Kategoria: Bez kategorii

DŻEM Z MIRABELEK Z BRANDY.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-1

Sezon na śliwki w pełni, więc może skoś się skusi na dżem z mirabelek z dodatkiem Brandy i cytryn.

* 2 kg.mirabelek
* 1/2 – 1 kg.cukru
* 1 cytryna
* 2 łyżki Brandy ew.innego alkoholu ew.nic nie dodawać

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-2

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-z-Brandy-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-mirabelek-zrandy-5-

Mirabelki umyć, jeżeli pestki dobrze odchodzą to wydrylować a jeżeli nie – tak jak moje, to włożyć w całości do garnka, podlać 1 szklanką przegotowanej wody i na średnim ogniu rozgotować przez ok. pół godziny.
Garnek przykryć pokrywką i odstawić do następnego dnia.
Zimne śliwki przetrzeć przez dość rzadkie sitko lub palcami wyłowić wszystkie pestki a skóreczki mogą zostać i tak się potem rozgotują.
Gotować na średnim ogniu, aż trochę odparują, dodać cukier, otartą skórkę i sok z cytryny, smażyć aż zacznie gęstnieć -sprawdzać na talerzyku czy dostatecznie gęsty, dołożyć alkohol i gorący przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, zamknąć zakrętkami, postawić na pół godziny dnem do góry, następnie odwrócić, przykryć ściereczkami i dobrze ostudzić.
Przenieść do spiżarni.
Mój dżem jest delikatnie słodko-winny.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , Skomentuj

DŻEM MORELOWY Z LIKIEREM COINTREAU I WANILIĄ.

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-1

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-2

* 3 kg.moreli
* 1 szklanka wody przegotowanej
* 1 kg.cukru
* 1 wanilia świeża
* 1 cytryna
* 2-3 łyżki Likieru pomarańczowego Cointreau

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-3

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-4

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-5

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-6

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-7

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-8

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-9

spa-smaczne-przepisy-ani-dżem-z-moreli-i-Cointreau-10

Morele umyć zimną wodą, polać wrzątkiem, przepołowić i wyjąć pestki.
Przełożyć do garnka o grubym dnie lub do woka, podlać wodą i lekko rozgotować.
Przykryć garnek i odstawić na kilka godzin ew.całą noc.

Po tym czasie zagotować na średnim ogniu, dodać cukier i mieszać aż cukier się rozpuści.
Zmniejszyć ogień na tyle,żeby masa tylko lekko pyrkała a najlepiej to podłożyć płytkę ochronną, smażyć aż odparuje i zacznie gęstnieć,dołożyć ziarenka z wanilii, sok z cytryny, smażyć kilka minut, dolać likier, dobrze wymieszać i przełożyć do wyparzonych, suchych słoiczków, dobrze zakręcić i postawić dnem do góry na pół godziny, po tym czasie odwrócić, ostudzić i wynieść do spiżarni.

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na słodko, Owoce, Smażone o, Spiżarnia |
Tagi , , , , , Skomentuj

SAŁATKA OGÓRKOWA Z PRZYPRAWĄ DO GRILLA.

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-1

Zapraszam na sałatkę z ogórków i przyprawy do grilla !

* 4 kg.ogórków średniej wielkości
* 1 kg.cebuli
* 2 czubate łyżki soli kamiennej do przetworów
* 1 duży pęczek natki pietruszki
* 1 łyżeczka suszonego chili

Zalewa.

* 6 szklanek wody
* 2 szklanki octu 10 %
* 3 szklanki cukru
* 3 pełne łyżki przyprawy do grilla

* ziarenka gorczycy
* gałązki koperku

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-2

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-3

spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-4
spa-smaczne-przepisy-ani-sałatka-ogórkowa-z-przyprawą-do-grila-5

Ogórki umyć i pokroić na ok.pół centymetrowe plasterki – ja kroiłam na ręcznej mandolinie – przełożyć do miski, posypać 1 łyżką soli, przemieszać i odstawić na 2-3 godziny.
Cebule obrać i pokroić na cienkie pół talarki i też posolić 1 łyżką soli, przemieszać i odstawić tak samo jak ogórki.
Po tym czasie łączymy w jednej misce ogórki i cebulę, razem z powstałym z nich sokiem, dodajemy chili i posiekaną natkę.
Do wyparzonych słoików wkładamy po kawałeczku koperku i ogórki z przyprawami.
Do każdego wsypujemy po 1 łyżeczce gorczycy i zalewamy gorącą zalewą, pasteryzujemy od czasu zagotowania wody przez 5 minut, odwracamy słoiki dnem do góry i stawiamy na ściereczce , aż całkowicie ostygną,

Jeżeli lubimy ostre smaki to można kupić ostrą przyprawę do grilla lub dołożyć więcej suszonej chili, a jeżeli lubimy bardziej delikatną sałatkę to dajemy mniej chili i delikatną przyprawę do grilla !

Smacznego.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na ostro, Na słono, Ogrodowe, Spiżarnia, Zioła |
Tagi , , , , , , Skomentuj

NALEWKA MIĘTOWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-2

* mięta ogrodowa- ok.20 średnich łodyżek
* 1 litr spirytusu
* 1 kg.cukru
* 1 1/2 litra wody
* 1 cytryna

Miętę opłukać w zimnej wodzie i osuszyć – w suszarce do sałaty lub na ręczniczku kuchennym.
Listki i miękkie łodyżki wkładamy do słoja, zalewamy spirytusem, zamykamy dokładnie słój i odstawiamy na 2 doby w ciepłe miejsce. W tym czasie kilka razy mieszamy słojem.
Robimy syrop z wody, cukru i soku z cytryny i letnim zalewamy miętę, zamykamy na 1 dobę, dokładnie odcedzamy przez sitko wyłożonym gazą, przelewamy do butelek, zamykamy i po 1 miesiącu mamy domową , zdrowotną nalewkę gotową.
Nalewka jest doskonała na trawienie, działa rozkurczowo po zbyt obfitych posiłkach, pobudza soki żołądkowe.
Pijemy po 1/2 łyżeczki na 1 łyżkę cukru 2-3 razy dziennie.

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-5

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-nalewka-zdrowotna-miętowa-7

Na zdrowie.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Alkoholowo, Bez kategorii, Naleweczki, Ogrodowe, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

OCTY ZIOŁOWE.

spa-octy-ziołowe-1

Lipiec to piękny,letni miesiąc ale oprócz wakacji,opalania,wypoczynku robimy też różne smakowitości ze świeżych owoców,warzyw,ziół na co dzień oraz przetwory na zimę.

Ja właśnie narobiłam różne rodzaje octów z dodatkiem czosnku,papryczek ostrych,czerwonego pieprzu,ziół,skórki cytrynowej,ziela angielskiego
Swoje octy przeważnie robię na domowym occie jabłkowym ale też na octach winnych białych i czerwonych.
Nie podaję proporcji ziół i dodatków,ponieważ ja mam sporo własnych ziół i robię po prostu wg.swego smaku i co akurat przyniosłam z ogrodu.
Octy ziołowe pięknie się prezentują na kuchennych półkach a jak smakują !!!
Zrobiłam octy
-szałwia ananasowa,
– bazylia,czosnek
– tymianek cytrynowy,oregano
– macierzanka
– szałwia lekarska
– rozmaryn
– estragon

Do każdej butelki dodajemy dodatki wg.uznania i swego smaku.
Butelki zalewamy octem,zamykamy i zostawiamy w ciepłym miejscu tylko nie bezpośrednio na słońcu na okres 4-6 tygodni.
Zlewamy zioła i przelewamy do czystej,wyparzonej butelki.Do każdej możemy dołożyć po gałązce świeżych ziół i ew.przypraw.

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-octy-ziołowe-4

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Leśne, Łąkowe, Ogrodowe, Spiżarnia, Zioła |
Tagi , , , , , , , Skomentuj

KOPYTKA SZPINAKOWE.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-1

Zapraszam na pyszne,zielone kopytka.

Nie podaję dokładnych proporcji,ponieważ gdy robiłam typowe ciasto na kopytka tj.ser biały,ziemniaki,mąka-dałam orkiszową/może być pszenna,jajko,sól i już miałam wyrobione ciasto – to wtedy do połowy ciasta postanowiłam dodać młody szpinak podgotowany przez 2-3 minutki,a gdy zrobił się miękki,od razu przełożyłam do zimnej wody na chwilkę,dobrze odcisnęłam dłońmi i zmiksowałam na gładką papkę.
I właśnie taką papkę ok.2-3 łyżki dodałam do gotowego ciasta z tym,że należy dodać jeszcze trochę mąki,ponieważ szpinak lekko rozrzedził ciasto.
Ja odkrawam nożem po kawałeczku ciasta,wałkuję dłońmi wałeczek i kroję nożem ukośne,zgrabne kopytka.
Gotuję we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki od czasu wypłynięcia na wierzch.
Dobrze odcedzam na sitku i od razu polewam gorącym rozpuszczonym masełkiem.

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-2

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-3

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-4

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-5

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-6

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-7

spa-smaczne-przepisy-ani-kopytka-szpinakowe-8

Pyszne są takie gorące podane od razu po ugotowaniu ale jeszcze pyszniejsze podsmażone na rumiano i chrupią co.

Smacznego

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 7.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Duszone W, Kluski, Warzywa |
Tagi , , , Skomentuj

LAZANIA MUFFINKOWA SZPINAKOWO-GRZYBOWO-SEROWA.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-1

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-2

Zapraszam na gorące,smaczne i pięknie wyglądające danie.

* 6 płatów lazanii na 6 średnich porcji!

FARSZ SZPINAKOWY.

* 2 cebulki-szalotki
* 2-4 ząbki czosnku
* 500 g.świeżego szpinaku
* 1 łyżka masła klarowanego ew.oleju
* sól,pieprz

FARSZ GRZYBOWY.

* 1/2 kg.boczniaków
* 1 świeża chili
* świeże zioła-tymianek,natka
* 1 łyżka masła i 1 łyżka oleju
* sól,pieprz

SOS DO POLANIA.

* 1 szklanka gęstej śmietany 12 lub 18 %
* 200-300 g.sera żółtego-dałam zamojski
* sól,pieprz
* zioła-tymianek,natka

Lazanię pogotować we wrzącej,osolonej wodzie przez ok.2 minutki,aż zmięknie,od razu przełożyć do zimnej wody i rozłożyć na tacy.
Ostudzić i przekroić każdy płat na pół.

FARSZ SZPINAKOWY.

Cebulki i czosnek posiekać.
Szpinak dobrze opłukać w zimnej wodzie a gdy bardzo duże liście to trochę je porwać na drobniejsze kawałki,dobrze osączyć na ściereczce!

Na maśle zeszklić cebulki i czosnek,dodać szpinak i smażyć razem,aż zmięknie.
Posolić i popieprzyć do smaku.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-3

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-4

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-5

FARSZ GRZYBOWY.

Boczniaki oczyścić,porwać na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzać masło i olej i dodać posiekane chili i grzyby,smażyć na dużym ogniu,aż zmiękną i delikatnie się zrumienią.
Dodać sól,pieprz do smaku,posypać posiekanymi ziołami.
Ostudzić.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-6

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-7

SOS ŚMIETANOWO-SEROWY.

Śmietanę wymieszać z drobno pokrojonym serem i ziołami,dodać soli i pieprzu do smaku.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-8

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-9

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-10

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-11

Formę na duże muffinki -6 sztuk-posmarować olejem i w każdym wgłębieniu rozłożyć po dwa płaty lazanii.
Do każdej rozłożyć najpierw farsz ze szpinaku,następnie farsz grzybowy i wszystkie polać sosem śmietanowo-serowym.
Pieczemy w 180 st.przez ok.25-30 minut,aż brzegi,wierzch i spód pięknie się zarumienią i upieką.

Danie świetnie się prezentuje i fajnie smakuje.

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-12

spa-smaczne-przepisy-ani-lazania-muffinkowa-szpinakowo-grzybowa-13

Smacznie polecam.

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Makarony, Ogrodowe, Smażone W, Warzywa, Zioła |
Tagi , , , , , , 1 komentarz

WIELKANOC 2015.

Życzę Wszystkim zdrowych,smacznych,rodzinnych i wspaniałych Świąt Wielkanocnych !!!!

Smacznego jajeczka :)

IMG_7932

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii |
Tagi Skomentuj

OGNISTY CYDR.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-7

Ognisty cydr to po prostu kilka produktów zalanych octem winnym a po przemacerowaniu wymieszany z miodem.
Podstawowy przepis podaje Inez na swoim blogu

herbiness

W takie zimne dni jakie teraz mamy,gdzie co druga osoba kicha i prycha a wiatr nieprzyjemnie przewiewa na wylot to łyżka takiego cydru wypita z ciepłą wodą na pewno rozgrzeje i zapobiegnie przeziębieniom!

Gdy zrobimy teraz taki cydr to już za dwa tygodnie będziemy się delektować jego ognistym ale i zdrowotnym smakiem.
Dopiero jest początek marca a jak wiadomo,że w Marcu jak w garncu i Kwiecień plecień poprzeplata,trochę zimy,trochę lata to ja polecam zrobić sobie taki cydr-nawet na zasadzie może się nie przyda ale niech w szafce stoi!!!

Przepis.

* po jednej porcji- cebuli
– czosnku
– korzenia chrzanu
* pół porcji- kłącza imbiru świeżego
* pieprz cayenne -wg.uznania
* ocet jabłkowy
* miód
i dodatki takie jakie chcemy-ja dałam gałązki rozmarynu,świeże chili,goździki

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-1

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-2

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-3

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-4

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-5

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-6
Cebulę,chrzan,imbir i ew.świeże chili kroimy na plasterki a czosnek razem z łupinkami lekko nożem rozpłaszczamy.
Wszystkie składniki wkładamy do słoja i całość zalewamy octem jabłkowym do całkowitego przykrycia.
Przykrywamy zakrętką i odstawiamy w ciepłym miejscu np.w kuchni na półce na 2-4 tygodnie,nieraz przemieszać należy.
Po dwóch tygodniach możemy już używać ale lepiej gdy tak postoi 4 tygodnie.
Następnie należy płyn odlać do garnuszka i wlać miodu wg.swego smaku,dokładnie wymieszać i już można używać na zdrowie.
Pozostałości proszę nie wyrzucać tylko używać jako przyprawę np.obłożyć mięso-szynka/łopatka inne i upiec w piekarniku.

Cydr pijemy rozcieńczony w ciepłej wodzie gdy chcemy się rozgrzać od środka-zapobiega przeziębieniom i pomaga zwalczać chorobę,gdy już jesteśmy przeziębieni! pomaga przy problemach z zatokami.
Wzmaga cyrkulację płynów w organizmie,poprawia trawienie tłustych potraw.

W takim cydrze można też marynować różne mięsa np.do smażenia,na grill,polewać sałatki lub dodawać do dresingów.

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-8

spa-smaczne-przepisy-ani-ognisty-cydr-|-9

Gorąco polecam ten cydr i zapraszam na następny z trochę innymi składnikami!

SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Na ostro, Ogrodowe, Polne, Spiżarnia, Wytrawne, Zioła |
Tagi , , , , Skomentuj

PĄCZUSIE NA SZYBKO.

spa-smaczne-przepisy-ani-paczusie-na-szybko-1

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-2

Ponieważ jest tłusty czwartek to też muszą być i pączki!!!!
Dziś polecam pączusie,które zrobimy szybciutko i bez wyrastania-nie mają drożdży-i formowania-nie mają nadzienia-smażymy 5-6 minut i gotowe.

Ktoś chętny – zapraszam.

* 1/2 kg.mąki pszennej-dałam tp.550
* 1 szklanka cukru
* 3 jajka
* 1/2 kg.sera śmietankowego-dałam po 250 g.ricotty i mascarpone
* 1/2 łyżeczki soli
* 30 g.proszku do pieczenia-jedno opakowanie
* 1 łyżka cukru wanilia
* 2 łyżki alkoholu-dałam spirytus i Advocat

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-3

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-4

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-5

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-6

Całe jajka i cukier utrzeć w mikserze,dodać serki i ucierając pozostałe składniki,na końcu dodać alkohol.
Ciasto powinno być dość gęste i nie powinno spływać z łyżki.
W garnku rozgrzewamy olej na średnim ogniu i łyżką maczaną w gorącym oleju nabieramy ciasto i formujemy niezbyt duże,zgrabne takie owalne pączusie.
Uważamy,żeby ogień nie był zbyt gorący,ponieważ za szybko pączusie przyrumienią się na zewnątrz a w środku mogą być niedosmażone.Ja smażyłam ok.4-5 minut jedną porcję pączusiów.

Pączki po ostudzeniu można polukrować lub posypać cukrem pudrem samym lub pomieszanym z cynamonem.

Pączusie są bardzo delikatne-wręcz rozpływają się w ustach a to najpewniej zasługa alkoholi!
Gorąco polecam taki szybki a smakowity przepis.

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-7

spa-smaczne-przepisy-ani-pączusie-na-szybko-8

Na blogu też znajduje się przepis na tradycyjne pączki oraz pieczone w piekarniku.

Smacznego
SPA

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Share Button
Kategorie Bez kategorii, Mączne na słodko na słono, Pączki |
Tagi , , , Skomentuj