Kategoria: Bezowe

TORT PAVLOVA Z MALINAMI

spa-smaczne-przepisy-ani-3
* 6 białek
* 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
* 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
* szczypta soli

Bardzo zimne białka prosto z lodówki ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru, ciągle ubijając, aż beza stanie się ciężka, gęsta i pięknie błyszcząca.
Delikatnie wmieszać ocet i mąkę.
Na dużą blachę piekarnikową położyć papier do pieczenia, odrysować 2 koła dnem od tortownicy o średnicy 22-24 cm.
odwrócić papier na drugą stronę, wyłożyć równo masę bezową,formując koła o wysokości ok. 2- 2.5 cm.
Bezę wstawić do nagrzanego 140 st. piekarnika i piec ok.50 minut.
Ostudzić blaty bezowe przed położeniem śmietanki.

spa-smaczne-przepisy-ani-1

* 1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
* 2 łyżki cukru pudru
* 250 g. serka mascarpone
* czerwone porzeczki, czarne jagody i maliny

Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną masę, dodać serek mascarpone i jeszcze ubić razem, aż krem będzie puszysty.
Na paterę położyć jeden blat bezowy, połowę kremu, rozsypać owoce, znowu blat bezowy, resztę kremu i owoce.

Fantastyczny deser – polecam.

SPA
spa-smaczne-przepisy-ani-4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (4 votes cast)
Share Button
Kategorie Bezowe, Ciasta przekładane - krajanki, Desery |
Tagi , , , , Skomentuj

PAVLOVA

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_1
Pavlova – ciasto bezowe z lemond curd , bitą kremówką i truskawkami .
Jeden z najsmaczniejszych deserów , polecam – pycha .

– 6 białek
– 1 i 1/2 szkl . cukru
– 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , teraz dosypywać po łyżce cukru , cały czas ubijając , aż cukier się skończy .Piana powinna być sztywna i błyszcząca , dodać ocet i mąkę , delikatne wymieszać . Dużą blachę ( taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia , posypać mąką pszenną , wyłożyć bezę formując koło ok. 26-28 cm. średnicy. Piec w nagrzanym piekarniku 160 st. 5 min. zmniejszyć 120 st. i piec 90 min. Wyłączyć piekarnik , otworzyć drzwiczki i zostawić ciasto , aż ostygnie . Zimną bezę odwrócić spodem do góry , położyć na paterze , posmarować lemond curd , cienką warstwę , bitą śmietankę i ozdobić truskawkami .

Smacznego,
SPA

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_2

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_3

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_4

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_5

spa_smaczne_przepisy_ani_pavlova_6

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bezowe, Ciasta, Ciasta przekładane - krajanki |
Tagi , , Skomentuj