Kategoria: Desery mrożone

LODY CZEKOLADOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-lody czekoladowe-1

* 1/2 śmietanki kremówki 30 lub 36 %
* 1 op. mleko słodzone skondensowane ( 530 g. )
* 250 g. serka mascarpone
* 200 g. czekolady gorzkiej min. 60 % zawartości kakao
* 3 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
* 1 limonka – sok i otarta skórka

Czekoladę roztopić na parze ew. w mikrofali- ostudzić.
Śmietanka, serek i mleko powinno być schłodzone, wyjąć z lodówki przed samym zrobieniem lodów.

Śmietankę ubić na gęstą masę w mikserze, dodać mleko- ubić, dodać serek-ubić przez chwilę, dodać letnią czekoladę, dobrze ubić do połączenia, teraz wmieszać sok z limonki i likier, dobrze połączyć razem.

spa-smaczne-przepisy-ani-lody czekoladowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-lody czekoladowe-3

Lody przełożyć do pojemniczków, zamrozić najlepiej przez noc z zamrażarce.

Lody są gotowe do spożycia bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki, no i nie potrzebujemy maszynki do lodów.

spa-smaczne-przepisy-ani-lody czekoladowe-4

Pychota – polecam serdecznie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery mrożone, Lodowo, Lody |
Tagi , , , Skomentuj

MROŻONY DESER OWOCOWO-KAJMAKOWO-ŚMIETANKOWO-CIASTECZKOWY

spa_smaczne_przepisy_ani_kuchnia_polska_mrozony_deser_1
200g. ciasteczek maślanych, 100g. masła.
Ciastka pokruszyć a najszybciej to zmiksować , połączyć z roztopionym masłem, powinna zrobić się kruszonka. Naczynie plastikowe np. po lodach – wyłożyć folią spożywczą lub papierem do pieczenia , na spód położyć większą część kruszonki , lekko przycisnąć , odstawić.
500 ml. śmietanki kremówki schłodzonej, 500g. serka mascarpone, 3-4 łyżki cukru pudru, 1/2 puszki kajmaku ( gotowa masa krówkowa) ,owoce świeże -truskawki, maliny, borowka .
Śmietankę ubić na sztywno , dodając puder i mascarpone , ubijając , aż całość zrobi się puszysta i kremowa , wyłożyć połowę masy na ciasteczka , na wierzch wyłożyć łyżką kajmak i wykałaczką zrobić esy- floresy, teraz resztę masy serowej , owoce w całości lub truskawki to pokrojone na mniejsze kawałeczki. Całość posypać resztką kruszonki , lekko przyciskając , przykryć folią spożywczą wierzch ,zamknąć pokrywką , wstawić do zamrażarki na kilka godzin a najlepiej na noc.
Przed spożyciem wyjąć z zamrażarki 15-20 min. wcześniej , kroić w plastry.

Polecam\
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_kuchnia_polska_mrozony_deser_12

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery mrożone, Lodowo |
Tagi , , , Skomentuj