy.

* 3 szkl.mąki orkiszowej jasnej-może być pszenna
* 4 jajka
* 1 łyżka posiekanych ziół-tymianek,rozmaryn
* 1 łyżeczka soli

spa-smaczne-prżepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-4

Z podanych składników wyrobić ciasto makaronowe,gdyby nie dało się połączyć dodać 1 jajko więcej,ja wody nie dodaję,tylko gęstość reguluję albo jajkiem albo mąką.
Ciasto wyrabiać przez 5 minut,powinno być idealnie gładkie i elastyczne.
Przykryć miseczką na pół godziny.

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-5

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-6

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-7

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-8

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-9

Ciasto podzielić na 8 części,każdą wałkować cienko,powiesić na drążku lub rozłożyć na ręczniczkach.
Gdy wszystkie placki rozwałkujemy,odczekać z pół godziny,aż trochę podeschną i teraz pokroić na paski a następnie na kwadraciki,jak łazanki.
Można zostawić do podsuszenia lub gotować od razu we wrzącej,dobrze osolonej wodzie z łyżką oleju,po wypłynięciu przez 1-2 minuty,przelać przez sito i od razu połączyć z kapustą.

Kapusta kiszona smażona.

* 1/2 kapusty kiszonej
* 2 cebule
* chili wg.uznania
* 4-5 ząbki czosnku
* 2-3 łyżki masła
* sól,pieprz

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-10

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-11

spa-smaczne-przepisy-ani-łazanki-orkisz-z-kapustą-12

Kapustę ugotować we wrzącej wodzie do miękkości,odcedzić na sitku,wycisnąć dobrze rękami,posiekać nożem na mniejsze kawałeczki.

Na patelni na maśle zeszklić posiekaną cebulę,chili i czosnek,dołożyć kapustę,smażyć kilka minut,żeby smaki się połączyły,dodać łazanki,dokładnie połączyć,doprawić pieprzem czarnym ew.solą.

Łazanki najlepsze są na gorąco.

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Makarony, ryż i ziemniaki, Ogrodowe, Warzywa, Zioła |
Tagi , , Skomentuj