Kategoria: Krajanki

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM MASCARPONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-2

Zapraszam na pyszne marchewkowe ciasto.
Z tego przepisu możemy upiec jedno duże ciasto takie jak u mnie albo upiec np. w kwadratowej lub okrągłej formie,przekroić na trzy części i przełożyć jak tort.
Ciasto gdy postoi w lodówce kilka godzin będzie się świetnie kroiło na porcje.
Ja swoje ciasto kroiłam zaraz po przełożeniu-chciałam zrobić szybko zdjęcia i wstawić przepis-więc jeszcze nie było takie ścisłe ale absolutnie się nie kruszyło ani rozpadało.

To jest duża porcja ale proponuję nie robić mniejszej ponieważ ciasto jest absolutnie wspaniałe i myślę,że na świątecznym stole jak najbardziej się sprawdzi a uczyni to dodatek kandyzowanej pomarańczy,cytryny,imbiru i suszonej żurawiny.

* 6 dużych jaj
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1 łyżeczka cynamonu
* 100 g.płatków migdałowych lub mielonych migdałów
* ekstrakt migdałowy
* likier migdałowy Amaretto-2-3 łyżki
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 1 cytryna -sok i starta skórka
* 3/4 szklanki żurawiny suszonej
* 2 łyżki kandyzowanego imbiru
* 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 szklanki startej marchewki

KREM WANILIOWO-MIGDAŁOWY Z MASCARPONE.

* 500 ml.śmietanki kremówki
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 kg.sera Mascarpone
* 1 laska wanilii
* 2-3 łyżki Amaretto-likieru migdałowego

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-7

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-9

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-10

Na początku marchewkę obieramy i trzemy na tarce do warzyw na małe wiórka.
Jajka ucieramy z cukrem na jasny puch,dolewamy olej,ucieramy i dodajemy po kolei suche składniki,na końcu dodajemy startą marchewkę,mieszamy całość łopatką.
Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st.przez ok.60 minut do tzw.suchego patyczka.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.

KREM.

Zimną kremówkę ubijamy z pudrem na pół sztywno,dodajemy ser Mascarpone,ziarenka wanilii i ucieramy na krem,dodajemy likier.

Na jedną połowę ciasta rozsmarowujemy połowę kremu,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy resztę kremu.
Ozdabiamy dowolnie ja utarłam ciemną,gorzką czekoladę.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-11

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-12

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowe-z-kremem-mascarpone-13

Polecam gorąco.
Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta przekładane - krajanki, Krajanki |
Tagi , , , , , , , , Skomentuj

CIASTO CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-2

Zapraszam na mega czekoladowe ciasto z dodatkiem suszonej żurawiny.

* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* ekstrakt waniliowy
* likier migdałowy-lub ekstrakt
* 250 g.masła
* 300 g.dobrej gorzkiej czekolady-od 60 % wzwyż
* 1 szklanka mąki pszennej-dałam orkiszową
* duuuuuża garść suszonej żurawiny

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-5

W garnuszku roztopić masło,zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,mieszać do rozpuszczenia.
Całe jajka i cukier ubić mikserem,aż cukier się rozpuści,dodać czekoladę-ciepłą i wymieszać,dodać pozostałe składniki mieszając już delikatnie trzepaczką a na końcu dodajemy żurawiny i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 st.ok 30 minut do suchego patyczka.
Ciasto wydaje się ciężkie a rozpływa się w ustach.
Wierzch polewamy polewą czekoladową,Nutellą lub cukrem pudrem posypujemy.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-mega-czekoladowo-żurawinowe-7

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Ciasta, Krajanki |
Tagi , , , Skomentuj

KRAJANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWO-MIGDAŁOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-1
Zapraszam na pyszne ciasto,które zrobimy w jednej misce,składniki mieszając widelcem.

* 300 g.gorzkiej dobrej czekolady-dałam jedną 65 % i dwie 70 %
* 150 g.wiórków kokosowych
* 100 g.płatków migdałowych
* 1 1/2 szklanki ziaren słonecznika,sezamu i orzechów arachidowych
* 1 szklanka cukru
* 4 duże jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 200 g.masła

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-2

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-3

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-4

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-5

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-6

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-7

Czekoladę siekamy nożem na nieduże kawałeczki.
Ziarna sezamu i słonecznika prażymy na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Masło roztapiamy.
Do miski wkładamy jajka i cukier i roztrzepujemy widelcem do spienienia.Teraz wsypujemy pozostałe składniki,mieszamy z gorącym masłem.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,wykładamy ciasto i wyrównujemy wierzch łopatką.Pieczemy w 180 st.na złoty kolor.Studzimy i kroimy na kawałeczki.

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-8

spa-smaczne-przepisy-ani-krajanka-czekolada-kokos-migdały-9

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Krajanki |
Tagi , , , Skomentuj

CIASTO MARCHEWKOWO-KOKOSOWE Z MASCARPONE.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-2

To ciasto piekłam na Święta ale dopiero dziś podam mój przepis i od razu serdecznie zapraszam.Ciasto jest delikatne,wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.

CIASTO.

* 1/2 kg.marchewki
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (dałam 1 szkl.pszenną a reszta orkiszową,jasną )
* 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego-jasnego
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* po 1 pełnej łyżeczce cynamonu,proszku do pieczenia i sody
* 1/4 łyżeczka soli
* 6 jajek
* 1 szklanka oleju (dałam rzepakowy)
* po kilka kropli ekstraktu kokosowego i waniliowego

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-5

KREM.

* 1 kg. mascarpone (4 op.po 250 g – kupuję w Lidlu )
* 1 szklanka cukru pudru
* ekstrakt kokosowy,waniliowy

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-7

POSYPKA.

* 1 szklanka wiórków kokosowych
* barwnik zielony w płynie-kilka kropli-oczywiście opcjonalnie,ja dałam żeby było wiosennie i świątecznie

Marchew umyć,obrać i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce.
Mąkę,proszek,sodę,sól i cynamon przesiać na sitku do miski.
Jajka,cukier i olej zmiksować mikserem na jasny krem,delikatnie wmieszać suche składniki,wiórka,marchew i ekstrakt.
Formę dość dużą ( moja 30-40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto marchewkowe i piec w nagrzanym 170 st.piekarniku przez 50-60 minut,do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić dobrze i przekroić na pół.

Na krem serek mascarpone utrzeć z pudrem mikserem,dodać kilka kropli ekstraktu do smaku i zapachu.

Połową kremu posmarować środek a resztę wyłożyć na wierzch i obsypać wiórkami.
Ciasto schłodzić,najlepiej w lodówce i możemy smakować-a powiem,że na prawdę jest pyszne.

Jak zrobić kolorowe wiórka !!!!

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-9

Białe wiórka należy wysypać do miseczki i po kropelce dodając barwnik mieszamy łyżką lub ręką ( w rękawiczce-koniecznie)do czasu,aż uzyskamy kolor nam odpowiadający.
Teraz przesypać na papier i zostawić na ok.godzinę-dłużej żeby wiórka podeschły.

spa-smaczne-przepisy-ani-ciasto-marchewkowo-kokosowe-10

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Ciasta przekładane - krajanki, Krajanki |
Tagi , , , , Skomentuj

TORCIK MARCHEWKOWY

spa_smaczne_przepisy_ani_torcik_1

Zapraszam na TORCIK MARCHEWKOWY .

Ciasto
– 2 szkl.startej na drobnej tarce marchewki
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 szkl. cukru
– 1 szkl.wiórków kokosowych
– 1 szkl. oleju np. słonecznikowy lub rzepakowy
– 4 jajka
– garść żurawiny i rodzynków
– po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy .

Jajka utrzeć z cukrem na puch , dolać olej , utrzeć ,dodać pozostałe składniki , wymieszać do połączenia .Przełożyć do foremki lub tortownicy na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180st. piec ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.

Krem
– 250 ml. śmietanki -kremówki
– 750g serka mascarpone
– 1szkl. cukru pudru
– 5 łyżeczek żelatyny
– 1 łyż. Amaretto lub innego likieru ( dla dzieci ekstrakt waniliowy)

Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu ,kremówkę ubić na sztywno , dodać serek i cukier , ubić , dodać żelatynę i likier , dobrze połączyć razem .
Ciasto przekroić na pół , posmarować połową kremu , położyć drugą część ciasta , posmarować resztą kremu . Schłodzić – najlepiej w lodówce kilka godzin.

Życzę smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Ciasta przekładane - krajanki, Krajanki |
Tagi , Skomentuj