Kategoria: Puddingi

MAKÓWKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-1

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-2

Zapraszam na makówki,które możemy podać na deser zamiast np.klusek z makiem lub kutii.

* 500 g.maku suchego
* 4-5 łyżek miodu
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru /ekstraktu wanilii
* 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
* 100 g płatków migdałowych
* opcjonalnie likier Amaretto-migdałowy
* opcjonalnie bakalie-ja nie daję

* 2 chałki
* 1 i 1/2 litra mleka 3.2 %
* 1 laska wanilii
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-4

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-6
Mak płuczemy dokładnie,najlepiej na sitku wyłożonym gazą i przelewamy zimną wodą,aż mak będzie zupełnie czysty.osączamy dokładnie i zalewamy wrzącą wodą do zupełnego przykrycia maku.
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Teraz należy mak odcedzić na gazie położonej na sitku i przemielić dwa razy na najmniejszych oczkach w maszynce do mięsa.

W garnku roztapiamy masło,miód,wanilię i kandyzowane skórki i dodajemy mak,smażymy przez 5 minut,zdejmujemy z ognia i dodajemy likier i ew.bakalie,mieszamy i studzimy.

Mleko należy zagotować z solą,cukrem i ziarenkami i laską wanilii,zdjąć z ognia i trochę przestudzić.

Chałkę kroimy na kromki ok.jednego cm.

Kromki chałki maczamy w waniliowym mleku i układamy warstwę na dnie ładnej,szklanej salaterki,kładziemy warstwę maku,znowu chałka,mak i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien być mak.
Salaterkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej zrobić jeden dzień przed wigilią,wówczas wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą.

Wierzch dekorujemy dowolnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-7

IMG_1612

Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Puddingi |
Tagi , , , , , Skomentuj

PUDDING KOKOSOWY Z TAPIOKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-puddingz tapioki-1

* 1 szklanka tapioki
* 3 szklanki mleka
* 1 mleczko kokosowe 400 ml.
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 laska wanilii
* 2 laski cynamonu

Zagotować mleko,cukier,wanilię rozciętą i cynamon,wsypać ziarenka tapioki,gotować na małym ogniu często mieszając,aż tapioka stanie się miękka i przeźroczysta,około 20-30 minut.
Teraz dolać mleczko kokosowe,zagotować i pudding gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-3

Deser jest świetny na gorąco,ciepło a także na zimno.

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-5

Można polać syropem klonowym lub cynamonem.
Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Puddingi |
Tagi , , , Skomentuj

PUDDING RYŻOWO-KOKOSOWY

spa_smaczne_przepisy_ani_pudding_ryżowy_1
Zapraszam na pszepyszny deserek .

Potrzebujemy :
1 szkl. ryżu najlepiej Paraboiled brązowy ( zdrowy) , ale może być każdy inny , 1 puszkę mleczka kokosowego , 1 szkl. śmietanki kremówki ,2 szkl. mleka ,2 łyż . cukru , otarta skórka z limonki lub cytryny , 1 laskę wanilii, 2-3 laski cynamonu , 4-5 gożdzików , 2-3 ziarenka kardamonu .
Na suchą patelnię włożyć rozcietą i wybrane ziarenka wanilii, cynamon , rozduszony kardamon , gożdziki – podprażyć na sucho 1-2 min. ( uwolni się zapach ), wlać mleczko kokosowe, śmietankę i mleko , dodać cukier i skórkę , doprowadzić do wrzenia , wsypać ryż , gdy się znowu zagotuje , zmniejszyć ogień do minimum, gotować do miękkości ryżu , ok. 40-50 min. Ryż gdyby był za gęsty , dolać jeszcze trochę mleka . Najlepszy na gorąco , można posypać jeszcze cynamonem lub polać syropem klonowym .

Polecam – pycha
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_pudding_ryżowy_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pudding_ryżowy_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pudding_ryżowy_4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Puddingi |
Tagi , , , Skomentuj