Przepisy
- Ciasta
- Ciasteczka
- Ciasta przekładane – krajanki
- Desery
- Do deserów i nie tylko
- Torty
- Lodowo
- Mączne na słodko na słono
- Pieczywo
- Śniadania
- Alkoholowo
- Napoje
- Wytrawne
- Mięsa
- Makarony, ryż i ziemniaki
- Warzywa
- Zupy
- Ryby
- Spiżarnia
- Kosmetyki
- Kwiaty jadalne
- Zioła
- Kuchnia myśliwska
- Kuchnia regionalna
- Pozostałe
POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU
-
Najnowsze wpisy
Konkursy
Polecam
Archiwa
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Październik 2014
- Wrzesień 2014
- Sierpień 2014
- Lipiec 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Marzec 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Październik 2013
- Wrzesień 2013
- Sierpień 2013
- Lipiec 2013
- Czerwiec 2013
Zaprzyjaźnieni
Kategoria: Puddingi
MAKÓWKI.
Zapraszam na makówki,które możemy podać na deser zamiast np.klusek z makiem lub kutii.
* 500 g.maku suchego
* 4-5 łyżek miodu
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru /ekstraktu wanilii
* 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
* 100 g płatków migdałowych
* opcjonalnie likier Amaretto-migdałowy
* opcjonalnie bakalie-ja nie daję
* 2 chałki
* 1 i 1/2 litra mleka 3.2 %
* 1 laska wanilii
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli
Mak płuczemy dokładnie,najlepiej na sitku wyłożonym gazą i przelewamy zimną wodą,aż mak będzie zupełnie czysty.osączamy dokładnie i zalewamy wrzącą wodą do zupełnego przykrycia maku.
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Teraz należy mak odcedzić na gazie położonej na sitku i przemielić dwa razy na najmniejszych oczkach w maszynce do mięsa.
W garnku roztapiamy masło,miód,wanilię i kandyzowane skórki i dodajemy mak,smażymy przez 5 minut,zdejmujemy z ognia i dodajemy likier i ew.bakalie,mieszamy i studzimy.
Mleko należy zagotować z solą,cukrem i ziarenkami i laską wanilii,zdjąć z ognia i trochę przestudzić.
Chałkę kroimy na kromki ok.jednego cm.
Kromki chałki maczamy w waniliowym mleku i układamy warstwę na dnie ładnej,szklanej salaterki,kładziemy warstwę maku,znowu chałka,mak i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien być mak.
Salaterkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej zrobić jeden dzień przed wigilią,wówczas wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą.
Wierzch dekorujemy dowolnie.
Polecam gorąco.
Smacznego.
SPA
PUDDING KOKOSOWY Z TAPIOKI.
* 1 szklanka tapioki
* 3 szklanki mleka
* 1 mleczko kokosowe 400 ml.
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 laska wanilii
* 2 laski cynamonu
Zagotować mleko,cukier,wanilię rozciętą i cynamon,wsypać ziarenka tapioki,gotować na małym ogniu często mieszając,aż tapioka stanie się miękka i przeźroczysta,około 20-30 minut.
Teraz dolać mleczko kokosowe,zagotować i pudding gotowy.
Deser jest świetny na gorąco,ciepło a także na zimno.
Można polać syropem klonowym lub cynamonem.
Polecam.
SPA
PUDDING RYŻOWO-KOKOSOWY
Zapraszam na pszepyszny deserek .
Potrzebujemy :
1 szkl. ryżu najlepiej Paraboiled brązowy ( zdrowy) , ale może być każdy inny , 1 puszkę mleczka kokosowego , 1 szkl. śmietanki kremówki ,2 szkl. mleka ,2 łyż . cukru , otarta skórka z limonki lub cytryny , 1 laskę wanilii, 2-3 laski cynamonu , 4-5 gożdzików , 2-3 ziarenka kardamonu .
Na suchą patelnię włożyć rozcietą i wybrane ziarenka wanilii, cynamon , rozduszony kardamon , gożdziki – podprażyć na sucho 1-2 min. ( uwolni się zapach ), wlać mleczko kokosowe, śmietankę i mleko , dodać cukier i skórkę , doprowadzić do wrzenia , wsypać ryż , gdy się znowu zagotuje , zmniejszyć ogień do minimum, gotować do miękkości ryżu , ok. 40-50 min. Ryż gdyby był za gęsty , dolać jeszcze trochę mleka . Najlepszy na gorąco , można posypać jeszcze cynamonem lub polać syropem klonowym .
Polecam – pycha
SPA