Kategoria: Pierniczki

PIERNICZKI LUKROWANE.

spa-smaczne-przepisy-ani-perniczki-na-choinkę-lukrowane-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-na-choinkę-lukrowane-2

Podam przepis na pierniczki,które po upieczeniu są miękkie i nadają się od razu do jedzenia.
Z części ciasta upiekłam pierniczki-witrażyki a z pozostałego ciasta wykrawałam różne wzorki,które polukrowałam a część posmarowałam czekoladą i wszystkie posypywałam różnymi kolorowymi posypkami.

* 1/2 kg.mąki pszennej
* 100 g.masła
* 2 jajka
* 200 g.cukru pudru
* 5 łyżek miodu prawdziwego
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki suche przesiać do miski.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasny puch,dodać po jednym jajku cały czas ucierając,następnie dodać miód ( jeżeli jest gęsty-to wcześniej roztopić) na koniec dodać suche składniki i całość dobrze połączyć .
Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Z ciasta wykrawać różne wzorki grubości ok.3-5 mm.
Piec w temp.170 st przez ok.6-8-10 minut w zależności od grubości pierniczków,powinny się lekko zarumienić a wyjmujemy z piekarnika jeszcze trochę miękkie,stwardnieją gdy się schłodzą.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-9

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-10

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-11

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-12

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-13

WITRAŻYKI.

* cukierki landrynki

Z ciasta wykrawamy różne wzorki robiąc małą dziurkę w środku w którą wkładamy małą landrynkę a gdy chcemy powiesić na choince to też robimy dziurkę do zaczepienia,najlepiej rurką do zimnych napoi.

Pieczemy jak wyżej z tym tylko,że po wyjęciu z piekarnika przekładamy pierniczki razem z papierem na oddzielną blaszkę lub tackę i czekamy,aż dobrze ostygną.

LUKIER.

* 3 białka
* ok.pół kilograma cukru pudru
* 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sok z cytryny

Cukier puder należy przesiać przez sitko.

Zimne białka ubijamy w mikserze na sztywno,dodajemy skrobię i dosypujemy stopniowo cukier puder cały czas miksując,aż uzyskamy lejący ale gęsty lukier.
Teraz dodajemy kilka kropelek soku z cytryny i mieszamy.
Sokiem z cytryny regulujemy gęstość lukru a gdy zrobi się za rzadki to dosypujemy puder i dobrze mieszamy.

Gdy chcemy kolorowy lukier zrobić to wystarczy przełożyć trochę lukru do małej miseczki,dodać odrobinkę barwnika w płynie lub w proszku-najlepiej małą wykałaczką-wymieszać i można lukrować.
Ja przekładam lukier do małych jednorazowych woreczków-obcinam malutki rożek i dekoruję pierniczki i od razu posypuję różnymi posypkami,odkładam na papier na tackach i czekam aż dobrze zastygną!

POMADA CZEKOLADOWA.

* 100 g.czekolady -dałam gorzką 60 %
* 1-2 łyżki masła

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali,dodajemy masło i dobrze całość mieszamy.
Smarujemy pierniczki pędzelkiem i ozdabiamy.

Oczywiście dekorujemy co nam fantazja podpowie a ręka namaluje!!!!!!!
A moje właśnie Wam pokazuję.
Część z nich powieszę na choince.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-14

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-15

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-16

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-17

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNICZKI CAŁUSKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-1

Podam przepis na pierniczki,które są miękkie i kruchutkie bezpośrednio po upieczeniu jak i długo,długo potem.Wystarczy przechowywać je w zamkniętych pojemniczkach-słojach,pudełkach itp.

* 1 kg.mąki pszennej
* 200 g.masła
* 3 jajka
* 3 żółtka
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka miodu
* 1/2 szklanki oleju-dałam rzepakowy
* 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki amoniaku
* 2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 cukier waniliowy
* 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
* 2 łyżki smalcu

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-7

Z 1/2 szklanki cukru zrobić karmel.
Cukier wsypujemy do garnuszka/patelni z grubym dnem i rumienimy na średnim ogniu na,aż cukier się rozpuści i zrobi się ciemny karmel-proszę tylko uważać,żeby karmel się nie przypalił-teraz proszę dolać 1/2 szklanki wody i mieszając zagotować.Zdjąć z ognia dodać miód i mieszać do rozpuszczenia.
Jajka,żółtka,sól i resztę cukru ubić mikserem na puch.Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło i po kolei resztę składników,siekając nożem do połączenia składników.
Rękami zlepić kulę,przełożyć do miski obsypanej mąką,przykryć wierzch talerzykiem i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość ok.3-4 mm.
Wykrawamy najlepiej proste wzorki np.literatką kółeczka, ponieważ ciasteczka urosną.
Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 160-170 st.aż się zarumienią.Wyjmujemy z piekarnika jeszcze troszkę miękkie gdy ostygną to troszkę stwardnieją.

Polecam serdecznie a pierniczki naprawdę są pyszne.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , , Skomentuj

PIERNICZKI POTRÓJNIE IMBIROWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-2

I jeszcze jeden przepis na pierniczki ale tym razem z trzema rodzajami imbiru.
Znajdziemy w nich imbir mielony,kandyzowany i świeży.
Polecam gorąco-są przepyszne.

* 7 szklanek mąki pszennej
* 4 pełne łyżeczki imbiru suszonego
* 2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka zmielonych goździków
* 4 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 cytryna-starta skórka
* 1 szklanka posiekanego drobno imbiru kandyzowanego
* 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru
* 300 g.miękkiego masła
* 1 szklanka cukru trzcinowego
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka melasy ew.miodu
* 3 jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-7

Miękkie masło utrzeć w mikserze z cukrem trzcinowym i pudrem na jasny puch,dodać po jednym jajku ciągle ucierając,dodać melasę a następnie pozostałe składniki.Wszystko razem dobrze połączyć.
Ciasto schłodzić przez kilkanaście godzin/noc.
Formować w dłoniach małe kulki wielkości orzeszka włoskiego,obtaczać w cukrze i kłaść na papierze do pieczenia.
Piec w 170 st.przez ok.10-14 minut na lekko rumiany kolor.
Wyjmować z piekarnika jeszcze miękkie,gdy ostygną to stwardnieją.
Pierniczki długo się przechowują.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-trójimbirowe-8
Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , , Skomentuj

PIERNICZKI ŻYTNIE MARCEPANOWO-CYTRYNOWE.

IMG_8792
spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-2

Zapraszam na pierniczki robione tylko na żytniej mące tp.720 z dodatkiem marcepana,migdałów i skórki cytrynowej,które sprawiły że ciasteczka są delikatnie aromatyczne i wspaniałe w smaku.

* 1/2 kg.mąki żytniej jasnej
* 100 g.masła
* 200 g.marcepana
* 1/2 szklanki miodu płynnego
* 1 szklanka cukru trzcinowego
* szczypta soli
* 1 pełna łyżka sody spożywczej
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej i cytrynowej
* 1 cytryna-starta skórka
* 100 g.pokruszonych płatków migdałowych
* 2 jajka
* 2 żółtka
* ekstrakt migdałowy

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-6

Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasny puch,dodawać po jednym jajka i żółtka,utrzeć,dodać miód,posiekany drobno marcepan i ucierać cały czas,na końcu dodać pozostałe składniki i całość dobrze ze sobą połączyć.
Ciasto będzie dość rzadkie,przekładamy do miski,przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Ciasto stwardnieje ale nie na tyle,żeby dało się wałkować,dlatego bierzemy po troszku ciasta i robimy w dłoniach małą kuleczkę taką trochę mniejszą od orzecha włoskiego.
Kładziemy na papierze do pieczenia w dużych odstępach,ponieważ ciasteczka rozleją się na boki i urosną.
Pieczemy w 160 st.przez ok.12 minut.Ciasteczka powinny być trochę miękkie,gdy wyjmujemy z piekarnika.
Gdy ostygną też będą miękkie.
Trzymamy jak wszystkie pierniczki w szklanych słojach lub innych zamykanych pojemnikach.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-żytnie-marcepanowo-cytrynowe-7
Polecam serdecznie i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNICZKI ARACHIDOWE GWIAZDKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-1

Dalszy ciąg pierniczkowania.
Dziś pierniczki na zmielonych orzeszkach arachidowych.Oczywiście zamiast arachidów możemy dać orzechy laskowe,włoskie lub mieszanki różnych.

Te pierniczki powinny być zrobione co najmniej 1-2 tygodnie przed świętami,żeby miały czas zmięknąć!
Chociaż moje już po trzech dniach zaczęły mięknąć.

* 1/2 kg.mąki pszennej
* 1/2 kg.mąki orkiszowej
* 200 g.masła
* 200 g.zmielonych orzechów arachidowych
* 1/2 kg.miodu prawdziwego
* 1/2 szklanki cukru
* ekstrakt/cukier waniliowy
* 1/4 łyżeczki soli
* 40 g.przyprawy do pierników-2 op.
* 3 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 4 duże jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-6

W garnuszku stopić masło,miód,cukier uważając,żeby się nie zagotowały,ostudzić żeby masa była dobrze ciepła.
Do misy miksera wlać ciepłą masę i dodając jajka miksujemy,dodajemy przesiane mąki,przyprawy a na końcu orzechy.Utarte ciasto będzie się trochę lepiło,takie powinno być!
Ciasto przekładamy do miseczki,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 dni.
Ciasto bierzemy po kawałku,wałkujemy niezbyt cienko-3-5 mm-wykrawamy różne wzorki-u mnie gwiazdki nieduże-układamy na papierze do pieczenia.
Pierniczki pieczemy w temp.170 st przez ok.10-12 minut do lekkiego zarumienienia,uważając żeby się za bardzo nie zrumieniły!
Ostudzone ciasteczka przekładamy do szklanego słoja,zamykamy i czekamy kilka/kilkanaście dni,aż zmiękną.
Te pierniczki przechowują się bardzo długo -oczywiście w słojach i w miejscu suchym i chłodnym-u mnie w spiżarni.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-arachidowe-7

Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , Skomentuj

PIERNICZKI ORZECHOWE NA SYROPIE Z AGAWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na -syropie-z agawy-2

* 1/2 szklanki cukru białego
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 szklanka syropu z agawy-może być miód lub syrop klonowy
* 150 g.masła
* 1/2 kg.mąki pszennej
* 200 g.mąki żytniej jasnej
* 3 jajka
* 3 łyżeczki cynamonu
* 3 łyżeczki przyprawy do pierników
* 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao
* 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych
* 2 łyżki likieru Amaretto lub ekstrakt migdałowy

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-5

Do garnka włożyć masło,syrop,cukier biały i trzcinowy podgrzewać na średnim ogniu,aż się rozpuszczą,zdjąć z ognia i trochę ostudzić.
Przelać do misy miksera,dodać jajka i zmiksować,stopniowo dodać resztę i zagnieść na gładkie ciasto.
Ciasto będzie dość wilgotne,błyszczące i lepkie-takie ma być.
Po pobycie w lodówce stężeje.
Przekładamy do miski,przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin- całą noc.
Wałkujemy na gr.około pół cm.wykrawamy różne wzorki i pieczemy w 170 ok.13-15 minut tylko do zarumienienia ciasteczek.
Studzimy i przekładamy do słoja,zamykamy.
Pierniczki bardzo długo się przechowują.
Te pierniczki można lukrować i różnie ozdabiać.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-orzechowe-na-syropie-z agawy-7

Pyszne
Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , Skomentuj

PIERNICZKI ZOZWORKI MOCNO IMBIROWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-2

Zapraszam na kruche imbirowe pierniczki.

* 100 g.masła
* 1/2 kg.cukru białego
* 4 żółtka
* 4 jajka
* 80 dkg.mąki krupczatki
* 5 pełnych łyżeczek imbiru
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* ekstrakt waniliowy

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-7

Miękkie masło i cukier utrzeć mikserem na jasny puch,stopniowo dodając żółtka i po jednym jajku,dodać mąkę,sól,proszek,imbir i ekstrakt i całość dobrze połączyć ze sobą.
Ciasto będzie delikatnie lepkie i wilgotne.Przekładamy ciasto do miski,przykrywamy folią spożywczą i chłodzimy przez noc w lodówce.
Wałkujemy po kawałku ciasta na grubość ok 3-5 mm.i wykrawamy okrągłe nieduże ciasteczka np.kieliszkiem do wódki.
Układamy na tackach na papierze do pieczenia,przykrywamy ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w chłodne miejsce -u mnie w ganeczku nie ogrzewanym-może być też lodówka na kilka godzin a najlepiej na całą noc.
Pieczemy w temp.160 stopni na jasno złoty kolor przez ok.10-12 minut.
Ciasteczek nie rumienimy za bardzo.
Po upieczeniu ciasteczka są twardawe,więc wkładamy je do szklanego słoja -wówczas zmiękną i będą chrupkie.
Ciasteczka mogą stać bardzo długo gdy będą przechowywane w słojach lub pudełkach blaszanych.
Są pyszne więc serdecznie polecam.
Smacznego

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-zozworki-mocno-imbirowe-8
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne, Pierniczki |
Tagi , , Skomentuj

PIERNICZKI KAKAOWE KRUCHE.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-1

No to zaczynamy pierniczkowanie !

Na początek zapraszam na kruche pierniczki o kakaowym smaku.
Pierniczki są gotowe do jedzenia bezpośrednio po upieczeniu ale można je też przechowywać w szklanych słojach lub innych zamkniętych pojemniczkach przez kilka tygodni.

* 500 g.mąki pszennej
* 150 g.masła
* 100 g.cukru trzcinowego/białego
* 120 g.miodu-dałam wielokwiatowy-około 3 łyżki
* 3 żółtka
* 2-3 łyżki kwaśnej śmietany
* 2 łyżki kakao
* 1 łyżka cynamonu
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* 2 pełne łyżeczki przyprawy do pierników
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-8

Do garnka wkładamy masło,cukier,miód,kakao,przyprawę do pierników,cynamon i podgrzewamy na niedużym ogniu mieszając cały czas,aż masło i miód się rozpuści a składniki się połączą.Nie zagotowujemy!
Studzimy i gdy będzie już ciepłe dodajemy żółtka i śmietanę mieszamy mikserem,dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce mleka oraz pozostałe składniki,mieszamy do połączenia.
Ciasto powinno być wilgotne,błyszczące i lepkie.Robimy rękami kulę,wkładamy do miski,przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc.

Wałkujemy po kawałku ciasta na grubość ok.3 mm i wykrawamy foremkami różne wzorki.
Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 170 st.przez 8-10 minut (nie dłużej ponieważ stwardnieją)
Pierniczki na początku po upieczeniu są delikatnie miękkie ale po kilku minutach twardnieją i stają się kruche.
Przechowujemy w szklanych/blaszanych słojach,pudełkach przez kilka tygodni.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-kakaowe-kruche-9

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNICZKI WITRAŻYKI I LUKROWANE.

IMG_1008

IMG_1025

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-2

* 60 dkg.mąki
* 1 szklanka miodu
* 1 szklanka cukru
* 1 kostka masła-200 g.
* 2 jajka
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 2 łyżki przyprawy do piernika

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-9

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-10

W rondelku zrumienić 3 łyżki cukru na karmel,zalać 3 łyżkami wody,wymieszać,dodać miód,resztę cukru,przyprawę do piernika i całość zagotować,ostudzić.
Masło utrzeć w mikserze,dodać ostudzoną masę i resztę składników,wyrobić ciasto.
Schłodzić przez noc.

Wałkować po kawałku ciasta na grubość ok.pół cm.wykrawać różne wzorki.
Ciasto jest bardzo elastyczne,świetnie się wałkuje i wykrawa różne wzory.
Z części ciasteczek można zrobić witrażyki,należy po prostu w środek włożyć po jednej landrynce całej,jeżeli jest niezbyt gruba lub landrynki rozkruszyć wałkiem na małe kawałeczki i wkładać po około pół łyżeczki do środków pierniczków.
Gdy chcemy zawiesić pierniczki na choince,to należy zrobić dziurki do zawieszania.
Najlepiej to zrobić słomką do napojów.
Piec ułożone na papierze w 180 st.przez 10-12 minut,aż będą lekko złote.Z blachy zdejmować dopiero po lekkim ostudzeniu,żeby landrynki z powrotem trochę stężały.
Pierniczki można polukrować lukrem z cukru pudru lub polać polewą czekoladową lub zostawić zupełnie czyste.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-11

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-12

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-13

LUKIER>

* 1 białko z jajka
* ok.2 szklanki cukru pudru
* 1 łyżeczka soku z cytryny

Białko utrzeć na sztywno,dodać 1 szklankę cukru i ucierając dodawać powoli resztę cukru,aż lukier będzie sztywny i nie będzie się rozlewał,dodać sok,wymieszać.
Zrobić rulonik z pergaminu lub worek cukierniczy,napełnić lukrem,ściąć maleńki stożek i malować różne wzorki,ozdabiać różnymi posypkami.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-14

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-15

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniki-witrażyki-lukrowane-16

Smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNICZKI KATARZYNKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-1

* 200 g.masła
* 1 szklanka miodu
* 1 szklanka cukru
* 5 szklanek mąki pszennej
* 3 jajka
* 3 czubate łyżeczki przyprawy do piernika
* 4 łyżeczki ciemnego kakao
* szczypta soli
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-3

Masło,miód,cukier,sól,przyprawa do piernika i kakao rozpuścić w rondelku i lekko ostudzić.
Mąkę,proszek wsypać do miski miksera,dodać ciepłą masę,jajka i wyrobić na jednolite ciasto,można też zagnieść na stolnicy.

Ciasto przykryć i schłodzić w lodówce lub np.ganeczku zimnym.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-katarzynki-7

Wałkować kawałek ciasta na grubość pół cm.wykrawać foremką pierniczki,piec w 180 st przez 8-10 minut.

spa-smaczne-przeisy-ani-pierniczki-katarzynki-8

Pierniczki można polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny.

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , Skomentuj