Przepisy
- Ciasta
- Ciasteczka
- Ciasta przekładane – krajanki
- Desery
- Do deserów i nie tylko
- Torty
- Lodowo
- Mączne na słodko na słono
- Pieczywo
- Śniadania
- Alkoholowo
- Napoje
- Wytrawne
- Mięsa
- Makarony, ryż i ziemniaki
- Warzywa
- Zupy
- Ryby
- Spiżarnia
- Kosmetyki
- Kwiaty jadalne
- Zioła
- Kuchnia myśliwska
- Kuchnia regionalna
- Pozostałe
POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU
-
Najnowsze wpisy
Konkursy
Polecam
Archiwa
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Październik 2014
- Wrzesień 2014
- Sierpień 2014
- Lipiec 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Marzec 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Październik 2013
- Wrzesień 2013
- Sierpień 2013
- Lipiec 2013
- Czerwiec 2013
Zaprzyjaźnieni
Kategoria: Ciasta przekładane – krajanki
CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM MASCARPONE.
Zapraszam na pyszne marchewkowe ciasto.
Z tego przepisu możemy upiec jedno duże ciasto takie jak u mnie albo upiec np. w kwadratowej lub okrągłej formie,przekroić na trzy części i przełożyć jak tort.
Ciasto gdy postoi w lodówce kilka godzin będzie się świetnie kroiło na porcje.
Ja swoje ciasto kroiłam zaraz po przełożeniu-chciałam zrobić szybko zdjęcia i wstawić przepis-więc jeszcze nie było takie ścisłe ale absolutnie się nie kruszyło ani rozpadało.
To jest duża porcja ale proponuję nie robić mniejszej ponieważ ciasto jest absolutnie wspaniałe i myślę,że na świątecznym stole jak najbardziej się sprawdzi a uczyni to dodatek kandyzowanej pomarańczy,cytryny,imbiru i suszonej żurawiny.
* 6 dużych jaj
* 1 1/2 szklanki cukru
* 1/4 łyżeczki soli
* 2 1/2 szklanki mąki pszennej
* 2 łyżeczki proszku
* 1 łyżeczka sody spożywczej
* 1 łyżeczka cynamonu
* 100 g.płatków migdałowych lub mielonych migdałów
* ekstrakt migdałowy
* likier migdałowy Amaretto-2-3 łyżki
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* 1 cytryna -sok i starta skórka
* 3/4 szklanki żurawiny suszonej
* 2 łyżki kandyzowanego imbiru
* 2 łyżki kandyzowanej skórki z pomarańczy i cytryny
* 1 szklanka oleju rzepakowego
* 3 szklanki startej marchewki
KREM WANILIOWO-MIGDAŁOWY Z MASCARPONE.
* 500 ml.śmietanki kremówki
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1 kg.sera Mascarpone
* 1 laska wanilii
* 2-3 łyżki Amaretto-likieru migdałowego
Na początku marchewkę obieramy i trzemy na tarce do warzyw na małe wiórka.
Jajka ucieramy z cukrem na jasny puch,dolewamy olej,ucieramy i dodajemy po kolei suche składniki,na końcu dodajemy startą marchewkę,mieszamy całość łopatką.
Wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st.przez ok.60 minut do tzw.suchego patyczka.
Ciasto studzimy i przekrawamy na pół.
KREM.
Zimną kremówkę ubijamy z pudrem na pół sztywno,dodajemy ser Mascarpone,ziarenka wanilii i ucieramy na krem,dodajemy likier.
Na jedną połowę ciasta rozsmarowujemy połowę kremu,przykrywamy drugą połową ciasta i smarujemy resztę kremu.
Ozdabiamy dowolnie ja utarłam ciemną,gorzką czekoladę.
Polecam gorąco.
Smacznego
SPA
CIASTO CZEKOLADOWO-ŻURAWINOWE.
Zapraszam na mega czekoladowe ciasto z dodatkiem suszonej żurawiny.
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* ekstrakt waniliowy
* likier migdałowy-lub ekstrakt
* 250 g.masła
* 300 g.dobrej gorzkiej czekolady-od 60 % wzwyż
* 1 szklanka mąki pszennej-dałam orkiszową
* duuuuuża garść suszonej żurawiny
W garnuszku roztopić masło,zdjąć z ognia i dodać czekoladę połamaną na mniejsze kawałki,mieszać do rozpuszczenia.
Całe jajka i cukier ubić mikserem,aż cukier się rozpuści,dodać czekoladę-ciepłą i wymieszać,dodać pozostałe składniki mieszając już delikatnie trzepaczką a na końcu dodajemy żurawiny i wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 170 st.ok 30 minut do suchego patyczka.
Ciasto wydaje się ciężkie a rozpływa się w ustach.
Wierzch polewamy polewą czekoladową,Nutellą lub cukrem pudrem posypujemy.
Smacznego
SPA
KRAJANKA CZEKOLADOWO-KOKOSOWO-MIGDAŁOWA.
Zapraszam na pyszne ciasto,które zrobimy w jednej misce,składniki mieszając widelcem.
* 300 g.gorzkiej dobrej czekolady-dałam jedną 65 % i dwie 70 %
* 150 g.wiórków kokosowych
* 100 g.płatków migdałowych
* 1 1/2 szklanki ziaren słonecznika,sezamu i orzechów arachidowych
* 1 szklanka cukru
* 4 duże jajka
* 1 łyżeczka cynamonu
* 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu
* 1/4 łyżeczki mielonych goździków
* 200 g.masła
Czekoladę siekamy nożem na nieduże kawałeczki.
Ziarna sezamu i słonecznika prażymy na suchej patelni na lekko złoty kolor.
Masło roztapiamy.
Do miski wkładamy jajka i cukier i roztrzepujemy widelcem do spienienia.Teraz wsypujemy pozostałe składniki,mieszamy z gorącym masłem.Foremkę wykładamy papierem do pieczenia,wykładamy ciasto i wyrównujemy wierzch łopatką.Pieczemy w 180 st.na złoty kolor.Studzimy i kroimy na kawałeczki.
Smacznego
SPA
CIASTO MARCHEWKOWO-KOKOSOWE Z MASCARPONE.
To ciasto piekłam na Święta ale dopiero dziś podam mój przepis i od razu serdecznie zapraszam.Ciasto jest delikatne,wilgotne i wręcz rozpływa się w ustach.
CIASTO.
* 1/2 kg.marchewki
* 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (dałam 1 szkl.pszenną a reszta orkiszową,jasną )
* 1 i 1/2 szklanki cukru trzcinowego-jasnego
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* po 1 pełnej łyżeczce cynamonu,proszku do pieczenia i sody
* 1/4 łyżeczka soli
* 6 jajek
* 1 szklanka oleju (dałam rzepakowy)
* po kilka kropli ekstraktu kokosowego i waniliowego
KREM.
* 1 kg. mascarpone (4 op.po 250 g – kupuję w Lidlu )
* 1 szklanka cukru pudru
* ekstrakt kokosowy,waniliowy
POSYPKA.
* 1 szklanka wiórków kokosowych
* barwnik zielony w płynie-kilka kropli-oczywiście opcjonalnie,ja dałam żeby było wiosennie i świątecznie
Marchew umyć,obrać i zetrzeć na drobnych oczkach na tarce.
Mąkę,proszek,sodę,sól i cynamon przesiać na sitku do miski.
Jajka,cukier i olej zmiksować mikserem na jasny krem,delikatnie wmieszać suche składniki,wiórka,marchew i ekstrakt.
Formę dość dużą ( moja 30-40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia,wylać ciasto marchewkowe i piec w nagrzanym 170 st.piekarniku przez 50-60 minut,do suchego patyczka.
Ciasto ostudzić dobrze i przekroić na pół.
Na krem serek mascarpone utrzeć z pudrem mikserem,dodać kilka kropli ekstraktu do smaku i zapachu.
Połową kremu posmarować środek a resztę wyłożyć na wierzch i obsypać wiórkami.
Ciasto schłodzić,najlepiej w lodówce i możemy smakować-a powiem,że na prawdę jest pyszne.
Jak zrobić kolorowe wiórka !!!!
Białe wiórka należy wysypać do miseczki i po kropelce dodając barwnik mieszamy łyżką lub ręką ( w rękawiczce-koniecznie)do czasu,aż uzyskamy kolor nam odpowiadający.
Teraz przesypać na papier i zostawić na ok.godzinę-dłużej żeby wiórka podeschły.
Smacznego
SPA
Kategorie Bez kategorii, Ciasta przekładane - krajanki, Krajanki
Tagi ciasto, kokos, marchew, mascarpone, wanilia Skomentuj
Tagi ciasto, kokos, marchew, mascarpone, wanilia Skomentuj
CIASTO CYTRYNOWE JAK PTASIE MLECZKO.
Zapraszam na ciastko cytrynowe- nawet bardzo cytrynowe,bardzo delikatne,lekkie coś w stylu ptasiego,cytrynowego mleczka.
Potrzebujemy tylko 5 składników i kilka minut pracy i ciastko bez pieczenia,tylko kilka godzin chłodzenia mamy gotowe.A i dodam że nawet miksera nie potrzebujemy,tylko miska i trzepaczka.
* 1 op.mleko zagęszczone słodzone Gostyń-530 g.
* 500 g.sera śmietankowego-dałam Mascarpone
* 4 duże cytryny-sok
* 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
* 1 op.biszkopty okrągłe
Foremka okrągła,rozpinana po bokach o śr.24-26 cm.
Z cytryn wycisnąć sok,przelać przez sitko żeby pozbyć się pestek.
Do miski przelać mleko i ser i mieszać trzepaczką tylko do połączenia,dodać śmietankę-nie ubitą i znowu wymieszać trzepaczką-masa jest jeszcze płynna,taka ma być.Następnie wlać sok cytrynowy i ubijamy trzepaczką,aż masa zacznie gęstnieć,co dzieje się bardzo szybko.
Przelać do foremki na ciasteczka i wstawić na kilka godzin/lub na noc do lodówki,aż dobrze stężeje.
Ciasto świetnie się kroi nożem maczanym w gorącej wodzie.
Polecam
SPA
Kategorie Ciasta przekładane - krajanki, Tarty
Tagi cytryny, mascarpone, pianka, ptasie mleczko 2 komentarzy
Tagi cytryny, mascarpone, pianka, ptasie mleczko 2 komentarzy
TORT PAVLOVA Z MALINAMI
* 6 białek
* 1 i 1/2 szklanki cukru kryształu
* 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
* szczypta soli
Bardzo zimne białka prosto z lodówki ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodawać po jednej łyżce cukru, ciągle ubijając, aż beza stanie się ciężka, gęsta i pięknie błyszcząca.
Delikatnie wmieszać ocet i mąkę.
Na dużą blachę piekarnikową położyć papier do pieczenia, odrysować 2 koła dnem od tortownicy o średnicy 22-24 cm.
odwrócić papier na drugą stronę, wyłożyć równo masę bezową,formując koła o wysokości ok. 2- 2.5 cm.
Bezę wstawić do nagrzanego 140 st. piekarnika i piec ok.50 minut.
Ostudzić blaty bezowe przed położeniem śmietanki.
* 1/2 litra śmietanki 30 lub 36 %
* 2 łyżki cukru pudru
* 250 g. serka mascarpone
* czerwone porzeczki, czarne jagody i maliny
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem na sztywną masę, dodać serek mascarpone i jeszcze ubić razem, aż krem będzie puszysty.
Na paterę położyć jeden blat bezowy, połowę kremu, rozsypać owoce, znowu blat bezowy, resztę kremu i owoce.
Fantastyczny deser – polecam.
Kategorie Bezowe, Ciasta przekładane - krajanki, Desery
Tagi beza, białka, maliny, mascarpone, owoce Skomentuj
Tagi beza, białka, maliny, mascarpone, owoce Skomentuj
PAVLOVA
Pavlova – ciasto bezowe z lemond curd , bitą kremówką i truskawkami .
Jeden z najsmaczniejszych deserów , polecam – pycha .
– 6 białek
– 1 i 1/2 szkl . cukru
– 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny
– 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno , teraz dosypywać po łyżce cukru , cały czas ubijając , aż cukier się skończy .Piana powinna być sztywna i błyszcząca , dodać ocet i mąkę , delikatne wymieszać . Dużą blachę ( taką z piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia , posypać mąką pszenną , wyłożyć bezę formując koło ok. 26-28 cm. średnicy. Piec w nagrzanym piekarniku 160 st. 5 min. zmniejszyć 120 st. i piec 90 min. Wyłączyć piekarnik , otworzyć drzwiczki i zostawić ciasto , aż ostygnie . Zimną bezę odwrócić spodem do góry , położyć na paterze , posmarować lemond curd , cienką warstwę , bitą śmietankę i ozdobić truskawkami .
Smacznego,
SPA
TORCIK MARCHEWKOWY
Zapraszam na TORCIK MARCHEWKOWY .
Ciasto
– 2 szkl.startej na drobnej tarce marchewki
– 2 szkl. mąki pszennej
– 1 szkl. cukru
– 1 szkl.wiórków kokosowych
– 1 szkl. oleju np. słonecznikowy lub rzepakowy
– 4 jajka
– garść żurawiny i rodzynków
– po łyżeczce sody i proszku do pieczenia
– 2 łyżeczki cynamonu
– ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy .
Jajka utrzeć z cukrem na puch , dolać olej , utrzeć ,dodać pozostałe składniki , wymieszać do połączenia .Przełożyć do foremki lub tortownicy na papier do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika na 180st. piec ok. 1 godz. do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.
Krem
– 250 ml. śmietanki -kremówki
– 750g serka mascarpone
– 1szkl. cukru pudru
– 5 łyżeczek żelatyny
– 1 łyż. Amaretto lub innego likieru ( dla dzieci ekstrakt waniliowy)
Żelatynę rozpuścić wg. przepisu na opakowaniu ,kremówkę ubić na sztywno , dodać serek i cukier , ubić , dodać żelatynę i likier , dobrze połączyć razem .
Ciasto przekroić na pół , posmarować połową kremu , położyć drugą część ciasta , posmarować resztą kremu . Schłodzić – najlepiej w lodówce kilka godzin.
Życzę smacznego
SPA