Przepisy
- Ciasta
- Ciasteczka
- Ciasta przekładane – krajanki
- Desery
- Do deserów i nie tylko
- Torty
- Lodowo
- Mączne na słodko na słono
- Pieczywo
- Śniadania
- Alkoholowo
- Napoje
- Wytrawne
- Mięsa
- Makarony, ryż i ziemniaki
- Warzywa
- Zupy
- Ryby
- Spiżarnia
- Kosmetyki
- Kwiaty jadalne
- Zioła
- Kuchnia myśliwska
- Kuchnia regionalna
- Pozostałe
POEZJA NIE TYLKO NA TALERZU
-
Najnowsze wpisy
Konkursy
Polecam
Archiwa
- Grudzień 2015
- Listopad 2015
- Październik 2015
- Wrzesień 2015
- Sierpień 2015
- Lipiec 2015
- Czerwiec 2015
- Maj 2015
- Kwiecień 2015
- Marzec 2015
- Luty 2015
- Styczeń 2015
- Grudzień 2014
- Listopad 2014
- Październik 2014
- Wrzesień 2014
- Sierpień 2014
- Lipiec 2014
- Czerwiec 2014
- Maj 2014
- Kwiecień 2014
- Marzec 2014
- Luty 2014
- Styczeń 2014
- Grudzień 2013
- Listopad 2013
- Październik 2013
- Wrzesień 2013
- Sierpień 2013
- Lipiec 2013
- Czerwiec 2013
Zaprzyjaźnieni
Kategoria: Przepisy
HUMMUS .
Zapraszam na domową pastę z ciecierzycy.
* 400 g. ciecierzycy/cieciorki
* 1 łyżka sody spożywczej
Na 1 szklankę suchej cieciorki
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 łyżeczki mielonego kuminu/kminu rzymskiego
* 1/2 szklanki tahini – pasta z sezamu
* sok z 1/2 cytryny
* sól
* oliwa
* czarnuszka
* sezam jasny/czarny
* natka pietruszki
Cieciorkę płuczemy kilkakrotnie w zimnej wodzie.
Wsypujemy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy sodę i zostawiamy na 10-15 godzin w chłodnym miejscu do namoczenia.
Po tym czasie płuczemy jeszcze raz w zimnej wodzie, zalewamy świeżą i gotujemy na średnim ogniu przez ok.60-80 minut, aż będzie miękka.
Studzimy w tej samej wodzie w której się gotowała.
Odcedzamy na sitku.
Miksujemy w blenderze razem z czosnkiem, kuminem i tahini, aż powstanie gładka pasta.
Gdyby była za gęsta i sucha to dodajemy zimnej, przegotowanej wody i miksujemy.Na koniec wlewamy sok z cytryny i solimy do smaku.
Pasta powinna być pulchna, delikatna i lekka.
Przekładamy do słoiczków lub miseczki najlepiej szklanej, po wierzchu polewamy odrobiną oliwy – daję olej lniany tłoczony na zimno, posypujemy ziarenkami sezamu, czarnuszki i zieleniną.
Pastę przechowujemy w lodówce .
Świetna do pieczywa jasnego ale też do domowych chlebków, tortilli, wrapsów itp….
Smacznego
SPA
JABŁECZNIK.
Bardzo smaczne ciasto z jabłkami i szybko się go robi, więc zapraszam serdecznie.
* 6 jaj
* 1 szklanka cukru
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 100 g.masła
* 2 szklanki mąki pszennej
* 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżeczki proszku do pieczenia
* szczypta soli
1 1/2 kg.jabłek typu szara reneta lub inne winne
* 2 pełne łyżki cukru
* 1 łyżka kandyzowanych skórek pomarańczowych
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 kisiel
LUKIER.
* 2-3 łyżki cukru pudru
* sok z połowy pomarańczy lub cytryny
Utrzeć w miseczce na lukier i polać ciasto.
Jabłka obrać, pokroić na nie duże cząstki, przełożyć do garnka, podlać 3 łyżkami wody, dodać cukier i smażyć przez ok.12-15 minut, aż jabłka zaczną się rozpadać, dodać cynamon, wymieszać , ostudzić i wmieszać kisiel – proszek.
Białka i sól ubić mikserem na sztywno, dodać cukier i wanilię, chwilę miksować, dodać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać, na końcu dać roztopione, przestudzone masło.
Piekarnik nagrzać do temp.180 st.
Połowę ciasta wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok.10 minut, aż wierzch się lekko zetnie, wyłożyć jabłka, resztę ciasta na wierzch i piec jeszcze ok.40-50 minut.
Ostudzić w foremce, przełożyć na tackę i posypać cukrem pudrem lub polukrować.
Smacznego.
SPA.
Kategorie Ciasta, Owocowe
Tagi cynamon, jabłecznik, jabłka, kandyzowana skórka pomarańczowa, kisiel Skomentuj
Tagi cynamon, jabłecznik, jabłka, kandyzowana skórka pomarańczowa, kisiel Skomentuj
CIASTECZKA MARCHEWKOWE dla dzieci.
Zapraszam na ciasteczka dla niemowlaczków od 9 miesiąca życia, oczywiście dla starszych dzieci też.
Ciasteczka są lekko twarde, więc świetnie nadają się do chrupania.
* 200 g.drobno startej marchewki
* 200 g.masła
* 450 g.mąki pszennej
* 2-3 łyżki cukru pudru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masło, mąka, puder i proszek do pieczenia posiekać, dodać marchewkę i szybko zagnieść kruche ciasto.
Schłodzić przez 1 godzinę w lodówce.
Wałkować i wykrawać różne wzorki.
Piec w nagrzanym do 175 st.piekarniku przez ok.12-15 minut na złoty kolor.
Smacznego.
SPA
CIASTECZKA CYNAMONOWE dla dzieci.
BABCIA PIECZE.
Zapraszam na delikatnie kruche o smaku cynamonowym ciasteczka, które możemy podawać dla niemowlaków od 9 miesiąca życia. Ponieważ ciasteczka delikatnie się kruszą, więc dla ząbkujących dzieciaczków są świetne dlatego, że przy jedzeniu masując obolałe dziąsła przynoszą ulgę.
Oczywiście takie ciasteczka możemy podawać wszystkim dzieciom, nie tylko maluszkom.
* 2 szklanki mąki pszennej
* 100 g.masła
* 2 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka cynamonu
Wszystkie składniki siekamy i szybko zagniatamy dłońmi kruche ciasto.
Gdyby ciasto nie chciało się zlepić, to dodajmy 1-2 łyżki zimnej wody.
Kulkę ciasta wkładamy do folii spożywczej i chłodzimy przez pół godziny w lodówce.
Kroimy ciasto na pół i wałkujemy cienko, wykrawamy różne wzorki.
Pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 st. przez około 15 minut.
Smacznego.
SPA
CHLEB ORKISZOWY NA ZAKWASIE.
Kto lubi domowe pieczywo na zakwasie a zwłaszcza wilgotne, ciężkie, napakowane zdrowymi ziarenkami i bardzo smaczne to zapraszam po ten przepis.
* 1 kg.mąki orkiszowej typ 1050
* 1 szklanka otrąb orkiszowych
* 1 1/2 szklanki odświeżonego zakwasu
* 1/2 szklanki sezamu
* 1/2 szklanki siemienia lnianego
* 1/2 szklanki pestek dyni
* 1/2 szklanki orzechów włoskich
* 1 łyżka czarnuszki
* 2 łyżki soli morskiej
* 1 łyżka miodu
* 4 1/2 szklanki letniej, przegotowanej wody
Wszystkie składniki wkładamy do miski i dokładnie mieszamy dłońmi , aż składniki się połączą.
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż ciasto podrośnie.Moje rosło przez 2 godziny.
Przemieszać łyżką i przełożyć do dwóch foremek keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia, posypanych otrębami i płatkami owsianymi.Wierzch wygładzić łyżką maczaną w letniej wodzie.
Odstawić jeszcze raz do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Gdy chleb wyrośnie posmarować wierzch roztrzepanym jajkiem i posypać Ļlatkami owsianymi lub ziarnami.
Piec w 200 st.przez ok.60 minut, aż się pięknie zarumieni.
Smacznego.
SPA
Kategorie Na zakwasie, Pieczywo
Tagi chleb, mąka orkiszowa, orzechy, sezam, siemie, zakwas 1 komentarz
Tagi chleb, mąka orkiszowa, orzechy, sezam, siemie, zakwas 1 komentarz
CIASTO CZEKOLADOWE BEZ MĄKI I CUKRU.
Zapraszam na bardzo, bardzo, bardzo czekoladowe ciasto, które nie zawiera mąki ani cukru.
Ciasto jest delikatnie słodkie a to dzięki daktylom, delikatnie wilgotne dzięki bananom i mega czekoladowo smaczne dzięki czekoladzie i kakao.
Więc kto lubi takie ciężkie w stylu brownie czekoladowe ciasta to zapraszam po przepis.
* 200 g.daktyli suszonych bez pestek
* 3 bardzo dojrzałe banany
* 300 g.gorzkiej czekolady -min.74 % zawartości kakao
* 2 łyżki pełne ciemnego kakao
* 3/4 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego/winogronowego
* 100 g.mąki kokosowej
* 2 łyżki skrobi kukurydzianej
* duża garść orzechów/migdałów posiekanych niezbyt drobno
* 1/4 łyżeczki soli
* 4 jajka
Daktyle zalać wrzącą wodą na 20 minut.
Odcedzić i zmiksować na gładką masę.
Czekoladę rozpuścić na parze.
Banany obrać i rozgnieść widelcem.
Całe jajka roztrzepać z olejem na jednolitą masę, dodać banany, daktyle, czekoladę i wymieszać, dodać pozostałe składniki, na końcu wmieszać orzechy.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 st.przez ok.30 minut.
Gdy ciasto ostygnie można polać 100 g. czekolady roztopionej z łyżką masła.
Smacznego.
SPA
CIASTO CUKINIOWO-BAKALIOWE.
Zapraszam na ciasto z dodatkiem cukinii.
* 3 szklanki startej cukinii
* 1 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1 łyżka cukru waniliowego
* 1/4 łyżeczki soli
* 4 jajka
* 200 g.masła
* 3 1/2 szklanki mąki orkiszowej/pszennej
* 2 płaskie łyżeczki sody spożywczej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
* 2 łyżki kakao
* 100 g.posiekanej czekolady
* 1 szklanka orzechów/migdałów
* 1 szklanka rodzynek
Jajka utrzeć z cukrem, dodać roztopione masło, utrzeć dodać suche składniki, odsączoną cukinię i na końcu bakalie, czekoladę.
Całość wymieszać łyżką i przelać do blaszki wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy w 180 st. przez ok.50 minut.
Ostudzić.
Polać polewą czekoladową i posypać podprażonymi płatkami migdałów lub oprószyć cukrem pudrem.
Z tego ciasta można też upiec babeczki.
Smacznego.
SPA
SKÓRKA POMARAŃCZOWA KANDYZOWANA.
IDĄ ŚWIĘTA.
Idą święta więc zapraszam na domową kandyzowaną skórkę pomarańczową.
* pomarańcze
* cukier
* cytryna,
* woda
* wódka/rum
Pomarańcze najlepiej niewoskowane, dobrze umyć, sparzyć wrzącą wodą, pokroić samą skórkę na 8 części i obrać skórkę.
Sok można wypić.
Ze skórki odciąć nożem białą część, zalać zimną wodą i moczyć co najmniej jedną dobę, zmieniając w międzyczasie 3-5 razy wodę.
Teraz skórki gotujemy przez 20 minut, studzimy.
Kroimy skórki najpierw na cienkie paseczki a następnie w kosteczkę.
* na 1 szklankę tak pokrojonej skórki
* 1 szklanka cukru
* 1/2 szklanki wody
* sok z 1/2 cytryny
* 1 łyżka alkoholu
Gotujemy syrop z wody i cukru, dodajemy skórki i na niedużym ogniu gotujemy, aż syrop zacznie gęstnieć a skórki staną się przezroczyste.
Trwa to zazwyczaj ok.półtorej godziny.
Do usmażonych skórek dodajemy sok z cytryny, zagotowujemy i zdejmujemy z ognia.
Wlewamy alkohol i gorące przekładamy do małych słoiczków, zamykamy i odwracamy dnem do góry.
Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego.
SPA
Kategorie Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia
Tagi cukier, cytryna, kandyzowana pomarańczowa skórka, pomarańcze, wódka Skomentuj
Tagi cukier, cytryna, kandyzowana pomarańczowa skórka, pomarańcze, wódka Skomentuj
PRZYPRAWA DO PIERNIKÓW I CIASTECZEK.
IDĄ ŚWIĘTA.
Zapraszam serdecznie do zrobienia domowej przyprawy korzennej, która przyda się nam w najbliższym czasie do zrobienia pierników, pierniczków, korzennych ciasteczek a nawet jako pachnący i rozgrzewający dodatek do kawy.
* 8 lasek cynamonu
* 2 laski wanilii
* 1 łyżka kolorowego pieprzu
* 1 łyżka mielonego imbiru
* 12 strączków kardamonu
* 2-3 gwiazdki anyżu gwiaździstego
* 1 łyżka nasion kolendry
* 1 łyżeczka ziarenek anyżku
* 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
Wszystkie składniki mielimy razem w młynku do mielenia kawy, przesiewamy przez drobne sitko i pozostałości mielimy jeszcze raz, razem mieszamy i przesypujemy do małych słoiczków, zamykamy i domową korzenną przyprawę właśnie mamy.
SPA
CUKIER WANILIOWY.
IDĄ ŚWIĘTA.
Robimy świąteczne zapasy.
* 2 szklanki cukru trzcinowego
* 2-3 laski wanilii
Wanilię kroimy na mniejsze kawałeczki.
I teraz możemy zrobić cukier na dwa sposoby albo w blenderze zblenderować, to otrzymamy cukier o grubszej konsystencji, bardziej ziarnisty lub w młynku do kawy i otrzymamy cukier bardzo delikatny, jak cukier puder.
Ja osobiście wolę taki cukier z młynka do kawy.
Smacznego.
SPA