Kategoria: Desery

KARMELIZOWANE JABŁKA NA ZIMĘ.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-1

Sezon jabłkowy w pełni więc zapraszam na domowe karmelizowane jabłka, które świetnie sprawdzą się jako nadzienie do placuszków, naleśników, ryżu na słodko, deserów itp…..

* 3 kg.jabłek -antonówek, twardych i słodkich
* 60-70 dkg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżeczki cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-7

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-8

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-9

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-10

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-11

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-12

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-karmelizowane-na-zimę-13

Jabłka umyć, obrać ze skórki, wydrążyć środki i pokroić w plasterki takie ok.pół centymetrowe.
W misce jabłka zasypać cukrem, delikatnie wymieszać i odstawić na kilka godzin, niech puszczą sok.
Przecedzić na sitku i sam sok gotować na średnim ogniu, aż trochę odparuje i zamieni się w syrop o delikatnym, miodowym kolorze.
Dołożyć jabłka i gotować przez 20-30 minut, nieraz delikatnie zamieszać. Odstawić na kilka godzin/noc.
Na następny dzień dodajemy do jabłek startą skórkę, sok z cytryny, cynamon i smażymy na średnim ogniu, aż jabłka zaczną się karmelizować, gorące przekładamy do słoiczków, zamykamy i odstawiamy dnem do góry, aż całkowicie ostygną.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

BATONIKI-CIASTECZKA ZDROWIA.

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-1 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-2

Zapraszam na domowe batoniki-ciasteczka,takie domowe muesli ciasteczkowe!

*  1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego-530 g-Gostyń

* 300 g.płatków owsianych górskich

* 100 g.wiórków kokosowych

* 100 g.suszonej żurawiny

* 100 g.ziaren sezamu

* 120 g.ziaren słonecznika

* 120 g. pestek dyni

* 120 g.orzechów-pomieszałam różne

* garść jagodów Goji

* 2 czubate łyżki masła orzechowego

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-3 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-4 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-5 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-7

Mleko zagęszczone i masło orzechowe przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy,tyle żeby się połączyły ze sobą.Od razu wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką,aż  się dobrze ze sobą połączą.

Ciasto przekładamy do foremki-moja 23 cm.na 34 cm-wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką maczaną w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku 150 st.przez 30-40 minut,aż wierzch pięknie się zarumieni.

Gdy ciasto ostygnie kroimy na np.podłużne batoniki lub małe kwadraciki.

Jeżeli chcemy się pobawić to możemy każdy batonik zawinąć w pergamin i będziemy mieć domowy batonik muesli i to jaki zdrowy!

Ja pokroiłam na nie duże kawałeczki i przełożyłam do dużego słoja.

Ciasteczka świetnie się przechowują nawet do dwóch  tygodni absolutnie nic się z nimi nie dzieje złego.

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-8 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-9

Polecam serdecznie

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Batoniki, Ciasteczka, Desery, Musli |
Tagi , , , , , Skomentuj

MAKÓWKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-1

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-2

Zapraszam na makówki,które możemy podać na deser zamiast np.klusek z makiem lub kutii.

* 500 g.maku suchego
* 4-5 łyżek miodu
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru /ekstraktu wanilii
* 1-2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej
* 100 g płatków migdałowych
* opcjonalnie likier Amaretto-migdałowy
* opcjonalnie bakalie-ja nie daję

* 2 chałki
* 1 i 1/2 litra mleka 3.2 %
* 1 laska wanilii
* 2-3 łyżki cukru
* szczypta soli

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-3

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-4

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-6
Mak płuczemy dokładnie,najlepiej na sitku wyłożonym gazą i przelewamy zimną wodą,aż mak będzie zupełnie czysty.osączamy dokładnie i zalewamy wrzącą wodą do zupełnego przykrycia maku.
Gotujemy na średnim ogniu przez 20 minut i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Teraz należy mak odcedzić na gazie położonej na sitku i przemielić dwa razy na najmniejszych oczkach w maszynce do mięsa.

W garnku roztapiamy masło,miód,wanilię i kandyzowane skórki i dodajemy mak,smażymy przez 5 minut,zdejmujemy z ognia i dodajemy likier i ew.bakalie,mieszamy i studzimy.

Mleko należy zagotować z solą,cukrem i ziarenkami i laską wanilii,zdjąć z ognia i trochę przestudzić.

Chałkę kroimy na kromki ok.jednego cm.

Kromki chałki maczamy w waniliowym mleku i układamy warstwę na dnie ładnej,szklanej salaterki,kładziemy warstwę maku,znowu chałka,mak i tak do wyczerpania składników.
Na wierzchu powinien być mak.
Salaterkę przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej zrobić jeden dzień przed wigilią,wówczas wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą.

Wierzch dekorujemy dowolnie.

spa-smaczne-przepisy-ani-makowki-7

IMG_1612

Polecam gorąco.
Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Puddingi |
Tagi , , , , , Skomentuj

JABŁKA Z NUTELLĄ,MIODEM I CYNAMONEM PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-pieczone-z-nutellą-1jpg
Na ciepły podwieczorek polecam takie pieczone jabłuszka.
Ja nadziewałam Nutellą ale np.z masłem orzechowym też są fantastyczne.

* jabłka
* krem Nutella
* cynamon
* miód płynny

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-pieczone-z-nutellą-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-pieczone-z-nutellą-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-pieczone-z-nutellą-4

Jabłka myjemy,osuszamy ręcznikiem i ścinamy trochę wierzch,wydrążamy łyżeczką środki,posypujemy cynamonem,nadziewamy kremem i już ułożone w żaroodpornym naczyniu polewamy po wierzchu miodem.
Jabłka pieczemy w 180 st.przez ok 25-30 minut,aż skórka zacznie delikatnie się rumienić.
Na talerzykach można jeszcze polać jabłka sosem,który się wytworzył podczas pieczenia!
Smacznego życzę.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Owoce, Pieczone o |
Tagi , , , Skomentuj

JABŁKA,ŚLIWKI,RYŻ I GRANOLA.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-1

Mamy jesień więc zapraszam na pyszną,aromatyczną zapiekankę z jabłkami i śliwkami w roli głównej!!!

* 3-4 jabłka
* kilka śliwek węgierek
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego/zwykłego
* cukier różany-mam swój domowy-oczywiście opcjonalnie
* cynamon
* 2 garście granoli-moja domowa
* 1 mleko zagęszczone słodzone
* 1 szklanka ryżu

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-7

Ryż gotujemy na sypko w wodzie/mleku z łyżką cukru i laską wanilii-ziarenka.
Jabłka obieramy,kroimy na plastry a śliwki przepoławiamy.
W żaroodpornej formie wysmarowanej masłem układamy najpierw plastry jabłek,następnie rozsypujemy śliwki,posypujemy cukrami i cynamonem.
Teraz układamy ryż,posypujemy granolą-dobrze by miała orzechy,migdały-polewamy mlekiem i pieczemy w 180 st.aż się pięknie zapiekanka zarumieni.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłka-śliwki-ryż-granola-8

Pysznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Owoce, Pieczone o, Ryż |
Tagi , , , , , , Skomentuj

GRANOLA WIELOSKŁADNIKOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-1

Ostatnio robiłam domową granolę,taką z dużą ilością różnych składników,przede wszystkim z różnymi ziarnami,orzechami i suszonymi owocami.
Nie będę podawać proporcji,ponieważ każdy sobie dopasuje wg.swego smaku.
Podstawą zawsze są płatki owsiane i inne które lubimy.
Ja blaszkę do pieczenia wykładam papierem do pieczenia,rozsypuję płatki owsiane i orkiszowe,ziarna słonecznika,dyni,sezam biały i czarny,siemię lniane,cynamon mielony i całość polewam syropem klonowym,dokładnie mieszam i piekę w piekarniku w 180 st.ok 20-30 minut,aż całość ładnie się zarumieni,często należy przemieszać drewnianą łyżką żeby równomiernie się upiekły.
Złociste i pachnące płatki wykładam do dużej miski a na blaszkę wsypuję migdały,orzechy makadamia i orzechy włoskie i znowu przez kilkanaście minut piekę,aż się zarumienią,uważając żeby się nie przypaliły i dokładam do płatków.Na blaszkę teraz wysypuję orzechy laskowe,które piekę oddzielnie,żeby po upieczeniu szybko je obrać ze skórki,najszybciej to lekko ostudzone orzechy biorę po małej garści i turlając w obu dłoniach ocieram skórkę,która sama z nich schodzi.Dodaję do miski te orzechy,pokrojone owoce suszone-morele,daktyle,figi oraz jagody Goi,rodzynki,nasiona CHIA,żurawinę i całość mieszam do połączenia.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-2

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-wieloskładnikowa-6

Granolę przekładam do szklanych słoików.Tak zrobiona świetnie smakuje z mlekiem lub jogurtem.Na śniadanie doskonała.
Polecam serdecznie.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Musli, Na słodko, Śniadania, Spiżarnia |
Tagi , , , , , Skomentuj

KREM SNICKERS.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-1

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-2

TANECZNE PLASY ZAKOCHANYCH.

Oj będzie,będzie się działo,będzie zabawa,
będzie słodziutko,smacznie i radośnie.

Gdy na parkiecie zakochane dwie pary,
uniosą się w tanecznym pląsie.

Orkiestra już im grać zaczyna,
pan snickers pannę nutellę do tańca porywa.

A tu biała dama i krem orzechowy,
złączeni w uścisku-tak jak kochankowie.

Tak wirują,wirują w sobie zakochani
a zazdrosny pan kajmak-wciąż burzy ich tany.

I gdy w końcu zmęczeni,taniec zakończyli,
muzyka grać przestała i wokół cisza nastała.

Po chwili gorące rozległy się brawa,
pokaz zakończony a efekt końcowy-powala na kolana.

A my bierzemy łyżeczki w swe dłonie
– to co na talerzu –
jest słodkie,wspaniałe,kolorowe i moje-domowe.

ANNA PASTUSZAK

W taki sposób właśnie wymyśliłam sobie mój krem snickers,którego w tej chwili nie można kupić w sklepach (zupełnie nie wiem dlaczego)a który jest bardzo smaczny i nie znam osoby,która by nie lubiła takiego kremu a zwłaszcza te kochające krem orzechowy.

Ten przepis to moja modyfikacja różnych przepisów,które kombinowałam sobie,żeby odtworzyć ten krem i właśnie ten przepis jest bardzo podobny do oryginału.
Polecam wypróbować.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-3

* 1 op.masło-krem orzechowy (340 g )u mnie z kawałkami orzechów
* 1 op.krem biały o smaku białej czekolady (200 g)
* 1 op.nutelli-ten średni słoiczek
* 2 batony snickersy-te duże
* 1/2 szklanki kajmaku-dałam gotowy z Gostynia
* 4 łyżki słodkiej śmietanki

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-7

Masło orzechowe i biały krem wyłożyć ze słoiczków do szklanej miseczki i roztopić przez ok.1 minutkę w mikrofali lub w kąpieli wodnej,tyle żeby się trochę rozrzedziły,dodać 2 łyżki śmietanki i całość wymieszać na masę.
Batony pokroić na mniejsze kawałeczki,dołożyć nutellę i też rozgrzać i dobrze wymieszać ze sobą dodając też ze 2 łyżki śmietanki.Kajmak też lekko rozgrzać.
I zaczynamy zabawę.

Do słoiczka wkładamy po łyżce każdego kremu,dodając po malutkiej łyżeczce kajmaku i tak do wyczerpania wszystkich składników.Na koniec przemieszać -tylko delikatnie np.trzonkiem drewnianej łyżki wszystkie trzy kremy,chociaż to nie koniecznie musimy zrobić,będą po prostu większe kawałki kremu w słoiczku.
Słoiczki zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin,żeby smaki się połączyły i krem trochę stężał.
Mój synio gdy spróbował,powiedział tylko mniaaaaaaaaaaam a z drożdżową bułeczką -totalny odlot.
Z tej porcji wyszło mi 3 słoiczki,jeden większy i trzy mniejsze.

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krem-snickers-9

Polecam i życzę smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Do deserów i nie tylko, Kremy, Kremy, POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU, Wierszykowo |
Tagi , , , Skomentuj

GRANOLA PIECZONA.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-pieczona-1

* 1/2 kg.płatków owsianych
* po garści – orzechów włoskich
orzechów laskowych
orzechów nerkowców
migdałów ze skórką
migdałów obranych
pestek dyni
pestek słonecznika
wiórków kokosowych
sezamu
żurawiny suszonej
* 1 butelka syropu klonowego
* 1 duża łyżka cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-pieczona-2

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-peczona-3

Wszystkie składniki do miski,dobrze ze sobą wymieszać,wyłożyć do blaszki,na papier do pieczenia,wstawić do piekarnika nagrzanego 180 st.piec na złoty kolor przez ok.40 minut,kilka razy przemieszać łyżką.
Granola powinna być chrupiąca,pięknie zarumieniona.
Rano wystarczy kilka łyżek włożyć do miseczki,zalać mlekiem lub jogurtem,kefirem można dołożyć owoce np.banan,kiwi lub suszone morele,żurawiny,śliwki a w sezonie świeże truskaweczki-inne i zajadać.Pyyyyyszne i pełnowartościowe.

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-pieczona-4

spa-smaczne-przepisy-ani-granola-pieczona-5

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Desery, Musli |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNIK POLSKI PRZEKŁADANY MASĄ ORZECHOWĄ I POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-1

Zapraszam do zrobienia ciasta na piernik,który będzie nam dojrzewał przez 2-4 tygodnie w chłodnym miejscu.
Następnie z ciasta pieczemy 4 placki w prostokątnych foremkach, najlepiej w tych dużych piekarnikowych minimum 10 dni przed świętami.
Tydzień po upieczeniu przekładamy ciasto 2 razy masą orzechową i 1 raz powidłami śliwkowymi.

Ciasto owijamy papierem do pieczenia lub pergaminem,następnie ściereczką kuchenną i wynosimy w chłodne miejsce,żeby wszystkie smaki się ze sobą pięknie i smakowicie połączyły.
Tak zrobione ciasto czeka w chłodzie 3-4 dni a na jeden dzień przed świętami wierzch ciasta lukrujemy cytrynowym lukrem ew.polewą czekoladową lub nawet posypujemy cukrem pudrem.

Takie ciasto jest bardzo pyszne i długo zachowuje swoją świeżość.

CIASTO PIERNIKOWE.

1 kg.mąki ( dałam 1/2 kg.mąki pszennej i 1/2 kg.orkiszowej )
1/2 litra miodu
1 szkl.cukru
200 g.masła
1/2 szkl.mleka
3 łyżeczki sody
4-5 łyżeczek przyprawy do piernika ( dałam domową )
4 duże jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-2

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-przekladany-3

W garnku rozpuścić miód,cukier i masło na niedużym ogniu,często mieszając.Ostudzić,żeby masa stała się ciepła.
Do masy dodać jajka,przyprawy,rozpuszczoną w mleku sodę,wymieszać łyżką lub mikserem dodając mąkę.
Gdy całość dobrze połączona przełożyć ciasto do miski,posypać lekko mąką,przykryć papierem lub folią (nieszczelnie)
wierzch ściereczką i wynieść w chłodne miejsce,niech ciasto dojrzewa.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-przekladany-4

MASA ŚLIWKOWA.

2 słoiczki powideł śliwkowych
2-4 łyżki rumu
1 szklanka płatków migdałowych

Powidła włożyć do garnka,podgrzać aż będą gorące ale nie zagotować,dodać rum,dobrze wymieszać,dodać podprażone na suchej patelni płatki,połączyć i tak gorącymi przełożyć jedną warstwę ciasta,najlepiej tę środkową.

MASA ORZECHOWA.

1/2 kg.mielonych orzechów włoskich
2 kostki masła ( 400 g.)
300 g.cukru pudru
5 żółtek
2-4 łyżki alkoholu ( wódka,spirytus,likier pomarańczowy lub migdałowy ew.inny )
2-3 łyżki ekstraktu waniliowego

Żółtka i cukier ubić na parze na jasny,puszysty krem,lekko ostudzić.
Masło utrzeć mikserem z wanilią na puch,dodać krem jajeczny ciągle ucierając dodawać orzechy,na końcu alkohol.
Kremem przełożyć dwie warstwy ciasta,najlepiej jedną górną i jedną dolną a środek masą śliwkową.

JA upiekłam 4 duże placki na blaszce piekarnikowej -tej z wyposażenia piekarnika-i gdy dojrzały czyli po 4 dniach każdy placek przekroiłam na dwie równe części,czyli wyszło mi 8 placków.

Więc z 5 placków zrobiłam piernik z masy śliwkowej-tylko bez płatków migdałowych i masy orzechowej,przekładając co drugi placek.

A pozostałe 3 placki przełożyłam masą z mascarpone i białej czekolady.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-9

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-10

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-11

MASA SEROWO CZEKOLADOWA.

500 g.sera mascarpone
200 g.czekolady białej

Czekoladę rozpuścić nad parą wodną,gdy lekko ostygnie dodać do sera ucierając całość mikserem.

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-7

spa-smaczne-przepisy-ani-piernik-polski-8

Obydwa pierniki są bardzo smaczne,pięknie się prezentują na talerzu i świetnie się kroją.

Polecam serdecznie do wypróbowania tych przepisów.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta, Kremy, Pierniki |
Tagi , , , , , Skomentuj

PUDDING KOKOSOWY Z TAPIOKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-puddingz tapioki-1

* 1 szklanka tapioki
* 3 szklanki mleka
* 1 mleczko kokosowe 400 ml.
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 laska wanilii
* 2 laski cynamonu

Zagotować mleko,cukier,wanilię rozciętą i cynamon,wsypać ziarenka tapioki,gotować na małym ogniu często mieszając,aż tapioka stanie się miękka i przeźroczysta,około 20-30 minut.
Teraz dolać mleczko kokosowe,zagotować i pudding gotowy.

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-3

Deser jest świetny na gorąco,ciepło a także na zimno.

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pudding z tapioki-5

Można polać syropem klonowym lub cynamonem.
Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Desery, Puddingi |
Tagi , , , Skomentuj