Kategoria: Serniki

SERNIK Z TRUSKAWKAMI, POZIOMKAMI I GALARETKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-1

Zapraszam na delikatny,kremowy,pieczony sernik,obłożony truskawkami,poziomkami i polany galaretką truskawkową.

* 1 kg.sera-wiaderko-kupuję w Lidlu
* 1/2 kg.sera mascarpone
* 1 op-530 g.mleko słodzone zagęszczone-Gostyń
* 6 jaj
* 1 łyżka cukru wanilia
* 3 łyżki skrobii kukurydzianej
* 2 łyżki likieru Amaretto
* 2-3 łyżki wiórków kokosowych

Formę okrągłą o średnicy 26 cm.wykładamy papierem do pieczenia,smarujemy masłem dno i boki i obsypujemy połową wiórków kokosowych.

Ser z wiaderka i ser mascarpone oraz mleko przekładamy do misy miksera i na wolnych obrotach miksując dodajemy po jednym jajku,na koniec dodajemy wanilię,skrobię i likier,delikatnie mieszając całość.
Masę przelewamy do formy,wierzch posypujemy resztą wiórków kokosowych i wstawiamy do dużej blaszki np.piekarnikowej,do której wlewamy gorącą wodę do 1/2 wysokości formy z masą.
Pieczemy w 170 st.przez ok.70 minut.
Sernik wyjmujemy z piekarnika i studzimy w foremce,następnie wstawiamy na kilka godzin/noc do lodówki.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-3

* truskawki
* poziomki-jak mamy
* galaretka truskawkowa

Rozpuszczamy galaretkę w 3/4 ilości wody podanej na opakowaniu i studzimy,gdy zacznie tężeć polewamy owoce ułożone na serniku.
Wstawiamy na 2-4 godziny do lodówki,aż stężeje.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-z-galaretką-6

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owoce, Serniki, Surowe o |
Tagi , , , , Skomentuj

SERNIK MARCHEWKOWY Z MUSEM MARCHEWKOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-2

Zapraszam na sernik podwójnie marchewkowy.
Marchewkę dodałam i do sera-sernika i do musu.
Sam sernik wygląda nietypowo a karmelizowana marchewka daje mu bardzo ciekawy jak dla mnie niesamowity i kolor i smak.Dodatek musu marchewkowego z kremówką i białą czekoladą dopełnia całości tego ciasteczka.

SPÓD SERNIKA.

* 2 garście orzechów-dałam mieszane włoskie,laskowe i
* 150 g.ciasteczek-dałam trochę biszkoptów okrągłych i maślanych
* 10 dkg.roztopionego masła
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-7

Ciasteczka i orzechy miksujemy na miałko,dodajemy resztę składników,mieszamy i wykładamy do okrągłej 26-28 cm.tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto przyciskamy i pieczemy w nagrzanym 180 st.piekarniku nz lekko złoty kolor przez ok.12-15 minut.

SERNIK.

* 1 kg.sera na serniki-wiaderko
* 250 g.sera mascarpone
* 1 szklanka cukru
* 5 średnich jajek
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
* 1/4 łyżeczki gałki mielonej
* 1/4 łyżeczki soli
* 3 średnia marchewki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 czubata łyżka masła

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-9

Najpierw należy rozpuścić masło i dodać obraną i utartą na średnich oczkach marchewkę,dołożyć cukier i smażyć na średnim ogniu,aż marchewka zmięknie a smaki się połączą przez ok.5 minut.Ostudzić.

Sery i cukier miksujemy przez małą chwilkę,dodajemy po jednym jajku cały czas miksując na małych obrotach,dodajemy resztę składników na końcu marchewkę,wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika 160 st. na ok.80 minut,wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki-ja wkładam drewnianą łyżkę i zostawić tak,aż sernik całkowicie ostygnie.Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

MUS MARCHEWKOWO-CZEKOLADOWY.

* 1/2 litra śmietanki kremówki
* 100 g.czekolady białej
* 2 pełne łyżki żelatyny
* 3 średnie marchewki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka wody
* 1-2 łyżki likieru pomarańczowego

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-10

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-13

Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie paseczki.Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę.gdy zacznie się karmelizować dodajemy marchewkę i smażymy,aż zmięknie-ok.15-20 minut.Zdejmujemy z ognia i wlewamy likier,studzimy aż będą zupełnie zimne.

Czekoladę topimy na parze,studzimy.

Zimną kremówkę ubijamy na prawie sztywno,dodajemy letnią czekoladę i miksujemy,dodajemy marchewkę mieszamy i na końcu żelatynę i całość delikatnie mieszamy.
I teraz możemy zrobić na dwa sposoby.
Musem polewamy sernik i wstawiamy do lodówki.
Lub mus wstawiamy do lodówki i do każdej porcji sernika kładziemy po gałeczce musu już na talerzu.

Ja robiłam tym drugim sposobem.
Sernik po wierzchu jeszcze posypujemy cynamonem.

IMG_6714

IMG_6698

Pyszny.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Serniki |
Tagi , , , , , , Skomentuj

SERNIK KAJMAKOWO-KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-1

SPÓD.

* 200 g.ciasteczek-dałam 120 g.herbatników z czekoladą i 80 g.biszkoptów
* 70 g.masła

Ciasteczka rozkruszyć lub zmiksować i połączyć z roztopionym masłem.Tortownicę o średnicy 28-32 cm.wyłożyć papierem do pieczenia,zamknąć obręcz i spód wyłożyć ciasteczkami.
Tortownicę wstawić do lodówki na czas zrobienia masy serowej.

SERNIK.

* 1 kg.twaróg sernikowy-wiaderko
* 1/2 kg.sera Mascarpone
* 1 op.Kajmaku-Gostyń-510 g.
* 1 op.mleczko kokosowe-400 ml.
* 6 jaj średniej wielkości
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* 2 łyżki cukru
* 2 budynie waniliowe/kokosowe/śmietankowe-74 g.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-5

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do misy miksera wkładamy sery,kajmak i miksujemy przez chwilkę,dodając po kolei jajka,cukier,wanilię i budyń.
Ciasta nie miksujemy długo,żeby nie napowietrzać masy a tylko połączyć składniki.
Masa serowa będzie dosyć płynna.
Tortownicę należy zabezpieczyć alu folią,owijając brzegi dookoła,ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Masę serową wylewamy na ciasteczka,tortownicę wstawiamy do większej foremki i na spód wlewamy gorącą wodę,sięgającą do połowy tortownicy.
Sernik pieczemy w nagrzanym 170 st.piekarniku przez 1 godzinę,wyłączamy piekarnik,lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik przez 1-2 godz.

WIERZCH SERNIKA.

* 1 galaretka truskawkowa
* 1 1/2 szklanki wody
* ok.40 dkg.świeżych truskawek

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-6

Galaretkę rozpuścić wg.przepisu tylko w mniejszej ilości wody,zostawić aż zacznie tężeć.
Truskawki umyć ,przekroić na pół i ułożyć na zimnym serniku,zalać tężejącą galaretką,wstawić do lodówki żeby dobrze sernik zastygł,najlepiej na całą noc.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta, Serniki |
Tagi , , , , Skomentuj

SERNIK RÓŻANO-WANILIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-2

Dziś zapraszam na kremowy sernik zebra bez spodu o smaku różano-waniliowym.
Do porcji różanej użyłam płatków dzikiej róży,którą ucieram w lecie ( gdy jest w pełni kwitnienia ) z cukrem i sokiem z cytryny.
Taką różę robię już od kilkunastu lat,zawsze kilka niedużych słoiczków,przechowuję w spiżarni nawet nie za bardzo chłodnej i nigdy mi się żaden słoiczek nie popsuł.
Róża ma piękny,intensywny kolor i fantastyczny różany zapach.
Polecam zrobić kilka takich słoiczków a gwarantuję,że na pewno nam się przydadzą i wykorzystamy ją w różnych przepisach np.
do lodów,deserów,pączków,drożdżówek,ciast,ciasteczek,rogalików,herbaty,drinków i wiele,wiele innych smakowitych dań.

Sernik piekłam bez spodu ale można oczywiście zrobić tradycyjny,kruchy z ciasteczek i masła.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Tortownicę należy otworzyć,położyć papier do pieczenia na spód,zamknąć obręcz i wystający papier po bokach trochę obciąć nożyczkami.

* 1 kg.sera śmietankowego wiaderko
* 1/2 kg.sera mascarpone-kupiłam oba sery w Lidlu
* 1 szklanka cukru-można trochę więcej,gdy lubicie bardzo słodko, najlepiej drobny do wypieków
* 5 dużych jaj-6 średnich
* szczypta soli
* 1 laska wanilii-ziarenka a resztę dołożyć do cukru pudru,będzie cukier waniliowy
* 3 łyżki tartej róży z cukrem i cytryną
* 2 budynie waniliowe-po 47 g.każdy lub 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ew.skrobi kukurydzianej

* 250-300 ml.śmietanki kremówki 30 %
* 1 op.śmietan fixu do ubijania śmietanki
* 1-2 łyżki cukru pudru

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-8

Wszystkie składniki powinny być w tem.pokojowej.

Do misy miksera wkładamy sery,całe jajka,sól,cukier,budyń i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty,do połączenia składników,staramy się nie miksować dłużej,żeby nie napowietrzyć za bardzo masy,wówczas sernik upiecze się na równo.
Masę rozdzielamy do dwóch miseczek.
Do jednej miseczki dajemy 3/4 masy i ziarenka wanilii,dobrze mieszamy już łyżką a do drugiej miseczki pozostałe 1/4 masy i tartą różę i też dobrze należy wymieszać łyżką.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-9

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-10
I teraz się należy troszkę pobawić.
Na środek foremki wkładamy –
2 łyżki masy waniliowej
1 łyżka masy różanej
2 łyżki masy waniliowej
1 łyżka masy różanej
i tak bawimy się do końca,aż wyczerpiemy całą zawartość miseczek z masami.

Sernik wkładamy do nagrzanego 180 st.piekarnika i od razu zmniejszamy na 160 st.i pieczemy teraz sernik przez 70 minut.U mnie to wystarczyło ale proszę sprawdzać,żeby środek lekko sprężynował a boki były bardziej wypieczone.Piekarnik należy teraz wyłączyć i drzwiczki trochę uchylić,sernika jeszcze nie wyjmujemy,niech przez pół godziny a nawet i godzinę przestygnie w piekarniku,dopiero po tym czasie należy wyjąć sernik i z całą blaszką włożyć do lodówki,najlepiej na całą noc.
Wówczas nasz sernik będzie idealnie kremowy i bardzo delikatny,wręcz powinien rozpływać się w ustach.

Przed podaniem – można wcześniej-sernik wyjmujemy z foremki i na wierzch kładziemy ubitą śmietankę z cukrem i Fixem do ubijania.

My delektowaliśmy się jeszcze kieliszeczkiem likierku różanego-oczywiście mojego,domowego robionego na płatkach róży dzikiej.
Powiem,że kolor ten różany wyszedł trochę blado -można dodać trochę więcej tartej róży-ale zapach już podczas pieczenia,potem w lodówce przy chłodzeniu a finalnie przy jedzeniu naprawdę prawdziwie różany.
Serdecznie polecam i życzę smacznego i na zdrowie.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-13

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Serniki |
Tagi , , , Skomentuj

SERNIK ZEBRA Z NUTELLĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-1

* 1 kg.sera śmietankowego-wiaderko ( kupiłam w Lidlu )
* 4 jaj
* 1/2 szklanki gęstej śmietany
* 1 szklanka cukru,najlepiej drobnego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej-dałam skrobię kukurydzianą
* 1 laska wanilii lub łyżka cukru waniliowego
* małe op.nutelli-szklanka

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-5

Do misy miksera włożyć ser,cukier,wanilię i zacząć miksować dodając po jednym jajku,następnie śmietanę i mąkę,miksować na niedużych obrotach,żeby nie napowietrzać ciasta.
Nie miksować długo,najwyżej 2 minutki.
Sernik podzielić na dwie części,do jednej dodać nutellę i wymieszać.
Przygotować formę okrągłą 26 cm.średnicy.

Na otwarty spód położyć papier do pieczenia,zamknąć obręcz blaszki,boki posmarować masłem.
I teraz zaczynamy zabawę.

Na sam środek blaszki wkładamy łyżkę masy jasnej,na nią łyżkę masy ciemnej itd.aż do wyczerpania składników.
Sernik wkładamy do nagrzanego 170 st.piekarnika i pieczemy przez ok.jedną godzinę lub do momentu,aż sernik będzie ścięty ale niezbyt twardy,tylko lekko pod palcami się uginający.

Wyłączamy piekarnik,drzwiczki lekko uchylamy i tak studzimy sernik.Następnie wkładamy na całą noc do lodówki do całkowitego schłodzenia.

Sernik można polać po wierzchu polewą czekoladową.

Sernik jest bardzo delikatny,kremowy,niezbyt słodki.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-z-nutella-6

Polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.3/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta, Serniki |
Tagi , , 10 komentarzy

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I JAGODAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-1

* 1 kg. sera na serniki – wiaderko
* 0.5 kg.sera mascarpone
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 5 jajek
* 1 pełna szklanka cukru pudru
* 50 g.żelatyny w proszku
* 100 g. masła o temp.pokojowej
* 2-3 łyżki Amaretto
* 1 łyżka soku z cytryny

Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofali lub na parze, do rozpuszczenia.
Lekko ostudzić.
Masło i cukier utrzeć na jasny puch mikserem, po kolei dodawać po jednym jajku, ekstrakt i sok.
Ucierając dodać serki, likier Amaretto, na końcu żelatynę rozpuszczoną.

Formę dużą -26 cm.średnicy- tortownicę wyłożyć folią, ułożyć biszkopty, wylać ser, wstawić do lodówki niech stężeje.
U mnie 3 godziny.

* 2 galaretki czerwone -malina lub truskawka
* 3/4 wody, niż w przepisie
* owoce- malina, czarna jagoda, czerwona porzeczka

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, gdy zacznie tężeć to wylać na wcześniej ułożone owoce na serniku, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia.

Smacznego
SPA

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe, Serniki, Warzywa |
Tagi , , Skomentuj

SERNIK WANILIOWY PYSZNIE KREMOWY

spa_smaczne_przepisy_ani_sernik
Spód sernika:
200g ciasteczek kruchych Petit Beurre
100g masła, w temp. pokojowej zmiksować blenderem i wyłożyć dno tortownicy (22 cm średnicy), podpiec 10 min w temp. 180st

Ciasto:
1kg serka śmietankowego (wiaderko)
250g serka mascarpone
5 jaj
2 op. budyniu waniliowego
1 szkl. cukru drobnego
1/2 szkl. śmietany 18%
1 łyżka cukru lub ekstraktu waniliowego
2 łyżki likieru Amaretto

Wszystkie składniki włożyć do miski, miksować nie dłużej jak 1-2 minuty. Przelać na spód sernika. Piec w temp. 180st – 15min, zmniejszyć na 130st i piec 90min. Wyłączyć piekarnik, uchylić minimalnie, aby doszło powietrze i zostawić do całkowitego ostudzenia.
Sernik najlepiej schłodzić przez noc w lodówce, przed podaniem udekorować bitą śmietaną: ubić kremówkę (250ml) + 2 łyżki cukru pudru i 2 śmietan fixy.

Ja dla smaku i zapachu dekorowałam melisą cytrynową
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Serniki |
Tagi , , , Skomentuj