Kategoria: Makarony, ryż i ziemniaki

ZUPA Z SOCZEWICĄ I PASTĄ CURRY.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-1

1 szklanka czerwonej soczewicy
* 1 cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 2-3 cm. świeżo startego imbiru
* 1 op.żółtej cykorii
* 1 gałązka trawy cytrynowej
* 1 średnia główka kapusty pekińskiej
* 1 świeża chili
* 1 op.mleczka kokosowego – 400 ml.
* 2 łyżki czerwonej pasty curry
* 1 łyżka kurkumy
* 1 łyżka masła klarowanego
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sok z 1 cytryny
* sos sojowy
* pieprz

* zielenina – natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-2

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-3

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-soczewica-pasta-curry-4

Do rondelka wkładamy od razu masło klarowane, olej, pokrojoną cebulę, czosnek, chili, starty imbir, trawę cytrynową drobno pokrojoną, smażymy 2-3 minutki, dodajemy opłukaną soczewicę, kurkumę mieszając smażymy chwilkę i całość zalewamy wrzącą wodą na kilka cm. nad poziom warzyw, gotujemy na średnim ogniu 10 minut, aż soczewica będzie prawie miękka.
Teraz dokładamy pokrojoną niezbyt drobno cykorię, pekinkę oraz mleczko kokosowe, gotujemy ok.3 minutki, wlewamy sok z cytryny i ew.sos sojowy, pieprz.
Na talerzu posypujemy natką.
Zupa świetnie rozgrzewa i syci, tak więc na zimne dni, które nas czekają takie zupki muszą zagościć na stałe w naszych domach.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , , , Skomentuj

BAKŁAŻANY I PORY W SOSIE POMIDOROWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany -pory-sos-pomidorowy-1

U nas dziś obiad bezmięsny.
Bardzo smaczny i bardzo zdrowy a inspirowałam się przepisem p.Agnieszki Maciąg z cudownie wydanej książki pt. SMAK SZCZĘŚCIA.

* 3 średnie bakłażany
* 2 pory
* kilka ząbków czosnku
* 2 cebule
* 1 łyżka suszonych ziół – bazylia lub inne ulubione

SOS.

* 4-5 mięsistych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* pieprz świeżo zmielony
* sól
* olej rzepakowy

* zielenina – natka, koperek, bazylia

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-bakłażany-pory-sos-pomidorowy-7

Całe bakłażany, ze skórką umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę.
Cebule i pory pokroić w paski a czosnek posiekać drobno.
Całość rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać ziołami, polać 2 łyżkami oleju rzepakowego, posolić, wymieszać i piec w 190 st.przez 20-30 minut, aż warzywa będą miękkie i zarumienione.

W tym czasie zrobić sos.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
Rozgrzać 1 łyżkę oleju rzepakowego, dodać rozgnieciony czosnek, sporo pieprzu i pomidory, wymieszać, smażyć przez chwilę, gdy puszczą sok dodać całość z blaszki, smażyć na średnim ogniu przez 5 minut, doprawić solą i pieprzem.
Ja podałam z ugotowaną zieloną soczewicą, kalafiorem i brokułami.
Na talerzu posypać świeżymi ziołami.

Tak przygotowane bakłażany świetnie smakują na gorąco jak i na zimno,
podane z różnymi kaszami, ryżem lub makaronem a nawet z pieczywem.
Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Ogrodowe, Pieczone W, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

SOS PAPRYKOWO-CZOSNKOWY NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-2

Zapraszam do zrobienia takiego oto sosu, który w zimie wykorzystamy do różnych dań !

* 3 kg.papryki – najlepiej pomidorowej
* 3 główki czosnku polskiego
* 3 słoiczki koncentratu pomidorowego – po ok.200 g.
* 2 szklanki cukru
* 1 szklanka octu 10 %
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 łyżeczki soli
* 1-2 łyżeczki chili w proszku
* 1 op.bazylii suszonej
* 3-5 liści laurowych
* pieprz do smaku

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sos-paprykowo-czosnkowy-na-zimę-7

Papryki myjemy, odrzucamy szypułki i ziarenka, kroimy na mniejsze kawałeczki.
Czosnek obieramy z łupinek.
Paprykę i czosnek przekręcamy przez maszynkę do mięsa, wkładamy do garnka z grubym dnem i dodajemy wszystkie pozostałe składniki.
Mieszając doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na średnim ogniu przez pół godziny,wyjmujemy listki laurowe, gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zamykamy dokładnie i zostawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Tak zrobiony sos świetnie smakuje do mięs z grilla, kanapek, wędlin, serów a także można podsmażyć mielone mięso np.z indyka lub wieprzowiny, dołożyć słoik takiego sosu, razem zagotować i gotowy sos do spaghetti, lazanii lub ryżu na szybko gotowy !

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Na ostro, Na słono, Smażone W, Sosy, Spiżarnia, Warzywa |
Tagi , , , , 2 komentarzy

KOTLETY SCHABOWE Z SOCZEWICĄ I MARCHEWKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-1

Moja propozycja na sobotni lub niedzielny obiad.

* 4 kotlety schabowe
* 300 g.soczewicy zielonej
* 5 średnich marchewek – ok.650 g.
* 2 plastry boczku
* 1 cebula
* 1/2 świeżej chili
* 1/2 szklanki śmietany kremówki
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka masła
* 2 łyżki oleju rzepakowego
* sól, pieprz
* natka pietruszki

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-4

Soczewicę dobrze opłukać w zimnej wodzie, osączyć.
Marchewki obrać, pokroić w kostkę.
Masło rozpuścić, dodać soczewicę i smażyć przez 3-4 minutki mieszając łyżką, zalać gorącą wodą na 2-3 cm.nad poziom soczewicy, przykryć i gotować na małym ogniu ok.20-25 minut, aż będzie prawie miękka, teraz dodajemy marchewkę, mieszamy i gotujemy już bez przykrycia jeszcze przez ok.10-15 minut, do miękkości soczewicy i marchewki, wlewamy śmietankę, zagotowujemy, doprawiamy sokiem z cytryny, solą, pieprzem i natką.

Kotlety myjemy zimną wodą, osuszamy ręczniczkiem kuchennym, posypujemy solą i pieprzem i smażymy na rozgrzanym oleju po 3-4 minutki z każdej strony. Zdejmujemy z patelni i przykrywamy folią aluminiową, żeby nie wystygły a na tę samą patelnię wkładamy boczek pokrojony na małe kawałeczki, posiekaną cebulkę i chili i smażymy ze 2 minutki, posypujemy natką.

Na talerzu układamy soczewicę z marchewką i kotlet, który ozdabiamy smażonym boczkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kotlet-schabowy-z-soczewicą-i-marchewką-5

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Mięsne, Ogrodowe, Smażone M, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

MAKARON PENNE Z MASCARPONE I PESTO.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-1

Do domowego pesto podałam makaron w sosie z sera Mascarpone.

* 500 g.makaronu penne
* 500 g.sera Mascarpone
* sos pesto

* ser Parmezan

Makaron ugotować wg.przepisu na opakowaniu,przelać przez sitko i do gorącego od razu wmieszać ser i pesto.
Na talerzach posypać utartym serem Parmezanem.

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-2

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makaron-penne-z-pesto-orzechowo-migdałowym-4

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Pesto, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , Skomentuj

ZUPA JAGLANA Z WARZYWAMI I ZIOŁAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-1

Zapraszam na lekką wiosenną zupę z dodatkiem młodej kalarepy,brokuła i ziół.

* 1 szklanka kaszy jaglanej
* 2 marchewki
* 1 pietruszka
* 1 por
* 1 cebulka
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 kalarepa
* 1 brokuł
* 1 chili
* 1 łyżeczka kurkumy
* liść laurowy,ziele,pieprz,sól
* 2-3 łyżki śmietany-dałam kokosowe mleczko

* świeże zioła-jakie lubimy

* masło klarowane ew.olej rzepakowy

Warzywa obieramy i kroimy na plasterki,brokuła na małe różyczki,kalarepkę w średnią kostkę.
Kaszę jaglaną dobrze płuczemy w zimnej wodzie.

W garnku rozgrzewamy masło klarowane i podsmażamy cebulkę,marchewkę,pietruszkę,pora,czosnek,chili przez ok.2-3 minuty,dodajemy kaszę,kurkumę i mieszając podsmażamy przez następne 2-3 minutki.
Całość zalewamy wrzącą wodą,dodajemy sól,pieprz,liść,ziele angielskie i gotujemy ok.10 minut,dokładamy kalarepkę i po 3-4 minutach brokuła a gdy się zupa zagotuje,podprawiamy śmietanką,dokładamy świeże zioła pokrojone,sok z cytryny i ew.sól,pieprz do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-zupa-jaglana-z-warzywami-ziołami-2

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Kasze, Na gorąco, Ogrodowe, Warzywa, Zioła, Zupy |
Tagi , , , , Skomentuj

KOPYTKA SZPINAKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-1

Zapraszam na pyszne,zielone kopytka.

Nie podaję dokładnych proporcji,ponieważ gdy robiłam typowe ciasto na kopytka tj.ser biały,ziemniaki,mąka-dałam orkiszową/może być pszenna,jajko,sól i już miałam wyrobione ciasto – to wtedy do połowy ciasta postanowiłam dodać młody szpinak podgotowany przez 2-3 minutki,a gdy zrobił się miękki,od razu przełożyłam do zimnej wody na chwilkę,dobrze odcisnęłam dłońmi i zmiksowałam na gładką papkę.
I właśnie taką papkę ok.2-3 łyżki dodałam do gotowego ciasta z tym,że należy dodać jeszcze trochę mąki,ponieważ szpinak lekko rozrzedził ciasto.
Ja odkrawam nożem po kawałeczku ciasta,wałkuję dłońmi wałeczek i kroję nożem ukośne,zgrabne kopytka.
Gotuję we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki od czasu wypłynięcia na wierzch.
Dobrze odcedzam na sitku i od razu polewam gorącym rozpuszczonym masełkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-8

Pyszne są takie gorące podane od razu po ugotowaniu ale jeszcze pyszniejsze podsmażone na rumiano i chrupią co.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Duszone W, Kluski, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MUFFINKOWA SZPINAKOWO-GRZYBOWO-SEROWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-2

Zapraszam na gorące,smaczne i pięknie wyglądające danie.

* 6 płatów lazanii na 6 średnich porcji!

FARSZ SZPINAKOWY.

* 2 cebulki-szalotki
* 2-4 ząbki czosnku
* 500 g.świeżego szpinaku
* 1 łyżka masła klarowanego ew.oleju
* sól,pieprz

FARSZ GRZYBOWY.

* 1/2 kg.boczniaków
* 1 świeża chili
* świeże zioła-tymianek,natka
* 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
* sól,pieprz

SOS DO POLANIA.

* 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18 %
* 200-300 g.sera żółtego-dałam zamojski
* sól,pieprz
* zioła-tymianek,natka

Lazanię pogotować we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki,aż zmięknie,od razu przełożyć do zimnej wody i rozłożyć na tacy.
Ostudzić i przekroić każdy płat na pół.

FARSZ SZPINAKOWY.

Cebulki i czosnek posiekać.
Szpinak dobrze opłukać w zimnej wodzie a gdy bardzo duże liście to trochę je porwać na drobniejsze kawałki,dobrze osączyć na ściereczce!

Na maśle zeszklić cebulki i czosnek,dodać szpinak i smażyć razem,aż zmięknie.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-5

FARSZ GRZYBOWY.

Boczniaki oczyścić,porwać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i olej i dodać posiekane chili i grzyby,smażyć na dużym ogniu,aż zmiękną i delikatnie się zrumienią.
Dodać sól,pieprz do smaku,posypać posiekanymi ziołami.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-7

SOS ŚMIETANOWO-SEROWY.

Śmietanę wymieszać z drobno pokrojonym serem i ziołami,dodać soli i pieprzu do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-9

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-11

Formę na duże muffinki -6 sztuk-posmarować olejem i w każdym wgłębieniu rozłożyć po dwa płaty lazanii.
Do każdej rozłożyć najpierw farsz ze szpinaku,następnie farsz grzybowy i wszystkie polać sosem śmietanowo-serowym.
Pieczemy w 180 st.przez ok.25-30 minut,aż brzegi,wierzch i spód pięknie się zarumienią i upieką.

Danie świetnie się prezentuje i fajnie smakuje.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-12

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-13

Smacznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , 1 komentarz

KREWETKI-MAKARON CHOW MEIN-WARZYWA Z WOKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW MEIN-warzywa-z-woka-1

Dziś zapraszam na gorące danie obiadowe z udziałem krewetek,warzyw i makaronu a wszystko zrobione w jednym woku.
Pysznie i szybko – kilka minut smażenia-z tym,że wcześniej wszystkie warzywa będą pokrojone a krewetki zamarynowane!
Tak więc do dzieła !!!

* 250 g.makaronu CHOW MEIN
* 600 g.krewetek mrożonych-średniej wielkości
* 2 łyżki oleju-dałam rzepakowy
* sos sojowy
* pieprz świeżo mielony

* 2 papryki żółte
* 2 papryki czerwone
* 2 łodygi selera naciowego
* 3 małe sztuki sałaty rzymskiej-300 g.
* 1 kiść pomidorków koktajlowych

* 1 czerwona cebula
* 2 chili świeże-ew.według swego smaku
* 2 łodygi trawy cytrynowej
* 5-6 cm.korzeń imbiru
* kilka ząbków czosnku
* sól,pieprz
* 1/2 szklanki białego,wytrawnego wina

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW_MEIN-warzywa-z-woka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-7

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-9

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-10

Makaron przygotować wg.przepisu,osączyć.
Krewetki rozmrozić,oczyścić,dobrze opłukać,dodać olej,pieprz i zalać sosem sojowym do przykrycia,marynować co najmniej pół godziny.

Papryki pokroić na średnie kawałki,seler i sałatę rzymską na paski-odstawić.
Pomidorki przekroić na pół.

Cebulę,chili,trawę cytrynową,czosnek i imbir pokroić na drobne kawałeczki.

Rozgrzewamy dobrze wok,wlewamy ze 2 łyżki oleju rzepakowego i podsmażamy cebulę,chili,imbir,czosnek,trawę cytrynową przez 2-3 minutki,gdy zacznie pięknie pachnieć dodajemy krewetki wraz z całą zalewą sojową i smażymy 2-3 minutki,dodajemy papryki i seler i znowu smażymy ze 3 minutki,aż warzywa trochę zmiękną,dodajemy sałatę i po minutce osączony makaron,mieszamy i zalewamy winem białym,gdy zacznie się gotować dodajemy pomidorki i po jednej minutce smażenia wykładamy na talerze.

Prawda,że szybko a zapewniam że i bardzo smacznie.

spa-smaczne-przepisy-ani-krewetki-makaron-CHOW-MEIN-warzywa-z-woka-11

Smacznego!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Makarony, Ogrodowe, Owoce morza, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

INDYK Z ANANASEM PO TAJSKU.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-1

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-2

U nas dalej dania w stylu tajskim!!!!! a właściwie to wczoraj – tylko nie zdążyłam wrzucić na bloga – może na weekend ktoś skorzysta z tego przepisu???????
Więc zapraszam na pysznego indyka ze świeżym ananasem i czerwoną pastą curry.

* 60-70 dkg.fileta z indyka
* 1/2 surowego ananasa
* 2 łyżeczki cukru trzcinowego
* 2 duże łyżki czerwonej pasty curry
* 2 łyżki sosu rybnego
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1 limonka
* 1 op.mleczka kokosowego-400 ml.
* 2-3 spore pieczarki Portobello-ew.5-6 szt zwykłych,białych
* 1 spora sałata rzymska-ew.pekińska
* suszone płatki chili
* 1 łyżeczka skrobii/mąki kukurydzianej ew.ziemniaczanej

* świeża kolendra/natka pietruszki

* orzechy nerkowce

* ryż jaśminowy

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-3

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-4

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-5

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-6

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-7

Mięso umyć.osuszyć i pokroić na średniej wielkości paseczki.
Ananasa obrać ze skórki i pokroić w małe kawałeczki usuwając środek owocu.
Pieczarki i sałatę pokroić w plasterki a ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Orzechy podprażamy na suchej patelni na lekko złoty kolor.

W dużym woku lub na patelni podgrzewamy mleczko kokosowe,pastę curry,cukier,sos rybny,ananasa mieszając łyżką,gdy zawrze dodajemy mięso z indyka i podlewamy pół szklanki wody,mieszając doprowadzamy do wrzenia,zmniejszamy ogień i gotujemy przez 5-7 minut,aż mięso zmięknie,dokładamy pieczarki,chili i po 2 minutach gotowania dosypujemy sałatę,po jednej minucie gotowania dodajemy skrobię wymieszaną w 2 łyżkach zimnej wody,zagotowujemy i wyłączamy ogień i dodajemy sok z limonki.
Próbujemy i ew.dodajemy do smaku sos sojowy,sok z limonki.

Na talerze wkładamy ryż dookoła talerza a w środek dokładamy sos z mięsem,posypujemy orzechami i świeżą kolendrą.

spa-smaczne-przepisy-ani-indyk-z-ananasem-po-tajsku-8

Pyszne i zdrowe.
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Gotowane M, Mięsne, Ogrodowe, Ryż, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , Skomentuj