Kategoria: sosy

CIASTO KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI I SOSEM MIĘTOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze śliwkami-1

Zapraszam do zrobienia ciasta ze śliwkami – węgierkami, do wykonania którego nie potrzebujemy nawet miksera.
Ciasto jest delikatne, kruche, niezbyt słodkie a wręcz mało słodkie, ale polane sosem miętowo-śmietankowym z białą czekoladą – komponuje się wspaniale.
Mamy teraz sezon śliwkowy w pełni, więc może ktoś się skusi na takie kruszonkowe, szybkie i bardzo smaczne ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-2

* 1 szkl.mąki pszennej
* 1 szkl.mąki kukurydzianej
* 1 szkl.mąki orkiszowej-graham lub zwykłej
* 1 szkl.płatków owsianych
* 1 szkl. mielonych migdałów lub orzechów
* 1 szkl.cukru- dałam trzcinowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0.5 łyżeczki soli
* 250 g. zimnego masła z lodówki

Wszystkie suche składniki włożyć do dużej miski, dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło,całość palcami mieszać aż zrobi się kruszonka.
Ciasto powinno być sypkie jak piasek ale też lekko wilgotne.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-4

Średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 3/4 kruszonki, delikatnie palcami wyrównać ciasto, piec w 180 st.przez 25-30 minut,aż ciasto zrobi się lekko rumiane.
Do pozostałej kruszonki dać 1 pełną łyżeczkę cynamonu i dobrze wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-6

* 1 puszka ( 530 g. )mleko słodzone skondensowane
* 2 żółtka
* 1 cytryna- sok i skórka starta na drobnej tarce
* 2 łyżki Cointreau -likier pomarańczowy lub inny ulubiony

Wszystkie składniki do miski i roztrzepać trzepaczką, krótko tylko do połączenia masy.

* 1 kg. śliwek węgierek

Śliwki umyć, osuszyć ściereczką, przekroić na pół, usuwając pestkę.

Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, skórką do dołu, polać całość masą mleczną, posypać resztą kruszonki i piec jeszcze ok.30 minut, aż ciasto zrobi się rumiane i pięknie upieczone.

spa smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-5

SOS – MUS miętowo- czekoladowy.

* 500 ml.śmietanki-kremówki
* 200 g.czekolady białej
* kilka gałązek świeżej mięty

Śmietankę przelać do garnuszka, włożyć gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, pogotować przez 5 minut,zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści, przelać przez sitko do małego dzbanuszka, ostudzić.
Pierwszego dnia sos jest płynny ale po wstawieniu do lodówki na następny dzień zrobi się gęsty jak mus.
Można go nabrać łyżeczką do lodów i podać z ciastem, jakby to były lody.
Ja polewałam ciasto pierwszego dnia, a na drugi dzień nie było co polewać, ponieważ jakiś duszek wyjadł cały, no prawie cały krem i tylko zapaszek miętowy snuł się na dnie dzbanuszka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-7

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Do deserów i nie tylko, Kremy, Owocowe, sosy |
Tagi , , , Skomentuj

CZEKOLADOWE PIEROGI

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_1
CZEKOLADA – TRUSKAWKI – MIĘTA

*** TRIO DOSKONAŁE ***

Zapraszam na pierogi czekoladowe z truskawkami , polane sosem miętowym z białą czekoladą i sosem truskawkowym.

SOS MIĘTOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

* 250 ml.śmietanki kremówki 30 %,
* 100 g. czekolady białej,
* duuuuuża garść świeżej mięty,

Śmietankę i miętę włożyć do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, gotować na malutkim ogniu ok. pół godziny.
Gdy sos zacznie lekko gęstnieć ale tylko trochę, to zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, teraz należy sos schłodzić, może być lekko ciepły lub zupełnie zimny.
Sos przelać przez sitko, dobrze wyciskając miętę, wlać do sosjerki- mamy gotowy sos.

SOS TRUSKAWKOWY.

* 50 dkg. truskawek,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 łyżeczka cynamonu,

Truskawki przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników, dobrze wymieszać, przelać do sosjerki, gotowe.

CZEKOLADOWE PIEROGI.

* 4 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mleka letniego,
* 3 jajka,
* 3 łyżki kakao,
* szczypta soli,

Mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać jajka,sól, kakao, mieszać widelcem, dolewając mleko i zgarniając mąkę do środka, gdy się z grubsza połączy ciasto – może potrzeba będzie jeszcze mleka, to dodać -zagniatać ciasto jak na typowe pierogi.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie truskawki opłukać, odszypułkować, duże pokroić na 2-4 części, mniejsze w całości zostawić.
Ja wolę robić z mniejszych, ponieważ składam 2 do siebie i wygodnie lepi się wtedy pierogi.
Ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką kółeczka, nadziewać truskawkami, gdy wyrobimy całość, to gotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 3 minut.

Gorące pierożki układać na talerzu, polewać sosami i jeeeeeeeeemy ze smakiem.

Mi z tej porcji mąki wyszło ok.70 sztuk pierogów.

Polecam spróbować pierożków w takiej – nietypowej wersji, ponieważ ten smak czekolady i mięty i truskawek, to wg moich smaków ideał.
A co WY na to?

Smacznego
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_4

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_5

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_6

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_7

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_8

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_9

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_10

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_11

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Kremy, Makarony, ryż i ziemniaki, Ogrodowe, Pierogi, sosy, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

LODY KAJMAKOWE

spa-smaczne-przepisy-ani-lody-3
Zapraszam na lody kajmakowe ,do których wykonania nie potrzebujemy maszynki do lodów .

4 białka , szczypta soli, 4 żółtka , 3 łyż. wrzącej wody, 1 op. kajmaku- gotowa masa, 1/2 szkl. mleko skondensowane niesłodzone .
Białka ubić mikserem z solą na sztywną , błyszczącą masę , odstawić . Żółtka ubić z wrzątkiem na jasną , puszystą masę, dolać mleko skondensowane niesłodzone , ubijać dalej , masa trochę się rozrzedzi – dodać kajmak , ubijać , aż się połączy, wmieszać delikatnie pianę. Teraz całość przełożyć albo do jednego pojemnika , lub tak jak ja do małych , zamykanych pojemniczków- jednorazowych ( można kupić w hurtowniach papierniczych ), wstawić do zamrażarki na min. 5-6 godz. a najlepiej na całą noc .
Tak zrobione lody są delikatne , miękkie ( nie zamarzają na bardzo twardo ), a po wyjęciu z zamrażarki są gotowe od razu do jedzenia.
Proponuję polewać lody sosem krówkowym – kilka cukierków krówek , 2-4 łyż. śmietanki kremówki , zagotować na małym ogniu do rozpuszczenia cukierków , ostudzić , i błyskawiczny sos gotowy .Dla dorosłych można dolać np. Amaretto lub inny likier .

Smacznego
SPA

SAMSUNG

SAMSUNG

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Lodowo, Lody, Polewy, sosy |
Tagi , , Skomentuj