Kategoria: Do deserów i nie tylko

MIODEK MAJOWY Z MNISZKA LEKARSKIEGO-MLECZA.

IMG_8562

IMG_9067

Kochani najwyższy czas na zrobienie pysznego i zdrowego miodku z mniszka.

Ja wczoraj zbierałam mniszek i robię właśnie miodek z 2 porcji i nastawiłam jeszcze na wino i ocet mniszkowy.

IMG_8916

MIODEK.

Miodek ma wspaniały smak i zapach, a konsystencja podobna do młodego,świeżo zlanego miodu wielokwiatowego .

500 główek mlecza- bez zielonej łodyżki ale całe kwiatki zebrać najlepiej w słoneczny dzień, jak już nie będzie rosy, rozłożyć na białym ręczniku , obrusiku ,żeby wyszły ewentualnie żyjątka, które mogą być w kwiatkach,po 1-2 godz.wsypać kwiatki do garnka, zalać 1 litrem zimnej wody,pokroić w plastry 1 cytrynę, zagotować i od zawrzenia gotować 15 minut. Przykryć, odstawić na jedną dobę. Odcedzić na durszlaku płyn do drugiego garnka,kwiatki i cytryny dokładnie wycisnąć rękami,dodać 1 kg. cukru, gotować na malutkim ogniu 1 godzinę.

Znowu odstawić na jedną dobę,teraz dodać jeszcze 1 kg. cukru i wyciśnięty sok z 3 cytryn ( przelać przez sitko, żeby był czysty sok)zagotować, zmniejszyć ogień na malutki i niech się gotuje,aż zrobi się złoty kolor a SYROPEK będzie przypominać miód ( ja gotowałam prawie 2 godz.)
Gorący miodek przelać do wyparzonych słoiczków,zakręcić dokładnie,odwrócić dnem do góry,ustawiać na ściereczce i przykryć drugą ściereczką,po jednej dobie wynieść do spiżarni.

IMG_8919

IMG_9007

IMG_9009

IMG_9012

IMG_9016

IMG_0279
Tak zrobiony miodek stoi nawet dobry rok i jest cały czas doskonały.Polecam używać zamiast cukru, do słodzenia kawy,herbaty,polewania naleśników,placków,lodów , deserów,a przy kaszlu, przeziębieniu,chrypce – rewelacja, pomaga od razu.

Polecam.
Dodam jeszcze,że do ostatniego gotowania dołożę po 4 laski cynamonu, połamane na pół i 2 laski wanilii,pokrojone na mniejsze paseczki, oczywiście do słoiczków przy zlewaniu też będę dokładać po kawałeczku wanilii i cynamonu.

IMG_9074

IMG_9077

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

BALSAMICO-KREM DOMOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico -morelowo-zurawinowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-2

* 1/2 litra octu balsamico-Aceto Balsamico di Modena
* 1 szklanka cukru Muscovado-jasny lub Demerara ale może być też zwykły biały
* 1 szklanka przegotowanej wody
* 1 laska cynamonu
* 3-4 goździki
* garść moreli suszonych
* garść żurawin suszonych

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-5

Wszystkie składniki włożyć do garnka,doprowadzić do wrzenia i gotować na średnim ogniu,aż zacznie robić się syrop.
Sprawdzamy wylewając trochę płynu na talerzyk,gdy się nie rozlewa za bardzo na boki,balsamico jest gotowe.
A gdy chcemy zrobić krem,żeby tylko kropelkami polewać potrawy,to gotujemy jeszcze z 10-20 minut,aż stanie się gęściejszy.Pamiętamy tylko,że krem gdy zastygnie stanie się jeszcze gęściejszy,niż taki gorący.
Balsamico należy przelać przez sitko do buteleczek niedużych,najlepiej takich z dziubkiem,będzie łatwiej polewać potrawy.

spa-smaczne-przepisy-ani-balsamico-morelowo-zurawinowe-6

Krem można zrobić sam bez żadnych dodatków lub dodać swoje ulubione owoce-w lecie daję maliny,truskawki,śliwki-a teraz suszone.Świetny też z daktylami lub figami suszonymi.
My lubimy takie balsamico wlane do oliwy i polewamy lub maczamy świeże chlebki.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , Skomentuj

MUFFINKI MEGA ORZECHOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-2

Zapraszam na muffinki-babeczki.

* 1 op.masła orzechowego-350 g.
* 100 g.masła extra
* 3/4 szklanki mleka
* 150-200 g.orzeszków ziemnych solonych
* 1 szklanka cukru-dałam muscovado jasne
* 1 szklanka mąki orzechowej-gdy nie znajdziecie,to zmielić w młynku zwykłe orzechy ziemne lub arachidowe -ja kupiłam w markecie na stoisku ze zdrową żywnością
* 1 szklanka mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 duże jajka

spa-smaczne=przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-6

Zwykłe masło roztopić,dodać masło orzechowe,ale tylko 3/4 opakowania,dobrze rozmieszać trzepaczką lub mikserem,dodać mleko,cukier,jajka i roztrzepać,dołożyć resztę składników,wymieszać łyżką tylko do połączenia składników.
Nakładać do foremek na muffinki,u mnie silikonowe,piec w 180 st.przez 20-25 minut na złoty kolor.

Muffinki można posypać cukrem pudrem,polać polewą ulubioną lub ozdobić takim kremem jak mój.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-7

* resztę masła orzechowego
* 2 łyżki cukru pudru
* 125 g.serka mascarpone lub śmietanki kremówki-1/2 szklanki
* trochę soku z cytryny

Masło rozetrzeć łyżką w miseczce z pudrem,dodać serek,rozetrzeć i doprawić troszkę sokiem z cytryny do smaku.
Kremem smarować ozdobnie muffinki.
Ciasteczka są bardzo smaczne,lekko wilgotne dzięki mące orzechowej,chrupiące orzeszkami i naprawdę polecam szczerze do zrobienia.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-8

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-mega-orzechowe-9

Z tej porcji wyszło mi 14 sztuk babaczek.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Babeczki-Mufinki, Ciasteczka, Do deserów i nie tylko, Kremy |
Tagi , , Skomentuj

KREM SNICKERS.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-1

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-2

TANECZNE PLASY ZAKOCHANYCH.

Oj będzie,będzie się działo,będzie zabawa,
będzie słodziutko,smacznie i radośnie.

Gdy na parkiecie zakochane dwie pary,
uniosą się w tanecznym pląsie.

Orkiestra już im grać zaczyna,
pan snickers pannę nutellę do tańca porywa.

A tu biała dama i krem orzechowy,
złączeni w uścisku-tak jak kochankowie.

Tak wirują,wirują w sobie zakochani
a zazdrosny pan kajmak-wciąż burzy ich tany.

I gdy w końcu zmęczeni,taniec zakończyli,
muzyka grać przestała i wokół cisza nastała.

Po chwili gorące rozległy się brawa,
pokaz zakończony a efekt końcowy-powala na kolana.

A my bierzemy łyżeczki w swe dłonie
– to co na talerzu –
jest słodkie,wspaniałe,kolorowe i moje-domowe.

ANNA PASTUSZAK

W taki sposób właśnie wymyśliłam sobie mój krem snickers,którego w tej chwili nie można kupić w sklepach (zupełnie nie wiem dlaczego)a który jest bardzo smaczny i nie znam osoby,która by nie lubiła takiego kremu a zwłaszcza te kochające krem orzechowy.

Ten przepis to moja modyfikacja różnych przepisów,które kombinowałam sobie,żeby odtworzyć ten krem i właśnie ten przepis jest bardzo podobny do oryginału.
Polecam wypróbować.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-3

* 1 op.masło-krem orzechowy (340 g )u mnie z kawałkami orzechów
* 1 op.krem biały o smaku białej czekolady (200 g)
* 1 op.nutelli-ten średni słoiczek
* 2 batony snickersy-te duże
* 1/2 szklanki kajmaku-dałam gotowy z Gostynia
* 4 łyżki słodkiej śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-7

Masło orzechowe i biały krem wyłożyć ze słoiczków do szklanej miseczki i roztopić przez ok.1 minutkę w mikrofali lub w kąpieli wodnej,tyle żeby się trochę rozrzedziły,dodać 2 łyżki śmietanki i całość wymieszać na masę.
Batony pokroić na mniejsze kawałeczki,dołożyć nutellę i też rozgrzać i dobrze wymieszać ze sobą dodając też ze 2 łyżki śmietanki.Kajmak też lekko rozgrzać.
I zaczynamy zabawę.

Do słoiczka wkładamy po łyżce każdego kremu,dodając po malutkiej łyżeczce kajmaku i tak do wyczerpania wszystkich składników.Na koniec przemieszać -tylko delikatnie np.trzonkiem drewnianej łyżki wszystkie trzy kremy,chociaż to nie koniecznie musimy zrobić,będą po prostu większe kawałki kremu w słoiczku.
Słoiczki zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się połączyły i krem trochę stężał.
Mój synio gdy spróbował,powiedział tylko mniaaaaaaaaaaam a z drożdżową bułeczką -totalny odlot.
Z tej porcji wyszło mi 3 słoiczki,jeden większy i trzy mniejsze.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-9

Polecam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Do deserów i nie tylko, Kremy, Kremy, POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU, Wierszykowo |
Tagi , , , Skomentuj

SYROP Z HIBISKUSA.

spa-smaczne-przepiosy-ani-syrop-hibiskus-1

Dziś przepis na syrop z kwiatków hibiskusa.

* 250 g.kwiatków hibiskusa
* 1 litr wody
* 70 dkg.cukru-dałam 200 trzcinowego,resztę białego
* 2-3 laski cynamonu
* kilka goździków
* 2 gwiazdki anyżu

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-2

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-3

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-4

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-5

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-6

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-7

Wodę zagotować w garnku większym,wsypać kwiatki-pogotować 1-2 minutki,przykryć garnek pokrywką na 30-60 minut,żeby kwiatki oddały swój kolor i zapach.

Przelać przez sito,kwiaty dobrze wycisnąć w dłoniach.Do wywaru dodać cukier i korzenie,zagotować i na średnim ogniu gotować do czasu,aż zacznie robić się syrop.Na talerzyk z lodówki zimny wlać łyżeczkę syropu,przeciągnąć palcem przez środek,gdy od razu się nie zalewa-syrop gotowy.

Syrop przelać jeszcze raz przez drobne sitko,żeby pozbyć się korzeni i resztek kwiatów.

Teraz ponalewać do słoiczków,niedużych buteleczek,gdy dobrze ostygnie,wynieść w chłodne miejsce.

Taki syropek ma fajny kolor,smak i zapach i jest świetnym dodatkiem do herbatki,deserów,lodów a także do wina musującego np.Prosecco.
Do kielicha na wino włożyć 3-4 kostki lodu,wlać łyżkę syropu,zalać winem musującym-pycha.

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-8

spa-smaczne-przepisy-ani-syrop-hibiskus-9

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

RODZYNKI W RUMIE DO CIAST,DESERÓW,LODÓW.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-1

Zapraszam do zrobienia takich oto rodzynek,które mogą stać bardzo długo,praktycznie bezterminowo w lodówce lub jakimś chłodnym miejscu,tak jak teraz jest zimno to np.w ganeczku,spiżarni.
Rum którym zalane są rodzynki służy jako konserwant a zarazem nadaje piękny smak i zapach naszym rodzynkom.
Rodzynki po zalaniu rumem już za dzień czy dwa będzie można używać.
Ja robię takie rodzynki już od kilku lat i zawsze mam pod ręką ,kiedy są mi potrzebne.
Gdy kończą mi się w słoiczku to od razu zalewam następną porcję.

* rodzynki-sułtanki,złote,inne
* rum ciemny ( ja zalewam tym 80 % ale może być 40 % )

Nie podaję proporcji,po prostu rodzynki mają być dobrze zalane rumem,żeby nie wystawały nad alkoholem.
Rodzynki przebrać,przelać wrzącą wodą na sitku,gdy ostygną przełożyć do słoiczka,zalać rumem zakręcić,schować w chłodne miejsce i gotowe.
Prawda,że łatwe.
Używać do ciasteczek,ciast-serników,pierników,keksów,ciast drożdżowych,deserów,lodów,budyniów,puddingów itp.

spa-smaczne-przepisy-ani-rodzynki-w rumie-2

Polecam gorąco.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia |
Tagi , Skomentuj

2. SYROP KORZENNY DO KAWY.

IMG_8439

Podam jeszcze inny przepis na doskonały syropek korzenny.

IMG_8414

* 3-4 laski cynamonu
* 10 szt.goździków
* 10 owocków kardamonu
* 2-3 gwiazdki anyżu
* 1 laska wanilii
* 5-7 cm.imbiru świeżego
* 3-4 łyżki pełne miodu
* 3-5 łyżek Amaretto-lub inny alkohol
* 2 szkl.wody

IMG_8416

IMG_8417

IMG_8421

Do garnuszka wlać wodę,dodać imbir w plastry pokrojony,laskę wanilii rozciętą,ale ziarenka wyjęte i odłożone,tylko samą skórkę i korzenie,zagotować i na niedużym ogniu gotować przez 10-15 minut,przecedzić,dodać miód,ziarenka wanilii,dobrze całość wymieszać i ostudzić,wlać alkohol,przelać do buteleczki,zamknąć i gotowe.

IMG_8428

IMG_8475

Zapraszam i polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Na słodko, Spiżarnia, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

1. SYROP KORZENNY DO KAWY,HERBATY.

IMG_8464

Zapraszam do zrobienia domowego syropku,który świetnie pasuje do kawy,herbaty a nawet do czystej wody.
Taki syropek zawiera miód,dużo różnych korzennych przypraw a nawet trochę alkoholu,więc naszą kawkę i dosłodzi i jeszcze w chłodne dni nas rozgrzeje.

Pracy przy nim niewiele,należy tylko zebrać swoje ulubione korzenie,przyprawy,chwila gotowania i syrop gotowy.
IMG_8450

* 2 szkl.wody
* 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika (dałam swoją)
* świeży imbir ok.10 cm (może być w proszku )
* 1 cytryna-skórka
* 1/2 pomarańczy-skórka
* 2 łyżeczki cynamonu (bardzo lubimy cynamon )
* 2 duże łyżki miodu lub cukru np.trzcinowego lub syropu klonowego
* 2-3 łyżki rumu-najlepiej ciemnego

IMG_8457

Do garnuszka wlać wodę,dodać przyprawy ale bez alkoholu i miodu,całość zagotować i na niedużym ogniu gotować 10-15 minut,nieraz przemieszać.
Całość przelać przez sitko,dobrze osączyć,do powstałego syropu dodać miód,dobrze wymieszać do rozpuszczenia miodu.
syrop ostudzić,wlać alkohol i teraz przelać do buteleczki,zamknąć i gotowe.

IMG_8466

Tutaj są syropki nr 1 i nr 2.
Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Syropy |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI I SOSEM MIĘTOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze śliwkami-1

Zapraszam do zrobienia ciasta ze śliwkami – węgierkami, do wykonania którego nie potrzebujemy nawet miksera.
Ciasto jest delikatne, kruche, niezbyt słodkie a wręcz mało słodkie, ale polane sosem miętowo-śmietankowym z białą czekoladą – komponuje się wspaniale.
Mamy teraz sezon śliwkowy w pełni, więc może ktoś się skusi na takie kruszonkowe, szybkie i bardzo smaczne ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-2

* 1 szkl.mąki pszennej
* 1 szkl.mąki kukurydzianej
* 1 szkl.mąki orkiszowej-graham lub zwykłej
* 1 szkl.płatków owsianych
* 1 szkl. mielonych migdałów lub orzechów
* 1 szkl.cukru- dałam trzcinowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0.5 łyżeczki soli
* 250 g. zimnego masła z lodówki

Wszystkie suche składniki włożyć do dużej miski, dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło,całość palcami mieszać aż zrobi się kruszonka.
Ciasto powinno być sypkie jak piasek ale też lekko wilgotne.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-4

Średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 3/4 kruszonki, delikatnie palcami wyrównać ciasto, piec w 180 st.przez 25-30 minut,aż ciasto zrobi się lekko rumiane.
Do pozostałej kruszonki dać 1 pełną łyżeczkę cynamonu i dobrze wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-6

* 1 puszka ( 530 g. )mleko słodzone skondensowane
* 2 żółtka
* 1 cytryna- sok i skórka starta na drobnej tarce
* 2 łyżki Cointreau -likier pomarańczowy lub inny ulubiony

Wszystkie składniki do miski i roztrzepać trzepaczką, krótko tylko do połączenia masy.

* 1 kg. śliwek węgierek

Śliwki umyć, osuszyć ściereczką, przekroić na pół, usuwając pestkę.

Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, skórką do dołu, polać całość masą mleczną, posypać resztą kruszonki i piec jeszcze ok.30 minut, aż ciasto zrobi się rumiane i pięknie upieczone.

spa smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-5

SOS – MUS miętowo- czekoladowy.

* 500 ml.śmietanki-kremówki
* 200 g.czekolady białej
* kilka gałązek świeżej mięty

Śmietankę przelać do garnuszka, włożyć gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, pogotować przez 5 minut,zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści, przelać przez sitko do małego dzbanuszka, ostudzić.
Pierwszego dnia sos jest płynny ale po wstawieniu do lodówki na następny dzień zrobi się gęsty jak mus.
Można go nabrać łyżeczką do lodów i podać z ciastem, jakby to były lody.
Ja polewałam ciasto pierwszego dnia, a na drugi dzień nie było co polewać, ponieważ jakiś duszek wyjadł cały, no prawie cały krem i tylko zapaszek miętowy snuł się na dnie dzbanuszka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-7

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Do deserów i nie tylko, Kremy, Owocowe, sosy |
Tagi , , , Skomentuj

CZEKOLADOWE PIEROGI

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_1
CZEKOLADA – TRUSKAWKI – MIĘTA

*** TRIO DOSKONAŁE ***

Zapraszam na pierogi czekoladowe z truskawkami , polane sosem miętowym z białą czekoladą i sosem truskawkowym.

SOS MIĘTOWY Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ.

* 250 ml.śmietanki kremówki 30 %,
* 100 g. czekolady białej,
* duuuuuża garść świeżej mięty,

Śmietankę i miętę włożyć do garnuszka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień do minimum, gotować na malutkim ogniu ok. pół godziny.
Gdy sos zacznie lekko gęstnieć ale tylko trochę, to zdjąć z ognia, dodać czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia, teraz należy sos schłodzić, może być lekko ciepły lub zupełnie zimny.
Sos przelać przez sitko, dobrze wyciskając miętę, wlać do sosjerki- mamy gotowy sos.

SOS TRUSKAWKOWY.

* 50 dkg. truskawek,
* 1 szklanka cukru pudru,
* 1 łyżeczka soku z cytryny,
* 1 łyżeczka cynamonu,

Truskawki przetrzeć przez sitko, dodać resztę składników, dobrze wymieszać, przelać do sosjerki, gotowe.

CZEKOLADOWE PIEROGI.

* 4 szklanki mąki pszennej,
* 1 szklanka mleka letniego,
* 3 jajka,
* 3 łyżki kakao,
* szczypta soli,

Mąkę na stolnicę, zrobić dołek, wlać jajka,sól, kakao, mieszać widelcem, dolewając mleko i zgarniając mąkę do środka, gdy się z grubsza połączy ciasto – może potrzeba będzie jeszcze mleka, to dodać -zagniatać ciasto jak na typowe pierogi.
Gotowe ciasto przykryć ściereczką, a w tym czasie truskawki opłukać, odszypułkować, duże pokroić na 2-4 części, mniejsze w całości zostawić.
Ja wolę robić z mniejszych, ponieważ składam 2 do siebie i wygodnie lepi się wtedy pierogi.
Ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykrawać szklanką kółeczka, nadziewać truskawkami, gdy wyrobimy całość, to gotować w osolonym wrzątku od wypłynięcia ok. 3 minut.

Gorące pierożki układać na talerzu, polewać sosami i jeeeeeeeeemy ze smakiem.

Mi z tej porcji mąki wyszło ok.70 sztuk pierogów.

Polecam spróbować pierożków w takiej – nietypowej wersji, ponieważ ten smak czekolady i mięty i truskawek, to wg moich smaków ideał.
A co WY na to?

Smacznego
SPA
spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_4

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_5

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_6

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_7

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_8

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_9

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_10

spa_smaczne_przepisy_ani_pierogi_czekoladowe_11

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Do deserów i nie tylko, Kremy, Makarony, ryż i ziemniaki, Ogrodowe, Pierogi, sosy, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj