Kategoria: Kremy

KREM SNICKERS.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-1

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-2

TANECZNE PLASY ZAKOCHANYCH.

Oj będzie,będzie się działo,będzie zabawa,
będzie słodziutko,smacznie i radośnie.

Gdy na parkiecie zakochane dwie pary,
uniosą się w tanecznym pląsie.

Orkiestra już im grać zaczyna,
pan snickers pannę nutellę do tańca porywa.

A tu biała dama i krem orzechowy,
złączeni w uścisku-tak jak kochankowie.

Tak wirują,wirują w sobie zakochani
a zazdrosny pan kajmak-wciąż burzy ich tany.

I gdy w końcu zmęczeni,taniec zakończyli,
muzyka grać przestała i wokół cisza nastała.

Po chwili gorące rozległy się brawa,
pokaz zakończony a efekt końcowy-powala na kolana.

A my bierzemy łyżeczki w swe dłonie
– to co na talerzu –
jest słodkie,wspaniałe,kolorowe i moje-domowe.

ANNA PASTUSZAK

W taki sposób właśnie wymyśliłam sobie mój krem snickers,którego w tej chwili nie można kupić w sklepach (zupełnie nie wiem dlaczego)a który jest bardzo smaczny i nie znam osoby,która by nie lubiła takiego kremu a zwłaszcza te kochające krem orzechowy.

Ten przepis to moja modyfikacja różnych przepisów,które kombinowałam sobie,żeby odtworzyć ten krem i właśnie ten przepis jest bardzo podobny do oryginału.
Polecam wypróbować.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-3

* 1 op.masło-krem orzechowy (340 g )u mnie z kawałkami orzechów
* 1 op.krem biały o smaku białej czekolady (200 g)
* 1 op.nutelli-ten średni słoiczek
* 2 batony snickersy-te duże
* 1/2 szklanki kajmaku-dałam gotowy z Gostynia
* 4 łyżki słodkiej śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-7

Masło orzechowe i biały krem wyłożyć ze słoiczków do szklanej miseczki i roztopić przez ok.1 minutkę w mikrofali lub w kąpieli wodnej,tyle żeby się trochę rozrzedziły,dodać 2 łyżki śmietanki i całość wymieszać na masę.
Batony pokroić na mniejsze kawałeczki,dołożyć nutellę i też rozgrzać i dobrze wymieszać ze sobą dodając też ze 2 łyżki śmietanki.Kajmak też lekko rozgrzać.
I zaczynamy zabawę.

Do słoiczka wkładamy po łyżce każdego kremu,dodając po malutkiej łyżeczce kajmaku i tak do wyczerpania wszystkich składników.Na koniec przemieszać -tylko delikatnie np.trzonkiem drewnianej łyżki wszystkie trzy kremy,chociaż to nie koniecznie musimy zrobić,będą po prostu większe kawałki kremu w słoiczku.
Słoiczki zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się połączyły i krem trochę stężał.
Mój synio gdy spróbował,powiedział tylko mniaaaaaaaaaaam a z drożdżową bułeczką -totalny odlot.
Z tej porcji wyszło mi 3 słoiczki,jeden większy i trzy mniejsze.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-9

Polecam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Do deserów i nie tylko, Kremy, Kremy, POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU, Wierszykowo |
Tagi , , , Skomentuj

PIERNIK POLSKI PRZEKŁADANY MASĄ ORZECHOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-1

Zapraszam do zrobienia ciasta na piernik,który będzie nam dojrzewał przez 2-4 tygodnie w chłodnym miejscu.
Następnie z ciasta pieczemy 4 placki w prostokątnych foremkach, najlepiej w tych dużych piekarnikowych minimum 10 dni przed świętami.
Tydzień po upieczeniu przekładamy ciasto 2 razy masą orzechową i 1 raz powidłami śliwkowymi.

Ciasto owijamy papierem do pieczenia lub pergaminem,następnie ściereczką kuchenną i wynosimy w chłodne miejsce,żeby wszystkie smaki się ze sobą pięknie i smakowicie połączyły.
Tak zrobione ciasto czeka w chłodzie 3-4 dni a na jeden dzień przed świętami wierzch ciasta lukrujemy cytrynowym lukrem ew.polewą czekoladową lub nawet posypujemy cukrem pudrem.

Takie ciasto jest bardzo pyszne i długo zachowuje swoją świeżość.

CIASTO PIERNIKOWE.

1 kg.mąki ( dałam 1/2 kg.mąki pszennej i 1/2 kg.orkiszowej )
1/2 litra miodu
1 szkl.cukru
200 g.masła
1/2 szkl.mleka
3 łyżeczki sody
4-5 łyżeczek przyprawy do piernika ( dałam domową )
4 duże jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-2

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-3

W garnku rozpuścić miód,cukier i masło na niedużym ogniu,często mieszając.Ostudzić,żeby masa stała się ciepła.
Do masy dodać jajka,przyprawy,rozpuszczoną w mleku sodę,wymieszać łyżką lub mikserem dodając mąkę.
Gdy całość dobrze połączona przełożyć ciasto do miski,posypać lekko mąką,przykryć papierem lub folią (nieszczelnie)
wierzch ściereczką i wynieść w chłodne miejsce,niech ciasto dojrzewa.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-przekladany-4

MASA ŚLIWKOWA.

2 słoiczki powideł śliwkowych
2-4 łyżki rumu
1 szklanka płatków migdałowych

Powidła włożyć do garnka,podgrzać aż będą gorące ale nie zagotować,dodać rum,dobrze wymieszać,dodać podprażone na suchej patelni płatki,połączyć i tak gorącymi przełożyć jedną warstwę ciasta,najlepiej tę środkową.

MASA ORZECHOWA.

1/2 kg.mielonych orzechów włoskich
2 kostki masła ( 400 g.)
300 g.cukru pudru
5 żółtek
2-4 łyżki alkoholu ( wódka,spirytus,likier pomarańczowy lub migdałowy ew.inny )
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego

Żółtka i cukier ubić na parze na jasny,puszysty krem,lekko ostudzić.
Masło utrzeć mikserem z wanilią na puch,dodać krem jajeczny ciągle ucierając dodawać orzechy,na końcu alkohol.
Kremem przełożyć dwie warstwy ciasta,najlepiej jedną górną i jedną dolną a środek masą śliwkową.

JA upiekłam 4 duże placki na blaszce piekarnikowej -tej z wyposażenia piekarnika-i gdy dojrzały czyli po 4 dniach każdy placek przekroiłam na dwie równe części,czyli wyszło mi 8 placków.

Więc z 5 placków zrobiłam piernik z masy śliwkowej-tylko bez płatków migdałowych i masy orzechowej,przekładając co drugi placek.

A pozostałe 3 placki przełożyłam masą z mascarpone i białej czekolady.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-10

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-11

MASA SEROWO CZEKOLADOWA.

500 g.sera mascarpone
200 g.czekolady białej

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną,gdy lekko ostygnie dodać do sera ucierając całość mikserem.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-8

Obydwa pierniki są bardzo smaczne,pięknie się prezentują na talerzu i świetnie się kroją.

Polecam serdecznie do wypróbowania tych przepisów.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta, Kremy, Pierniki |
Tagi , , , , , Skomentuj

TIRAMISU

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-1
Zapraszam na tiramisu

– 4 op. serka Mascarpone ( 1 kg.)
– 6 żółtek
– 4 białka
– 1 szkl. cukru
– 1 łyżeczka ex. wanilia
– 4 łyż. kawy rozpuszczalnej
– 4 łyż. Likieru Amaretto
– 2 op. biszkoptów do Tiramisu
– kakao do posypywania

Kawę rozpuścić w 1 szkl. wrzątku , ostudzić ,dodać Amaretto.

Żółtka, cukier i ex. wanilia utrzeć w mikserze na jasny puch , dodać serek Mascarpone – ubić na średnich obrotach, odstawić .
Białka i szczypta soli zmiksować na sztywno, delikatnie połączyć z serkiem za pomocą szpatułki. Biszkopty maczać w kawie z likierem , tylko zanurzyć i od razu układać jeden obok drugiego , rozłożyć połowę serka ,posypać wierzch kakao , przez sitko , ułożyć znowu warstwę biszkoptów , maczanych w kawie , resztę serka , kakao .
U mnie naczynie szklane 25cm. na 25 cm. Gotowe tiramisu przykryć np .folią spoźywczą i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc . Podawać nakładając łopatką , na talerzyki , to jest deser i nie można go pokroić jak ciasto , bo jest delikatniejsze .
Dla nas to jeden z najlepszych deserów .

Pyyyyyyyyyycha zapraszam
SPA

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-2

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-3

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-4

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-5

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-6

spa-smaczne_przpisy_ani-tiramisu-7

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Kremy |
Tagi , , , Skomentuj

ETON MESS

spa_smaczne_przepisy_ani_eton_mess_1
A na deser słodki bałagan w pucharkach.

Deser z owocami idealny, szybki, prosty i przepyszny.

Potrzebujemy =

* truskawki i czarne jagody < z bazarku >
* beziki < ze sklepu >
* śmietanka – kremówka
* cukier waniliowy do smaku

Śmietankę ubić z cukrem na sztywno, wymieszać delikatnie z lekko poduszonymi bezami.
W pucharkach układać pokrojone na mniejsze kawałki truskawki , śmietankę, czarne jagody, śmietankę, na wierzch też troszkę owoców, ja posypałam jeszcze delikatnie cynamonem, wstawić do lodówki na min. pół godziny, żeby smaki się połączyły.
Teraz już się tylko delektujemy smakami lata.

Smacznego,
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_eton_mess_2

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Kremy |
Tagi , , Skomentuj