Kategoria: Syropy

MIODEK MAJOWY Z MNISZKA LEKARSKIEGO-MLECZA.

IMG_8562

IMG_9067

Kochani najwyższy czas na zrobienie pysznego i zdrowego miodku z mniszka.

Ja wczoraj zbierałam mniszek i robię właśnie miodek z 2 porcji i nastawiłam jeszcze na wino i ocet mniszkowy.

IMG_8916

MIODEK.

Miodek ma wspaniały smak i zapach, a konsystencja podobna do młodego,świeżo zlanego miodu wielokwiatowego .

500 główek mlecza- bez zielonej łodyżki ale całe kwiatki zebrać najlepiej w słoneczny dzień, jak już nie będzie rosy, rozłożyć na białym ręczniku , obrusiku ,żeby wyszły ewentualnie żyjątka, które mogą być w kwiatkach,po 1-2 godz.wsypać kwiatki do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody,pokroić w plastry 1 cytrynę, zagotować i od zawrzenia gotować 15 minut. Przykryć, odstawić na jedną dobę. Odcedzić na durszlaku płyn do drugiego garnka,kwiatki i cytryny dokładnie wycisnąć rękami,dodać 1 kg. cukru, gotować na malutkim ogniu 1 godzinę.

Znowu odstawić na jedną dobę,teraz dodać jeszcze 1 kg. cukru i wyciśnięty sok z 3 cytryn ( przelać przez sitko, żeby był czysty sok)zagotować, zmniejszyć ogień na malutki i niech się gotuje,aż zrobi się złoty kolor a SYROPEK będzie przypominać miód ( ja gotowałam prawie 2 godz.)
Gorący miodek przelać do wyparzonych słoiczków,zakręcić dokładnie,odwrócić dnem do góry,ustawiać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką,po jednej dobie wynieść do spiżarni.

IMG_8919

IMG_9007

IMG_9009

IMG_9012

IMG_9016

IMG_0279
Tak zrobiony miodek stoi nawet dobry rok i jest cały czas doskonały.Polecam używać zamiast cukru, do słodzenia kawy,herbaty,polewania naleśników,placków,lodów , deserów,a przy kaszlu, przeziębieniu,chrypce – rewelacja, pomaga od razu.

Polecam.
Dodam jeszcze,że do ostatniego gotowania dołożę po 4 laski cynamonu, połamane na pół i 2 laski wanilii,pokrojone na mniejsze paseczki, oczywiście do słoiczków przy zlewaniu też będę dokładać po kawałeczku wanilii i cynamonu.

IMG_9074

IMG_9077

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

BALSAMICO-KREM DOMOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico -morelowo-zurawinowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-2

* 1/2 litra octu balsamico-Aceto Balsamico di Modena
* 1 szklanka cukru Muscovado-jasny lub Demerara ale może być też zwykły biały
* 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 laska cynamonu
* 3-4 goździki
* garść moreli suszonych
* garść żurawin suszonych

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-5

Wszystkie składniki włożyć do garnka,doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu,aż zacznie robić się syrop.
Sprawdzamy wylewając trochę płynu na talerzyk,gdy się nie rozlewa za bardzo na boki,balsamico jest gotowe.
A gdy chcemy zrobić krem,żeby tylko kropelkami polewać potrawy,to gotujemy jeszcze z 10-20 minut,aż stanie się gęściejszy.Pamiętamy tylko,że krem gdy zastygnie stanie się jeszcze gęściejszy,niż taki gorący.
Balsamico należy przelać przez sitko do buteleczek niedużych,najlepiej takich z dziubkiem,będzie łatwiej polewać potrawy.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-6

Krem można zrobić sam bez żadnych dodatków lub dodać swoje ulubione owoce-w lecie daję maliny,truskawki,śliwki-a teraz suszone.Świetny też z daktylami lub figami suszonymi.
My lubimy takie balsamico wlane do oliwy i polewamy lub maczamy świeże chlebki.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , Skomentuj

SYROP Z HIBISKUSA.

spa-smaczne-przepiosy-ani-syrop-hibiskus-1

Dziś przepis na syrop z kwiatków hibiskusa.

* 250 g.kwiatków hibiskusa
* 1 litr wody
* 70 dkg.cukru-dałam 200 trzcinowego,resztę białego
* 2-3 laski cynamonu
* kilka goździków
* 2 gwiazdki anyżu

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-2

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-7

Wodę zagotować w garnku większym,wsypać kwiatki-pogotować 1-2 minutki,przykryć garnek pokrywką na 30-60 minut,żeby kwiatki oddały swój kolor i zapach.

Przelać przez sito,kwiaty dobrze wycisnąć w dłoniach.Do wywaru dodać cukier i korzenie,zagotować i na średnim ogniu gotować do czasu,aż zacznie robić się syrop.Na talerzyk z lodówki zimny wlać łyżeczkę syropu,przeciągnąć palcem przez środek,gdy od razu się nie zalewa-syrop gotowy.

Syrop przelać jeszcze raz przez drobne sitko,żeby pozbyć się korzeni i resztek kwiatów.

Teraz ponalewać do słoiczków,niedużych buteleczek,gdy dobrze ostygnie,wynieść w chłodne miejsce.

Taki syropek ma fajny kolor,smak i zapach i jest świetnym dodatkiem do herbatki,deserów,lodów a także do wina musującego np.Prosecco.
Do kielicha na wino włożyć 3-4 kostki lodu,wlać łyżkę syropu,zalać winem musującym-pycha.

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-9

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

2. SYROP KORZENNY DO KAWY.

IMG_8439

Podam jeszcze inny przepis na doskonały syropek korzenny.

IMG_8414

* 3-4 laski cynamonu
* 10 szt.goździków
* 10 owocków kardamonu
* 2-3 gwiazdki anyżu
* 1 laska wanilii
* 5-7 cm.imbiru świeżego
* 3-4 łyżki pełne miodu
* 3-5 łyżek Amaretto-lub inny alkohol
* 2 szkl.wody

IMG_8416

IMG_8417

IMG_8421

Do garnuszka wlać wodę,dodać imbir w plastry pokrojony,laskę wanilii rozciętą,ale ziarenka wyjęte i odłożone,tylko samą skórkę i korzenie,zagotować i na niedużym ogniu gotować przez 10-15 minut,przecedzić,dodać miód,ziarenka wanilii,dobrze całość wymieszać i ostudzić,wlać alkohol,przelać do buteleczki,zamknąć i gotowe.

IMG_8428

IMG_8475

Zapraszam i polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

1. SYROP KORZENNY DO KAWY,HERBATY.

IMG_8464

Zapraszam do zrobienia domowego syropku,który świetnie pasuje do kawy,herbaty a nawet do czystej wody.
Taki syropek zawiera miód,dużo różnych korzennych przypraw a nawet trochę alkoholu,więc naszą kawkę i dosłodzi i jeszcze w chłodne dni nas rozgrzeje.

Pracy przy nim niewiele,należy tylko zebrać swoje ulubione korzenie,przyprawy,chwila gotowania i syrop gotowy.
IMG_8450

* 2 szkl.wody
* 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (dałam swoją)
* świeży imbir ok.10 cm (może być w proszku )
* 1 cytryna-skórka
* 1/2 pomarańczy-skórka
* 2 łyżeczki cynamonu (bardzo lubimy cynamon )
* 2 duże łyżki miodu lub cukru np.trzcinowego lub syropu klonowego
* 2-3 łyżki rumu-najlepiej ciemnego

IMG_8457

Do garnuszka wlać wodę,dodać przyprawy ale bez alkoholu i miodu,całość zagotować i na niedużym ogniu gotować 10-15 minut,nieraz przemieszać.
Całość przelać przez sitko,dobrze osączyć,do powstałego syropu dodać miód,dobrze wymieszać do rozpuszczenia miodu.
syrop ostudzić,wlać alkohol i teraz przelać do buteleczki,zamknąć i gotowe.

IMG_8466

Tutaj są syropki nr 1 i nr 2.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

NALEŚNIKI DLA ZAKOCHANYCH

spa_smaczne_przepisy_ani_naleśniki_1
No to robimy .

– 5 jaj
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżka cukru
– po 1 szkl. mleka, śmietany i wody mineralnej gazowanej
– 3 szkl. mąki
– 3 łyż. maku suchego
– 2 łyż .wódki ( niekoniecznie)
– 10 dek . masła roztopionego

W mikserze roztrzepać, jaja, sól, cukier i płynne składniki, dodać mąkę i dobrze zmiksować. Dodać masło, zmiksować, dołożyć mak i wódkę. Wymieszać, odstawić na min. 15 min. Smażyć cienkie naleśniczki.

Karmel solony
3 łyż . cukru zalać na patelni 3 łyż. wody ,zamieszać do rozpuszczenia cukru ,zagotować. Teraz już nie wolno mieszać , tylko czekać , aź zrobi się piękny ciemno- złoty kolor ,a my poczujemy zapach karmelu .Zdjąć z ognia i szybko wmieszać 250g. serka maskarpone . Gdy trochę się ostudzi , posypać odrobiną grubej soli morskiej – nada extra smak – . Ja naleśniki smarowałam troszkę karmelem , po wierzchu posypałam cukrem cynamonowym a inne polewałm syropem klonowym lub miodkiem mniszkowym.

Smacznego
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_naleśniki_2

spa_smaczne_przepisy_ani_naleśniki_3

spa_smaczne_przepisy_ani_naleśniki_4

spa_smaczne_przepisy_ani_naleśniki_5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Mączne na słodko na słono, Naleśniki, Syropy |
Tagi , , Skomentuj

SYROP KORZENNY

spa_smaczne_przepisy_ani_syrop_korzenny_1
Podkręć sobie smak kawy
Na 1 litr wody dajemy : 2-3 laski cynamonu , po kilka goździków , anyżku, kardamonu, 2-3 ziela, kawałeczek imbiru ok 5 cm, kawałek skrojonej skórki pomarańczy i cytryny, cukier trzcinowy i wszystko gotować ok 1 godz. na małym ogniu. Przecedzić, dolać dwie łyżki amaretto lub rumu. Przelać do buteleczek i dodawać do kawy lub herbaty.

Smacznego
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_syrop_korzenny_2

spa_smaczne_przepisy_ani_syrop_korzenny_3

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Do deserów i nie tylko, Kawy deserowe, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi Skomentuj