Kategoria: Babki

CIASTO CUKINIOWO-BAKALIOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-1

Zapraszam na ciasto z dodatkiem cukinii.

* 3 szklanki startej cukinii
* 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1/4 łyżeczki soli
* 4 jajka
* 200 g.masła
* 3 1/2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody spożywczej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 2 łyżki kakao
* 100 g.posiekanej czekolady
* 1 szklanka orzechów/migdałów
* 1 szklanka rodzynek

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-czekoladowo-cukiniowe-7

Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, utrzeć dodać suche składniki, odsączoną cukinię i na końcu bakalie, czekoladę.
Całość wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. przez ok.50 minut.
Ostudzić.
Polać polewą czekoladową i posypać podprażonymi płatkami migdałów lub oprószyć cukrem pudrem.

Z tego ciasta można też upiec babeczki.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , , , 1 komentarz

CIASTO KOKOSOWO-LIMONKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-2

Dziś zapraszam na aromatyczne słodko-winne i lekko wilgotne ciasto.
Jeżeli ktoś lubi kokos,limonki i wilgotne ciasta to ten przepis proszę wypróbować!!!

* 6 dużych jaj
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1 szklanka oleju
* 1 puszka-400 ml-mleczka kokosowego
* 200 g.wiórków kokosowych
* 2 3/4 szklanki mąki pszennej
* 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka cukru waniliowego
* 1 limonka-sok i starta skórka

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-5

LUKIER

* 1 szklanka cukru pudru
* 1/2 limonki-sok
* garść wiórek kokosowych-dałam te grubsze

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-6

Cukier i olej zmiksować w mikserze dodając po jednym jajku,dodać mleczko kokosowe,zmiksować i teraz dodać pozostałe składniki,mieszając wszystko dokładnie.
Ciasto wylewamy do średniej wielkości foremki,wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 stopni przez ok 50-60 minut do tzw.suchego patyczka.

Ucieramy puder i sok,aż powstanie płynny lukier.
Wiórka podpiekamy na suchej patelni,aż się delikatnie zezłocą.

Gorące ciasto polewamy lukrem i posypujemy wiórkami.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-kokosowo-limonkowe-8

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Bez kategorii, Ciasta |
Tagi , , , , Skomentuj

CIASTO BANANOWO-ORZECHOWE.

Banany,orzechy,imbir i cynamon-
stworzyły to ciasto-prawie doskonałym!!!
Masło i maślanka,mąka i cukier trzcinowy
dołączyły budynie i likier orzechowy!
Czujecie ten zapach-
mniam mniam -fantastyczny
znika w mgnieniu oka,
chyba jest magiczne!!!!!!

spa-smaczne-przepiosy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-2

Dziś zapraszam na pyszne,delikatne wręcz rozpływające się w ustach ciasto,takie trochę na jesienną niepogodę,ponieważ są w nim banany,orzechy,rozgrzewający imbir i cynamon no i trochę alkoholu.

* 200 g.masła o temp.pokojowej
* 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 5 dużych jaj
* 300 g.maślanki
* 1/2 szklanki likieru orzechowego np.Lucretto,Bayles,Malibu itp.
* 3 duże lub 4 średnie banany
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka cukru wanilia
* 1 łyżeczka imbiru suszonego-może być też świeży
* 1 szklanka pokrojonych dosyć drobno orzechów włoskich
* 2 budynie waniliowe
* 3 szklanki mąki

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-8

Wszystkie suche składniki wymieszać w misce.
W mikserze utrzeć miękkie masło z cukrem na jasny kolor,dodając po jednym jajku ucierać dalej,dodać maślankę,likier i banany,na końcu wmieszać suche składniki.
Wyłożyć do średniej foremki -moja 24 na 36 cm -na papier do pieczenia.
Pieczemy w 180 st.przez ok.jedną godzinę do tzw.suchego patyczka.

Wierzch można polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-9

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-bananowo-orzechowe-10

Życzę smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 8.5/10 (2 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , , , , Skomentuj

CIASTO CYNAMONOWO-MIGDAŁOWO-CZEKOLADOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-2

Dziś u nas babeczka lub jak kto woli ciasto,które zrobimy w minut pięć i godzinka pieczenia,a zapach podczas pieczenia-super cynamonowy.

* 2 1/2 szklanki mąki pszennej/dałam orkiszową
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 2 łyżeczki cynamonu
* szczypta soli
* 1 szklanka cukru

Wszystkie produkty do miski i wymieszać drewnianą łyżką

* 1 szklanka maślanki
* 3/4 szklanki oleju/dałam rzepakowy
* 2 duże jajka
* ekstrakt waniliowy i migdałowy-po kilka kropli
* 1 łyżka Amaretto-opcjonalnie

dodać do suchych,bez ubijania i całość wymieszać łyżką do połączenia

* 100 g.migdałów całych ze skórką
* 100 g.posiekanej niezbyt drobno gorzkiej czekolady-dałam 90 %
* garsteczka płatków migdałowych

dołożyć wszystkie migdały i połowę czekolady,wymieszać i wylać masę do formy keksowej,wyłożonej papierem do pieczenia,na wierzch wyłożyć resztę czekolady i płatki migdałowe.
Wstawić do nagrzanego 170 st.piekarnika i piec przez ok.70 minut,do tzw suchego patyczka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-cynamonowo-migdalowo-czekoladowe-6

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , Skomentuj

BABKA WANILIOWO-MIGDAŁOWA gotowana.

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-1
Do przygotowania takiej babeczki potrzebujemy specjalną foremkę do babki,którą można gotować w wodzie.

* 250 g.masła o tem.pokojowej
* 1 szklanka cukru
* 6 jaj
* 1 szklanka mąki tortowej
* 1 szklanka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru wanilia
* 1 łyżka likieru Amaretto
* 1 łyżka soku z cytryny

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-2

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-3

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-4

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-5

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-6

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-7

Miękkie masło ucieramy z cukrem na biały puch, następnie dodajemy po jednym całym jajku,chwilkę miksujemy i tak do wyczerpania wszystkich jaj.
Obie mąki i proszek przesiewamy przez sitko i dodajemy do ciasta wraz z wanilią,likierem i sokiem.
Całość mieszamy już delikatnie ale dokładnie łyżką i wylewamy do foremki,którą smarujemy olejem np.rzepakowym i zamykamy szczelnie pokrywką.
Foremkę wkładamy do garnka z gotującą wodą,która powinna sięgać do 3/4 wysokości foremki,garnek przykryć pokrywką i znowu zagotować wodę.Od tej chwili gotujemy babkę przez 1 godz i 20 minut na niedużym ogniu.
Po tym czasie foremkę z babką wyjmujemy z wody a po 10 minutacj otwieramy i wykładamy ciasto z formy.Dokładnie studzimy.Babkę można polać polewą czekoladową lub polukrować,ja tylko posypałam cukrem pudrem.
Babka gotowana jest lekko wilgotna i delikatniejsza od pieczonej tradycyjnie.
Niestety nie mogę pokazać w przekroju,ponieważ oddałam ją w prezencie.

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-gotowana-8

Polecam
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.3/10 (3 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , 2 komentarzy

DZIEŃ BABCI I DZIADKA.

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-cytrynowa- dla babci i dziadka-1

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-cytrynowa-dla-babci-dziadka-2

WSZYSTKIM BABCIOM I DZIADKOM

serdeczne życzenia zdrowia,
radości i wszelkiej słodkości.

KOCHAMY WAS.

A tutaj słodka babeczka dla WAS.

BABKA CYTRYNOWA.

* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 szklanka cukru
* 250 g.Kasi-margaryny
* 5 jaj
* szczypta soli
* 1 cytryna-sok i skórka starta
* duża garść żurawiny suszonej

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-cytrynowa-dla-babci-dziadka-3

spa-smaczne-przepisy-ani-babka-cytrynowa-dla-babci-dziadka-4

Kasię o temp.pokojowej i cukier utrzeć na jasny krem dodając po jednym jajku.
Następnie dodać sok i skórkę z cytryny,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wmieszać żurawiny.
Masę przełożyć do nasmarowanej foremki i wysypanej tartą bułką lub orzechami,piec w 180 st.przez 40-45 minut.
Babkę można polukrować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub posypać cukrem pudrem.
Smacznego.

Takie dwie babeczki upiekłam dla naszych babć i dziadzia z okazji ich ŚWIĘTA.

IMG_3277

IMG_3284

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO MAKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciast-makowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-2

* 500 g.maku suchego
* 1 litr mleka
* 1 szklanka cukru
* 8 jaj
* 200 g.mielonych migdałów
* 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
* 4 łyżki gęstej śmietany
* ekstrakt migdałowy

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-7

Mak dobrze wypłukać w wodzie,najlepiej sitko wyłożyć podwójnie złożoną gazą i polewać zimną wodą tak długo,aż mak będzie zupełnie czysty i bez piasku.Zalać w garnku mlekiem,zagotować i na średnim ogniu pogotować ze 20 minut,często mieszając,żeby się nie przypalił.Odstawić do wystudzenia.

Mak dobrze odcedzić na sitku wyłożonym gazą i przekręcić przez maszynkę do mięsa na najmniejszych oczkach-takich do maku-dwa razy.

Żółtka utrzeć z cukrem na jasny puch,dodać mak,migdały,mąkę,proszek,śmietanę i całość wymieszać mikserem.
Białka ubić z solą na sztywno,wymieszać delikatnie łyżką z masą makową i ekstraktem migdałowym.

Ciasto przełożyć do średniej foremki,wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 st.piec przez ok.45 minut do suchego patyczka.

Ciasto ostudzić,polać polewą czekoladową lub tak jak ja nutellą,udekorować kolorową posypką.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-makowe-8

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Bez kategorii, Ciasta |
Tagi , , Skomentuj

CIASTO Z BRANDY.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-1

* 250 g.masła
* 250 g.cukru-1 1/4 szklanki
* 250 g.mąki-2 szklanki
* 250 g.czekolady od 60 % zawartości kakao
* 250 ml.mleka-1 szklanki
* 250 g.mielonych migdałów
* 7 średnich jaj
* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
* 1 łyżka cukru wanilia
* szczypta soli

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-7

Masło w temp.pokojowej utrzeć w mikserze z cukrem na jasny puch,dodając po jednym żółtku na przemian z mlekiem,wymieszaną mąkę z proszkiem i solą,cukier waniliowy i migdały.
Czekoladę posiekać nożem na dość drobne ale wyraźne kawałeczki i wymieszać łyżką z ciastem.
Białka ubić na sztywną pianę,wymieszać delikatnie z ciastem.
Ciasto jest bardzo puszyste i już pięknie i smakowicie wygląda z tymi drobinkami czekolady.
Dwie keksówki wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto i piec w nagrzanym 170 st.piekarniku ok.50-60 minut do tzw.suchego patyczka.
Ciasto dobrze ostudzić,najlepiej przez noc.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-9

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-10

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-z-brandy-11

* 120 ml.brandy/koniaku/Amaretto

Ciasto nakłuć patyczkiem,nasączyć alkoholem,zawinąć w pergamin,ściereczkę do naczyń,włożyć do torebki foliowej i wynieść w chłodne miejsce na kilka dni,żeby smaki się połączyły.
Oczywiście ciasta nie musimy nasączać alkoholem,wystarczy polać lukrem z cukru pudru i odrobiny soku z cytryny lub polać polewą czekoladową.

Polecam ponieważ ciasto jest naprawdę pyszne w każdej postaci.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Bez kategorii, Ciasta |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO BIAŁKOWE Z MAKIEM I CZEKOLADĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto zbiałkowe z makiem-1

Może ktoś się skusi na ciasto zrobione na białkach.

1 szkl.białek (ok.z 6-7 jajek )
3/4 szkl.cukru
1 czubata szkl.mąki (dałam orkiszową )
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 szkl.oleju (dałam rzepakowy )
1 szkl.suchego maku
1 łyżka skórki pomarańczowej smażonej
garść posiekanej czekolady lub groszki czekoladowe
garść suszonej żurawiny
ekstrakt migdałowy

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto białkowe z makiem-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto białkowe z makiem-3

Mak dokładnie wypłukać w wodzie,zostawić na sitku żeby dobrze się osączył z wody.
Białka ,sól i 3 łyżki cukru ubić na sztywną i lśniącą pianę,dodać resztę cukru,już tylko przez chwilę miksować, dodać mąki,proszek i delikatnie przemieszać łyżką,dodać olej,mak,czekoladę,ekstrakt i żurawiny,całość połączyć, przełożyć do formy keksowej lub do babki z kominkiem,wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i wysypanej tartą bułką lub migdałami.
Ciasto piec w 180 st.przez 40-50 minut,do tzw.suchego patyczka.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto białkowe zmakiem-4

Ciepłe ciasto polać polewą

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto białkowe z makiem-5

1 tabliczka czekolady mlecznej
2 łyżki masła

Roztopić na parze,dodać łyżkę likieru Amaretto lub ekstraktu z wanilii,polać ciasto.
spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto białkowe z makiem-6

Smacznego.
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babki, Ciasta |
Tagi , , , Skomentuj

BABECZKI-MUFFINKI CYNAMONOWO-KOKOSOWO-MORELOWE.

spa-smaczne-pezepisy-ani-babeczki-cynamonowe-1

A może na weekend skusicie się na takie ciasto, które można upiec jak muffinki, babeczki lub w zwykłej keksówce.
Ciasto jest bardzo proste,szybkie w wykonaniu i nie potrzebujemy nawet miksera tylko dwie miski, trzepaczkę ew. widelec, kilka ruchów ręką, pół godziny pieczenia i możemy zajadać a powiem w sekrecie,że nawet niezłe te babeczki.

spa-smaczne-przepisy-ani-babeczki-cynamonowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-babeczki-cynamonowe-3

Składniki suche :

1 szklanka wiórków kokosowych
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 łyżeczka pełna proszku do pieczenia
1 łyżeczka pełna sody spożywczej
2 łyżeczki pełne cynamonu mielonego
szczypta soli

Wszystkie składniki do miski i wymieszać widelcem.

Składniki mokre :

1 szklanka kefiru/maślanki
1 szklanka oleju rzepakowego/słonecznikowego
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany
3 jajka
po kilka kropli ekstraktu waniliowego i migdałowego

Wszystkie składniki do miski i trzepaczką lub widelcem razem połączyć ze sobą, nie mieszając za długo, tylko do połączenia, wlać mokre, razem połączyć ze sobą mieszając także widelcem.

100 g. suszonych moreli

Morele pokroić na cztery części, wmieszać do ciasta.

spa-smaczne-przepisy-ani-banaczki-cynamonowe-4

Teraz wybieramy foremki w których upieczemy ciasto. Ja tym razem upiekłam w większych foremkach i wyszło mi 6 babeczek.
Można też w typowej keksówce lub innych foremkach muffinkowych.
Foremki należy posmarować olejem i obsypać mąką ew. mielonymi migdałami lub orzechami.

spa-smaczne-przepisy-ani-babeczki-cynamonowe-5

Ciasto przełożyć do foremek, piec w 170 st.przez 25 minut- mniejsze babeczki, do 50 minut w keksówce do tzw.suchego patyczka.
Ciasto jest leciutko wilgotne, chrupiące dzięki wiórkom i pięknie pachnące cynamonem, co przy aktualnej” jesiennej” pogodzie jak najbardziej jest wskazane.
Gorąco polecam.

spa-smaczne-przepisy-ani-babeczki-cynamonowe-6

Z tej porcji ciasta wyjdzie 6 dużych babeczek lub 12 małych babeczek lub 1 średnia keksówka.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Babeczki-Mufinki, Babki, Ciasta, Ciasteczka |
Tagi , , , Skomentuj