Kategoria: Ciasta

CIASTO BANANOWO-ORZECHOWE.

Banany,orzechy,imbir i cynamon-
stworzyły to ciasto-prawie doskonałym!!!
Masło i maślanka,mąka i cukier trzcinowy
dołączyły budynie i likier orzechowy!
Czujecie ten zapach-
mniam mniam -fantastyczny
znika w mgnieniu oka,
chyba jest magiczne!!!!!!

spa-smaczne-przepiosy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-2

Dziś zapraszam na pyszne,delikatne wręcz rozpływające się w ustach ciasto,takie trochę na jesienną niepogodę,ponieważ są w nim banany,orzechy,rozgrzewający imbir i cynamon no i trochę alkoholu.

* 200 g.masła o temp.pokojowej
* 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 5 dużych jaj
* 300 g.maślanki
* 1/2 szklanki likieru orzechowego np.Lucretto,Bayles,Malibu itp.
* 3 duże lub 4 średnie banany
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* 1 łyżeczka imbiru suszonego-może być też świeży
* 1 szklanka pokrojonych dosyć drobno orzechów włoskich
* 2 budynie waniliowe
* 3 szklanki mąki

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-8

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem na jasny kolor,dodając po jednym jajku ucierać dalej,dodać maślankę,likier i banany,na końcu wmieszać suche składniki.
Wyłożyć do średniej foremki -moja 24 na 36 cm -na papier do pieczenia.
Pieczemy w 180 st.przez ok.jedną godzinę do tzw.suchego patyczka.

Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-9

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-10

Życzę smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , , , , Skomentuj

CIASTO CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-2

Zapraszam na mega czekoladowe ciasto z dodatkiem suszonej żurawiny.

* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* ekstrakt waniliowy
* likier migdałowy-lub ekstrakt
* 250 g.masła
* 300 g.dobrej gorzkiej czekolady-od 60 % wzwyż
* 1 szklanka mąki pszennej-dałam orkiszową
* duuuuuża garść suszonej żurawiny

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-5

W garnuszku roztopić masło,zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,mieszać do rozpuszczenia.
Całe jajka i cukier ubić mikserem,aż cukier się rozpuści,dodać czekoladę-ciepłą i wymieszać,dodać pozostałe składniki mieszając już delikatnie trzepaczką a na końcu dodajemy żurawiny i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 st.ok 30 minut do suchego patyczka.
Ciasto wydaje się ciężkie a rozpływa się w ustach.
Wierzch polewamy polewą czekoladową,Nutellą lub cukrem pudrem posypujemy.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-7

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Krajanki |
Tagi , , , Skomentuj

SERNIK MARCHEWKOWY Z MUSEM MARCHEWKOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-2

Zapraszam na sernik podwójnie marchewkowy.
Marchewkę dodałam i do sera-sernika i do musu.
Sam sernik wygląda nietypowo a karmelizowana marchewka daje mu bardzo ciekawy jak dla mnie niesamowity i kolor i smak.Dodatek musu marchewkowego z kremówką i białą czekoladą dopełnia całości tego ciasteczka.

SPÓD SERNIKA.

* 2 garście orzechów-dałam mieszane włoskie,laskowe i
* 150 g.ciasteczek-dałam trochę biszkoptów okrągłych i maślanych
* 10 dkg.roztopionego masła
* 1 łyżka cukru
* 1 łyżeczka cynamonu

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-7

Ciasteczka i orzechy miksujemy na miałko,dodajemy resztę składników,mieszamy i wykładamy do okrągłej 26-28 cm.tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.Ciasto przyciskamy i pieczemy w nagrzanym 180 st.piekarniku nz lekko złoty kolor przez ok.12-15 minut.

SERNIK.

* 1 kg.sera na serniki-wiaderko
* 250 g.sera mascarpone
* 1 szklanka cukru
* 5 średnich jajek
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/2 łyżeczki imbiru suszonego
* 1/4 łyżeczki gałki mielonej
* 1/4 łyżeczki soli
* 3 średnia marchewki
* 1/2 szklanki cukru
* 1 czubata łyżka masła

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-8

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-9

Najpierw należy rozpuścić masło i dodać obraną i utartą na średnich oczkach marchewkę,dołożyć cukier i smażyć na średnim ogniu,aż marchewka zmięknie a smaki się połączą przez ok.5 minut.Ostudzić.

Sery i cukier miksujemy przez małą chwilkę,dodajemy po jednym jajku cały czas miksując na małych obrotach,dodajemy resztę składników na końcu marchewkę,wykładamy na podpieczony spód i wkładamy do piekarnika 160 st. na ok.80 minut,wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki-ja wkładam drewnianą łyżkę i zostawić tak,aż sernik całkowicie ostygnie.Zimny wkładamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc.

MUS MARCHEWKOWO-CZEKOLADOWY.

* 1/2 litra śmietanki kremówki
* 100 g.czekolady białej
* 2 pełne łyżki żelatyny
* 3 średnie marchewki
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżka wody
* 1-2 łyżki likieru pomarańczowego

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-10

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-marchewkowy-13

Marchewkę obieramy i obieraczką do warzyw kroimy cienkie paseczki.Na patelnię wsypujemy cukier i wlewamy wodę.gdy zacznie się karmelizować dodajemy marchewkę i smażymy,aż zmięknie-ok.15-20 minut.Zdejmujemy z ognia i wlewamy likier,studzimy aż będą zupełnie zimne.

Czekoladę topimy na parze,studzimy.

Zimną kremówkę ubijamy na prawie sztywno,dodajemy letnią czekoladę i miksujemy,dodajemy marchewkę mieszamy i na końcu żelatynę i całość delikatnie mieszamy.
I teraz możemy zrobić na dwa sposoby.
Musem polewamy sernik i wstawiamy do lodówki.
Lub mus wstawiamy do lodówki i do każdej porcji sernika kładziemy po gałeczce musu już na talerzu.

Ja robiłam tym drugim sposobem.
Sernik po wierzchu jeszcze posypujemy cynamonem.

IMG_6714

IMG_6698

Pyszny.

Polecam

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Serniki |
Tagi , , , , , , Skomentuj

CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI i M&M-sami.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-1

Zapraszam na ucierane ciasto o smaku migdałowym a nadziewane jabłkami i śliwkami.
Dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe chociaż na zimno też smakuje wyśmienicie.
Ciasto robi się bardzo szybko,potrzebujemy tylko masła o temperaturze pokojowej,2-3 jabłka i kilkanaście śliwek-dałam węgierki.Do tego mikser-można też ręcznie utrzeć i za 10 minut pieczemy.

* 250 g.masła o temp.pokojowej
* 150 g.cukru
* 4 duże jajka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 450 g.mąki pszennej-dałam połowę orkiszowej
* 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub trochę ekstraktu migdałowego-dla dzieci-

* 2-3 jabłka
* kilkanaście śliwek węgierek lub innych

Posypka

* cukier trzcinowy-może być też zwykły
* cynamon
* płatki migdałowe-100 g.
* garść cukiereczków M&M-sów

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-7

Masło i cukier ucieramy mikserem na jasny puch,dodajemy stopniowo po jednym jajku,sól,likier,mąkę i proszek.Mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozsmarowujemy równo i układamy rzędami plasterki jabłek i połówki śliwek-skórką do ciasta-posypujemy garścią cukru,cynamonem i rozsypujemy płatki migdałowe oraz cukiereczki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.i pieczemy ok.50-60 minut.
Wierzch powinien być pięknie zarumieniony i chrupiący.
Cukierki trochę popękają-nie za mocno ale są chrupiące i pięknie się prezentują na kawałku ciasta.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , , , Skomentuj

SERNIK KAJMAKOWO-KOKOSOWY Z TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-1

SPÓD.

* 200 g.ciasteczek-dałam 120 g.herbatników z czekoladą i 80 g.biszkoptów
* 70 g.masła

Ciasteczka rozkruszyć lub zmiksować i połączyć z roztopionym masłem.Tortownicę o średnicy 28-32 cm.wyłożyć papierem do pieczenia,zamknąć obręcz i spód wyłożyć ciasteczkami.
Tortownicę wstawić do lodówki na czas zrobienia masy serowej.

SERNIK.

* 1 kg.twaróg sernikowy-wiaderko
* 1/2 kg.sera Mascarpone
* 1 op.Kajmaku-Gostyń-510 g.
* 1 op.mleczko kokosowe-400 ml.
* 6 jaj średniej wielkości
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* 2 łyżki cukru
* 2 budynie waniliowe/kokosowe/śmietankowe-74 g.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-5

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Do misy miksera wkładamy sery,kajmak i miksujemy przez chwilkę,dodając po kolei jajka,cukier,wanilię i budyń.
Ciasta nie miksujemy długo,żeby nie napowietrzać masy a tylko połączyć składniki.
Masa serowa będzie dosyć płynna.
Tortownicę należy zabezpieczyć alu folią,owijając brzegi dookoła,ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej.

Masę serową wylewamy na ciasteczka,tortownicę wstawiamy do większej foremki i na spód wlewamy gorącą wodę,sięgającą do połowy tortownicy.
Sernik pieczemy w nagrzanym 170 st.piekarniku przez 1 godzinę,wyłączamy piekarnik,lekko uchylamy drzwiczki i studzimy sernik przez 1-2 godz.

WIERZCH SERNIKA.

* 1 galaretka truskawkowa
* 1 1/2 szklanki wody
* ok.40 dkg.świeżych truskawek

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-6

Galaretkę rozpuścić wg.przepisu tylko w mniejszej ilości wody,zostawić aż zacznie tężeć.
Truskawki umyć ,przekroić na pół i ułożyć na zimnym serniku,zalać tężejącą galaretką,wstawić do lodówki żeby dobrze sernik zastygł,najlepiej na całą noc.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-truskawkowy-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta, Serniki |
Tagi , , , , Skomentuj

SZARLOTKA JABŁKOWO-RABARBAROWA Z BZEM LILAKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-1jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-2

Zapraszam na kruchutką,lekko kwaskowatą i o miłym kwiatowym smaku i zapachu szarlotkę.
Dodałam same kwiatki bzu lilaka z 2 gałązek ciemnego fioletowo-różowego koloru i 1 gałązkę białego bzu.
Jeżeli ktoś nie wiedział do tej pory,że kwiatki bzu-lilaka są jadalne,to od dziś już wiecie.
Ja już od kilku lat robię różne smakołyki z tymi niesamowicie pachnącymi i ozdobnymi kwiatkami.
W najbliższym czasie pokażę kilka moich ulubionych przepisów a teraz czas na szarlotkę.

* 3 szklanki mąki-dałam połowę mąki pszennej i połowę orkiszowej
* 200 g.masła extra schłodzone w lodówce
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 4 żółtka
* 2-3 łyżki gęstej śmietany
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* skórka otarta z cytryny-dałam kandyzowaną z pomarańczy-domową

* 4 białka
* 1/2 szklanki cukru białego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* spora garść samych kwiatków z bzu

* 1 kg.rabarbaru
* 2 łyżki cukru
* 2-3 łyżki wody

* jabłka prażone-dałam 1 słoik ok.700 gram
* cynamon wg.uznania

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-4

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-5

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-6

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-7

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-8

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-9

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-10

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-11

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-12
Najpierw robimy kruche ciasto.
Na stolnicy siekamy nożem mąkę,masło,puder,proszek,sól,dodajemy resztę i szybko zagniatamy rękami-tylko do połączenia składników-kruche ciasto,dzielimy na dwie nierówne części,zawijamy w folię i schładzamy przez min.1 godzinę ale można nawet dobę.

Kwiaty myjemy pod zimną wodą,oddzielamy od głównej gałązki i nożyczkami odcinamy same kwiatki,bez zielonej szypułki,rozkładamy na papierze,żeby wyschły.

Rabarbar myjemy,odcinamy końcówki i ściągamy cienką skórkę,kroimy na 2-3 cm.kawałki i na patelni lub w rondelku gotujemy z cukrem i wodą,aż rabarbar zacznie mięknąć ale żeby się nie rozpadł zupełnie,studzimy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy,żeby były bardzo sztywne,dodajemy mąkę,mieszamy i dodajemy kwiatki.

Na spód ścieramy na tarce na dużych oczkach większą część ciasta,wykładamy jabłka,posypujemy cynamonem,rozkładamy rabarbar,ubitą pianę z kwiatkami,resztę ciasta na wierzch ścieramy i wkładamy do nagrzanego 180 st.piekarnika na ok.1 godzinę.
Szarlotka powinna pięknie się przyrumienić i być chrupiąca na wierzchu i pod spodem.

Podczas pieczenia i długo potem pięknie pachniało.My jedliśmy jeszcze ciepłą-cóż trudno było czekać,aż całkiem wystygnie i zdjęcia wyszły trochę niewyraźne-parowało jeszcze-ale wyszła pysznie chrupiąca.Kwiatków nie za bardzo widać ale zapaszek bzowy jest wyczuwalny.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-13

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-14
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Dzikie, Kwiaty jadalne, Ogrodowe, Owocowe |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO CYNAMONOWO-MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-2

Dziś u nas babeczka lub jak kto woli ciasto,które zrobimy w minut pięć i godzinka pieczenia,a zapach podczas pieczenia-super cynamonowy.

* 2 1/2 szklanki mąki pszennej/dałam orkiszową
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 2 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru

Wszystkie produkty do miski i wymieszać drewnianą łyżką

* 1 szklanka maślanki
* 3/4 szklanki oleju/dałam rzepakowy
* 2 duże jajka
* ekstrakt waniliowy i migdałowy-po kilka kropli
* 1 łyżka Amaretto-opcjonalnie

dodać do suchych,bez ubijania i całość wymieszać łyżką do połączenia

* 100 g.migdałów całych ze skórką
* 100 g.posiekanej niezbyt drobno gorzkiej czekolady-dałam 90 %
* garsteczka płatków migdałowych

dołożyć wszystkie migdały i połowę czekolady,wymieszać i wylać masę do formy keksowej,wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzch wyłożyć resztę czekolady i płatki migdałowe.
Wstawić do nagrzanego 170 st.piekarnika i piec przez ok.70 minut,do tzw suchego patyczka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , Skomentuj

BABKA WANILIOWO-MIGDAŁOWA gotowana.

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-1
Do przygotowania takiej babeczki potrzebujemy specjalną foremkę do babki,którą można gotować w wodzie.

* 250 g.masła o tem.pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 6 jaj
* 1 szklanka mąki tortowej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru wanilia
* 1 łyżka likieru Amaretto
* 1 łyżka soku z cytryny

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-2

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-3

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-4

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-5

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-6

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-7

Miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku,chwilkę miksujemy i tak do wyczerpania wszystkich jaj.
Obie mąki i proszek przesiewamy przez sitko i dodajemy do ciasta wraz z wanilią,likierem i sokiem.
Całość mieszamy już delikatnie ale dokładnie łyżką i wylewamy do foremki,którą smarujemy olejem np.rzepakowym i zamykamy szczelnie pokrywką.
Foremkę wkładamy do garnka z gotującą wodą,która powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki,garnek przykryć pokrywką i znowu zagotować wodę.Od tej chwili gotujemy babkę przez 1 godz i 20 minut na niedużym ogniu.
Po tym czasie foremkę z babką wyjmujemy z wody a po 10 minutacj otwieramy i wykładamy ciasto z formy.Dokładnie studzimy.Babkę można polać polewą czekoladową lub polukrować,ja tylko posypałam cukrem pudrem.
Babka gotowana jest lekko wilgotna i delikatniejsza od pieczonej tradycyjnie.
Niestety nie mogę pokazać w przekroju,ponieważ oddałam ją w prezencie.

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-8

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , 2 komentarzy

SERNIK RÓŻANO-WANILIOWY.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-1

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-2

Dziś zapraszam na kremowy sernik zebra bez spodu o smaku różano-waniliowym.
Do porcji różanej użyłam płatków dzikiej róży,którą ucieram w lecie ( gdy jest w pełni kwitnienia ) z cukrem i sokiem z cytryny.
Taką różę robię już od kilkunastu lat,zawsze kilka niedużych słoiczków,przechowuję w spiżarni nawet nie za bardzo chłodnej i nigdy mi się żaden słoiczek nie popsuł.
Róża ma piękny,intensywny kolor i fantastyczny różany zapach.
Polecam zrobić kilka takich słoiczków a gwarantuję,że na pewno nam się przydadzą i wykorzystamy ją w różnych przepisach np.
do lodów,deserów,pączków,drożdżówek,ciast,ciasteczek,rogalików,herbaty,drinków i wiele,wiele innych smakowitych dań.

Sernik piekłam bez spodu ale można oczywiście zrobić tradycyjny,kruchy z ciasteczek i masła.
Ja piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm.

Tortownicę należy otworzyć,położyć papier do pieczenia na spód,zamknąć obręcz i wystający papier po bokach trochę obciąć nożyczkami.

* 1 kg.sera śmietankowego wiaderko
* 1/2 kg.sera mascarpone-kupiłam oba sery w Lidlu
* 1 szklanka cukru-można trochę więcej,gdy lubicie bardzo słodko, najlepiej drobny do wypieków
* 5 dużych jaj-6 średnich
* szczypta soli
* 1 laska wanilii-ziarenka a resztę dołożyć do cukru pudru,będzie cukier waniliowy
* 3 łyżki tartej róży z cukrem i cytryną
* 2 budynie waniliowe-po 47 g.każdy lub 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej ew.skrobi kukurydzianej

* 250-300 ml.śmietanki kremówki 30 %
* 1 op.śmietan fixu do ubijania śmietanki
* 1-2 łyżki cukru pudru

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-7

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-8

Wszystkie składniki powinny być w tem.pokojowej.

Do misy miksera wkładamy sery,całe jajka,sól,cukier,budyń i miksujemy na średnich obrotach przez 2 minuty,do połączenia składników,staramy się nie miksować dłużej,żeby nie napowietrzyć za bardzo masy,wówczas sernik upiecze się na równo.
Masę rozdzielamy do dwóch miseczek.
Do jednej miseczki dajemy 3/4 masy i ziarenka wanilii,dobrze mieszamy już łyżką a do drugiej miseczki pozostałe 1/4 masy i tartą różę i też dobrze należy wymieszać łyżką.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-9

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-10
I teraz się należy troszkę pobawić.
Na środek foremki wkładamy –
2 łyżki masy waniliowej
1 łyżka masy różanej
2 łyżki masy waniliowej
1 łyżka masy różanej
i tak bawimy się do końca,aż wyczerpiemy całą zawartość miseczek z masami.

Sernik wkładamy do nagrzanego 180 st.piekarnika i od razu zmniejszamy na 160 st.i pieczemy teraz sernik przez 70 minut.U mnie to wystarczyło ale proszę sprawdzać,żeby środek lekko sprężynował a boki były bardziej wypieczone.Piekarnik należy teraz wyłączyć i drzwiczki trochę uchylić,sernika jeszcze nie wyjmujemy,niech przez pół godziny a nawet i godzinę przestygnie w piekarniku,dopiero po tym czasie należy wyjąć sernik i z całą blaszką włożyć do lodówki,najlepiej na całą noc.
Wówczas nasz sernik będzie idealnie kremowy i bardzo delikatny,wręcz powinien rozpływać się w ustach.

Przed podaniem – można wcześniej-sernik wyjmujemy z foremki i na wierzch kładziemy ubitą śmietankę z cukrem i Fixem do ubijania.

My delektowaliśmy się jeszcze kieliszeczkiem likierku różanego-oczywiście mojego,domowego robionego na płatkach róży dzikiej.
Powiem,że kolor ten różany wyszedł trochę blado -można dodać trochę więcej tartej róży-ale zapach już podczas pieczenia,potem w lodówce przy chłodzeniu a finalnie przy jedzeniu naprawdę prawdziwie różany.
Serdecznie polecam i życzę smacznego i na zdrowie.

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-11

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-12

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-rozano-waniliowy-13

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Serniki |
Tagi , , , Skomentuj

PIANKA CYTRYNOWO-SEROWA.

To ciasto już pokazywałam ok.dwa tygodnie wcześniej,ale teraz robiłam dla pewnej miłej osoby i chciałam pokazać jak można ozdobić i dodać jeszcze więcej smaku tej piance.
Nie mogę pokazać w przekroju,mam tylko nadzieję,że smakowało.

Nie będę pisać całego przepisu,proszę zerknąć na poprzedni,ja tylko pokażę na zdjęciach po kolei etapy wykonania.
I tu jedna zmiana,zamiast biszkoptów dałam herbatniki maślane.

IMG_7142

IMG_7149

IMG_7152

IMG_7153

IMG_7169

IMG_7174

IMG_7177

Polecam.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta |
Tagi , , Skomentuj