Kategoria: Ciasteczka

CIASTECZKA MARCHEWKOWE dla dzieci.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-2
BABCIA PIECZE.

Zapraszam na ciasteczka dla niemowlaczków od 9 miesiąca życia, oczywiście dla starszych dzieci też.
Ciasteczka są lekko twarde, więc świetnie nadają się do chrupania.

* 200 g.drobno startej marchewki
* 200 g.masła
* 450 g.mąki pszennej
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marchewkowe-dla-dzieci-9

Masło, mąka, puder i proszek do pieczenia posiekać, dodać marchewkę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Wałkować i wykrawać różne wzorki.
Piec w nagrzanym do 175 st.piekarniku przez ok.12-15 minut na złoty kolor.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne |
Tagi , , , 3 komentarzy

CIASTECZKA CYNAMONOWE dla dzieci.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-cynamonowe-dla-dzieci-1

BABCIA PIECZE.

Zapraszam na delikatnie kruche o smaku cynamonowym ciasteczka, które możemy podawać dla niemowlaków od 9 miesiąca życia. Ponieważ ciasteczka delikatnie się kruszą, więc dla ząbkujących dzieciaczków są świetne dlatego, że przy jedzeniu masując obolałe dziąsła przynoszą ulgę.
Oczywiście takie ciasteczka możemy podawać wszystkim dzieciom, nie tylko maluszkom.

* 2 szklanki mąki pszennej
* 100 g.masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-cynamonowe-dla-dzieci-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-cynamonowe-dla-dzieci-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-cynamonowe-dla-dzieci-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-cynamonowe-dla-dzieci-5

Wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy dłońmi kruche ciasto.
Gdyby ciasto nie chciało się zlepić, to dodajmy 1-2 łyżki zimnej wody.
Kulkę ciasta wkładamy do folii spożywczej i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Kroimy ciasto na pół i wałkujemy cienko, wykrawamy różne wzorki.
Pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne |
Tagi , , , 1 komentarz

CIASTECZKA -KLAWISZE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-1

* 60 dkg.mąki pszennej
* 200 g.masła extra
* 250 g.margaryny Kasia
* 3 żółtka
* 1 jajko
* 1 łyżka cukru lub ekstraktu waniliowego

Masło i margaryna powinna być zimna-z lodówki.
Na stolnicę wsypujemy mąkę i dodajemy wszystkie pozostałe składniki,siekamy nożem i szybko łączymy rękami ciasto w kulę.
Ciasto wkładamy do folii spożywczej i chłodzimy w lodówce przez całą noc.

LUKIER.

* 3 białka
* 1 szklanka cukru pudru

Utrzeć mikserem na bardzo sztywny,gęsty i gładki lukier-kilka minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-7

Ciasto wałkować na grubość ok.1/2 cm,posmarować lukrem,odstawić w chłodne miejsce na 1/2-1 godzinę ( ganek,spiżarnia itp )
Ciasto kroimy radełkiem na małe paski,układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w 180 st.przez 10-15 minut na drugim poziomie od dołu piekarnika.
Lukier powinien mieć jasny kolor a ciasto kruche i rumiane.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-klawisze-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne, Na zakwasie |
Tagi , , , , Skomentuj

CIASTECZKA RÓŻANO-ŻURAWINOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-1

Zapraszam na domowe ciasteczka o smaku róży i żurawiny.

* 100 g.masła
* 100 g.cukru pudru
* szczypta soli
* 400 g.mąki pszennej tortowej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 łyżeczek utartej róży z cukrem-dałam domową
* 1 szklanka żurawiny suszonej,drobno posiekanej nożem
* 2 łyżki wody różanej

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-6

Masło,cukier,sól utrzeć mikserem na puch,dodać pozostałe składniki i całość szybko wyrobić na ciasto,które powinno być dość gęste i lekko wilgotne.Zrobić kulę z ciasta,zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na kilka godzin a nawet na całą noc.
Z zimnego ciasta robić nieduże wałeczki,kroić na grubość ok.pół cm.układać na papierze do pieczenia.
Piec w temp.160-170 st.przez ok.20 minut w środkowej części piekarnika na lekko złoty kolor.

Ciasteczka są kruche,delikatnie pachną różą i przechowują się dość długo w szklanym,zakrytym słoju!

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-różano-żurawinowe-7

Gorąco polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne |
Tagi , , , Skomentuj

BATONIKI-CIASTECZKA ZDROWIA.

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-1 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-2

Zapraszam na domowe batoniki-ciasteczka,takie domowe muesli ciasteczkowe!

*  1 puszka mleka słodzonego zagęszczonego-530 g-Gostyń

* 300 g.płatków owsianych górskich

* 100 g.wiórków kokosowych

* 100 g.suszonej żurawiny

* 100 g.ziaren sezamu

* 120 g.ziaren słonecznika

* 120 g. pestek dyni

* 120 g.orzechów-pomieszałam różne

* garść jagodów Goji

* 2 czubate łyżki masła orzechowego

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-3 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-4 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-5 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-7

Mleko zagęszczone i masło orzechowe przekładamy do garnka i lekko podgrzewamy,tyle żeby się połączyły ze sobą.Od razu wsypujemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy łyżką,aż  się dobrze ze sobą połączą.

Ciasto przekładamy do foremki-moja 23 cm.na 34 cm-wyłożoną papierem do pieczenia i łyżką maczaną w zimnej wodzie wyrównujemy wierzch.

Pieczemy w piekarniku 150 st.przez 30-40 minut,aż wierzch pięknie się zarumieni.

Gdy ciasto ostygnie kroimy na np.podłużne batoniki lub małe kwadraciki.

Jeżeli chcemy się pobawić to możemy każdy batonik zawinąć w pergamin i będziemy mieć domowy batonik muesli i to jaki zdrowy!

Ja pokroiłam na nie duże kawałeczki i przełożyłam do dużego słoja.

Ciasteczka świetnie się przechowują nawet do dwóch  tygodni absolutnie nic się z nimi nie dzieje złego.

spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-8 spa-smaczne-przepisy-ani-batoniki-zdrowia-9

Polecam serdecznie

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Batoniki, Ciasteczka, Desery, Musli |
Tagi , , , , , Skomentuj

CIASTECZKA MARCEPANOWE Z LUKREM PIECZONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-2

Pyszne wręcz uzależniające ciasteczka.

* 200 g.masy marcepanowej
* 300 g.mielonych migdałów
* 100 g.cukru pudru
* 1 łyżka cynamonu
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżki likieru migdałowego-Amaretto

LUKIER.

* 2 białka
* 300 g.cukru pudru
* kilka kropli ekstraktu migdałowego

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-9

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasteczka-marcepanowe-z-pianką-10

Białka ubić na lekko sztywno,dodać cukier i ubić na lśniący i błyszczący lukier,dodać ekstrakt i wymieszać.

Marcepan o temperaturze pokojowej zagnieść z pozostałymi składnikami na gładkie ciasto.Rozwałkować na grubość ok.trzech milimetrów,wycinać nieduże ciasteczka foremkami,smarować lukrem i piec w 150 st.przez ok 10 minut,uważając żeby się za dużo nie zarumieniły.

Szybko,prosto a jak smakowicie!
Zapraszam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.7/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Ciasteczka Drobne |
Tagi , , , , Skomentuj

MUFFINKI RÓŻANO-ŻURAWINOWO-KAJMAKOWE.

IMG_7671

spa-smaczny-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-1

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-2

Zapraszam na domowe babeczki.

* 2 1/2 szklanki mąki orkiszowej-może być pszenna
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru wanilia
* 1/4 łyżeczki soli

* 3 jajka
* 3 pełne łyżki kajmaku-masy krówkowej
* 1 szklanka zsiadłego mleka
* ekstrakt różany-mam swój domowy

* 150 masła roztopionego,ciepłego
* garść suszonej żurawiny
* dżem z róży-dałam domowy-tyle łyżeczek ile babeczek

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-3

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-4

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-5

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-6

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-7

W jednej misce mieszamy suche składniki a w drugiej mokre i łączymy razem dodając masło i żurawinę.
Nie mieszamy długo,tylko do połączenia składników.

Foremki na babeczki należy wysmarować masłem ew.olejem.
Na dno babeczki kładziemy jedną łyżkę ciasta,na ciasto jedną łyżeczkę dżemu i przykrywamy jeszcze jedną łyżką ciasta a wierzch posypujemy cukrem trzcinowym.

Babeczki pieczemy w 170 st.przez ok. 25-30 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-8

spa-smaczne-przepisy-ani-muffinki-kajmakowo-zorawinowo-rozane-9

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babeczki-Mufinki, Ciasteczka |
Tagi , , , Skomentuj

PIERNICZKI LUKROWANE.

spa-smaczne-przepisy-ani-perniczki-na-choinkę-lukrowane-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-na-choinkę-lukrowane-2

Podam przepis na pierniczki,które po upieczeniu są miękkie i nadają się od razu do jedzenia.
Z części ciasta upiekłam pierniczki-witrażyki a z pozostałego ciasta wykrawałam różne wzorki,które polukrowałam a część posmarowałam czekoladą i wszystkie posypywałam różnymi kolorowymi posypkami.

* 1/2 kg.mąki pszennej
* 100 g.masła
* 2 jajka
* 200 g.cukru pudru
* 5 łyżek miodu prawdziwego
* 2 łyżki kakao
* 3 łyżki przyprawy do piernika
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki suche przesiać do miski.
Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasny puch,dodać po jednym jajku cały czas ucierając,następnie dodać miód ( jeżeli jest gęsty-to wcześniej roztopić) na koniec dodać suche składniki i całość dobrze połączyć .
Ciasto przełożyć do miski obsypanej mąką,przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc.

Z ciasta wykrawać różne wzorki grubości ok.3-5 mm.
Piec w temp.170 st przez ok.6-8-10 minut w zależności od grubości pierniczków,powinny się lekko zarumienić a wyjmujemy z piekarnika jeszcze trochę miękkie,stwardnieją gdy się schłodzą.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-8

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-9

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-10

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-11

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-12

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-13

WITRAŻYKI.

* cukierki landrynki

Z ciasta wykrawamy różne wzorki robiąc małą dziurkę w środku w którą wkładamy małą landrynkę a gdy chcemy powiesić na choince to też robimy dziurkę do zaczepienia,najlepiej rurką do zimnych napoi.

Pieczemy jak wyżej z tym tylko,że po wyjęciu z piekarnika przekładamy pierniczki razem z papierem na oddzielną blaszkę lub tackę i czekamy,aż dobrze ostygną.

LUKIER.

* 3 białka
* ok.pół kilograma cukru pudru
* 1 czubata łyżeczka skrobi ziemniaczanej
* sok z cytryny

Cukier puder należy przesiać przez sitko.

Zimne białka ubijamy w mikserze na sztywno,dodajemy skrobię i dosypujemy stopniowo cukier puder cały czas miksując,aż uzyskamy lejący ale gęsty lukier.
Teraz dodajemy kilka kropelek soku z cytryny i mieszamy.
Sokiem z cytryny regulujemy gęstość lukru a gdy zrobi się za rzadki to dosypujemy puder i dobrze mieszamy.

Gdy chcemy kolorowy lukier zrobić to wystarczy przełożyć trochę lukru do małej miseczki,dodać odrobinkę barwnika w płynie lub w proszku-najlepiej małą wykałaczką-wymieszać i można lukrować.
Ja przekładam lukier do małych jednorazowych woreczków-obcinam malutki rożek i dekoruję pierniczki i od razu posypuję różnymi posypkami,odkładam na papier na tackach i czekam aż dobrze zastygną!

POMADA CZEKOLADOWA.

* 100 g.czekolady -dałam gorzką 60 %
* 1-2 łyżki masła

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub mikrofali,dodajemy masło i dobrze całość mieszamy.
Smarujemy pierniczki pędzelkiem i ozdabiamy.

Oczywiście dekorujemy co nam fantazja podpowie a ręka namaluje!!!!!!!
A moje właśnie Wam pokazuję.
Część z nich powieszę na choince.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-14

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-15

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-16

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-lukrowane-17

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , Skomentuj

PIERNICZKI CAŁUSKI.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-1

Podam przepis na pierniczki,które są miękkie i kruchutkie bezpośrednio po upieczeniu jak i długo,długo potem.Wystarczy przechowywać je w zamkniętych pojemniczkach-słojach,pudełkach itp.

* 1 kg.mąki pszennej
* 200 g.masła
* 3 jajka
* 3 żółtka
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru
* 1 szklanka miodu
* 1/2 szklanki oleju-dałam rzepakowy
* 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
* 2 łyżeczki amoniaku
* 2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1 cukier waniliowy
* 2 pełne łyżki przyprawy do piernika
* 2 łyżki smalcu

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-2

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-całuski-7

Z 1/2 szklanki cukru zrobić karmel.
Cukier wsypujemy do garnuszka/patelni z grubym dnem i rumienimy na średnim ogniu na,aż cukier się rozpuści i zrobi się ciemny karmel-proszę tylko uważać,żeby karmel się nie przypalił-teraz proszę dolać 1/2 szklanki wody i mieszając zagotować.Zdjąć z ognia dodać miód i mieszać do rozpuszczenia.
Jajka,żółtka,sól i resztę cukru ubić mikserem na puch.Mąkę przesiać na stolnicę dodać masło i po kolei resztę składników,siekając nożem do połączenia składników.
Rękami zlepić kulę,przełożyć do miski obsypanej mąką,przykryć wierzch talerzykiem i wstawić do lodówki na kilkanaście godzin.
Bierzemy po kawałku ciasta i wałkujemy na grubość ok.3-4 mm.
Wykrawamy najlepiej proste wzorki np.literatką kółeczka, ponieważ ciasteczka urosną.
Każdy smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w 160-170 st.aż się zarumienią.Wyjmujemy z piekarnika jeszcze troszkę miękkie gdy ostygną to troszkę stwardnieją.

Polecam serdecznie a pierniczki naprawdę są pyszne.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , , Skomentuj

PIERNICZKI POTRÓJNIE IMBIROWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-2

I jeszcze jeden przepis na pierniczki ale tym razem z trzema rodzajami imbiru.
Znajdziemy w nich imbir mielony,kandyzowany i świeży.
Polecam gorąco-są przepyszne.

* 7 szklanek mąki pszennej
* 4 pełne łyżeczki imbiru suszonego
* 2 łyżeczki sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka zmielonych goździków
* 4 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 cytryna-starta skórka
* 1 szklanka posiekanego drobno imbiru kandyzowanego
* 1 pełna łyżka świeżo startego imbiru
* 300 g.miękkiego masła
* 1 szklanka cukru trzcinowego
* 1 szklanka cukru pudru
* 1 szklanka melasy ew.miodu
* 3 jajka

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-potrójnie-imbirowe-7

Miękkie masło utrzeć w mikserze z cukrem trzcinowym i pudrem na jasny puch,dodać po jednym jajku ciągle ucierając,dodać melasę a następnie pozostałe składniki.Wszystko razem dobrze połączyć.
Ciasto schłodzić przez kilkanaście godzin/noc.
Formować w dłoniach małe kulki wielkości orzeszka włoskiego,obtaczać w cukrze i kłaść na papierze do pieczenia.
Piec w 170 st.przez ok.10-14 minut na lekko rumiany kolor.
Wyjmować z piekarnika jeszcze miękkie,gdy ostygną to stwardnieją.
Pierniczki długo się przechowują.

spa-smaczne-przepisy-ani-pierniczki-trójimbirowe-8
Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasteczka, Pierniczki |
Tagi , , , , , Skomentuj