Kategoria: Owocowe

JABŁECZNIK.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-1

Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i szybko się go robi, więc zapraszam serdecznie.

* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 100 g.masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli

1 1/2 kg.jabłek typu szara reneta lub inne winne
* 2 pełne łyżki cukru
* 1 łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 kisiel

LUKIER.

* 2-3 łyżki cukru pudru
* sok z połowy pomarańczy lub cytryny

Utrzeć w miseczce na lukier i polać ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-2

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-3

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-4

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-5

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-6

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-7

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-8

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-9

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-10

Jabłka obrać, pokroić na nie duże cząstki, przełożyć do garnka, podlać 3 łyżkami wody, dodać cukier i smażyć przez ok.12-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać, dodać cynamon, wymieszać , ostudzić i wmieszać kisiel – proszek.

Białka i sól ubić mikserem na sztywno, dodać cukier i wanilię, chwilę miksować, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dać roztopione, przestudzone masło.
Piekarnik nagrzać do temp.180 st.
Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok.10 minut, aż wierzch się lekko zetnie, wyłożyć jabłka, resztę ciasta na wierzch i piec jeszcze ok.40-50 minut.

Ostudzić w foremce, przełożyć na tackę i posypać cukrem pudrem lub polukrować.

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-11

spa-smaczne-przepisy-ani-jabłecznik-12

Smacznego.

SPA.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , , Skomentuj

CIASTO CZEKOLADOWO-ORZECHOWE Z OWOCAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-1

Zapraszam na ciasto bez dodatku mąki.

* 200 g. czekolady gorzkiej 60-70 % zawartości kakao
* 200 g.masła extra
* 200 g.mielonych orzechów ziemnych lub arachidowych
* 200 g.wiórków kokosowych
* 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 7 jaj
* 1/4 łyżeczki soli
* 1 łyżka cukru wanilia
* 2 łyżki koniaku-brandy-amaretto

* maliny i czerwone porzeczki

Masło utrzeć z cukrem na jasny puch,dodając stopniowo jajka,sól.Wmieszać orzechy,wiórka,stopioną czekoladę,wanilię a na koniec wlać alkohol.
Ciasto wylać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia,wyrównać wierzch i obsypać świeżymi owocami.
Pieczemy w 180 st.ok.45-50 minut.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-orzechowe-z-owocami-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO CYNAMONOWO-KOKOSOWE Z BANANAMI.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-1
Zapraszam na delikatne bananowe ciasto.

* 5 jaj
* 1 1/2 szkl.cukru
* 3/4 szklanki wiórków kokosowych
* 2 szkl.mąki pszennej
* 1 płaska łyżeczka sody
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 czubata łyżeczka cynamonu
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 200 g.masła
* 4 dojrzałe ale nie przejrzałe banany
* sok z 1/2 cytryny
* 100 g.płatków migdałowych

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-kokosowe-z-bananami-7

Masło stopić.Banany obrać,pokroić w plasterki ok.pół cm.skropić sokiem z cytryny.
Całe jaja ubić z cukrem na puch,dodać mąkę,wiórka,proszek,sodę,wanilię i wymieszać.
Wlać letnie masło,wymieszać mikserem, dołożyć banany i już delikatnie połączyć łyżką.
Ciasto wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia,posypać płatkami migdałowymi i piec w 180 st.przez ok.50-60 minut.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , , , Skomentuj

CIASTO MIGDAŁOWE Z JABŁKAMI I ŚLIWKAMI i M&M-sami.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-1

Zapraszam na ucierane ciasto o smaku migdałowym a nadziewane jabłkami i śliwkami.
Dla mnie najlepsze jeszcze ciepłe chociaż na zimno też smakuje wyśmienicie.
Ciasto robi się bardzo szybko,potrzebujemy tylko masła o temperaturze pokojowej,2-3 jabłka i kilkanaście śliwek-dałam węgierki.Do tego mikser-można też ręcznie utrzeć i za 10 minut pieczemy.

* 250 g.masła o temp.pokojowej
* 150 g.cukru
* 4 duże jajka
* 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 450 g.mąki pszennej-dałam połowę orkiszowej
* 2 łyżki likieru migdałowego Amaretto lub trochę ekstraktu migdałowego-dla dzieci-

* 2-3 jabłka
* kilkanaście śliwek węgierek lub innych

Posypka

* cukier trzcinowy-może być też zwykły
* cynamon
* płatki migdałowe-100 g.
* garść cukiereczków M&M-sów

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-7

Masło i cukier ucieramy mikserem na jasny puch,dodajemy stopniowo po jednym jajku,sól,likier,mąkę i proszek.Mieszamy dokładnie i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.Rozsmarowujemy równo i układamy rzędami plasterki jabłek i połówki śliwek-skórką do ciasta-posypujemy garścią cukru,cynamonem i rozsypujemy płatki migdałowe oraz cukiereczki.
Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 st.i pieczemy ok.50-60 minut.
Wierzch powinien być pięknie zarumieniony i chrupiący.
Cukierki trochę popękają-nie za mocno ale są chrupiące i pięknie się prezentują na kawałku ciasta.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-migdalowe-z jablkami-sliwkami-9

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , , , Skomentuj

SZARLOTKA JABŁKOWO-RABARBAROWA Z BZEM LILAKIEM.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-1jpg

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-2

Zapraszam na kruchutką,lekko kwaskowatą i o miłym kwiatowym smaku i zapachu szarlotkę.
Dodałam same kwiatki bzu lilaka z 2 gałązek ciemnego fioletowo-różowego koloru i 1 gałązkę białego bzu.
Jeżeli ktoś nie wiedział do tej pory,że kwiatki bzu-lilaka są jadalne,to od dziś już wiecie.
Ja już od kilku lat robię różne smakołyki z tymi niesamowicie pachnącymi i ozdobnymi kwiatkami.
W najbliższym czasie pokażę kilka moich ulubionych przepisów a teraz czas na szarlotkę.

* 3 szklanki mąki-dałam połowę mąki pszennej i połowę orkiszowej
* 200 g.masła extra schłodzone w lodówce
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 4 żółtka
* 2-3 łyżki gęstej śmietany
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* skórka otarta z cytryny-dałam kandyzowaną z pomarańczy-domową

* 4 białka
* 1/2 szklanki cukru białego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* spora garść samych kwiatków z bzu

* 1 kg.rabarbaru
* 2 łyżki cukru
* 2-3 łyżki wody

* jabłka prażone-dałam 1 słoik ok.700 gram
* cynamon wg.uznania

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-3

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-4

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-5

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-6

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-7

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-8

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-9

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-10

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-11

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-12
Najpierw robimy kruche ciasto.
Na stolnicy siekamy nożem mąkę,masło,puder,proszek,sól,dodajemy resztę i szybko zagniatamy rękami-tylko do połączenia składników-kruche ciasto,dzielimy na dwie nierówne części,zawijamy w folię i schładzamy przez min.1 godzinę ale można nawet dobę.

Kwiaty myjemy pod zimną wodą,oddzielamy od głównej gałązki i nożyczkami odcinamy same kwiatki,bez zielonej szypułki,rozkładamy na papierze,żeby wyschły.

Rabarbar myjemy,odcinamy końcówki i ściągamy cienką skórkę,kroimy na 2-3 cm.kawałki i na patelni lub w rondelku gotujemy z cukrem i wodą,aż rabarbar zacznie mięknąć ale żeby się nie rozpadł zupełnie,studzimy.

Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka ubijamy na sztywno,dodajemy cukier i dalej ubijamy,żeby były bardzo sztywne,dodajemy mąkę,mieszamy i dodajemy kwiatki.

Na spód ścieramy na tarce na dużych oczkach większą część ciasta,wykładamy jabłka,posypujemy cynamonem,rozkładamy rabarbar,ubitą pianę z kwiatkami,resztę ciasta na wierzch ścieramy i wkładamy do nagrzanego 180 st.piekarnika na ok.1 godzinę.
Szarlotka powinna pięknie się przyrumienić i być chrupiąca na wierzchu i pod spodem.

Podczas pieczenia i długo potem pięknie pachniało.My jedliśmy jeszcze ciepłą-cóż trudno było czekać,aż całkiem wystygnie i zdjęcia wyszły trochę niewyraźne-parowało jeszcze-ale wyszła pysznie chrupiąca.Kwiatków nie za bardzo widać ale zapaszek bzowy jest wyczuwalny.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-13

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka z bzem-14
Polecam i życzę smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Dzikie, Kwiaty jadalne, Ogrodowe, Owocowe |
Tagi , , , Skomentuj

MIGDAŁOWA SZARLOTKA SYPANA.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-1

Zapraszam do zrobienia tej szarlotki,która po upieczeniu jest pysznie chrupiąca,wręcz rozpływająca się w ustach,o pięknym cynamonowo-pomarańczowo-migdałowym zapachu i smaku.

Jeżeli ktoś nie zna jeszcze tego przepisu,to bardzo zachęcam do wypróbowania mojej wersji.
spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-2

* 1 szkl.mąki krupczatki lub pszennej lub orkiszowej ( tak jak ja dałam )
* 1 szkl.migdałów mielonych
* 1 szkl.kaszki mannej-zwykłej nie błyskawicznej
* 1 szkl.cukru-dałam trzcinowy
* 1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanej-dałam moją domową
* 1 łyżka cukru wanilia

Wszystkie składniki do miski włożyć,przemieszać łyżką na sypko,jak kruszonka sypana.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-3

* 1 słoik (900 g)jabłek prażonych-kupiłam w Lidlu
* 1 łyżka cynamonu
* 1 słoik ( 330 g)powideł śliwkowych gęstych ( dałam domowe )
* 200 g.masła z lodówki
* duża garść migdałów w płatkach
* 1-2 łyżki cukru do posypania na wierzch ciasta.

Foremkę niedużą ( moja 28/24 cm )wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 st.
Masło podzielić na trzy równe części.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-4

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-5

Kruszonkę podzielić na trzy części i jedną wysypać na spód z tym,że dodać po jednej łyżce z drugiej i trzeciej części ,żeby spód był trochę grubszy,łyżką delikatnie przyklepać,rozłożyć jabłka,posypać cynamonem,zetrzeć 1/3 masła zimnego ,równomiernie na ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-6

Teraz znowu wysypać ciasto,przyklepać łyżką,rozłożyć powidła,zetrzeć następne 1/3 masła.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-7

Znowu resztę ciasta,rozsypać płatki migdałowe,zetrzeć ostatnią część masła,posypać wierzch cukrem.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-8

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-10

Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok.55-60 minut,aż ciasto zrobi się apetycznie przyrumienione i chrupiące.

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-12

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-13

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-14

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka sypana-15

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , , , , Skomentuj

CIASTO KRUSZONKA ZE ŚLIWKAMI I SOSEM MIĘTOWYM.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze śliwkami-1

Zapraszam do zrobienia ciasta ze śliwkami – węgierkami, do wykonania którego nie potrzebujemy nawet miksera.
Ciasto jest delikatne, kruche, niezbyt słodkie a wręcz mało słodkie, ale polane sosem miętowo-śmietankowym z białą czekoladą – komponuje się wspaniale.
Mamy teraz sezon śliwkowy w pełni, więc może ktoś się skusi na takie kruszonkowe, szybkie i bardzo smaczne ciasto.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-2

* 1 szkl.mąki pszennej
* 1 szkl.mąki kukurydzianej
* 1 szkl.mąki orkiszowej-graham lub zwykłej
* 1 szkl.płatków owsianych
* 1 szkl. mielonych migdałów lub orzechów
* 1 szkl.cukru- dałam trzcinowy
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 0.5 łyżeczki soli
* 250 g. zimnego masła z lodówki

Wszystkie suche składniki włożyć do dużej miski, dodać starte na jarzynowej tarce zimne masło,całość palcami mieszać aż zrobi się kruszonka.
Ciasto powinno być sypkie jak piasek ale też lekko wilgotne.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-4

Średnią foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, wysypać 3/4 kruszonki, delikatnie palcami wyrównać ciasto, piec w 180 st.przez 25-30 minut,aż ciasto zrobi się lekko rumiane.
Do pozostałej kruszonki dać 1 pełną łyżeczkę cynamonu i dobrze wymieszać.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-6

* 1 puszka ( 530 g. )mleko słodzone skondensowane
* 2 żółtka
* 1 cytryna- sok i skórka starta na drobnej tarce
* 2 łyżki Cointreau -likier pomarańczowy lub inny ulubiony

Wszystkie składniki do miski i roztrzepać trzepaczką, krótko tylko do połączenia masy.

* 1 kg. śliwek węgierek

Śliwki umyć, osuszyć ściereczką, przekroić na pół, usuwając pestkę.

Na podpieczone ciasto ułożyć śliwki, skórką do dołu, polać całość masą mleczną, posypać resztą kruszonki i piec jeszcze ok.30 minut, aż ciasto zrobi się rumiane i pięknie upieczone.

spa smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-5

SOS – MUS miętowo- czekoladowy.

* 500 ml.śmietanki-kremówki
* 200 g.czekolady białej
* kilka gałązek świeżej mięty

Śmietankę przelać do garnuszka, włożyć gałązki mięty, doprowadzić do wrzenia na małym ogniu, pogotować przez 5 minut,zdjąć z ognia, dodać połamaną czekoladę, mieszać aż się rozpuści, przelać przez sitko do małego dzbanuszka, ostudzić.
Pierwszego dnia sos jest płynny ale po wstawieniu do lodówki na następny dzień zrobi się gęsty jak mus.
Można go nabrać łyżeczką do lodów i podać z ciastem, jakby to były lody.
Ja polewałam ciasto pierwszego dnia, a na drugi dzień nie było co polewać, ponieważ jakiś duszek wyjadł cały, no prawie cały krem i tylko zapaszek miętowy snuł się na dnie dzbanuszka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto ze sliwkami-7

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Do deserów i nie tylko, Kremy, Owocowe, sosy |
Tagi , , , Skomentuj

SERNIK NA ZIMNO Z MALINAMI I JAGODAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-1

* 1 kg. sera na serniki – wiaderko
* 0.5 kg.sera mascarpone
* 1 łyżka ekstraktu z wanilii
* 5 jajek
* 1 pełna szklanka cukru pudru
* 50 g.żelatyny w proszku
* 100 g. masła o temp.pokojowej
* 2-3 łyżki Amaretto
* 1 łyżka soku z cytryny

Żelatynę zalać zimną wodą, gdy napęcznieje, podgrzać w mikrofali lub na parze, do rozpuszczenia.
Lekko ostudzić.
Masło i cukier utrzeć na jasny puch mikserem, po kolei dodawać po jednym jajku, ekstrakt i sok.
Ucierając dodać serki, likier Amaretto, na końcu żelatynę rozpuszczoną.

Formę dużą -26 cm.średnicy- tortownicę wyłożyć folią, ułożyć biszkopty, wylać ser, wstawić do lodówki niech stężeje.
U mnie 3 godziny.

* 2 galaretki czerwone -malina lub truskawka
* 3/4 wody, niż w przepisie
* owoce- malina, czarna jagoda, czerwona porzeczka

Galaretkę rozpuścić we wrzątku, ostudzić, gdy zacznie tężeć to wylać na wcześniej ułożone owoce na serniku, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc do stężenia.

Smacznego
SPA

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-4

spa-smaczne-przepisy-ani-sernik-5

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.8/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe, Serniki, Warzywa |
Tagi , , Skomentuj

SZARLOTKA RABARBAROWA

spa-smaczne-przepisy-ani-szarlotka-rabarbarowa-1
3 i 1/2 szklanki mąki, 200 g. masła, 3 łyżki cukru pudru, 5 żółtek, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy, otarte skórka z cytryny.

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, najpierw siekając nożem ,następnie uformować kulę ale tylko, aby ciasto dało się zlepić razem, podzielić na dwie nierówne części, włożyć do folii spożywczej i do lodówki na 1 do 24 godz. Jeżeli bardzo nam się śpieszy, to wystarczy włożyć do zamrażarki na 20-30 min.
W tym czasie umyć rabarbar, obrać ze skórki i pokroić na około 2 cm. kawałeczki, posypać 2 łyżkami cukru i cynamonem wg. smaku.

Białka 5 sztuk ubić ze szczyptą soli nasztywno, dodać 2 łyżki cukru, ubić na lśniącą masę, dodać 1 kisiel czerwony np. wiśnia, dobrze wymieszać.

Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, na tarce zetrzeć większą część ciasta, położyć rabarbar, ja posypałam jeszcze kwiatkami bzu czarnego, na wierzch wyłożyć pianę z białek, zetrzeć resztę ciasta.
Piec w 180 st. około 1 godz. aż ciasto będzie rumiane i chrupiące.

Dodatek kwiatków uczynił z takiej szarlotki niezwykle aromatycznie pachnące ciasto.

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe, Pieczone W, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj

SZARLOTKA RABARBAROWA

spa_smaczne_przepisy_ani_rabarbar
Jest rabarbar – jest szarlotka rabarbarowa.
Przepis z programu Łakocie Bożeny Sikoń .
Zapraszam na pysznie chrupiącą szarlotkę rabarbarową .

500 g.mąki pszennej ,300 g.masła , 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 3/4 szkl. cukru , 5 dużych jaj , 2 łyżki kakao, 1łyżeczka cynamomu, 1kg. rabarbaru +2 łyżki cukru ,ja dodałam jeszcze dwie garście świeżych truskawek .

Masło rozpuścić , lekko ostudzić, dodać do mąki z proszkiem , wymieszać łyżką.
Żółtka utrzeć z cukrem na puch mikserem ,dodać do mąki , wymieszać łyżką , do połączenia, nie wyrabiać długo, ciasto podzielić na trzy nierówne części. Największa i średnia część, włożyć do worka foliowego , i do lodówki na minimum 30-60 minut. Do najmniejszej dać 2 łyżki kakao, zagnieść i też włożyć do zamrażarki .

Formę do tart lub inną wyłożyć papierem do pieczenia , zetrzeć zamrożoną największą część ciasta na jarzynowej tarce, na jasną zetrzeć część kakaową i podpiec w 170 st.przez ok. 25 minut.

W tym czasie rabarbar umyć , pokroić na kawałki , zasypać cynamonem i 2 łyżkami cukru, włożyć na podpieczony spód , teraz ubić białka z 2-3 łyżkami , cukru na lśniącą , puszystą bezę, którą wyłożyć na rabarbar ( ja dołożyłam truskawki , ponieważ miałam trochę z deseru), i zetrzeć ostatnią zamrożoną część ciasta jasnego . Piec jeszcze ok.50 minut w temp. 170 st. Ostudzić , ale my jedliśmy jeszcze ciepłe ,przyznam że ciasto jest pysznie kruchutkie i naprawdę smaczne .

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Owocowe |
Tagi , Skomentuj